Thursday, December 23, 2010

Contest Si Manjaku Comel

0 org nak conteng




Di Tag oleh Mama Kyra and contest dianjur oleh Masyimalo
Dan seteleh menggodek-godek pc kat opis ni terjumpe gambar ini.

Nama: Hariz Rifqi bin Ahmad Tarmizi
Umur: 2 tahun 4 bulan
Tarikh Lahir: 07 Ogos 2008
*
*
*
*
*
kene tag 5 org kawan lah.

Monday, December 13, 2010

Memerah susu secare manual

5 org nak conteng
Perahan menggunakan tangan.Lenguh leher weh terbongkok2 mcm nenek bongkok 3.Ade juge yg terbabas2 keluar dr botol sbb air pancutan mcm air terjun lagaknye....ngehngehngeh.Ini adalah kali kedua sy memerah menggunakan tangan.Kali pertame ketika dihospital.Kes nipple tersumbat sbb mls sgt nak cuci niple ms mengandung hamik ko...rasakan keperitan susu yg penuh tp malu2 nak kuar.

Sy perah dgr kadar kelajuan streamyx paling laju sbb ms tu kat luar riuh rendah kenduri kendara abg ipar.Sy dah rs mcm nak pengsan cpt2 masuk dlm kereta bersame sikecil fitri.Kasik die minum sebelah dan sebelah lg sy tadah.Kang tak vogue pulak sy ms kenduri kan....hehehehe.Bl sikecik tu dah kekenyangan baru sy perah dan itulah hasil yg sy dpt.Cukupla utk melegakan cik puan B sy itu.Balik kerumah siap2 mandi cpt2 sy carik spectra dan pump utk mengosongkan kantin sikecil Fitri itu.Muahahahaha



Hasil ini terbiar dlm kereta lebih dr 4 jam dan akhirnya terpakse disiram ke pokok bunge makcik mz sahaje.Eh..org kate pokok akan jd lebih segar kalo siram dgn susu.Betul ke??

Monday, November 29, 2010

Sehari bersame anak2 dirumah tanpa superdaddy

2 org nak conteng
Punyela panjang tajuk kan....Semalam mz balik ke kg menziarah org meninggal.Mulenye nak bwk hariz skali tp pk2 mcm risau la pulak bwk budak kecik ziarah org meninggal dan akhirnya sy ditinggalkan bersama anak2 dirumah.Disebabkan 5 hari seminggu mz yg menjage anak2 so die pon gtaula jadual anak2 kepada sy,pkl brp fitri bgn,pukul brp hariz akan tido itu ini itu ini dan sy anggukan ajer

Ms mz kuar umah fitri sudah ketidoran dan hariz pula tgh aktif melompat,berlari kesane kemari,maklumla br bgn tido.Puas sy ajak die tido smule...hehehe,kejamkah mummy anak baru bgn tido ajak tido smule :p. Pukul 10 fitri dah berbunyi2 maka sy pon susukan die sehingga die ketidoran smule.Senang jg adik fitri,asal die kenyang dan perut tak kembung die akan tido sahaje tanpa banyak songeh.

Pukul 10,11,12 hariz masih belum tido lg tp bl dah masuk ke 1230 die dah melepek kat atas tilam.Buatkan susu dan tidurlah die dengan sendirinya.

Sementara anak2 tido sy bgn memasak,mengemas dapur dan mebuat kerja2 rumah yg lain.Mate tu mmg la mengantuk tp kang kalo sy tidur hariz nak mkn ape lak bl die bgn tido nt.Ngam2 ajer selesai memasak fitri pon bgn tp tido smule slps tangki perut die diisi dan tak lame lepas tu si hariz lak bgn.

Hari itu sy masak bubur ayam utk hariz dan roti telur utk sy sbb roti dah nak expired..Byk jugak hariz mkn,smbil mkn tu sy ckp kat hariz"eii...kuku hariz kotor la" eh eh...dan2 die bgn pg kat laci sy igtkan die nak buat ape rupenye die pg amik ketip kuku nak suh sy ketipkan kuku die.Sabo jela...tak smpt2 nak mkn.

Dekat pukul 5 jgk la br mz smpai dirumah.Sy ckp kat die"tgk syg jage anak2 smpt memasak,lipat kain kemas  umah lg,hebat tak??" hahahaha...saje nak angkat bakul masuk sendiri
dan die kate"hebat2,nt bolehla abg tinggalkan syg dgn anak2 lagi"...ces ni pon rs mcm nak patah pinggang.

Sepupu mz yg meninggal baru berumur lebih kurang 4 thn kalo tak silap sy.Tibe2 ajer die demam dan selang 2 3 hari terus meninggal.Punca kematian sy tak berape pasti tp yg sy tau virus menyerang die dan menyebabkan tonsil membengkak dan menutup saluran pernafasannya.

Thursday, November 25, 2010

Ktn-Kelantan-kedah-KL

0 org nak conteng
Fuh!mmg penat travel jauh2 begitu dgn 2 org anak kecil didlm kereta.Si abg kalo tidak tido akan sebok kedpn kebelakang nasib baik si adik baik sepjg perjalanan,minum tido minum tido.

Dr kuantan ke Kelantan melalui jln Jerangau-Jabor,hujan turun mencurah2 sungguhpon begitu mz ttp drive mcm nak masuk F1.Perjalanan yg septtnye memakan ms 5 ke 6jam menjadi 4 ke 5jam sahaje.Fitri tido sepjg2 perjalanan hariz pulak tido half way journey.Penat gaknye berdiri tibe2 tgk kepale die terlentok2,rupenye2 die tertido sambil berdiri.Bertolak dr ktn pukul 11pg dan sampai KB lebih kurang pukul 5ptg.Pusing2 cr hotel dlm keadaan trafik yg sgt jem.Letih!Mz pulak dah berjanji nak jumpe member die pukul 6ptg di pasaraya Bilal end up kami terus ajer pg ke Bilal sbb dr berpusing2 mcm org bangang baik la pg buat keje yg ade pekdah.Sampai disitu mz buat keje2 die then kol 9mlm baru kami dpt berehat.Anak2 dah keletihan.Kasik anak2 wangi dan kenyang br mak pak boleh berehat.Nasib baik hariz dan fitri tido dgn lenanya sepjg mlm.Hariz penat jd navigator kot,berdiri sepjg perjln kecuali ms tido.


Fitri ketiduran dari ktn sampai ke besut.Omak boleh berehat sepuas-puasnya.
Tak smpt nak berjln2 di Kelantan esoknye dah kene gerak ke Kedah.Dr kelantan ke kedah melalui Lebuhraya Timur Barat.Ms hariz 6bulan dulu kami tersempak dgn kawanan gajah ketika lalu dihiway ini.Cuace sgt sejuk dan kabus sgt tebal,feeling2 kat oversea lak rsnye sbb bl ckp kuar asap dr mulut....hehehehe.Benti jap dekat puncak titiwangse utk amik gambar tp ms tu hujan so takdpt la nak amik gmbr beriye2 sgt.Sekeping due aje buat kenangan.Ms ni mmg sgt berkabus dan sejokkkkkkkkkk.Air paip rs mcm air batu.

 Kat Lebuhraye ni boleh jumpe mcm2 signboard haiwan.Gajah,ruse,lembu sumer ade.Nasib baik takde signboard harimau dan singe aje
 Dr kelantan pukul 11 pagi sampai di Kedah pukul 10 mlm.Wuarghhh!!!mmg sgt2 penat.Rs mcm nak patah pinggang dok lam keta.Cek in di Tandop hotel,...not bad.Recommended lah hotel ni.Masuk ajer bilik siapkan anak2 dan diri sendiri terus tertido sampai ke pagi.

Di Alor Star sempat menjengah Alor Star Mall,sempat juga sambar sehelai baju dan sepasang kasut.Hehehehe..Mummy yg penat shoping tp fitri yg lapar.See....lengan sy ade muscle la,sy dah gumoks
Nasib baik hariz tak buat perangai sgt kat alor star Mall.Setakat lari2 tu biasela budak2.
 Fitri dah puas tido ajak main2 pulak hariz mate dah layu dah.Ini perjalanan dr Kelantan ke Kedah yg mengambil ms lebih kurang 12jam.Whoaaa...kebas montot dibuatnye

 Gambar sepjg perjalanan di Lebuhraya Timur Barat dan antaranya ialah Tasik Banding.Satu hari nanti kite mesti pg bercuti kat sini la daddy.View die sgt cantik

Dlm perjalanan ade kereta terbabas.Tulah bwk laju sgt,dahla kabus tebal ujan pulak tu.Nasib baik tak masuk gaung
Ingat nak mkn kat Pekan Rabu tp bl memikirkan sikecik tu terus tak jd.Mkn kat situ boleh tahan tp cuaca dan suasana mcm tak selesa sikit kalo ade baby

Dan ini adalah perjalanan balik dari kedah ke KL.Jln sungguh jem seblm sampai ke terowong.Adela lebih kurang 2jam dok jln mcm siput.Hariz dah kebosanan mulela die buat perangai.Fitri pon same takmau tido takmau minum,nak dukung sambil jln2 tp tang mane nak jln2 kalo dok lam keta nak oi!!
Dan ini adalah hasil perahan yg terpakse dibuang sbb dah expired.Sy pump untuk melegakan sbb rs mcm dah nak meletup.Ms fresh2 tu sua kat hariz konon2 igt die mau la tp die still reject.Eksen ek hariz padehal susu ni la yg die dok minum selame sethn.

Akhirnya kami sampai di KL pukul 11malam.Home sweet Home.Gambar??tak smpt lah nak amik sbb brg masing2 dah kepenatan.

**Gmbr2 lain ade dlm fesbuk

Wednesday, November 24, 2010

EBM ketika berpantang

6 org nak conteng
Hari ini sudah masuk hari ke-5 sy mule bekerja tp sy tak pernah update pasal hasil perahan pd waktu keja sy kan.Gambar di bwh ialah hasil perahan pd hari kelmarin dan semalam(hari ke-3 dan ke-4 bekerja).Alhamdulillah rezeki fitri.


Haritu sy janji nak jaja gmbr stok EBM pd waktu sy berpantangkan dan ini adalah hasilnye tp ini bukan keseluruhan stok yg ade masih berbaki didlm peti ais dikampung.Tak muat ler nak sumbat semua2 masuk dlm peti ais  ni.Deep freezer??tak muat pulak nak buh kat umah yg comel tu.Kite tumpang ajela peti ais di kg.Hehehehehe


Sesi mengepam di opis bermule dr pukul 9 pagi.Hanya smpt 3sesi ajer diopis dirumah rsnye mmg tak smptlah buat ms ni,akan dtg taktau lg mcmmane.Wiken of cos kene mengepam jgk tp sll waktu pg ajer sy pump slps fitri minum sbb waktu mlm sy sll mandi susu...kekekekeke

Dan ini ialah susu yg akan fitri minum pd hari ini dan jika tak cukup daddy amik saje kat peti ais atas.Kan senang gitu :)
tengok...gmbr2 comel kat botol tu pon dah hilang.Ntah bape byk jumlah susu2 tu sy pon taktau.Sehari mungkin lebih kurang 15-18oz fitri minum dan hasil perahan di opis pula melebihi jumlah itu.Alhamdulillah.Bolehla buat stok utk ms kritikal nanti.

Opps..sudah terlebih ms pulak.Mari kite kembali bekerja

Tuesday, November 23, 2010

T I G A

3 org nak conteng
Hari ini pade tahun 2007 kami selamat diijabkabulkan.
Hari ini pade tahun 2008 hariz lahir dan sudahpon berusia 3bulan
Hari ini pade tahun 2009 saya mengandung tp keguguran pada ketika kandungan berusia 6minggu

DAN

Hari ini pade tahun ini kami sudah dikurniakan 2org hero yg akan menjage kami dihari tua nanti.Insyallah...


Yg sebenarnye sy terlupe harini ialah ulangtahun perkahwinan kami.Ptt la mlm td alarm HP berbunyi rupenye sy dah set alarm tp malangnye bl alarm berbunyi smbil tutup mate jer sy offkan alarm tu.Hahahahaha......kami masing2 dah ketiduran seawal pukul 10.Superdaddy harusla letih sbb disiang hari die telah berperang dgn 2org anak.

Celebration???Hurm...mungkin sepotong kek agaknye ptg nanti.Kite syer2 jela 3org yer daddy tp for sure si abg hariz punye portion lg banyak dr mummy dan daddy.Adik fitri pon mkn jgk tp melalui susu mummy saje la yer.

HAPPY 3RD ANNIVERSARY DADDY!!!!

Friday, November 19, 2010

Kembali bekerja

1 org nak conteng
Setelah bercuti panjanggggggggg akhirnye ms utk kembali bekerja sudah tibe.Hari pertame bekerja rs mcm bengap kepale otak,tatau nak buat ape,tatau nak stat keje cemane.,kekekeke....ni br cuti 2bulan belum 3bulan lg,mau lupe jln ke opis kalo cuti 3bulan....hahahaha

Anak2?harus la superdaddy yg jage kan,tak perlu risau utk cr babysitter,pengasuh atau org gaji tp kami terpk utk menghantar si abg pg ke skolah since thn depan die dah masuk 3thn tp sekarang ni si abg berade di kampung buat sementare waktu,bg daddy menyesuaikan diri menjage fitri dulu,tgk time tido time main time minum siadik.

Hari pertame bekerja sy telah kuarkan 6bekas dadih utk keperluan Fitri ketika sy bekerja tp hanya 5bekas ajer yg habis diminum bekas ke 6 buang gitu ajer sbb mz dah cairkan tp fitri takmo minum.Haish anak...syg betul susu ibu itu.Hari kedua bekerja sy kuarkan 4bekas ajer since hari ini ialah hari jumaat opis hr pon sampai pukul 5 ajer.Nak pnskan susu takde masalah sbb warmer time hariz dulu msh lg elok cume car warmer ajer perlu dibeli since yg hariz dulu dah rosak.Mahal tp takde kualiti,2 3 kali pg tukar ms br2 beli dulu tp end up boleh pakai kejap ajer.

Hari ni sy akan balik ke ktn utk mengambil hariz since superdaddy sudah tau schedule fitri.Sunyi rs rumah bl hariz takde,rs pelik ajer bl rumah sunyi gitu.


**tgh servey tadika utk hariz.Rs mcm tak percaye hariz dah nak masuk 3thn dah thn depan.

Friday, November 12, 2010

Dah nak masuk keje dah

4 org nak conteng
My longgggg leave sudah pon berakhir...uhuk uhuk.Sgt tak bes bl pk kene masuk keje smule sbb ade permasalahan yg belum selesai dan sy sendiri pon tatau bl akan selesai dan permasalahan itu adalah SAPA MAU JAGE 2 ORG HERO BL SY SUDAH MASUK KEJE?????

Dulu ms sorang anak bolehla mz menjagenye tp ni dah masuk 2 pulak tu hok sulung itu kenkdg suke cubit pipi adik kenkdg ditolaknye kepale adik dan kenkdg asyik ajer nak cium adik.Haish...runsing dibuatnye.Mz kate die boleh jg hariz dan fitri tp satu keje pon die tak boleh buat(keje2 editorial dielah)pd siang hari tp sy jwb....betul ke abg boleh jg due2 skali,kang 1st day masuk keje kol 1 abg dah kol suh amik EL.Ngehngehngeh,dah ler cuti kampeni kedek nak mampos bg 14hari je pastu la ni nak buat cuti 1TM ala1 1Malaysia gitu.Ape jadahnye nak pakse2 org cuti.Bengong!

Sebenarnye menjage hariz tidakla sepenat mn sbb die dah besar tp bl menjage seorg budak yg berusia 2thn bersame2 bayi yg berusia 2bulan cmner la agaknye kan.Sy pon tak boleh nak imejin smpt ke mz nak mkn pg dan tghari.......hehehehehe.Kuar bekerja seawal 630pg dan pulang seawal 630ptg.12jam mz akan bersame anak2 dirumah.Mungkin tak sampai sebulan bdn die otomatik kurus tanpa perlu bersenam........hahahahaha

Ok....mari bercerita pasal fitri.Tadi pg cucuk utk 2 bulan berat sudah jd 6kg.Hoh!berketul2 mcm ayam daginglah fitri ni.From 3kg ms lahir menjadi 6kg ms 2bulan.Syabas ana!!!!*clapclap*.Kali ni sy tidakla risau sgt pasal stok susu utk fitri sbb alhamdulillah EBM mungkin lebih dr mencukupi.Ni nak kene hangkut 3kali round EBM2 tu.Coolerboxnye rs mcm dah beso tp masih tak muat nak sumbat sumer susu dlm bekas tu.Nt sy jaja gmbr EBM utk Fitri

Eh rs mcm lapar la,nak pg mkn dan mengepam sbb fitri tido dan kilang susu rs mcm dah penuh.

**Lg 11hari anniversary ke 3.Ape mau bikin yah?

Monday, November 1, 2010

Tetamu Allah

2 org nak conteng
Alhamdulillah hajat kedua ibubapa sy sudah tercapai akhirnya dan kini tgl la sy dan adik2 sy dirumah.Bl sy dah habis pantang nt,kakak sy pulak akan menggantikan tmpt sy.Sesungguhnya Allah itu Maha Kaya.Semuanya dipermudahkan,ngam2 ajer sy masuk 44hari berpantang dgn date berlepas ayah dan mak ke Mekah.So takdela masalah sape yg nk hntr adik2 sy kesitu kesini.Sblm ckp 44 hari mak ngn ayah sy tak bg bwk keta.Layan ajela pantang org2 tue ni.Mungkin ade sbb tertentu kenape org dulu2 tak bg kuar umah/drive keta sblm habis pantang.kan kan kan

Bile hntr org pg haji msti ade babak2 sedih terutama bile dgr azan dan doa sblm mereka berangkat.Kenape yer??ke sy je yg over sensitif?Hehehehe.Lihat muke keriangan ayah dan mak sy.Kami semua tumpang gembira kerana hajat mereka dah tercapai.Semoga mereka mendpt Haji Mabrur.AMIN








Monday, October 25, 2010

Blackout dan stok susu fitri

1 org nak conteng
Dlm ms semgg  dah 2 kali kawasan rumah sy ni blackout.Haish...geram betul dgn TNB kuantan ni.Buat maintenance ke hape ke takmo inform penggune2.

Mule2 sy igt blackoutnye kejap ajer,mungkin dlm sejam 2 gitu tp bl dah lepas 2jam sy mule risau dgn stok susu sy,kang ado lak cair susu dlm peti tu,jenuh pulak sy nak kene kompol smule stok  utk Fitri.Ni la untungnye kawin dekat2 kan,hehehehe....dgn sepantas kilat sy tepon mz gtau nak buh susu kat peti ais umah mak die..kuikuikui...seb peti ais umah mak die kosong tak mcm org meniaga walaupon bukan peniaga.

kali kedua blackout adalah ms sy tgh mengepam.Nasib baik ms mengepam tu dah hampir tamat tp time letrik terpdm time tu la letdown reflek dtg,nak pam pon dah tak boleh so sy perah ajela gune tgn.Habis memerah sy kol makcik sy yg dok kat indera mahkota.Roger2 die kate nak tumpang buh susu...hehehehe,nasib baik IM tak blackout,nak tumpang umah in law lg segan pulak sbb mz kate peti ais atas dah penuh tak muat dah nak buh yg lain.

La ni sesi pengepaman dah ikut suke hati ajer tp waktu pg mesti nak kene pam sbb waktu mlm fitri dok minum kiri kanan pon cik puan B masih terase berat dan mlm2 mandi susu sudah pasti sbb sy tidak la rajin sgt nak bgn mengepam tgh mlm.Sll dlm pkl 11/12 fiti akan minum dan die akan bgn smule selang 2/3 jam lps tu.So utk kasik lega sket ms B tu sy akan mengepam slps fitri minum pkl 11/12 tu.

Mule2 dl kalo pam wkt pg blh dpt 6oz lame2 naik 7oz kendian 8oz dan la ni buleh dpt 9oz sekali pam waktu pg.Wah!!sungguh hebat tp saiz B pon byk lari daaa....hrp2 dpt ler kembali kebentuk asal bl dah tak menyusu lg.

Bl stok susu fitri makin byk mz dah ssh hati sbb die takut tak muat nak simpan dlm peti ais.Boleh pulak die tanye sy nak buat ape susu byk2 tu,boleh habis ke semua susu2 tu?Sy maafkan die sbb tanye soklan mcmtu sbb zaman hariz dl mane ade stok byk mcmtu.Mcm yg sy citer paling byk sederet penuh atas dan bwh pintu peti tu ajer.Pernah jgk sy bg susu yg dah perah tu kat hariz tp bl masuk je dlm mulut die dah buat muke lain dah pastu die bg smule botol susu tu kat sy.Hahahaha...nmpknye hariz dah tak boleh menerimanya lg tp sy akan cube lg utk bg hariz minum.Slow2 la beb....kekekeke

Fitri dah nak stat buat konsert,harusla sy berhenti menaip skrg

Wednesday, October 13, 2010

Fitri sebulan sudah dan.stok EBM saya

3 org nak conteng
Harini genap dah anak bujang no 2 sy sebulan.How time flies,pejam celik pejam celik dah sebulan.Abg hariz pon dah genap 2thn 2bulan 7/10 aritu.

Sempena masuk umur sebulan ni fitri punye time menyusu pon lari2,pas minum pastu minum lg smpai rs naik perit dah cik puan B sy ni.Org kate budak beralih bulan mmg begitu.Mulenye sy tak terigt pon yg harini fitri dah genap sebulan,dr pagi sampai ke tghari die takmau tido asyik jela nak mengempeng pastu br la sy terigt rupenye die nak beralih bulan.So arini tiadala sesi pengepaman diwaktu siang.Sy hanya sempat pam waktu pg pas bgn tido aje.Waktu sy update blog ni pon fitri atas pangkuan sy.

Esok septtnye kene pg KK utk cucuk sebulan tp memandangkan fitri kurang sihat so sy akan tunda lawatan muhibah sy ke KK ke mgg depan.Fitri selsema berjangkit dr sy,sian anak kecil sy tak lena tido sbb hidung tersumbat.

Kesah jandice fitri sudah berlalu.Alhamdulillah........last appointmnt dgn paed is 28/10 nt.Letih btol nak tgg jmpe dr.Q punyela pjg tp nak buat cemane dah namela gomen hsptl kan,takleh la nak mengade2 merungut.Pantang kali ini sy tidak membeli sebarang set bersalin pon sbb last time punye set bersalin pon tak abih,so utk mengelakkan pembaziran tidaklah sy buat sebarang persiapan utk set bersalin.Sy hanya minum susu Alpha Lipid sahaje.Itu sudah memadai sbb sy rs sihat aje walaupon hanya minum supplement itu.

dan ini adalah ragam hariz dan fareq sewaktu sy sedang menahan sakit dirumah.Kejadian waktu mgrb sblm sy bersalin.Budak 2 org ni sebaye cume beza bln jer.



Septtnye kuda ni sorang je boleh tunggang tp sbb due2 berebut nak naik ha amik ko naikla 2org sekali.Fareq nmpk selesa jer kat blakang tp hariz nmpk mcm nak terjatuh je kalo takde kepale kude tu.

Dan dlm tempoh sebulan ini sy berjaye mengumpul stok susu.Syukur kehadrat ilahi.Peti ais kat umah ni pon dah mcm ala2 tak muat jer utk letak sebulan lg stok susu.Sy tgh pk cmner nak bwk balik stok2 susu ni,nak kene beli coolerbox  dan ais dan garam ni tp itu nt la bl dah habis pantang nt br pg beli.

Dan ini adalah hasilnye...............TADAAAAAA


Sy tak pasti berape bekas kesemuanya dan berape jumlah oz EBM sy ini.Mungkin adela lebih kurang 200++oz kot.Bekas2 dadih boleh muat 3 ke 4 oz tp kalo buh 4oz tu mmg penuh giler,bekas tu ngam2 utk 3oz jer.Bekas dadih yg tinggi pulak boleh muat 5 ke 6oz.Sy tidak byk botol2 MLO atau botol2 susu yg lain tu pasal sy buh dlm bekas dadih.Igt nak jgk gune playtex liner tp sape nak pg beli lgpon sy tatau kt mane ade kedai2 BF eksesori kat ktn ni tp pakai bekas dadih lg untung kot sbb boleh recycle,heheheh....kalo pakai liner tu takleh recycle,sekali pakai kene buang tp pakai liner jimat sikit ruang kot.Eh..ntahla byk sgt tapi.To those yg bc blog sy ni dan pakai liner utk buat stok boleh syer tak ngn sy mn lebih jimat ruang,liner atau bekas dadih(since sy mmg mls nak beli botol byk2 btw bekas dadih murah jer)hehehehe

Ms hariz dl buat jgk stok tp idok ler sebyk ini,paling byk pon penuh sederet pintu freezer atas.Skang ni kalo dukung fitri rs mcm nak tercabut tgn,semangat betul die.Last timbang ms jmpe paed last wik is 4.7kg.Amazing betul dlm ms semgg berat die naik 1kg dr 3.7 ke 4.7.Hoh!ms sy tgk figure yg ade kat scale tu terkejut jgk la sbb byk btol berat die naik.Khasiat susu ibu sungguh mengagumkan :).Tinggi die pon naik 2cm compare to last app from 51cm to 53cm.

Nt kite tgk berat dan tgg fitri bl die pg cucuk sebulan.Sy agak mesti berat die akan cecah ke 5kg.


**Ms sy buat entry ni tarikh ialah 10/10/10 tp ms sy publish entry ni ialah 13/10/10 dan esok 14/10/10 sy nak pg KK cucuk fitri itupon kalo nurse kate ok sbb skang ni fitri masih lg selsema....sob sob sob

Tuesday, October 12, 2010

brekfast@mcD

0 org nak conteng
Eh...jgn salah paham,sy cume mengikut ajer daddy dan hariz yg mengidam nak mkn mcD.Sy belum ckp 44hari lg so kenela tahan nafsu sikit walaupon tak dpt nak tahan sgt sbb dah minum secawan kopi dimcD td,hehehehe

Sy belum pernah lg bergambar ber3 bersame anak2 sy.Wah anak2 gitu,mcm tak percaye jer status dah tukar kepade ibu beranak 2.Walaupon masih berpantang sy belasah aje pakai jeans lgpon Fitri dah sebulan pon.Sy musykil kenape org dlm pantang tak boleh pakai suar?sesape yg ade jwpn tlgla jwb sbb bl sy pg hospital memakai jeans(folow up cekup dgn pakar sbb prolonged jaundice)ramai yg membuat statemnt "eh dlm pantang dah pakai jeans"Konfius betul sy

Bak kate suami sy,takkanla sbb dlm pantang kene pakai kain batik smpai 44hari,takleh nak bersiap(bedak,lipstik sket)bl kuar dr rumah dan terperap dlm rumah selame 60 hari.Mau meroyan dibuatnye.Nasib berpantang cr mak sy tidak perlu memakai param dan pilis bagai.Heh!rimas ler sy.Untuk membuang lemak2 terkumpul sy hanya memakai losyen mustajab dan ianya mmg berkesan tp ibu2 harusla rajin memakai losyen itu setiap kali pas mandi sblm memakai bengkung.

Mcm dah merepek pulak entry ni.Sebenarnye nak tunjuk gmbr sy bertige kat mcD pg td tp dah citer mende2 lain pulak.



**Berat sblm melahirkan(last cekup b4 balik beraye is 66.5kg.Berat sekarang masih belum tau dan ade rs cuak sikit nak timbang sbb care pemakanan sy masyaallah mcm org bela hantu ry.

Friday, October 8, 2010

Fitri newborn picture

2 org nak conteng

 Fitri beberape jam selepas keluar dr zon selesa.Gambr tak bape nak clear sbb gune kamera HP cap ayam jer.Tak igt lgsg nak bwk kamera sbb dah kelam kabut sgt nak pg spital

 Dan ini adalah wajah2 hariz sehari selepas dilahirkan.Ade rupe fitri tak?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Wednesday, October 6, 2010

Hariz dan Fitri

3 org nak conteng
Hariz sudah boleh menerima kenyataan bahawa die adalah seorg abg cume kdg2 aje die buat perangai like time sy tgh susukan Fitri die pon nak duk atas riba sy dan ditolak2nye Fitri dgn belakang bdn die.Kesian adik Fitri terpenyet dibuat abg hariz.

Tp bl time syg adik mcmnila rupenye..Kdg2 bl fitri menangis dan kebetulan hariz tgh minum die akan sua botol susu ke mulut fitri.Bl kelambu playpen fitri terbukak hariz juge akan bgn utk betulkan kelambu itu walaupon selalunye tidak berjaye

Semoga Hariz menjadi seorg abg yg baik kepade adik2nya dan menjadi anak yg soleh dan berguna didunia dan diakhirat.AMIN................

Dan ini adalah gmbr terbaru Fitri

Thursday, September 30, 2010

Aidilfitri 2010

2 org nak conteng
 Ini atok saye.Umur die sy tatau tp rsnye dah 90 kot.Otai beb
 Ini fareq sepupu hariz dan fitri...anak kakak sy
 dan ini ialah anak bujang sy.Rambut die pjg mcm radhi OAG,enterframe kat situ gmbr daddy hariz.Sy????mestila kat hospital bersame2 fitri
  Mz kate hariz mau pakai kejap jer sampin dan songkok kendian die campak ntah kemane songkok dan sampin die.

Puas nak mencari baju raye kaler pink utk 2 beranak ni.Akhirnye jmpe jgk kat Jln Tar,itupon tgl selai jer utk saiz 2thn punye,mmg rezeki kami la tp hariz sgtla buat perangai nak sy ajer dukung die bl mz nak amik die jerit2 takmo.Nasibla fitri tak bercadang nak kuar time tu kalo tak harubiru la sy dan mz
 Ini damia sepupu hariz jugak...anak abg sy
Last sekali gmbr keluarge sy bersame2 atok aka moyang hariz,fitri,fareq dan damia tp ms ni mz dan hariz takde sbb sy pon tatau kenape.Gmbr diambil pd hari ry kedua.Ms tu sy br terhegeh2 nak discharge dr spital.Takpe.....thn depan konfom ade gmbr sy satu keluarge mcm ni jugak
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez