Saturday, July 31, 2010

Check up....check up

2 org nak conteng
Saspen sungguh sy pg cekup kali ni.Berkerut2 dr mengira berat baby inside my tummy.I asked her"saspen la sy tgk muke dr"
She just smile"takde ape cume berat baby ni dah advance 2mgg,takpe...kite tgg next cekup.Sy kene closely monitor berat ur baby ni"

Haish...runsing sy bl dr ckp mcmtu.Berat sy tidakla byk sgt naik,this time cume naik 0.5kg dr last cekup.Berat keseluruhan yg naik sepjg pregnant kali ni pon cume 5kg jer.Ok takpe....jgn begitu risau,kite tgg ajer next cekup which is 2mgg dr skang.Owh...rutin cekup dah jd 2 mgg sekali dah.Mule2 igt nak skip ajer next cekup but since baby dah advance 2mgg then sy tak boleh malas jmpe dr.

Dr tanye last time bersalin mcmane since hariz pon agak semangat ms kuar dr perut sy.I said....bl nurse ckp dah boleh push i took about 20mins sblm hariz selamat dilahirkan plus sy pon tak pandai nak meneran.Asyik kuar masuk kuar masuk jer.Tula..sape suh tak pg kelas antenatal,padan muke kat diri sendiri.Apepon sy selamat melahirkan hariz secare normal tanpe sebarang bantuan.Alhamdulillah.Hopefully kali ni tuhan beri lg peluang kepade sy utk melahirkan secare normal tanpa sebarang masalah.AMIN.................

**next cekup adalah pd bln ramadan.OMG masih ade lg sehari puase yg belum diganti.

Monday, July 26, 2010

Cerite hariz dan mummy

0 org nak conteng
hariz@8bulan++

Tick tock tick tock....hariz will turn 2 dah tak lame lg dah nak jd abg pon.How time flies,terase rindu ms zaman2 die baby dl.

Di usia sethn sebelas bulan dan beberape hari ni,hariz tantrum sgt2la menguji kesabaran sy dan mz.Kdg2 out of nowhere die menangis merengek2 mntk sumting tp apemende yg die mntk kiteorg pon tatau.Since peti ais skang sgtla easy access utk die,asyikla nak membukak peti ais jer kejenye.Kuar masuk dapur mmg tak boleh nak ckp apelg dah,dok kelebet lemari makanan die.Stok makanan mesti kene sentiase ade ok,tak boleh putus stok makanan utk die sbb kate daddy....asal bukak mate mesti nak mkn.Makan...makan...makan dan bl dah asyik makan....makan...makan....mestila die jgk sll poopoo...poopoo...poopoo tp good for him la kan dah makan mestila kene berak kan.Kang tak berak sembelit la pulok.So far hariz mmg jarangggg kene sembelit,adela tersasul sekali 2.

Last wiken hariz kuar jln2 dgn org lain and kami berdue berhonimon berdue.Sehari suntuk hariz keluar dr pg smpai ler ptg.Bl balik umah die masuk bilik naik atas katil peluk sy....alalalalala.....tacing sungguh.Rindu rupenye hariz kat mummy.Igt dah tak igt dah kat mummy dan daddy.

Sekarang sy rs perut sy semakin hari semakin membulat dan sy semakin hari semakin cpt rs letih.Tgl lebih kurang 2 bulan je lg sblm melahirkan.Apepon tak packing lg.Since my EDD betul2 jatuh lepas hari raye,i will pack my hospital bag sekali dgn beg balik beraye laa.Ape harus sy pakai time raye nt.Ceh ceh...tgh menunggu hari pon sebok nak pk ry kan.Well...kalo ikut perkiraan mgg,pd hari raye yg mulia itu sy sudahpon boleh melahirkan sbb waktu tu sy dah 38minggu..Oh no!!!!baby please kasik mummy peluang utk hentam ketupat rendang,air sirap ais,oren ais bagai dulu ok!

Hujung mgg ni ade cekup lg.Agak2 bp kg la anak aku kat dlm ni

Saturday, July 10, 2010

Hariz dan Kasut

2 org nak conteng
Hariz berusaha menyarungkan kasut2 ni ke kaki die.Habis bersepah2 kasut2 dr zaman die baby sampai ler ke zaman dah tak berape nak baby lg.Berjalan satu rumah dgn kasut yg dah tak muat tu.

Sekarang sudah masuk trimester ke-3,keadaan diri sy masih lg terurus.Masih cantik dan jelita(ewah).Perut sudah makin menegang dan kdg2 ade rasa gatal gitu but still bebas dr stretch mark.*clapclap*.Sekarang hanya mz yg menemani hariz tido mlm,bermakne hanya mz yg bangun utk bancuh susu n luckily hariz now dah jarang bgn mlm utk minum,sy tentula tido kat tmpt yg lebih selesa.

Keperluan baby masih blum disediakan.Bilakah ms yg sesuai sy sendiri pon taktau.Bl ms itu dtg,ia akan dtg.Oh...sy sungguh takde idea untuk memblog sekarang ini.


Sekian

Thursday, July 1, 2010

How big is adik hariz@27++weeks pregnancy

7 org nak conteng
Semalam pg buat cekup lg.Berat baby dah jadik 1kg dan berat mak baby pon naik jgk.Of cos la kene naik kan,sy sebenar risau bl berat sy tak naik2 dr mule2 pregnant aritu,nasib baik dr kate takpe as long as berat baby is tally dgn usia kandungan.So nothing to be worried.Agak2 kalo pg cekup kat klinik kerajaan kene mrh tak kalo berat mak tak naik2 dr bln pertame smpai bulan ke-6.Sy takde experience cekup kat klinik kerajaan tp sebenarnya teringin jgk nak pg buat cekup kat KK sbb org kate KK rutin cekup die very detail.Detail mcmmane sy pon tatau,kalau kat klinik swasta rutin cekup adalah urin,berat,BP and last is intai2 baby dlm perut.Itu adalah perkare wajib.

Berbalik citer cekup sy td,bl dah masuk 7bln ni kan sy igt kenela cucuk ATT tu kan dan sy dgn banggenya bertanyekan dr...takde cucuk ke dr?mcm sy suke sgt je kene cucuk kan...ngehngehngeh.
Dan dr pon jwb...utk 2nd baby cucuk tu sekali jer,dah akhir2 ntla kite cucuk.Owh...makcik sukeeeeeeee

Dah habis sesi soaljwb sumer marilah kite same2 intai baby dlm perut.Walaupon scan kat klinik ni hanyalah 2D tp sy boleh nampak jelas muke baby lgpon baby's position adalah mengadap kedepan.So mmg boleh capture dengan jelas imej muke die ms scan tu tp bl dah print mcm tatau ape gambo yg ade kat atas filem tu but according to dr itu adalah hidung dan dagu die(sy sebenar igt2 lupe dagu atau mulut die)
Apa motif letak gmbr perut ni.Ia adalah kerana senang sy nak compare utk pregnancy slps ni.Berape besarkah perut sy ketika mengandung 7bulan.Heheheheheh


Sekian
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez