Tuesday, December 29, 2009

lagi lagi Hariz

4 org nak conteng
Dah lame sy tak update citer pasal hariz.Konon2 busy..kekekeke
Sy rajin ajar die mengenal bdn sendiri.Ms umur 13bulan die hanye tau kaki dan tangan dan bile die berumur 15bulan die dah tau mane rambut,telinge,hidung,mulut dan perut,yg lain sy belum sempat nak ajar.

Semalam sy mintak die amikkan remote TV.Owh....syahdu rsnye bile die tau ape itu REMOTE.Terkedek2 die p amik remote yg bersepah atas lantai dan hulurkan pd sy.Hariz suke perhatikan ape yg sy dan mz buat dan kejap jer die dh boleh tiru ape yg kami buat.Yg sy tak boleh lupe bile die tumpahkan air,otomatik die amik kain dan lap lantai yg tertumpah air tu.Ms tu kalo tak silap sy die baru jer masuk 13bulan.Sy mcm terkejut tgk tindakan refleks die.Ke mmg budak umur mcmtu dah pandai kesat air yg tumpah atas lantai.Sy pon tatau la sbb sy baru ade sorang anak.

Naik tangge mmg dah pro turun tangge belum pro lg tp tak boleh tahan tgk die turun tangge ade hati nak pegang pemegang tangge tu.Awak tu kecik jer hariz,mane nak smpai pemegang tu.Haih..sabo jela.Ape org beso buat sumer die nak buat.Skang sy rajin menyanyi lagu2 ms sy kecik2 dulu kat die dan bile sy stat nyanyi lagu ni hariz pon sebok nak nyanyi jugak tp sy cume paham papapapapapa jer,smbil nyanyi smbil tepuk tgn tp bukan tgn die yg tepuk,die p amik tgn kite siap pegang smbil tepuk2 tgn kite.Ala..mcm kite ajar anak kite cmner nak tepuk tu


Papaku pulang dari kota
papaku belikan kereta
kereta kecil warna merah
bolehku bawak ke sekolah
pon pon pon pon pon(bunyi hon)
kereta kecilku berbunyi
marilah adik mari naik
bolehku bawe jumpe nenek


Malam yg sepi pi pi pi
pakmat jual topi pi pi
topinya koyak yak yak
pak mat jula tempoyak yak yak
tempoyaknya basi si si
pakmat jual nasi si si
nasinya enak nak nak
pakmat jual anak nak nak
anaknya hilang lang lang
pakmat jual gelang lang lang
gelangnya patah tah tah
pakmat jual getah tah tah
getahnya putus tus tus
pakmat terus mampus

sy tak boleh blah lagu ni...ade ke jual anak tp sy nyanyikan jugak kat hariz.Sapela punye idea buat lagu ni.kekekeke


Photobucket

Tuesday, December 22, 2009

Pantang Story

4 org nak conteng
Rindu sungguh dgn rumah kedua sy ni,banyak mende yg sy nak citer sepjg 2mgg berpantang.Eh..pantang ke?sy rs mcm tak berpantang jer,cume ais jer yg sy elakkan yg lain sumer sy belasah.

Well,entry sblm ni sy ade citer pasal dnc kan,alhamdulillah sy tak perlu melalui proses tu.Tetiap mlm lps appointment dgn doktor haritu,sy berdebar2 nak tgg apointmnt seterusnye.Ry haji pon mcm tak lalu mkn jer(padehal mentekadarah mcm ape jer).Appoinmt pertame sy dgn doktor ialah 2hari sblm ry haji dan folow up cekup septtnye rabu mgg depannye tp hari kamis(aft 1st app)ms sy nak mandi sy tgk mcm ade tompok darah,sy mcm relak lg.2nd day pon masih ade darah yg kuar tp kali ni mcm byk sket dan hari2 seterusnye darah keluar mcm darah period.Neves jgk sebenarnye tp sy buat2 relak jer.Then hari isnin sy igt nak pg klinik amik mc n cek perut sekali but then ms sy nak melepaskan hajat kecil sy,toink..kuar seketul besar dr situ.Hoh...ape ni??Owh....sy panik.Ms ni mmg sy panik abis,dah la mende tu hanging mcmtu.Sy try simbah2 tp takmo jatuh lak.Nak pgl mz die ade kat bwh la pulak tgh basuh keta.I hv no choice,dlm keadaan pakserela sy tarik sket mende tu then plup kandungan yg tak jd tu jatuh.Fuh lega...sy sebenarnye tak perasaan ms bile mende tu kuar,yg sy sedar ms sy nak bgn flush sy nmpk mende tergantung2.Sy tak sedar sbb sy tak rs sakit lgsg.

Then pas siap2 sumer sy dan mz pg ke klinik dan doktor sah mmg complete abortion cume tgl sikit2 darah n harus berjmpe gynea utk amik pndpt samade perlu dicuci atau tak dan dipendekkan cerite doktor sakit puan kate tak payah cuci sbb darah yg tertgl2 tu kurang dr 1cm dan baki2 yg ade tu akan keluar mcm darah period dan sy pon dptla cuti free selame 2 mgg.yeay!!!!

Dan org paling gembira bile sy berade dirumah dlm keadaan sihat walafiat ialah Mr daddy la,tak perlu die bertungkus lumus menjage hariz dr pg smpai keptg seorg diri,tak perlu die bf sorang2 tiap2 pg dan tak perlu die bgn pg utk bukakan gate dan panaskan enjin kereta utk sy.Kami dpt bersenang lenang tido ikut suke hati dan bangun ikut suka hati selame 2 mgg.Hohohohohohoho

Dan selame 2 mgg bercuti sy ketagih melayan prison break.Mule2 sy tgk gitu2 jer,tak minat la konon2 tp kalo dah sidia konker tv sorang2 tak ke org dlm umah tu terpakse rela melayan citer yg same dan bile abis satu cd sy pulak yg lebih2 nak tgk cd yg seterusnye.Dan dlm ms semgg sy habis khatam prison break dr season-2 smpai la season ke-4.Sy frust sungguh dgn ending die.Ade ke ptt hero dlm citer tu mati.Dah la hensem.isk...isk...isk.Jeles betul si mz bile sy kate michael scofield tu hensem.Huhuhuhu.Nanti sy nak cr season 1 pulak sbb suami sy kate season 1 lagi bes compared to season2 yg lain.

Dan hariz hampir berusia 17bulan dan dah bermcm2 mende die boleh buat.Sy rs mcm dah tak boleh nak keep track setiap perkembangan die tp bile die dah pandai sebut mummy,daddy dan name sendiri akan sy catitkan dlm blog ni utk kenangan sy sendiri.

Ini semua gambar2 tertunda ms die demam.Layan susu smbil tertonggeng.Auww!!!



Ms die demam keadaan die sgtla teruk dan sebaik demam die sembuh segera sy mencantas rambut die.Hehehehe....sy potong ikut suke hati sy janji rambut tepi tu dah tak tutup telinga lg.


Dan ini adalah gambar rambut tepi hariz selepas dicantas oleh mummy


Ade nampak beza tak rambut hariz ni auntiessss???

Photobucket

CIter pasal Royalti

2 org nak conteng
Gile lame sy peram citer ni,dah basi pon sebenarnye tp sy nak citer jugak sbb sy dah janji nak citer haritu.Royalti kali ni agak berlainan dr yg sebelum2nya,siap ade dinner dan cabutan bertuah weh.2 kali royalti,sy dah hariz setia mengikut daddy dr mule smpai ke akhir acara tp kali ni sy hanya menunggu daddy diluar dewan sbb hariz kurang sihat.Lihat wajah2 sedih hariz,ms ni hariz mmg out of mood,lgsg die tak layan sy yg tergedik2 nak berposing bagai.

Daddy pon mcm tak tenang nak dok lame2 dlm dewan dan sudahnye sy minta sidia menghantar sy ke rumah kakak sy di kuchai lame dan sy pon tak bolehla nak citer byk2 pasal royalti kali ni,cume ade beberape keping gambar yg sy smpt amik ms haritu



Rupenye ade 3keping jer gmbr sy smpt amik....hehehehe,layan jerlaaaaaa.Owh..mesti sumer nak tau bape daddy dpt kan,hurm...jumlah royalti yg daddy boleh buat sy bershoping tak igt dunia di bandung....hahahaha(padehal tak penah pg bandung)

Meet hariz s kazen

3 org nak conteng

kebetulan ms sy konon2 balik berpantang kazen baru hariz pon balik ke ktn jugak.Damia nak amik udara kuantan lak setelah hampir 2 bulan menghirup udara kampung mamanye die sebertak.

Damia ni kecik jer ms lahir,2.6kg jer berbanding hariz yg beratnye hampir 4kg ms lahir.Fuh...berpeluh den nak meneran.Ayah damia gelar damia himawari,kekekeke...ade jugak ala2 himawari si damia ni.

Tgk aksi budak kecik 2 org ni bile dpt jumpe awek.Wahwah..kemain berebut nak kiss baby







Sekian

Wednesday, December 16, 2009

Cubaan Merompak

6 org nak conteng
Sepatutnye semalam sy dah masuk keje tp disebabkan hal2 tertentu,harini baru sy mule bekerja setelah 3mgg bercuti.Wah...byk sungguh cuti sy kan padahal sy hanya cuti 3 hari je yg selebihnya mc.Semua pon dah sedia maklum ape yg terjadi sepjg 3 mgg lepas tp ape yg terjadi mlm semalam betul2 membuat sy trauma.

Lebih kurang pukul 230 pagi semalam ade 5 org lelaki cube utk merompak rumah sy!!!.Ms tu of cos la semua dlm umah tu tgh tido kecuali adik ipar sy,ms tu die br smpai rumah.Kereta adik ipar sy parking diluar pagar.Katenye ms die smpai depan pagar umah die mmg nampak budak2 motor berpusing2 disekitar area rumah tp die tak pk yg budak2 tu rupenye ade niat utk merompak sbb budak2nye mude2.Alhamdulillah,ms budak2 motor tu berhenti depan rumah adik ipar sy smpt masuk dan mangge pintu pagar.Ngam2 die dpt masuk dlm pagar,turun sorang dr budak2 ber5 tu,mengacu parang ke adik ipar sy.Die minte adik ipar sy buke pagar.Ms adik ipar sy nmpk jer budak tu kuarkan parang,dgn sekuat hati die menjerit mintak tlg.Sy yg tgh tido ni kelam kabut bangun peluk hariz.Sy pon tatau kenape sy otomatik bangun peluk dan angkat die dr tilam.Ms tu sy tatau rumah sy yg nak kene rompak,sy igtkan rumah jiran sebelah yg dah kene rompak.Hehehehe....Bile dah buke pintu baru sy tau rupenye rumah sendiri yg nak kene rompak tp ms sy dan mz bangun bukak lampu sumer budak2 tu dah blah.

Ms dgr jer citer dr adik ipar sy,terus jer rs lemah lutut.Jiran2 yg tak tido mati kuar dan tgk ape yg berlaku.Agaknye kuat kot adik ipar sy menjerit smpaikan 2 3 org jiran terbgn.Kekekekekeke tp yg pelik adik sy dlm bilik tak sedar lgsg ape yg berlaku.Bile sy kejut die gtau nak pg balai polis die masih lg mamai2 tp bile gtau ade org nak rompak bwk parang baru die kelam kabut bgn.

Semua selesai lebih kurang pukul 5 pg dan sy sememangnye amatlah mengantuk tp tak boleh tido sbb mcm terigt2 lg kesah pukul 230 pagi tu.Sy rs mcm drama pulak :p.

Byk mende yg nak distori morikan sepjg bercuti2 mesia 3 mgg ni.Soon bile keje dah reda sket sy akan update.
Photobucket

Tuesday, November 24, 2009

Kritikal Time

6 org nak conteng
Hati sy sudah tidak segundah minggu lepas.Hariz demam berpanjangan dan kandungan sy tidak menjadi.Tiada heartbeep even dan masuk 8 minggu.Saya sedih :( tp sy redha dengan ape yang terjadi.Mungkin ade hikmah disebaliknye.

Sy dan suami berulang kali menziarahi doktor dan nurse diklinik.Hariz tak pernah sakit mcmni.Die sgt lemah.Sedih sy tgk die.Suhu bdn die sekitar 38 dan 39,sy mmg susah hati.Rs sedih kerana keguguran tidak sesedih melihat hariz yg lemah dan lesu begitu.Die tidak mahu main mahupun senyum!!

Sy berterima kasih kepada doktor dan nurse2 yg sgt prihatin terhadap anak sy dan juga kwn2 yg ambil berat pasal kami**kiss**.Hariz pon mcm dah cam jer nurse2 yg cantik2 kat klinik tu.Hehehehe.Up to date hariz is getting better,demam dah takde cume batuk berkahak yg masih ade.Hopefully before ry haji die fully recovered sbb kisah sy dan kandungan dlm perut ini pulak perlu disetelkan.Sy sebenarnye berharap kandungan yg tidak menjd ini turun dengan sendirinye dan sy tak perlu buat DnC bagai.Sy igt ms2 kritikal sy menjage hariz yg tidak sihat,menguruskan hal2 rumahtangge akan membuat kandungan ini gugur dgn sendiri tanpa sebarang masalah tp rsnye sy tidak perlu berharap lg.Ya...sy harus buat DnC juga sbb kalo diikutkan sudah 3 mgg sy berkeadaan mcmni.

Yang sebenarnye pd mgg ke 6 sy nmpk begitu jelas denyutan jantung anak sy ketika discan tp tah kenape sebabnye tibe2 heartbeep itu hilang bile discan pd mgg seterusnye.Doktor masih beri harapan katanye ade sesetgh org mgg ke 8 atau 9 baru nmpk heartbeep tp hingga kehari ni,kantung sy kosong.Mmg tiada perkembangan dgn kandungan sy.Sy pasrah,mungkin bukan rezeki kami kali ini.

Esok sy akan berjmpe dr,dan mungkin dlm ms terdekat ni Dnc akan dilakukan.Sy harap semua akan berjln dgn baik dan doa dr kwn2 semua amat sy hargai.


**Sy belum bercerite pasal royalti yg daddy dpt hujung mgg lepas.Lps semuanya selesai akan sy update cerite2 terkini.:)

Photobucket

Monday, November 2, 2009

Hujung minggu Kami

6 org nak conteng
Wiken baru ni kami balik ke kuantan sbb tokwan hariz kene pg kursus so tgl la mummy tok hariz sorang2 kat umah,kire2 balik ni meneman die kat umah la ni.Hari sabtu hariz p anta tokwan kat tmpt kursus die.Sempat hariz dan mommy amik gambar.

Hariz dan mommytok jalan2 sambil kutip duit raye.Eh...boleh dpt duit raye lg ke bulan zulhijjah ni?




Hariz teruja tgk ikan dlm kolam ni,siap carik port baik punye untuk letak dagu die.




Pusing lak kolam sebelah sane utk tgk ikan yg lain pulak.Teruja sungguh sy tgk hariz tgk ikan2 ni.Mulut tak benti2 dok uuuu..uuuu...uuuu,siap muncung2 skali.



dah abis tgk ikan,pg tgk ostrich pulak.Hariz takut dok dekat2 burung unta ni dan sy sendiri pon takut sbb leher die panjang giler,kang tak pasal2 kene patuk ngn die.Burung unta ni gaknye peramah la sy rs sbb bile die nmpk org,dan dan tu die dtg dekat2 ngn pagar smbil2 nak julur kepale die keluar,pastu bile kite kekiri die pon ikut ke kiri kite ke kanan die pon kekanan.Mesra alam sungguh tah2 die tau kot kite nak amik gambo tu yg dok sebok ikut kite g mane2 jer.Hahahahaha.Seriyes sy kelakar tgk burung unta ni ikut je mane kami pg


Bile naik jambatan gantung ni,sy teringat kesah jambatan gantung runtuh kat perak aritu.Mz giler gayat dok atas tu,cepat2 die snap gambar sy berdue ngn hariz.Elok2 pas bergambar kat pondok ni ujan pon turun dan kami pon gerak la balik ke ktn smule.itula kesah hujung minggu kami.Sekian
Photobucket

Wednesday, October 28, 2009

Dah nak masuk 2 thn dah

2 org nak conteng

Bukan hariz yg dah nak masuk 2 thn tp status sy la kwn2.Bulan 11 nanti genap 2 thn sy bergelar isteri.Wahwah....dah 2thn dah,sy tatau nak kate kejap je ms berlalu atau laa..baru 2 thn ke kawin??hehehehehe.Apepon hariz dahpon berusia sethn 4bulan ms tu nanti.Wah...yg tu sy rs kejap je ms berlalu,dah besar dah anak bujang sy,maknenye dah boleh tmbh ahli keluarge baru ni.Hohohohoho

Thn lepas sy dpt henbeng dan wallet dr suami dan suami tak dpt ape2 dr sy.Kejam betul bunyi ayat tu kan.Ekceli adela sy bg hadiah tapi makan berbulan baru sy dpt hadiahkan kepade die tp tahun ni sy ingat nak buat surprise kat die,maklumala kan haritu ms besday diesy terlupe nak wish...lalalalala,ampun beribu ampun ya abang!!!

Eh,bulan 11 ni ade program royalti lagi so maknenye daddy akan dpt duit lagi..Yeayyy!!mommmy suke.Berape daddy dpt itu belum tahu lg,dah smpai hari nt baru tau berape die dpt.Hopefully dpt lg byk dr last royalti program.AMINNN

Photobucket

Monday, October 26, 2009

Oh hariz!!!

6 org nak conteng
Hariz suke lari dan pegang bebird die bile naik mandi,so untuk mengelakkan die buat perangai gitu sy ikatkan tuale die begini




Mungkin nanti sy akan rindukan keadaan dan suasane macamni bile hariz besar nt

Selit sket gambar hariz tersengih bile sy kate"hariz smile"
Photobucket

Friday, October 23, 2009

Hariz Tunggang Kucing

3 org nak conteng
Eh...jgn salah paham.Hariz cume tunggang kucing mainan jer.Sepatutnye kucing ni macamni

Tapi hariz bersusah payah nak buat kucing jd macamni



Maafla kalau gambar agak kabur,maklumla kamera biase2 jer,takde anti gegar.Buat2 nampak jela kwn2 ek.

Dah boring main tunggang2 kucing,hariz seret pulak kucing ni kemane2 die pg.Ops...tak nmpk kepale pulak


Dah boring mendera,hariz biarkan jer kucing die kelaparan tergolek dog kat sini


Photobucket
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez