Monday, May 4, 2009

Melaka


Sebenarnye kami tak plan pon nak pergi jln2 ke melaka.Tujuan sebenar ke melake adalah untuk melebarkan sayap perniagaan tp sebab dah alang2 sampai kami pusing la melaka.Kami bertolak dr KL after solat jumaat sampai sane lebih kurang pukul 5 ptg.Cari hotel dulu since kami tak booked hotel lagi.Kami menginap di hotel Jasin.Mungkin nasib kami baik,kebetulan ngam2 ade due bilik kosong.Org yg book tu tak cek in2 smpai sudah,so hotel lepaskan bilik tu pada kami.memula kami ingat price rate hotel ni dlm 100++ tp rupenye kami silap.Tak sangke sungguh harge hotel tu hanya RM60 utk semlm.Murah kan??tp bilik yg kami menginap tu takde TV.kami tak kesah since tujuan sebenar dtg ke melake ni bukan nak dok ajer lam hotel.

Ini gambar pekerja Majlis Bandaraya Melaka.Relak jer mereka berbasikal menyaman org.Ms ni trafik kat melake teruk.Sy tak pasti la samade hari2 mmg mcmni atau ms hari cuti jer mcm ni.Kami stuck kat situ ade la lebih kurang 2 jam.Padahal tmpt yg dituju cume depan tu sket jer,kalo tak jem tak sampai 10minit jer dah sampai.

Ini tempat pertama yg kami tuju selepas mkn.Sesampai bandar melake kami pergi mkn dulu.Nyum2...asam pedas adalah masakan paling hot kat melake.So kami p mkn nasi berlaukkan asam pedas la kat sane.Ms ni sy masih lagi boleh kontrol cun.hehehehe

Sy rs berat sy mungkin turun sikit kot sbb byk berjln.Dr dataran pahlawan tu kami gerak pg ke kota a famosa.Smbil2 tu ade jgk ambik gmbr dekat keretapi,kapal terbang lame dan kenderaan bomba lame.Ms ni daddy kontrol hensem padehal die termengah2 naik tangge sambil dokong hariz
Sesampainye diatas,daddy kuarkan carrier.Die dah surrender.So sy pon kene la pakai carrier ni.Bile pakai mende alah ni,segale lemak2 berkrim akan nampak tp sy pasrah sbb bwk hariz dlm ni lg senang dr dokong die gune sebelah tgn.

Pas abis pusing kota lame tu,kami pergi ke kincir angin yg baru dibuat tu.Seigt sy ms dulu sy dtg dgn kwn2 mende ni takde lagi.Dah bergambar sakan kat situ kami pergi ke kapal ni.Nak masuk kapal ni kene byr RM3 dan kite akan dpt plastik.Plastik tu gunenye utk masukkan kasut/selipar kite dlm tu.Tak boleh pakai kasut dlm kapal tu.Ramai sungguh umat manusia dlm kapal tu,pening dibuatnye.Bau...jgn ckp ler.Mcm2 ada.


Lepas melawat tmpt2 ni kami ingat nak pg perigi hang tuah tp dah ptg sgt.takut tak sempat jer,end up kami pg ke pantai klebang tp hampa sbb dah takde rupe pantai dah.Abis ditambak kaki2 pantai tu.nak buat perumahan kot sbb kat situ ade papan iklan perumahan.Tak sempat pulak nak amik gambar.
kalo dah sampai melake tak sah la kalo tak pg mkn ikan bakar umbai kan.Malangnye umbai pon kami tak singgah sbb tgk hariz dah penat.Sian die.So kami just pergi mkn kat jasin kedai din corner.Sedap jgk kedai tu.According tu pemandu pelancong kami,kedai ni mmg famous kat jasin.Bwh ni ialah pemandu pelancong kami.Hehehehe

Kami check out pukul 12tgh.Holiday yg tak dirancang ni boleh tahan la.kami tak smpt nak soping2 sgt sbb byk berjln tgk tmpt2 bersejarah kat melake ni.Daddy kate kalo ade kelapangan boleh dtg ke melake lg sbb sy asyik sebut2 nak mkn ikan bakar umbai.Heheheheh.
Nak tgk gmbr lagi.Klik sini.Syok jgk sekale sekala jln2 mcm ni.Maklumla...dl pas kawin tak smpt nak honimon.Kawin jer trus ngandung.Kire2 ni pre-honimon la.Pasni nak btol2 honimon lak.kat mane????nanti kalau btol2 dah pg sy akan citer.

2 org nak conteng on "Melaka"

love always on May 6, 2009 at 12:19 PM said...

Ohh..ana wat biz smpi ke melaka..tnetu byk untung nie..hariz mau plak duk dlm carrier..kyra masa 8bln dah tak mau masuk dlm carrier.

anna on May 6, 2009 at 2:36 PM said...

alhamdulillah....bolehlaa
hariz suke sbb die rs selamat kot org peluk die bl dok lam carier tu

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez