Sunday, October 30, 2016

stok EBM

0 org nak conteng
Aktiviti wajib ms dlm pantang adalah buat stok ebm utk msk keje nanti.Sebab cuti adalah 3 bulan maka kalini mommy enjoy dulu sebulan,lepas sebulan br stat mengepam.

Alhamdulillah wpon rasenye production kalini tidak semeriah ain dan fitri i still manage to collect at least 120oz dalam mase 8 hari.

Dulu sy gune spectra 3 yg besar gedabak tu but now saya bertukar ke lacte duet elite.Untuk penjimatan mase harusla beli yg double pumping,mak kan dah beranak 4,pantang sendiri pulak jadi semua kerja kn buat sendiri

Tu jer nak update,ok bai

**nanti iols buat entry psl birth story danjaundice baby

Thursday, September 8, 2016

37 Weeks

0 org nak conteng
Semalam cekup #37w

Berat mak mmg naik  banyak kali ni ( sblm mengandung pon berat mmg dah naik) hahaha. Berape naik takyah la cerite sbb nt lepas bersalin iols akan berusaha utk dapatkan berat badan ideal.

Baby mmg dah padat dan sendat dalam perut sampai doktor nak ambik ukuran pon susah. Doktor tgk perut  pon katenye mcm tak lame dah nak bersalin. So berat baby +- dalam 2.8kg-3kg.Okay kot tp doktor kat klinik tu riso takut baby beso jadinya die buat surat refer ke spital. Maka lepas cekup di klinik terusla ke HTAA,igt nak ambik appmt jer sekali kene jumpe doktor terus.Jenuhla mak dan pak jd tunggul kat situ.Kematu bontot aku. Sekali doktor tak cek pape pon scan perut pastu gtau kalo ade tande gitu gini g spital.Buang mase betul!

2 3 hari ni baby mmg sangat aktif ,dok tekan2 kat bawah tu rase mcm nak keluar sgt dah tp ms tu belum cukup umur lg so sekarang ni baby dah cukup umur boleh la kuar bile2 mase jer. Semalam ade rase ketidakselesaan sikit jadinya after pee saya cek ade la kuar tanda coklat2 gitu. Bgtau ke mizi die kate okaylah kite bg nama xxxxx adha. Ces...nak suh bersalin malam raye la tu mcm fitri dulu. 

Mase ain dulu pon mcmtu gak,semgg kot nak tgg die keluar lepas kuar coklat2 tu tp kali ni tatau la sbb setiap anak tu kisah bersalin nye berlainan tp tak kisah la kan yang penting semuanya selamat untuk ibu dan anak dan jangan dok lame2 sgt dlm perut ni yer nak,riso pulok kalo baby beso2 sgt,jenuh nak meneran.

Jadi harini saya masih bekerja mcm biase walaupon perut ni mmg mcm kerap2 jgk la mengeras tp selagi blm ade sakit2 yg rs mcm tak boleh nak handle,sy akan terus bekerja seperti biase walaupon dah keluar tande coklat tu. G spital pon rase mcm buang mase je kot sbb nt cek 2cm pastu kene balik.Buat penat menunggu je kan.

Batu Karang

0 org nak conteng
Harini saya meneman suami saya bertemujanji di klinik urologi HTAA. Kenape??kerana 3 minggu yang lepas bacaan darah suami saya sangat tidak cantik especially tang asid urik dan liver function dan hasil dari xray dan ultrasound pon menunjukkan gambaran yang tidak bagus untuk die.

Jadi pada hari ni tercongokla kami di klinik urologi HTAA.Mujur tak lame sangat menunggu,sampai lebih kurang pukul 9 pagi dan urusan selesai lebih kurang pkl 10 pagi.Sejam je uols,takla kematu bontot makyong ni. Hasil dari perjumpaan doktor dan pesakit (saya tidak ikut serta masuk bilik sbb ain dan hariz ikut sekali) ade batu karang sebesar 1.5cm di pundi kencing/saluran punci kencing( saya tak igt pulak padehal die dah bgtau td) yang harus dibuang.

Disebabkan HTAA tiada option pon untuk buang batu karang tersebut,hanya operation cara penyelesaiannya ( sbb HTAA takde mesin laser) we decided utk buat laser di KPJ/KMC tapi tapi tapi bukan dalam mase terdekat ni la sbb saya sendiri pon tgh menghitung hari untuk bersalin. So daddy need to peram dulu la batu karang tu ek. Just kene jage makan dan minum jela buat sementare waktu ni.

4 ke 5 tahun yang lepas mase sebelum kami berpindah ke ktn, mizi mmg dah ade appmt utk buang mende alah tu,2x pg hospital selayang tp tibe jer turn die tibe2 mesin rosak,bengong betul kan...punya la menunggu giliran mcm hape pastu tibe turn boleh kate mesin rosak.hadoiii....2x pulak tu,mmg sentap jgk la. Last2 sampai ke sudah mls nak ambik appmt baru utk buang batu tu dan alhamdulillah mizi pon dah takde rase sakit mcm sebelum tu. Die siap naik ambulan ms terkena serangan batu karang tu,hahaha. tapi korang igt senang2 je ke hspital selayang nak nganto ambulan ke rumah,mcm2 die tanye sampai saya hilang sabo termarah kat org yg jwb tepon tu,padan muke die. Bukan ler iols tak boleh nak drive tp ms tu takde org nak angkat die sbb die betul2 lembik kalah org tgh menahan sakit beranak,dah la umah bertingkat2 dengan 2 org anak kecik lg( ms tu hariz 3y dan fitri 7 ke 8 bulan kot) parents jauh nun di Kuantan,mmg takde sape pon boleh bantu ms tu.

Ok...itu cerite yang lepas,sekarang ni di dah insaf tak minum sangat air gas2 dan dah banyakkan air masak berbanding air manis.Dari ms mule2 kawin lg saya dah bgtau kalo haus minum air masak bukan air gas tp yelah degil sangat sampai dah kene sakit gitu baru nak insaf.

So korang yg suke sangat minum air gas dan manis2 kurang2kan la utk kesihatan diri sendiri okay!

Boleh refer untuk lebih detail 

http://drzubaidi.com/blog/batu-karang-dan-darah-dalam-air-kencing/ 

Friday, September 2, 2016

Sept 2016

2 org nak conteng
Banyaknye mende nak cerite sepanjang tahun 2016 ni maklumla dah dekat setahun tak bukak belog....hahahaha

Last entry tahun 2015 aritu saya ade mention pasal cyst dan pasal menses yang tingtong. Alhamdulillah the cyst hilang begitu sahaja dan my menses pon kembali normal selepas beberapa bulan ianya tak betul. Sebenarnye tak sempat ambil ape2 ubat or treatment pon,1st checkup doc just say kite tgg next appt tgk cyst makin besar or kecut. Selepas dr appt tu saya pon takde ambik ape2 supplement atau ubat2 herba ke ape i just consume cuka epal+habbatusauda+madu sahaja. Tujuan ambik makanan sunnah tu hanya untuk bg tenaga sbb badan dah mule rase sakit situ sengal sini. Mungkin juga dengan kuasa tuhan selepas consume mknan sunnah tu cyst saya hilang. Alhamdulillah.

Ms tau ade cyst tu we(me n husband) terpk,mgkn sbb cyst tu i am hardly to get pregnant. Yelah,the previous 4(1 misscarriage) sangat senang-alhamdulillah rezeki kami. Itu yg mcm ssh hati sket sbb umur makin meningkat,at least 4 kids before end of 2016.,hahahaha.....baik punya plan kan. Ditambah pulak sebelum tu mz warded sbb tulang ibu jari kaki pecah dan hancur, ms tu mmg mommy jd superwoman la,htr anak2 ke sekolah,pg spital blk semula utk htr anak2 ke kafa,basuhbaju dan kemas rumah(takkan nak biar baju semgg tak berbasuh kan). Walaupon jarak antara rumah ibubapa dan ibubapa mentua dekat tp kami tak suke susahkan org tua,selagi kite mampu kite buat.Bila rase terdesak sangat baru sy minta tlg.

So projek 2016 terbantut sementare pasal kesihatan si dia yang tak mengizinkan.:p
Sampai hujung tahun tu rs mcm eh!apesal aku ni kuat sgt mkn,asyik makan makan makan mcm tak cukup2 makan padehal dah melantak nasi 4x sehari.Okay...ms tu terpk OMG maybe im pregnant,so ms lunch hr kat opis try buat upt dan keputusannya...ngengenge.TQ Allah


dan selepas tu simptom ibu2 mengandung berterusan sehingga bulan ke 5.dan sebab asyik makan jer berat pon sedap jer naik mujur ms mgtt tak sangkut.masalahnye lmbt sikit makan mulela perut masuk angin pastu lepas mkn jer muntah dahtu bile mkn banyak pon tak boleh jugak ,muntah lagi rase mcm fobia pulak nak makan tp kalo tak makan lg la teruk muntahnye. lain2 alhamdulillah takde,saya boleh memasak seperti biase,bau2an ape pon tidak meloyakan tekak saya,bada pon masih fit dan sihat bertenaga provided mkn kene jagela kalau tidak mandi minyak cap kapak ler saya ni.

So now i am 36w pregnant,huhuhuh...dah tak lame lg kan nak menyambut org baru.rase berdebar takut bersalin tu ttp ade even dah kali yg ke 4.neves uols.



Eh...sebenarnye nak cerite mende lain tp tercerite pasal mengandung pulak.takpela...next entry kite cerite pasal anak2 pulak.

Doakan saya selamat melahirkan,dikurniakan anak yang sihat sempurna fizikal serta akal fikiran dan in shaa allah menjadi anak yg soleh/solehah bile besar nanti.Aaminn

Ok...bai



Thursday, September 1, 2016

Aidifitri 2015

0 org nak conteng
Harini cume nak update gambo raye 2015 untuk kenangan sendiri


Fitri tu moody sangat,padehal nak bergambar seminit je kot tp nak buat semua org ready punyala susah,makan berminit2.

 The kazen versi lelaki

The siblings
The kazen versi perempuan

Sebenarnye ade lg kazen yang lain tp semuanya masih kecik,baby pon lg,jadi lain tahun jela kite ambik gambo dorang.

SELAMAT HARI RAYE SEMUA
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez