Thursday, August 27, 2009

Jom Main bola dgn Hariz

7 org nak conteng
Smalam kan besday suami sy,so after terawih sy ajak suami ke GIANT pastu sisuami ajak ke tmpt lain plak slps ke GIANT,siap gtau sy JJ pon bukak smpai kol 12mlm sempena nak raye ni.Berbunge hati sy konon2 boleh la jln2 kat JJ.Hehehe..ade hati lagi tu.

Masuk kedlm GIANT,tgk ape yg ade...boring so kami masuk ke pasaraye die jln2 kat tmpt meinan budak pastu die kate"aa..nak beli playtent nila nk bg hariz main dlm ni"Sy ok jer.Tgk kotak tu kemain lg byk,bersusun2 tp bukak2 semuanya kosong.Tanye budak yg jg meinan kat situ,die kate"ni sumer dah takde kak,org curi"haih..pelik sy cmner la org geliga sgt otak pg curi playtent ni.

End up,kami beli kolam dan bola2 api ni.Balik umah biasela kan..org tue lagi eksaited dr budak kecik.Trus je bukak segala yg beli td dan buh hariz dlm tu.Tgk..hariz kemain lg suke smpai tak igt tdo dpt main ngn bola die tu



Photobucket

Wednesday, August 26, 2009

Hepi Bufday SUAMI

3 org nak conteng
Ya ampunnnnnnnnn,sy mmg tak perasaan arini besday suami sy.Padehal pg td dah tgk kalender.Isk isk..cmner sy boleh tak ngat ni.(Ketuk kepale sendiri)Siap die pulak yg tanye sy takde ape2 adiah ke wish ke utk die.Sy pulak mengong btol siap kate besday abg kan lmbt lg.Haiyokkk isteri..baru sethn kawin,sudah lupa ka tarikh lahir suami.

So untuk menebus dosa.Sy war2kan kat sini ucapan selamat harijadi utk suami kat semua


TO MY DEAREST HUBBY:
SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 29.SEMOGA PANJANG UMUR DAN MURAH REZEKI DAN BUAT DUIT BYK2,NANTI BOLEHLA SYG PON SHOPING BYK2 JUGAK.MOGA DPT JD SUAMI DAN AYAH YG BAIK.LUV U SO MUCH.*KISS*
NT TAHUN DEPAN BOLEH KASI ADIK KAT HARIZ.KUANGKUANGKUANG


Photobucket

hariz dan CD

2 org nak conteng

Smalam pas menyiapkan ape2 yg ptt utk berbuke,sy siapkan hariz pulak.Tibe2 terpandang pulak CD yg sy dah beli berbulan2 yg lalu.Boleh dikira dgn jari berape kali jer sy pakaikan CD ni utk Hariz.So dgn semangat yg membare sy pakaikan CD ni kat die,smbil2 pakai tu sy gtau suami yg CD ni bagus sbb jimat,boleh pakai lame dan bla bla bla tp sisuami mcm tak bersemangat pon nak dgr kebaikan CD ni.

Selesai berCD,hariz berguling2 takmau pakai suar.So sy biarkan ajer die berCD gitu.Berlari sane berlari sini,kacau daddy berbuke,main bwh buai,main selendang sy pendekkate tak duduk diam la budak kecik tu.Pastu tibe2 die senyap dan mencangkung.Ms tu sy buat tatau jer.Sy ngat die masih lg dlm mood bermain.Suddenly sisuami berkate

die:eh..apemende kuning2 kat kaki hariz tu
sy: mane mane??
die:tu...tu lagi kat lantai.eh..die berakla
sy:isk hariz ni............

terkocoh2 la sy bwk hariz p masuk bilik air.Sental montot die,habistu sental pulak CD die.Haish...punah harapan nak pakai CD.End up sy pakaikan DD jer utk hariz.Ms hariz kecik dulu,Cd ni terpakse diadjust2 sbb mungkin montot die kecik lg tp skang CD tu takpayah die adjust pon.Ngam2 jer ngn montot gebu hariz.


Gambar selingan.Hariz mcm putera yg naik keta berhias smbil melambil tangan kat penonton

Photobucket

Tuesday, August 25, 2009

Imbas kembali..........

4 org nak conteng
Kak syima suh saya jwb TAG ni.Ok gak kan..boleh imbas kembali kenangan mengandung anak sulung

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Nope.

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Tak pernah pk pon.Langsung dr awal pregnancy sampai ke dpt tau gender baby tak pernah pk name utk anak perempuan

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
hurm...at det time mcm tak percaye.Siap berkali2 pg buat test kat klinik.Hehehehehe

4. HOW OLD WERE YOU?
27

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
My period cycle mmg on time.So bile dah beberape hari tak dtg,sy bgtau suami yg peod masih tak dtg2

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
mestila sidia

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
of cos la kan.anak pertame la katekan.Eksaited terlebih sket

8. DUE DATE?
13/08/08

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
yer...sgt teruk.Smpai lembik dibuatnya

10. WHAT DID YOU CRAVE?
takde pulak sy mengidam ape2 tp suami pulak yg asyik mengidam nak mkn fastfood je memanjang.

11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Boy

12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Alamak....berape eh.jap2 nak kire......almost 20.hehehehe

13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
takde rsnye kecuali sickness tu jela

14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Ampang

15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Almost 4hrs.Ms masuk tu pukul 10mlm baru bukak 4cm then kol 1 lebih cmtu baru fully dilated

16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Mestila suami terchenta itu

17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
suami dan 2 org midwife

18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Alhamdulillah...normal tanpa sebarang bantuan

19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Nope tp mulut terkumat kamit bace ayat2 quran

20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGHT?
3.83kg...

21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
07/08/08.Tak smpt pulak nak tgg 08/08/08.hariz dah tak sabo2 nak keluar dr perut sy

22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Hariz(pemelihara)rifqi(yg ni sy agak lupe ape makne die)Boleh ke cmtu?hehehe

23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1thn 18 hari

24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
mestilaaaaaaaaaaaaa

katenye kene TAG kwn2 lain jugak.So sudila kirenye kwn2 menjwb TAG sy ini.

Liana
Fida
Mimi
Kak ida
Adlin


Photobucket

Monday, August 24, 2009

SIAPA AKU??

6 org nak conteng
Mahaliana ni rajin bg TAG dan ku jua buat ms ni rajin nak jwb TAG dr die

Namaku:
Ilyana Safwatun Binti Idris

Nama Panggilanku:
Kwn2 pgl ana
famili sedare mare pgl yana
spesel sket...somi pgl SAYANG...ahaks


Tarikh Lahirku :
15 ogos 1980

Tempat Lahirku :
Hospital Kuantan,Pahang

Statusku :
Isteri to Ahmad Tarmizi Amil Rusli
Kulikutif kat kampeni GLC
Mommy to Hariz rifqi
Part time busineswoman.Jual baju baby/kasut crocs dan ALPHA LIPID.(sile2 klik sini)


Hobiku :
Jln2 window soping smbil2 terbeli henbeng ke,kasut ke atau baju anak

Makanan Kegemaranku :
Asal boleh

Minuman Kegemaranku :
pon same..asal boleh

Cita-Citaku :
same la cam isteri2 yg lain
Menjadi isteri terbaik untuk suami(sentiase mencube)
Dpt membesarkan anak2 yg berjaya didunia dan akhirat
Dpt berbakti kepade mak abah kat kg.


Pengalaman Burukku :
Jatuh smbil kontrol cun kat kafe TMNET dulu...kuikuikui

Pengalaman Manisku :
Habis belajo kat UITM
Dpt kawin....yippie!!!
melahirkan hariz rifqi


Perkara Yang Disukaiku :
Cuti2 malaysia dan shopping

Perkara Yang Tak Disukaiku :
banyakkkk...tak tersenarai

Adakah Anda Berpuas Hati Dengan Apa Yang Anda Ada? :
Belum sepenuhnye tp ttp bersukur dgn ape yg ada

Harapanku :
menjadi ISTERI yg solehah
menjadi ANAK yg baik kepade kedua ibubape dan ibubape mertue
menjadi IBU yang baik
menjadi seorang pekerja yg baik
menjadi insan yg bertaqwa.INSYALLAH
AMIN


Photobucket

Friday, August 21, 2009

Ramadhan ahlan wasahlan

3 org nak conteng
Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.”

Sy memohon ampun dan maaf kepada kwn2 semua.Terkurang terlebih harap dimaafkan.Semoga kite semua mendapat keberkatan dari-Nya

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA :)

Photobucket

Wednesday, August 19, 2009

Tag lagi

2 org nak conteng
Tanda-tanda

1. TANDA2 KAMU BAD MOOD.
Diam seribu bahase

2. TANDA2 KAMU MARAH.
Diam jugak

3. TANDA2 KAMU SINTING.
Bahase arab ke ni???

4. TANDA2 KAMU MALU.
Ni kene tanye suami tershenta ni.Den tatau cmno rupo den kalo malu

5. TANDA2 KAMU SEDANG CEMBURU.
hurm...diam jugak.Buat tatau jer kat die

6. TANDA2 KAMU SEDANG SEDIH.
nangis laaa

7. TANDA2 KAMU TENGAH GUMBIRA.
hepi lain mcm.Rs mcm nak banje kwn2 mkn.kuikuikui

APA

1. APA WARNA BAJU YANG KAMU PAKAI SEKARANG?
merah menyala

2. APAKAH KAMU TERMASUK ORANG YANG SUKA SHOPPING?
agaknye la kot especially when it turn to soping baju anak.Whoa...rs mcm bes jer main amik2 kan pastu pengsan nak byr

3. APAKAH KAMU PERCAYA LOVE AT FIRST SIGHT?
Nope.never

4. APAKAH YANG INGIN KAMU LAKUKAN SEKARANG?
Balik main dgn hariz

5. APAKAH RASA DI HATI KAMU SAAT INI?
riang gembira sbb its friday!! :)

BILA

1. BILA PERTAMA KALI KAMU DILAHIRKAN KE DUNIA?
15 Ogos 19xx

2. BILA SAAT TERINDAH DALAM HIDUPMU?
Bile hari dinikahkan.
Bile dpt tau positif pregnant.
Bile hariz selamat lahir kedunia.


3. BILA KALI TERAKHIR DIMARAHI IBUBAPA?
hohohoh...tak ingat.Sblm kawen byk kali kene mrh ngn mak

4. BILA KALI TERAKHIR EHEM EHEM EHEM?
perlu ke nak bgtau??

5. BILA KAMU AKAN MARRIED?
Bile larut mlm..jeng jeng jeng

BAGAIMANA

1. BAGAIMANA JIKA ADA ORANG YANG BUAT KAMU SAKIT HATI?
sekali buat boleh senyap
2 kali pon senyap lagi
3 kali...no no no....mmg org tu kene la ngn aku


2. BAGAIMANA KALAU ADA ORANG CAKAP KAMU LAWA/HENSEM?
Say TQ pd org yg memuji tu :)

3. BAGAIMANA JIKA ADA TEMAN KAMU MENINGGALKAN KAMU?
Takde hal...sy ade keluarge,suami dan anak tersyg

4. BAGAIMANA JIKA ADA ORANG YANG TIDAK SUKA SAMA KAMU?
dah org tak suke nak buat cemane.redo jela5.

5. BAGAIMANA KALAU KETIKA KAMU BANGUN, KAMU DIKELILINGI API?
tgk anak dan peluk die smbil kelam kabut kejutkan suami.Pastu suh suami pk ape nak buat.Muahahahahaha

6. BAGAIMANA JIKA KAMU KESEORANGAN.
ala...sejak kawin ni tak penah rs keseorangan pon tp kalau dl ms bujang kalo sorang2 either akan tdo atau p lepak umah kakak.

Photobucket

Tuesday, August 18, 2009

Yatie Chomeyl's giveaway - Kisses of Love

6 org nak conteng
Mari2 kite semua join contest ni.menang ke kalah ke belakang kire.Ape syaratnye??

Terms & Conditions :


This giveaway is only for the follower of blog Yatie Chomeyl-Dah jd follower dah

Link to blog Yatie Chomeyl in your entry and add my blog in your bloglist : http://yatiechomeyl.blogspot.com/ (no link back will be disqualified)-Done


Upload the banner of this contest to your sidebar-DONE



Mommy nak kiss hariz tp hariz dah boring sbb pipi die asyik kene gomol jer.kalaula hariz dah pandai ckp mesti die akan bgtau "mommy....please stop kissing me,pipi gebu hariz ni sket lg kene rashes lak sbb mommy asyik kiss jer"
Photobucket

Daddy s new ride

7 org nak conteng




Hajat dihati nak beli hp baru tp sy musykil kenape daddy dengan selambenye membyr duit booking utk keta ni.

kalau nak comparekan harge of cos la keta baru ni lagi mahal kan.Puasla sy menahan gelora nafsu suami utk tidak membeli hp baru tp akhirnye hp tak dpt keta pulak yg die beli.Ms tu saje2 je pg tgk keta.kami mmg suke pg jln2 tgk keta,sll pas hantar sy pg keje kalau die takde buat ape mesti die akan pg usha2 keta.Hari sabtu yg tenang tu pas balik dr The Curve saje je singgah tgk2 keta(padehal duit dah byk abis gara2 terjebak membeli brg kat the curve)Dlm wallet ngam2 jer ade 1k,ms tu die borak2 gitu jer dgn sales rep situ pasal keta yg ade depan die tu.Masuk dlm,tgk enjin,tgk bonet tgk itu tgk ini,sy pulak biase2 jer(takdela teruja sgt dgn keta tu)kelam kabut melayan hariz yg sebok nak turun bwh sbb tulang2 hariz dah gatal mau jln so sy pgla kat keta sat amik kasut die,tibe2 pas amik dr kasut hariz tu sy tgk suami dah sain resit ke hape tah...sy tanye

me:resit ape ni?
die:(sambil tersenyum2)abg terbooking keta ni la
me:*+*0#%^&*x(tercengang)ade ke word "terbooking"??

Apepon elok jugak bile ade keta baru ni,senang kami nak kesane kemari tp keta lame tetap tidak dilupekan.Sy sayang ngn satria gaban sy tu sbb keta tu byk sgt berjasa kat sy.Dl ms bercinta keta tu la yg bwk kami jln2.Nak hrp keta die...jenuhla.Sbb ape...sbb keta die hanya seswai tuk buat autoshow jer.Tp skang no more..daddy dah jual semua brg2 keta die.Skang ni tgl rangke jer

Tudiaaa,bukan anak je dpt keta baru tp bapak pon dpt keta baru gak.Abis maknye cmner?tak dpt pape pon*sigh*.Menjak ade mende2 baru ni,anak beranak asyik mengadap jela keta masing2.kesian la kat sy yg tak dpt ape2 ni,hanya melayan ajela anak beranak tu


Photographer tak pro kan....so kene redo jela ngn gambar2 yg ade ek kwn2

Photobucket

Monday, August 10, 2009

Adiah harijadi hariz

13 org nak conteng
Last wiken seperti yg dirancang,kami roger2 balik ke kuantan.Jln2 kat east cost mall.bes jgk soping mall ni compared to kuantan parade dan megamall.Hariz sepjg kuar tu die tdo,lalok agaknye sbb mkn ubat.Owh...tak smpt nak sambut besday hariz,even sepotong kek pon tak beli tp walaupon tak sambut besday hariz ttp dpt adiah..yippiee.Ini hadiah dr auntie su hariz
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**


dan ini hadiah dr tokwan dan mummy tok
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**


**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
hariz takmau kuar dr keta.Menangis2 bile sy acah2 nak amik die.Punyela eksaited main keta kontrol.Tgk je muke die....kerek je dpt duk lam tu.
video

ape???adiah dr mummy ngn daddy....tggla hariz ek.Mummy kasik duit ry jela kat hariz.Aci tak?hehehehehe
SELAMAT HARIJADI SAYANG.*kiss*

Hariz turned 1...Yeay!!!!

3 org nak conteng

Sethn yang lepas sy telah melahirkan anak kecil ini.Selame 4 jam sy menahan sakit bersalin dan tepat 2.05am hariz selamat dilahirkan secare normal dgn berat 3.83kg.Sebulan pertama adalah waktu yg paling kritikal bg sy kerane terpakse berulang alik ke hospital due tu prolong jaundice.Sedih sy lihat anak kecil sy dicucuk dgn jarum setiap kali bermlm dihospital.Mengikut kate doktor hariz kene breastfedding jaundice.Yer...susu ibu juga boleh menyebabkan anak kene demam kuning yang perpanjangan tp no harm.Ibu masih boleh menyusukan anaknye seperti biase.
Walaupon ramai yang memakse sy berhenti menyusukan hariz tp sy tetap menyusukannye seperti biase sbb sy tau susu ibu tidak akan membahayakan baby.Sebulan berlalu alhamdulillah hariz sihat sepenuhnye.Selame berpantang dan sehingga ke hari ini sy berjaye menyusukan hariz sepenuhnya.Sy sgt bersyukur dgn rezeki yang Tuhan telah berikan kepade sy.Ms preggy sy tak terpk pon pasal mende2 ni semua.Knowledge sy pasal BF ni sgt cetek.Sungguh sy tak terpk pon sy mampu menyusukan hariz sehingga sekarang.Kdg2 ade jgk rs mls2 nak mengepam tp cepat2 sy tepis.Luckily kat opis ni ade 6 org geng mengepam aka BF mother.So bile timbul rs "M" utk mengepam,ade kenkwn yg bg moral support supaye jgn berhenti menyusukan sehingga at least 2 thn.

Dulu ms mule2 sy beli spectra 3 tu,mak dan suami mcm tak menyokong sy beli mende tu sbb katenye mahal.Harini sy rs suami sy ptt berterima kasih pd sy sbb sy byk jimatkan duit die utk beli susu anak.:D.Sy rs amat la berbaloi sy invest 500++ tu.Daddy...takde hadiah ke utk mummy ni???*wink wink*

Selame 8bulan ni jugak(tolak 2bulan waktu berpantang)hariz dijage sendiri oleh suami.Wahh...tahniah daddy!!*muah*.Tak sangke daddy boleh jage hariz dr kecik yang tatau ape2 sehingga die dah cerdik pandai ni.Memule tu nmpk suami agak kelam kabut nak jage hariz,tp bile dah lelame nmpk die lg teror pulak dr sy.Hurm...cmner ni??

Sblm kami beli warmer suami hanye pnskan EBM dlm cattle jug je,siap mendidih2 air dlm jag tu.Heheheheh.Kami sebenarnye tatau kalo EBM yg dipnskan dgn suhu yg tgg nutrien dan zat2 dlm tu akan hilang.Thanks to sue sbb bgtau kami ms beli warmer haritu.Dulu warmer snowbear tu la yg suami dok bwk kehulu kehilir(warmer 2 in 1,boleh pakai dlm keta dan dirumah)tp since warmer tu dah tak boleh pakai dlm keta(alat nak masukkan tmpt cucuh rokok tu dah terbakar)warmer tu hanye duduk diam kat umah jer.kami beli warmer yg mmg khas pakai utk dlm keta pulak.

Sepjg 8 bulan ni daddy berjaye menjage hariz dgn suksesnye makanya boleh la hariz dpt adik cepat2 kan daddy??hehehehe.I luv u la abg!!!!

Semoga Hariz Rifqi membesar dgn sihat dan menjadi anak yg soleh dan juga berjaya didunie dan akhirat.AMIN.

ops....seblm stop meh kite tgk ape yg si rifqi ni boleh buat bile masuk sethn

>>>dah boleh berjln dgn lajunye
>>>bile say "bye bye" die pon melambai2 tgn kat kite
>>>pandai salam org :D.Bile suh salam pandai die hulur dan cium tgn org.Bertindak mengikut arahan.Hehehehe
>>>Asal dgr lagu,goyang ler kepale dan bdn die.Head banging gitu.Ganas ganas
>>>Gigi lagi 2 batang dah kuar.Total gigi yg ade cmpur dgn yg baru nak kuar ni baru 3.Ngengenge
>>>pandai kiss org dah.Kalo suh kiss....die akan kiss tp bkn gune mulut tp gune dahi.Hentam jela labu
>>>garang.....menjerit2 kalo amik brg dr tgn die.Kalo nak kene mntk elok2.kene ckp"hariz...nak nak"then baru die akan bg.Jgn la sekali2 biar die bertukar kaler menjdi hijau(incredible hulk)
>>>abis sumer org die nak tegur.Agaknye sy dah ptt hantar die ke sekolah kot.Die dah pandai nak berkwn2 atau die dah ptt ade adik.Apakah????
Itu aje mende2 yg hariz boleh buat yg sy ingat.



Mummy syg Hariz.Daddy pon syg Hariz

Photobucket

Wednesday, August 5, 2009

Kenape saya suke bulan 8

6 org nak conteng
Sebab bulan 8 adalah bulan harijadi keluarge.Yipppieeeee!!!!!!!Start with my hensem,cutemute boy hariz rifqi

hariz:07/08
mommy,mommytok(MIL),mimi(younger sista):15/08(amik ko 3org sekali)
daddy:26/08
My bro:30/8


Celebration???tatau la sempat buat ke tak sbb pose just around the corner.Kalau buat pon mungkin la after hari ry.So auntie2 semua tlg sedia adiah yg besh2 utk anak bujang sy yer.Hohohohohoh

yang pasti hariz akan dpt adiah dr tokwan die.Tokwan dah janji dah nak beli ms besday hariz nt.So ujung mgg ni kene la kami roger2 balik ke ktn.Untuk suami,sy tatau nak bg ape.Kwn2 ade idea tak ape ptt sy bg untuk suami tercenta sy tu.Eh...mcmamne pulak dgn mak mertue sy yer??bg kain pasang jela kot kan.Takpon bg brooch ke,tudung ke.Okla tu kan.Yang lelain sy buleh uruskan.

Owh...tak sabar nak tgg wiken(mommy terlebih eksaited nak tgk adiah hariz)kekekekek

Photobucket
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez