Monday, April 20, 2015

Assakaf Equine Centre

2 org nak conteng
Sejak berpindah ke sini the most feveret place yg kami sll pergi adalah pantai. Melayan anak2 kutip ketam kecik,main pasir,main ombak dan enjoy their day kat tepi pantai. Walaupon balik hitam berkilat mak tetap redo.

So recently baru la saya tau sebenarnye ade tempat main/belajar kuda di sekitar perumahan saya.Sangat WOW! Kan,so selepas dapat tau ade tmpt mcmni terus jer kiteorg pg melawat,dah kate dekat dengan rumah kan.Hariz biasela mmg die teruja tapi ain lebih teruja,at first saya ingat umur macam ain tak boleh nak naik kuda tp bile the PIC tu offer ain naik I was like”eh…boleh ke kecik mcm die ni naik?”


Bile tanye ain die eksaited betul,saya igtkan die takut tapi rupenye tak. Eh….have I told u that kuda yg dorang naik ni bukan kuda padi tp the real kuda I mean kuda yg org bwk main polo tu,besar ok!sbbtu org dewasa pon boleh naik kuda ni sbb kuda ni mmg saiz utk org dewase. 








Fitri tu bile tgk ain berani naik die pon sibuk nak naik jugak,padehal sblm tu tanye die kate taknak. Yg best pasal tempat ni adalah konfom org melayu punye.If ade parent yg nak bawak anak2 naik kuda bolehla ke tempat ini.Free ride hanya RM5 utk 4 kali pusingan and if you are interested to regis your kids or urself bolehla regis at RM 300 for 10 sessions eh tapi tak sure pulak yg dewase berape sbb haritu cuma tanye untuk kanak2 sbb insyallah nak regis hariz belajar tunggang kuda. 

So lepasni adela xtvt lain utk anak2 selain kutip ketam kat tepi pantai...hehehe.btw dekat sangat dengan rumah...yippie. 

Utk ain kami igt nak masukkan die ke kelas renang but unfortunetly swimming class dihentikan seketika sbb katenye bumbung kompleks renang runtuh.So kene tgg lepas raye baru boleh enrol swimming class.

**Cube cari gokart class kat kuantan/pekan tp belum jumpe.If ade yg tau sharing2 la yer.TQ

Thursday, February 26, 2015

KONVO TADIKA NALURI KIPSAS

2 org nak conteng
The stage


Its the day!!!
Akhirnya hari yg ditunggu oleh hariz akhirnya tiba.Penat uols nak jawab soklan hariz sbbnya die dah puas berlatih kat skolah dan die tak sabar nak buat persembahan atas stage ni

So we woke up very early than usual sbb fitri kene berkumpul di taskanya pukul 730. Tema tahun ni GAZA and SAVE PALESTIN. Saya sangat tersentuh dgr lagu la tahzan-Heliza Helmi,sedap rupenye lagu ni sbb kami dok dgr hariz dan fitri ulang2 menyanyi kat umah tapi takde melodi langsung...mmg kelaut...hahaha but seriyesly lagu ni mmg sedap sangat.
Line up please 

Mmg tak terkawal the boys

Budak yang dah keboringan dan kelaparan serta mengantuk


Fitri pon ambik skrol jugak
They were not wearing JUBAH KONVO as the jubah adalah tak cukup.Katenya anak2 6 years tahun ni terlebih.



Me and Ain
And last but not least
Fitri muke masam macam kene pakse bergambo



Bersalin paksa atau Normal?

0 org nak conteng
Well saya bukanlah banyak sangat pengalaman nak berkongsi dengan anda semua cuma saya mahu berkongsi 3 pengalaman ketika melahirkan anak-anak saya dahulu

Saya banyak terbace ramai mommies sangat takut jika dipakse bersalin atau dlm bahase yang mudah induce labour. Ingat yer ini adalah perkongsian melalui 3 pengalaman saya.

1st son dilahirkan secara induce.Doktor telah memasukkan ubat di situ untuk membuka jalan.Seigt saya 2 kali ubat dimasukkan barulah terase contraction nye tapi pada saya sakitnye masih boleh bertahan dan alhamdulillah sehingga selesai saya berjaya untuk tidak mengambil ubat tahan sakit atau gas atau seangkatan dengannya.

2nd son
Mmg ade tanda dan saya mengalami sakit bersalin secara semulajadi and when i was in LR doktor pecahkan my waterbag dan air ketuban mcm tak berape cantik so she decided nak masukkan air utk cepatkan bukaan.Saya rase itu pon dikire induce jugak kot sbb pakse utk jalan tu bukak banyak dan cepat padehal mase tu saya dah 6cm dilated pon. So bile air tu dah stat masuk die punye sakit mcm giler,rase mcm tak sempat nak bernafas pon, baru nak reda sakit tibe2 sakit dtg lagi...mmg sangat gile but eventually saya berjaya juga bersalin tanpa mengambil ape2 ubat tahan sakit.

Edisi ke-3
Yang no 3 ni saya pon tatau ms bile die sakit sbb ms doktor check die kate no contraction dan bukaan baru 2cm.Betul la main2 kan but since ini adalah yang ketiga,saya cakap dgn doktor saya nak masuk spital,kalo takde ape2 harini bolehla doktor nak discharge saya.Sebenarnye waktu sy pg hospital tu adalah pukul 3 pagi,sbbtu saya nak jgk masuk wad sbb mls dah nak ulang2 alik ke spital dan malas nak g keje sbb aritu ade audit....hahaha boleh gitu?.Nasib baik masuk spital sbb sbb tak lame lepas tu selamat dah budak ain ni keluar.

So moral of the story,tak perlu nak ambik 100% ape yg org cerite sbb sakit bersalin setiap orang adalah tidak same dan sakit bersalin setiap anak jugak tidak sama.Sekadar perkongsian dengan bakal2 ibu yang dah overdue takut nak bersalin induce atau anak2 dara yang bakal berkahwin dan mempunyai anak.

Peace Yo...sharing is caring kan???

Monday, February 23, 2015

Family Gathering

0 org nak conteng
Tahun ni cuti raye cina sangat cantik sbb berkepit2 dengan sabtu ahad,mak suke anak pon suke...hehehe. So we plan to do BBQ at sungai Lembing.

So bila tiba ari kejadian berbondong2 kami ke sungai Lembing.Alhamdulillah kali ni dapat berkumpul semua adik beradik kecuali 1 famili je yg takde sbb mereka menerima ahli keluarga baru the day before.Yeay!!!A cute baby girl in the house.

We had picnic to be exact at Pasir Kubur Sungai Lembing. They were few families there ade yang siap berkhemah kot kat situ,maybe nak "chop" tempat yang paling best utk kaum keluarge...hahaha

Ain is the most excited person bile tibe kat sane,at first kiteorg tak jadi nak piknik kat situ sbb katenye nak pg ke Sungai Mas tapi bile sampai kat sg.Mas tu tmpt mmg cantik tapi mcm tak sesuai utk berBBQ di situ.Ain dah meronta2 nak main air,asyik dok ulang air air air...jenuh mak nak pujuk.

We reached there 15min before 12,panas terik jangan cakap la kan,konon2 pelan asal nak ade kat situ kol 10 pagi tp dah melilau mencari sungai mas tu dah rugi almost an hour.Perut masing2 mmg lapo giler jangan cakap la.Sampai je terus bukak tempat membakar,the kids turun kereta terus melompat dalam air,btw air kat sini tak dalam sangat cume arus die deras especially 
menghala ke petang.


Amik kau....berpayung sambil mengipas
  lagi payung kipas payung kipas
 ayam perap by me....hehehe
okay yang ni mmg hover sbb mak2 same naik dgn anak2



Okay,anak dara ni habis berbelang2 badannya sbb syok sangat main air dalam cuace panas terik
Ingat nak berkubang sampai ke petang tapi tibe2 awan mendung datang tak bagi warning dah kemain lebat sekali turun daa.....nasib baik ler ade khemah,anak2 berlindung bawak kemah sementara org dewasa pg menyelamatkan makanan dan minuman.

Bile hujan reda sikit barula dapat berkemas betul,anak2 pon dah keletihan.Ain masuk kereta terus tido sepanjang jalan.Letih sangat mengipas ayam dan ikan.

Next is bulan 5 pulak cuti berkepit2,ape plan???nanti kite same2 pk yer...muahahaa

sekian.



Tuesday, February 17, 2015

Gathering kelab dan Nuffnang

0 org nak conteng
Lame betul rasenye tak dapat iklan nuffnang tapi harini saya perasaan nuffnang baik hati nak bg iklan kat saya walaupon tau blog ni sendu ajer...kejap timbul kejap tenggelam.Selepas cashout tahun lepas earning pon tak berape nak banyak lg...agaknye kene tgg 2 3 tahun lg kot baru boleh cash out....hahahaha

Harini nak cerite tentang gathering kelab kereta.Dulu suami saya mmg gile sangat dengan kereta sampaikan dalam keadaan mengandung pon saya kene ikut die pg ke litar lumba sepang(sepang drag battle). Mase tu tgh mengandungkan hariz.Kemudian selepas hariz lahir die kurang perkara2 begitu.Sampaila die berjumpe dgn geng2 kereta ni.Sebenarnye mase tu die nak cr barang kemudian join grup FB kemudian grup FB tu rupenye ala2 perkauman pulak dan majoritinya adalah Cina dan dorang ni conquer the market dan jual brg2 ke org melayu mahal kot.

Dipendekkan cerite dorang bukak grup wasap hanya untuk melayu sahaja.Jadi bersahabat la mereka sehingga ke hari ni.Alhamdulillah semuanya sangat sporting dan supportive,partners masing2 pon ok ms gath aritu.



Say cheese

Alhamdulillah....everything went well. Masuk kereta on ekon anak2 terus tertido kepenatan.

Ok bai
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez