Monday, September 28, 2009

Raye@langkawi


Sebenarnye sy tak sangke kat Langkawi ade rumah2 kampung dan suasana raye disane same mcm suasane raye dikampung2 yg lain.Mksd kampung sy ialah ade ayam itik,budak2 vroom motor kesane kesini dgn memakai baju melayu dan baju kurung,budak2 kecik beraye dr rumah ke rumah dan org2 kampung disane sgt murah dgn senyuman.
Hariz adalah org paling gembira(sy rs)beraye disane sbb die bebas bermain atas tanah.Puas sy mengejar die berlari,nasib baik cuace kat langkawi redup2 jer(sbb ade byk pokok hijau kat kampung tu)Sy fast fwd la citer ry sy dilangkawi.Kemudian nt baru sy citer pengalaman pertame sy naik feri ke langkawi dpt duduk kat VIP seat

Raye pertame sesudah solat hari raye kami beraye dirumah nenek mertue(nenek mz)walaupon dah tua tp die masih gagah memasak utk anak cucu die.Nasi minyak,kari daging,rendang sumer die masak dan kami juga bersungguh2 mkn sbb lapar.Kat resthouse mane ade semua tu,pagi sblm solat minum air tea o jer.Dah abis beraye kat situ kami gerak ke rumah sepupu pak mertue sy.Sy cume duduk dlm kereta sbb hariz tdo,die kepenatan mengukur tanah moyang die sebelum tu.Smpt ziarah 2 rumah jer sbb yg lelain balik beraye kg masing2.

Ptg raye baru kami ronda2 langkawi.Kami ke makan mahsuri.Pak mertue sy kate dulu makan mahsuri ni tepi jln jer,sape2 nak tgk just park jer keta tepi jln then jln jer kerumah dan makam die.Dr tepi jln dah nmpk semua tu.Skang ni nak masuk kene byr RM5.Sy tgk makam dan semua yg ade kat dlm kota mahsuri tu dah tak original.Byk yg dah diubahsuai.Sesudah tu kami pg ke under waterworld,igt nak masuk jln2 kat situ tp tgk entrance fee die mcm mahal sgt so cancel,just amik2 gambar jer kat luar tu.Kami tatau pon rupe2nye ade diskaun utk org tempatan(kene tunjuk Mykad).Budak yg jg tiket tu agaknye ade emas dlm mulut sbb die tak inform pon kami kalo tunjuk mykad dpt diskaun.Sehari suntuk keluar mlm tu kami hanye duduk jer kat resthouse,nak jln2 pon byk kedai tutup time2 raye

Hari raye kedua kami dah nak balik ke kedah,so pagi2 kami bangun siap2 nak pg kat kabel car.Rugila kalo pg langkawi tak naik kabel car kan.Walaupon sebenarnye sy gayat naik tmpt tgg2 ni tp sbb nak punye pasal sy gagahkan jua.Smpai kat sane kabel car belum bukak pon lg.So menunggu la kejap depan kaunter tu.Nak naik kabel car ade diskaun jugak utk rakyat tempatan pas diskaun kene byr RM15 org dewasa,kanak2 sy tak sure sbb kami tak bwk kanak2 la.Nak tgg kaunter tu bukak punye la seksa,hariz dah berpeluh2 main kat entrance tu.At last gaknye pekerja situ nengok ramai sgt yg beratur kol 930 kaunter buka then kol 10 kami dah dpt naik kabel car tu.Mak mertue sy tak naik sbb die takut tmpt tgg.So kami berlima jer naik kabel car tu(sy,mz,adik ipar,pak mertue dan hariz)Mule2 naik sy tutup mate sbb takut,siap suh hariz duduk diam2 tp bile dh separuh jln baru hilang rs gayat tu.Bg sy,kabel car genting lg menakutkan compared to kabel langkawi.

Sampai kat puncak kabus tebal sgt.Bergambar sakan kat puncak dulu then baru kami turun ke jambatan gantung.Turun ke bridge tu ok lagi,masih boleh senyum2 bile smpai tp bile nak naik keatas semule rs mcm nak tercabut lutut.Separuh jln je kami dukung hariz,separuh jln lagi kami pimpin die naik tangge sendiri.Tak larat weh!!!!!Konon2 nak pg buffalo park tp ms dah tak smpt,feri kami pukul 12tghari.Smpai bwh terus jer kami gerak balik ke resthouse pack2 brg sumer terus ke jeti.Ngam2 smpai sane,feri pon sampai.Sepjg dlm feri tu hariz tdo.Kami halakan kipas bateri ke bdn die,smpai ke jeti kuala perlis baru die bangun.Habis sudah pengembaraan kami kat langkawi.
Pas langkawi kami beraye ke alor setar pulak,then sungai petani.Hari selase baru gerak balik ke KL tido semlm dirumah gombak then esoknye gerak ke lenggeng N9 pulak.Sehari beraye disane baru gerak balik ke kuantan.
Dr lenggeng tu kami patah balik ke KL,balik ke kuantan ikut hiway karak sbb lebih selamat.Sampai kuantan kol 12mlm.Tahun ni sy rs mcm betul2 ry sbb habis dr utara ke timur sy pg.

Sy tidak mengikut nasihat sy sendiri supaye tidak tdo ketika suami memandu.Sy terlelap dipertengahan jln.Sy sendiri tak sedar ms bile sy terlelap tp sy dah tanye driver siap2 kalo sy tertdo takpe ke...die kate ok,so sy pon layan la mate sy....hehehehehehe.Ampun yer bang,lenkali kite gilir2 la drive kalo takmo syg tdo dlm keta.

Ini gambar2 hariz berbaju melayu dan gambar2 kami kat cable car.




Bergambar raye sementare muke masih cantik lg.:D.Baju raye sy ni beli kat Langkawi.Sy mmg tak smpt nak beli baju sy kat kl,cube2 jer cr kat langkawi kebetulan pulak ade kaler yg sedondon sgt dgn baju raye anak dan suami sy.Nasib baik ade,kalo tak sy pakai baju hari2 yg sy pakai pg opis jer la
Hariz takmau duduk atas pangku sbb die nak main lari2 kat tanah tu.Rambut die dah serabai dah sbb berpeluh2,sy dah tak larat nak kejar die suh daddy die takeover tmpt sy pulak




Hariz sgt comot sbb die dah berpeluh berlari sebelum naik cable car.
Sebenarnye byk lg gambar2 kami kat langkawi,nanti sy buat raye@langkawi part 2 la pulak

6 org nak conteng on "Raye@langkawi"

Syima ~Mama Kyra~ on September 29, 2009 at 1:34 PM said...

samat ari raya to ana :)

waa..cutenya hariz baebaju
melayu..sib baikla ada jual bj kurung mummy cam color dd..sedondon gitu wlpn beli lain2 masa :D

terer ana lwn gayat dpt gak bgmbr kt tmpt tggi tu..ksyima dulu gayat punya psl malas nk lyn naik atas..hubby dgn kyra je naik.. muaahhhhsss

Panggil Saja Lyeana,Yana on September 29, 2009 at 2:16 PM said...

mmg sedondon kaler baju last minit ko tue....nmpk dh bujang anak ko eh.

Fida Blog's on September 30, 2009 at 9:25 AM said...

hehehe selamat hari raya hariz (hariz je?) meh salam auntie.. nak duit raya buleh?

anna on October 1, 2009 at 9:48 AM said...

kak syima>>fear factor gitu..lawan ketakutan anda...hehehehehe

lyeana>>bapak die nmpk bujang tak?kuikuikui

fida>>hariz bg Rm5 auntie fida kn bg 2kali gande tuk hariz..muahahahaha

Adlin a.k.a Kyra MomS on October 8, 2009 at 5:16 PM said...

hariz hensem la pakai baju melayu tu...meh sini biar auntie kiss hariz....hehehe

anna on October 9, 2009 at 9:54 AM said...

hehehe....hariz pemalu la auntie,kalo nak kiss kene kasik duit ry sekali :)

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez