Monday, August 10, 2009

Hariz turned 1...Yeay!!!!



Sethn yang lepas sy telah melahirkan anak kecil ini.Selame 4 jam sy menahan sakit bersalin dan tepat 2.05am hariz selamat dilahirkan secare normal dgn berat 3.83kg.Sebulan pertama adalah waktu yg paling kritikal bg sy kerane terpakse berulang alik ke hospital due tu prolong jaundice.Sedih sy lihat anak kecil sy dicucuk dgn jarum setiap kali bermlm dihospital.Mengikut kate doktor hariz kene breastfedding jaundice.Yer...susu ibu juga boleh menyebabkan anak kene demam kuning yang perpanjangan tp no harm.Ibu masih boleh menyusukan anaknye seperti biase.
Walaupon ramai yang memakse sy berhenti menyusukan hariz tp sy tetap menyusukannye seperti biase sbb sy tau susu ibu tidak akan membahayakan baby.Sebulan berlalu alhamdulillah hariz sihat sepenuhnye.Selame berpantang dan sehingga ke hari ini sy berjaye menyusukan hariz sepenuhnya.Sy sgt bersyukur dgn rezeki yang Tuhan telah berikan kepade sy.Ms preggy sy tak terpk pon pasal mende2 ni semua.Knowledge sy pasal BF ni sgt cetek.Sungguh sy tak terpk pon sy mampu menyusukan hariz sehingga sekarang.Kdg2 ade jgk rs mls2 nak mengepam tp cepat2 sy tepis.Luckily kat opis ni ade 6 org geng mengepam aka BF mother.So bile timbul rs "M" utk mengepam,ade kenkwn yg bg moral support supaye jgn berhenti menyusukan sehingga at least 2 thn.

Dulu ms mule2 sy beli spectra 3 tu,mak dan suami mcm tak menyokong sy beli mende tu sbb katenye mahal.Harini sy rs suami sy ptt berterima kasih pd sy sbb sy byk jimatkan duit die utk beli susu anak.:D.Sy rs amat la berbaloi sy invest 500++ tu.Daddy...takde hadiah ke utk mummy ni???*wink wink*

Selame 8bulan ni jugak(tolak 2bulan waktu berpantang)hariz dijage sendiri oleh suami.Wahh...tahniah daddy!!*muah*.Tak sangke daddy boleh jage hariz dr kecik yang tatau ape2 sehingga die dah cerdik pandai ni.Memule tu nmpk suami agak kelam kabut nak jage hariz,tp bile dah lelame nmpk die lg teror pulak dr sy.Hurm...cmner ni??

Sblm kami beli warmer suami hanye pnskan EBM dlm cattle jug je,siap mendidih2 air dlm jag tu.Heheheheh.Kami sebenarnye tatau kalo EBM yg dipnskan dgn suhu yg tgg nutrien dan zat2 dlm tu akan hilang.Thanks to sue sbb bgtau kami ms beli warmer haritu.Dulu warmer snowbear tu la yg suami dok bwk kehulu kehilir(warmer 2 in 1,boleh pakai dlm keta dan dirumah)tp since warmer tu dah tak boleh pakai dlm keta(alat nak masukkan tmpt cucuh rokok tu dah terbakar)warmer tu hanye duduk diam kat umah jer.kami beli warmer yg mmg khas pakai utk dlm keta pulak.

Sepjg 8 bulan ni daddy berjaye menjage hariz dgn suksesnye makanya boleh la hariz dpt adik cepat2 kan daddy??hehehehe.I luv u la abg!!!!

Semoga Hariz Rifqi membesar dgn sihat dan menjadi anak yg soleh dan juga berjaya didunie dan akhirat.AMIN.

ops....seblm stop meh kite tgk ape yg si rifqi ni boleh buat bile masuk sethn

>>>dah boleh berjln dgn lajunye
>>>bile say "bye bye" die pon melambai2 tgn kat kite
>>>pandai salam org :D.Bile suh salam pandai die hulur dan cium tgn org.Bertindak mengikut arahan.Hehehehe
>>>Asal dgr lagu,goyang ler kepale dan bdn die.Head banging gitu.Ganas ganas
>>>Gigi lagi 2 batang dah kuar.Total gigi yg ade cmpur dgn yg baru nak kuar ni baru 3.Ngengenge
>>>pandai kiss org dah.Kalo suh kiss....die akan kiss tp bkn gune mulut tp gune dahi.Hentam jela labu
>>>garang.....menjerit2 kalo amik brg dr tgn die.Kalo nak kene mntk elok2.kene ckp"hariz...nak nak"then baru die akan bg.Jgn la sekali2 biar die bertukar kaler menjdi hijau(incredible hulk)
>>>abis sumer org die nak tegur.Agaknye sy dah ptt hantar die ke sekolah kot.Die dah pandai nak berkwn2 atau die dah ptt ade adik.Apakah????
Itu aje mende2 yg hariz boleh buat yg sy ingat.



Mummy syg Hariz.Daddy pon syg Hariz

Photobucket

3 org nak conteng on "Hariz turned 1...Yeay!!!!"

saggieda on August 10, 2009 at 10:59 AM said...

Tahniah ana coz berjaya bf kan hariz sampai saat nie...

Syima ~Mama Kyra~ on August 10, 2009 at 11:33 AM said...

hepi 1st besday hariz..smg membesar dgn besar dan sihat..
congrate ana, berjaya BF hariz till now..teruskan perjuangan lg sethn ye :)

anna on August 10, 2009 at 12:23 PM said...

kakida>tQ...next baby kakida try to bf anak akak pulak :D

kaksyima>TQ,same2la kite memBF anak kite :)

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez