Monday, June 28, 2010

Pak long hariz sudah bertunang

5 org nak conteng
ini ialah gmbr tunang paklong.Boleh tahan cantik tp mummy hariz lg cantik(sila jgn muntah)
hariz sengaje buat nakal-nakal,nak kasi daddy penat 
sukenye mummy dpt kakak ipar.Ngehngehngeh 
hariz pon nak suke mcm mummy jugak
Hariz,mummy,daddy dan adik dlm perut :).Adik sekarang berusia 27minggu.Eh....adik dah besar dlm perut mummy.Kalau ikut EDD mummy,tgl lagi 13 minggu sblm mummy melahirkan adik tp kalau adik lahir mcm abg hariz mummy cume tgl lagi 12 minggu sblm melahirkan.

**sy suke pg kenduri sebelah kg suami sy sbb makanan die sgt SUPERB.Bertambah2 sy mkn sampaikan muke mz masam mencuke bermain kejar-kejar dgn hariz.

Friday, June 25, 2010

Hariz in action!

10 org nak conteng
Agaknye kalo sy dpt anak perempuan,mcm ni la kot rupe die.Hehehehehe.Hariz tak kesah pulak tu daddy die pakaikan tudung kat kepale die.2 beranak die takde keje gaknye,mz pakaikan die tudung dan suh die posing depan kamera.Kemain suke die dpt pakai tudung saya.Lame die pakai tudung ni,smpai tudung melorot ke belakang br die cabut tudung tu tp anak tudung still menten gitu.

Gigi hariz belum penuh lg,ade beberape batang lagi yg belum tumbuh.

daddy nak betulkan pc,die pon nak jugak.......kan sy kate suami sy multipurpose hasben.Ngehngehngeh

Sy bgtau die "dont play atas adik punye tilam" Kesudahannya.....mcm ni lah,kuysuk die tgk tv smbil duduk atas basikal parking atas tilam yg empuk tu dan aksi yg lebih stunt lg die berdiri atas seat basikal tu smbil tepuk tangan.Mcm org menang LTDL gayenya
Tilam ni dah lame dah beli,ms buat preparation utk hariz dl tp boleh bilang dengan jari jer bape kali pakai.Sy pon tatau kenape sy tak pakai tilam ni.Oh!oh!yang sebenarnye sy tersalah beli tilam,nak beli tilam utk playpen terbeli tilam utk baby cot.There goes my money............lalalalalala

Monday, June 21, 2010

Selamat Hari Bapa

4 org nak conteng
..............kepade En.Mizi aka daddy hariz.Terime kasih kerana menjage hariz dr kecil sehingga sekarang dan terime kasih in advance kerana sanggup utk menjage adik Hariz too tp sy berase was2 bolehkah daddy menjage hariz dan adiknye ketika sy bekerja nanti.Wah.....terbalik pulak,septtnye sy yg perlu menjadi surirumah menjage anak2 dan daddy ptt keluar bekerja.Jgn salah paham,daddy is WAHD(Working At Home Daddy)...eh!eh! ade ke istilah mcmtu?setau sy WAHM ajer yg ade.Asal boleh jela kan.

Daddy Hariz ialah seorg suami dan ayah yg multipurpose.Bl rice cooker rosak daddy can fix it(mcm handy manny...u break it we fix it),bl dapur gas rosak tanak kuar api pon daddy boleh betulkan smpai dapur kembali berfungsi seperti biase,bl mummy ask him to service pump susu utk kegunaan adik hariz pon daddy boleh servicekan,tak perlu hantar ke service center yer kwn2,rugi RM80 padehal bukan dorang buat apepon,sekadar bukak dan tgk tiub kat dlm tu ade susu ke takdak,kalo ade susu kat tiub tu sendiri pon boleh basuh dah toskan smpai kering,bl keta rosak daddy tau ape yg tak kena(since die ialah kaki motorsport sejak dr dl lagi dan dia ialah Editor Majalah Putera Racing)dan yg paling sy suke ialah daddy pandai cari duit dan manage duit.Kalau sy yg manage duit tentu duit cpt habis sbb asal cantik ajer mesti sy beli.Ngehngehngeh....

Bukan itu sahaje,daddy juge boleh menjadi surirumah ops..surarumah yg hebat sbb kdg2 bl sy balik umah die sudah masak.Biarpon kdg2 ape yg dimasak terhangit atau termasin tp sy mkn jua kerana menghargai ape yg telah dimasak.Ms Hariz kecik dan tak suke sepahkan brg2 daddy suke kemas umah,lap2 habuk kat TV,kabinet dan brg2 yg ade dlm umah but since hariz dah pandai tlg daddy kemas sekali,daddy dah kurang rajin utk buat sumer2 tu dan keje-keje tu die sub kat Hariz jer termasuk meng'vakum" karpet dan sofa.

Itu sahaje ucapan dari sy kepade daddy hariz.Semoga daddy sudah sediakan name yg elok-elok utk adik hariz nanti.Owh...die tak bg sy masuk campur urusan memberi name hatta memberi pendapat atau cadangan name utk adik hariz pon die tanak terime.Katenye:

"kuase veto utk bg name anak no 2 kat tgn abg"APAKAH????

Gile kuase betul laki aku ni,mentang2 hariz dl aku yg bg name tp takpela masih ade peluang utk aku bg name utk anak2 seterusnye.Cewah...mcm plan 10 org anak jer kan.To daddy....mummy,hariz dan adik hariz dlm perut nak wish

SELAMAT HARI BAPA KEPADA DADDY...muahahaha

Saturday, June 19, 2010

Rule of Ten

0 org nak conteng
Copy from buku Penjagaan sewaktu Kehamilan dan Selepas Bersalin

1)Tempoh kehamilan ialan 10 purnama
Zaman dahulu,manusia menghasilkan kalendar berdasarkan kepada saiz bulan di langit.Tempoh satu bulan dikira dari masa bulan berbentuk sabit bertukar ke bulan sabit seterusnya.Mengikut kalendar sekarang,pertukaran bulan berlaku pada tarikh 27 hingga 28 hari bulan.Kiraan ini bersamaan dengan 9bulan kalendar moden.

2)Kenaikan berat badan yang ideal sepanjang tempoh kehamilan ialah 10kg
Terbukti bahawa 10kg merupakan kenaikan yang paling ideal bagi seorang ibu hamil.Pertambahan kurang daripada 10kg sering dikaitkan dengan masalah IUGR(Intra Uterine Growth Retardation)yang membuatkan mental dan fizikal bayi menjadi lemah.Kenaikan melampau pula meningkatkan risiko ibu mengalami masalah kencing manis dan darah tinggi.

3)Waktu rehat yang diperlukan ialah 10jam sehari
Ibu memerlukan waktu rehat selama 10jam dalam sehari untuk tidur dan berbaring.Ibu yang sering berdepan dengan masalah bengkak kaki mesti mendapatkan waktu rehat yang secukupnya bagi mengurangkan gejala ini.

4)Peningkatan 10% tekanan darah melebihi tekanan darah sebelum kehamilan dianggap merbahaya dan perlu dirawat segera
Tahap tekanan darah sebelum hamil dijadikan penanda aras dan bacaan melebihi 10% dianggap bermasalah.

5)Panjang tali pusat bayi ialah 10inci

6)Paras hemoglobin darah ibu hamil tidak boleh kurang daripada 10gram pecent
Anemia merupakan masalah yang biasa bagi ibu hamil.Segala keperluan zat dan makanan bayi diambil daripada ibunya.Jadi ibu akan mengalami pencairan darah yang meningkatkan volume darah tetapi mengurangkan zat besi dalam darahnya.

7)Tempoh pemulihan rahim memakan masa selama 10minggu
Selepas bersalin, saiz rahim akan mengecil secara perlahan-lahan sehingga ia tidak lagi dapat dikesaan dengan tapak tangan.Penurunan ketara dapat dilihat pada setiap minggu. Pada minggu kesepuluh, rahim tidak dapat dikesan lagi

8)10 kali pemeriksaan antenatal sepanjang tempoh kehamilan
Dalam tempoh 8 bulan pertama, pemeriksaan dilakukan sekali atau dua kali sebulan sehingga tiba waktu bersalin.Jadi berjumpalah doktor sekurang-kurangnya 10 kali sepanjang kehamilan anda

9)Pergerakan bayi didalam perut ibu dari jam 10 pagi hingga 10 malam sebanyak 10 kali

10)Pintu rahim akan terbuka sebanyak 10cm semasa bersalin
Partogram merupakan graf yang dibuat oleh doktor dan jururawat di dalam dewan bersalin.Semasa rahim terbuka seluas 5cm, ia dianggap fasa tidak aktif. Manakala fasa aktif dinilai sekiranya bukaan melebihi 5cm yang menyebabkan kelahiran boleh berlaku dengan cepat.Apabila pintu rahim terbuka 10cm,ia menandakan bahawa bayi bersedia untuk dilahirkan.

Thursday, June 10, 2010

Penghujung bulan madu

9 org nak conteng
Masuk bulan2 terakhir di trimester ke 2 ni buat sy sedikit tidak selesa especially bl berdiri terlalu lame.Mulela sakit pinggang la sakit itula sakit inila dan tibe2 jer sy rs perut sy semakin bulat dan kadar keaktifan sikecil didlm perut ini makin menjadi2.Die semakin hari semakin berat.Last cekup berat sikecil sudah 500++gram,sudah setgh kilo beratnye dan berat abg hariz masih menten begitu 10kg ketika ini dan berat mummy pula sudah bertmbh sebyk 1.5kg :).

Tidur mlm sy masih lg selesa.Tiada masalah cramp atau tidak selesa ketika terlentang atau mengiring.Hurm..kalo ikut pengalaman sblm ini pon sy mmg tiada masalah ketika tidur.Just diakhir2 pregnancy, sekali 2 kaki jd cramp dan bengkak dikaki juge melanda ketika usia kandungan mencecah 8bulan++.Sgt hodoh kalo kaki bengkak okey!!!rs mcm kaki gajah jer.

Dan sy masih belum decide nak bersalin kat mane.Alalalalala...dl sy bersalin kat hospital Ampang dan kali ini sy rs mcm nak bersalin dekat sikit dgn rumah dan pilihan utama ialah hospital Selayang ajer layaknye.HKL mmg tiada dlm list hospital yg sy ingin kunjungi.Bukan memilih ke ape tp sy rs mcm terlalu sesak kalo nak bersalin kat sane.Kalau homebirth ok tak?bolehla abg hariz tgk same proses kelahiran adik die

Persediaan utk menyambut org baru juge masih belum dibuat sbb sy rs brg2 abg hariz masih berbaki dan elok tersimpan dlm almari .Cume kdg2 abg hariz suke tlg mummy kemas smule brg2 itu especially bekas bedak bulat tu.Boleh die main sepak2 pastu gelak2 bl tgk mende tu bergolek pastu baling kuat2 atas lantai sbb nak kasik mende tu terbukak.Ape2 jela hariz...janji tak kacau mummy.

Apakah relevannya buh mende ni dlm peti ais.Jwpn die hanya Hariz yg tau


**sy masih tidak pasti apakah gender sikecil inside my tummy dan sy tidak kesah boy/girl as long die sihat dan sempurna.

Tuesday, June 8, 2010

Hujung mgg yg sgt tak best!!

2 org nak conteng
Seksa sungguh bl bangun pagi perut memulas2 pastu bl pg toilet dok berjam2 tp satu pon tak kuar.Hadoih...kuar dr toilet sy rs mau pengsan!!!dah ler toilet cangkung gitu,perut pulak dah semakin hari semakin membesar.Kuar jer dr toilet terus sy tolak mz dr sofa sbb sy nak baring.kekeke....emergeny!emergency!sy rs mcm mau muntah kat situ.

Ok..perut sudah kool utk beberape minit.kemudian sakit semule,kali ni mmg tak tertahan sudah...mencicit2 berlari pg toilet.Nasib baik ade hasil...hahahahaha.Hari ahad sy sungguh syahdu sbb sepjg hari sy melepek atas tilam.Lgsg tak mkn pg,hanya mkn sekeping roti buat alas perut sbb itu baby sudah tendang2 dlm perut.

Daddy pulak mau kuar kol 11.Perut masih lg sakit dan kesudahannya sy pakse hariz tido...hahaha.kejamkah????nasib baik die mau tido,mungkin die pon paham mummy die tgh bertarung menahan sakit perut.

Tgk ke sy terguling2 menahan sakit perut boleh pulak laki aku tanye....sakit nak beranak ke?adoyai daddy....baru jer masuk 6bulan ni,takkan ler nak bersalin awal sgt kot.Baby pon belum cukup umur lg nak melihat dunia dan abg hariz sekarang ni tersgtla nakal belum ready gaknye nak jd abg.

Dan bile menjelang petang,sy sudah sihat tapi daddy pulak yg terkena badi sakit perut.Hehehehe...daddy mau beranakkah??
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez