Thursday, February 9, 2017

Berapa botol EBM sehari?

0 org nak conteng
Wah....entry sejak 2 menjak ade baby ni asyik cerite pasal breastfeeeding je kan.Nak cerite pasal anak2 tapi takde gambar tak syok nak cerite kan,takpela...mommy buat tema blog bulan ni..bulan breastfeeding....hehehe

So sehari berapa banyak EBM nak dibekalkan kepada pengasuuh???Ain dulu ms umur die bawah 6 bulan minum tak banyak,sekali minum dlm 3oz je,sehari lebih kurang 15-18oz je kot sy bekalkan kepada pengasuh tapi amani ni ya rabbi banyak sungguh minum sampai seram pulak sy tgk die minum banyak mcmtu.Bayangkan la ms umur die 3 bulan die boleh habis sekaligus 5oz.Mengucap mommy tgk.

Macammane sy tau die minum banyak?of kos la kene tgk patern die minum cemane sbb mommy takde magic nak ramal berape banyak amani minum sehari...hehehe. Kan Amani ni dah start use botol ms die belum pon masuk 1 bulan gara2 jaundice.

Eh jap ni nak cerite,banyak sangat sy bace artikel dlm internet kate jangan bagi anak minum menggunakan botol di awal kelahiran sbb takut anak keliru puting dan akhirnya menggagalkan misi penyusuan susu ibu. Saya tak berape nak agree sangat sebab alhamdulillah Amani dikenalkan dengan botol seawal usia die 7 hari dan saya hanya memberi susu melalui botol sehingga Amani punye jaudice hilang ketika umur die 20 hari. Except waktu malam saya menyusukannya mcm biase,mula2 saya rase mcm risau jugak sbb aliran susu botol adalah laju while aliran directfeed tidak selaju botol dan yes of kos saya risau Amani akan keliru puting tapi tapi tapi alhamdulillah itu tidak berlaku,die selesa dengan kedua2 nya. So mommies jangan 100% cedok dan hadam ape yang ada didalam internet,baby tidak semuanya sama even anak pon lain2 perangainya kan!

Back to the story,bcause of Amani dah terbiase dengan bottlefeed jadi saya boleh tau berape oz utk setiap sesi penyusuan. Total sehari saya bekalkan kepada pengasuh adalah 20 ke 25oz,mesti kene bg banyak tu tak boleh kurang sebab kalau kurang maka pengasuh kene catu susu die dan bile kene catu Amani akan menangis sebab tak cukup susu dan bile die menangis saya hanya akan menyusahkan pengasuhnya.Nampak tak effect kalau susu yang saya bekalkan tak cukup.Kesian anak kan.

Ini adalah bekalan Amani untuk setiap hari.Letih la jugak mak kene ulang rutin yang same setiap hari tapi untuk menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun kene la jgk hadap.

Untuk memudahkan lagi urusan pengasuh Amani,sy dah letak no ikut time penyusuan  die,so nanti mak Amani pick je botol ikut urutan nombor. Setiap malam jangan lupa pindahkan susu dr freezer ke chiller supaya susu tu cair dan mudah untuk diletak di dalam botol macam kat atas tu.

Ni lah perkakas saya kene hadap hari2 even waktu cuti sekalipon.Letih kan tapi demimu anak kugagahkan jua...ceewah.Suami kene la gilir2 basuh aksesori2 ni.Barulah adil

Ape lagi nak cerite yer....emmm rasenya buat mase ni idea tibe2 hilang,so kendian saya sambung semula la

baiiii

Wednesday, February 1, 2017

Bila nak start buat EBM

0 org nak conteng
Rajin pulak nak update belog sekarang ni.

Okay,harini saya nak syer pasal tajuk kat atas tu. Sebelum ni cuti bersalin saya hanya 2 bulan dan saya start buat EBM 2weeks after delivery. Means ms 2 minggu dalam pantang tapi korang janganla stress sgt sampai tak directfeed baby,yg tu paling penting untuk stimulation okay.

Pengalaman lepas saya manage to get at least 1000oz sebelum masuk keje using my spectra 3 yang gedabak tu la.Banyak jasa die tau. Ms tu kan takde teknologi milkcollector ke hape yang dapat reduce bengkak susu,bagus betul sape yang cipta mende tu. Jadi baby tido lebih dari sejam,cepat2 cr pump sbb kalo tidak lencun la baju.

Kali ni sebab iols cuti 3 bulan, saya betul2 gigih buat stok mase umur hasya amani 1 bulan,maknenye i enjoy sebulan pertama tp rasenye takla enjoy sangat i still pump untuk melegakan lgpon amani kan prolong jaundice,jadi untuk elak die tido je saya pump dan bg die minum tru botol.Baby jaundice kan suke tido so mmg la sengsara nak kejut die bangun minum.Sesape yang anak die jaundice tau kot keadaan ni.

Saya tak igt yg ni hari ke berapa tapi ms ni umur amani belum lagi sebulan. Korang jangan stress kalau mule2 pam dpt 2oz atau 3 oz je sbb yg tu adalah normal.Just keep on pumping nanti lama2 amount tu akan bertambah



Dalam pada dok pam untuk kurangkan kuning amani,tak sedar rupenye dah tak muat peti nak simpan stok. So i had to transferred to peti ais  mak sekejap sbb deep freezer saya tak berapa nak sejuk mase tu,tapi stok ni dah selamat masuk perut anak2 sedare saya.

Bila masuk je bulan ke 2 pantang saya pon start buat EBM untuk amani, Korang kalo nak buat stok kene ade target banyak mane yg korang nak ada sebelum masuk keje.Macam saya,target 1 hari mesti dapat 15oz. Kadang terkurang jugak sbb kes tak sempat nak pam dan amani asyik nak mengempeng jer dan kadang terlebih jugak dpt sbb amani sedap tido berjam2 sampai lupe nak minum.Haaa...gitula kekdahnya.

Ms dah ujung2 pantang tu cuti sekolah pon dah mule,maka mak mmg la tak lekat kat rumah lg pulak dah merdeka 44 hari,yippie...berulang2 g KL sbb ikut dedi pg keje...hahaha tapi pam tidak dilupekan.Mesti bawak ke hulu ke hilir.Sengsara uols kalo tak pam,even anak minum still kene pam untuk makesure breast is betul2 empty.Lepas tu janganla pulak lupe bwk cooler beg ke coolerman ke atau ape2 cooler la nak letak susu tu nanti. I use this box untuk letak susu yang dah diperah semase travel
Letak ais sampai tak nampak susu,ade orang letak garam dan ais tapi saya hanya letak ais je sbb bukanlah travel sampai 10 ke 20 jam,setakat 4 5 jam je kot,in shaa allah sampai ke destinasi susu masih sejuk lagi,yang penting sampai je terus keluarkan dan pindah masuk peti ais.

So after 30days berpantang saya berjaya menyimpan at least 600oz susu(agak2 je sbb mls nak kire),dan as of todate amani tgh menghabiskan EBM bulan 11.Alhamdulillah.

So sape kate susah nak menyusukan??in Shaa Allah kalo betul niat tu Allah ade untuk membantu. Yang penting kita berusaha dan sentiasa positif.

k bai

Tuesday, January 31, 2017

Breastfeeding journey

0 org nak conteng
Tajuk pon dah menceritakan ape yang saya nak cerite harini. So to new parent especially, penting sangat untuk tanamkan azam untuk menyusukan walaupon kite tatau ape cabaran yang akan kita alami dan hadapi untuk menjayakan azam penyusuan tu. Saya bukanlah LC yang bertauliah tapi i just sharing based on my own experience jer.Jangan kecam hokay!

Ms 1st baby, saya adalah 0 knowledge tentang ilmu penyusuan.Matlamat nak menyusukan tu ade tapi caranya saya tak nampak. I think dulu macam takde sangat kot info2 tentang breastfeeding (or saya je yg tatau nak gugel)kehkehkeh. Pam pertama yang saya beli adalah spectra 3 yang besar gedabak ni.
Masa tu harge die kalo tak silap dalam 600 kot,saya pon tak berapa nak ingat tapi sangat berbaloi kot saya rase sbb this pump i gune sampai 3 keturunan .Haaa....jangan tak pecaya,walaupon bile sampai ke keturunan ke-3 tu die punya suction sangatla selo walaupon Mr HandyManny saya dah repair. Okla,sempat pakai sampai umur ain 1 tahun lebih kot,then i borrowed my sis in law punye pam.Mase tu mcm takde rase pon nak beli baru untuk kegunaan next baby.

Alhamdulillah perjalanan penyusuan untuk ketiga2 anak berjaya saya hadapi walaupon ade ups and downs dan i have 2 anak susuan and ofkos i know their parents.Takkan la saya sesenang nak bg kat orang yg saya tak kenal.Pelik kan mcmmane org boleh jual SUSUIBU secara terbuka kat media sosial. Okayla...takpayah cerite pasal orang.

So bile dapat 4th baby ni, konon2 nak beli pam sebelum bersalin tapi kesudahannya menggagau cari pam bile anak kene berpisah 2 hari dengan mommy. Die punye bengkak tu toksah cerita la kan,mcm nak meletop. Kiteorg lakibini ni pg la FM beli collector dulu.
Tak ingat jenis ape tapi murah je berbanding jenama lain.Same je kot fungsi die so buat ape beli mahal2 kan. Sampai sekarang pon saya masih pakai sbb mak tak tahan baju asyik basah je,huhuhuhu.

Lepas tu after diskas barula kiteorg decide nak beli pam ape.So inila pam yang kami beli

Mula2 pakai rase mcm tak bes dan menyesal tapi bila dah hari2 pakai rase mcm okla not bad pam ni.Cume bile part nak basuh tu rase mcm malasnyeee sbb banyak part nak kene bukak.

Untuk milk container pulak, saya mmg awal2 dah beli kat lazada jenis ni
Beli kat lazada 10 pack tapi harga tak ingat.Sila sevey sendiri kat lazada.Yang ni die triple zip cume plastik die tak setebal jinglejungle tapi tak senipis storage bag YOUHAVEABABY punye.
Yang ni beli kat FM(fabolous mom)Mase tu ade promosi tapi harge tak ingat sbb main ambik je. Beli ikut kemampuan je korang,Bagi saya buat ape beli yang mahal2 stogare bag kalo fungsi die same dan kualiti pon takla seteruk mane.Yang penting susu tak tumpah bile dah seal.Lagipon pasltik storage ni bukan boleh recycle,onetime use jer,lepas pakai buang.Zaman sekarang ekonomi kene jana dengan baik tapi jika uols ade duit lebih bolehla beli jenama yang glamer2.

Itu je kot basic yang festime mommy kene tau jika nak breastfeed baby. Lepasni kite share macammane nak  buat stok EBM pulak.

Happy breastfeeding mommies :)





Wednesday, January 18, 2017

Hasya Nur amani

0 org nak conteng
2 jam sebelum,mommy at 38w pregnant and 4cm dilated at this  moment
Exactly at 4.36pm baby pop up and its a girl.Alhamdulillah syukur.
Adik 1 day old.Sedap sungguh bau baby time ni.Mommy doesn't have much adik punye gambar sbb bateri hp low.Mujur ade jugak 1
Adik jaundice paling tinggi berbanding abang2 dan kakak.Mommy felt so bad sbb adik kene puase dan under fototerapi,sampai 2 lampu pulak tu
Okay mase ni adik dah boleh discaj.She is 7 day old.Lame sungguh adik duduk kat hospital sampai 6 hari.Sebenarnye tak dan pon adik nak tido kat rumah sbb the day yg boleh discaj dr wad biase tu mlm tu terus kene warded utk jaundice pulak
Hari ke 14 baru adik dapat nama.


Umur sebulan.Pipi tu nampak je tembam tp berat naik sikit jer dalam 200g,mommy pon konpius pg mane berat adik padehal minum banyak kot adik ni

2 bulan.Muke tu bertompok2 sbb ruam susu,nothing much i can do,just put lotion and VCO je kat muke

3 bulan. Dah pandai gelak beriye2 dan menjerit especially kalo tgk abg dan kakak main.
nilah kejenye sekarang. Muke tu masih ade ruam2 susu sbb suke sgt main liur kot,habis muke die kene sapu dengan air liur.

Adik dah nak masuk 4 bulan,aduh adik...cepatnye mase berlalu.Mommy rase mcm baru je lahirkan adik semalam tup2 sekarang adik dah pandai meniarap.

Hariz je tak dan nak ambik gambar sbb adik dah start enjin. Masing2 sgt eksaited adik ade kat rumah.Hari2 balik sekolah tanya adik buat ape,padehal adik tu minum tido minum tido je kot dok umah. Selame adik dok dalam hospital,hari2 tanya bile adik nak balik,naik jemu dedi die nak menjawab...hahaha

Ok adik...semoga adik membesar dengan sihat sejahtera.Aamiin


Friday, January 13, 2017

Cuti-cuti Terengganu

0 org nak conteng
2 minggu sebelum bukak sekolah, sempat kami makan angin ke Terengganu selama 3 hari 2 malam. We stayed at homestay di Kg Atas Tol,x sempat pulak nak ambik gambar homestay tu tapi you can find it in IG Budget_home2stay_ktrg

Sepanjang perjalanan cuaca baik tapi bila masuk je Bandar KT hujan renyai2 start turun and sepanjang 3 hari kat KT cuaca sangat tak baik,hujan sepanjang hari. Sempat kami solat di Masjid Kristal tapi keadaan masjid sangat menyedihkan. Masjid tidak terurus luar dan dalam,Nampak cantik dari jauh tapi bile sampai dekat rupenya tidak.Taktahula ape tujuan bina masjid Kristal tu,nak mengkayakan kroni atau betul2 nak bina untuk kegunaan ramai. Tempat ambil wuduk pon jauh,dahla hujan lebat ms tu. Eh tapi agaknya masjid sekarang tmpt wuduk mmg buat jauh kot sbb kat masjid Negara tu tmpt wuduk giler jauh,sampai 2 kali turun tangge baru jumpa.Kot ya taknak karpet berbau,janganla buat jauh sangat tempat berwuduk tu.Macam nak lelah pg ambil wuduk.
Okay,sebelah masjid Kristal adalah taman tamadun islam tp kiteorg tak masuk pon sbb 1 mahal kot caj nak masuk dlm tu dan kebetulan time tu hujan,jadi adela reason kukuh kenape kiteorg tak perlu masuk dlm tu.

Lepas asar kami igt nak pg mkn dekat DAPO PATA tapi takde rezeki,banyak kedai masih tutup.
sumber gugel

Tatau la masih tutup atau mmg tutup takde org sewa.Jadi kite g makan dekat kedai berdekatan jelah.Mujur sedap dan murah. Tengah2 makan tibe2 dah malam….hahahah,so tak boleh nak kuar jenjln sangat mlm2 kat tmpt org sbb ade baby kan,jadi lepas mkn terus je balik homestay layan TV jer.Habis dah hari-1

Pantai kat belakang tu cantik sbb die dah tambak..jadi anak2 boleh mandi dengan selamat,ade ambik gambar tapi hp i kamera tak cantik jd iols tak apdet la dlm ni

Hari ke-2,bangun pagi pegi makan kat umah kwn abg ipar kat sebelah airport(tatau ape name kg tu)Lame gile kot die borak dgn kwn die sampai habis pecah candle holder tuan umah ain buat.Lepastu hujan pulak,pg muzium jela,ofkos baby and I tak masuk.Muzium kot banyak brg2 lame,kang tak pasal iols tak boleh tido malam.Jadi daddy pon temankan mommy dok luar muzium je while yg lain masuk muzium.Lepas g muzium pg cr kedai isi temolok malangnya nak mkn kedai tu ramai penuh pack gile org,katenye best in town,kedai mok nung,gitula kot ejaannya.Sebab ramai nak mampos org kite g makan kedai berdekatan jelah tapi malangnya makanan tak sedap langsung.huhuhu…nasib la kan.
macamnila suasana kat kedai mok nung,korang agak nak ke iols pg tmpt ramai2 cmni semata2 nak makan celup tepung???mmg takla kan dgn baby lg,budak2 yg tak berape nak behave..huhuhu

Hari ke-3,pagi2 dah keluar sbb cuaca agak baik,terus cekout dan pg ke Chinatown tgh bdr Tganu.Sebenarnye rase mcm tak byk tmpt menarik nak pg kat tganu ni unless sesape yg suke pantai la tapi kuantan pon banyak pantai kan buat ape kiteorg nak g cr pantai lg kat tmpt org.Kat Chinatown tu takla menarik sgt tp bolehla sbb dah takde tmpt menarik nak pg,sempatla beli kaftan selai,nak cr kaftan utk ain tapi takde pulak. Tak masuk pasar payang pon sbb leceh kot ramai askar nak kene angkut,jadi pg kedai sekitar2 tu jer.


OTW blk singgah kedai kopok lekor 008 dan terus blk ke Kuantan.Sampai rumah lebih kurang pkl 6ptg.Alhamdulillah..sepjg perjlnan balik hujan sangat lebat.
Jap nak list tmpt ape je yg kiteorg  pg ms di Tganu.

-Masjid Kristal
-Taman Tamadun Islam-buat laluan sutera je otw nak g masjid Kristal….hahaha
- Dapo pata-Tutup
- Chinatown- checked sempatla ambik gambar budak2 kat sini
Segala mak nenek pantai kat ganu tak pg sbb hujan.


Ok tu jer aktiviti hujung cuti sekolah.So Tganu dah pegi lepas ni takmboh g  ganu dah sbb tak berape nak menarik cuti2 mesia kat sane.Next trip kite g Kelantan la pulak.Round pantai timur dulu baru kite round utara dan selatan. Adik pon dah besar sikit time tu bolehla cuci mate waktu malam.
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez