Tuesday, August 31, 2010

Counting the days

3 org nak conteng
Alhamdulillah tahun ini sy hampir berjaye mencukupkan puase sy tanpa sebarang lobang2.Unlike ramadan2 yg lepas..Back in 2008 sy dlm confinement.Harus la 30hari langsai puase.Seksa gitu nak ganti tp sy berjaye jugak akhirnya menghabiskan 30hari tanpa membyr fidyah.*clap clap*.

2009 of cos la bendera merah sudah naik.Tak boleh nak buat ape la kan,kang kalo tak kuar tak subur lak.Kekekekeke.Dan ditahun 2010 sy berpuase sebagai seorg ibu yg tgh sarat mengandung dan sy berjaye utk tidak menjejak kaki ke PARAM sehingga ke hari ini.Leceh la pg PARAM lgpon makanan bukanla sesedap mane.Masak sendiri lg baguskan dan si suami juge tidak lalu utk membeli di PARAM.Bertungkus lumus la si isteri yg sedang sarat ini memasak slps balik bekerja.Dah la pg balik keje kene naik tren kan,harus berjln kaki gitu dan bl sumernye dah selesai si isteri terbongkang tido sendirian diatas katil yg empuk dan si suami dan anak terchenta bergolek diatas tilam dilantai sahaje.Hahahahaha.Okla tu....ibu mengandung kenela tido ditempat yg selesa kan.

Sekarang sudahpon masuk bulan2 terakhir.Less than 30days jer lagi.Baby is still safe n sound dlm perut ni.Bl agaknye die nak kuar yer.Hospital beg masih lg belum lengkap.Nt bl dah ade tande2 nak bersalin br sy akan lengkapkan hospital beg itu.

Tahun ini sy akan beraye di rumah sy.Yeay!!!.Kalo ade kwn2 yg beraye dikuantan jg sila jmpt dtg kerumah.Preparation utk ry pon belum dibuat lg cume kuih  ry jer sudah diorder sebelum puase.Hahahahahaha.Nasib baik dpt dekat2 nak ry kalo tidak harusla kuih tu dah selamat dok dlm perut kami 3 beranak.

Next cekup adalah ujung mgg ini.Berape beratkah adik hariz dlm perut ini??

Thursday, August 26, 2010

RAZIQINE CONTEST : Marsya Makan Apa ?

3 org nak conteng
Contest dianjurkan oleh Mama Marsya
Di tag oleh Mama Kyra
Emm....puas jugak nak pk Marsya ni mkn ape,mama Marsya pon pandai edit gambo ni yer,kalo ade teknologi mcm citer CSI tu boleh la sy zoom ape yg ade dlm plastik tu.Setelah diteliti sy rs laaaa Marsya sedang enak memakan kuih donut.
Utk ckpkan syarat sy kene tag 2 blogger lain so sy tag


Saturday, August 21, 2010

Pindah Rumah

3 org nak conteng
Sebenarnye dah lame berpindah tp lame tak lame pon awal bulan 8 aritu.Penat weh berpindah randah ni.Pulak tgh sarat begitu kan,sakit habis seluruh bdn bl dah habis mengemas.Takut jgk terberanak awal...hehehehe
Hariz pon sebok nak menolong tp menolong buat sepah ajer die pandai
Hariz geram tgk kotak
Dan akhirnya hariz tak boleh tahan tgk kotak itu,selambe die  masuk dlm kotak tu
Lepas dah boring main dlm kotak(sbb sempit)die keluar dan usha kotak lain yg belum dibuke lg.Eh..tgk tu hadiah ms hariz baby tak bukak pon lg.Bolehla turun ke adik die
 
cmnila keadaan org berpindah.Pening sy tgk umah waktu ni.Ini baru sebahagian ajer belum tgk almari yg dok lintang pukang kat sebelah sinun


Kesian Hariz smpai mcmtu skali mengantuknye.Mummy ngn daddy sebok mengemas tak sedo anak tertido begitu gaye rupe.


**pregnant kali ni lain dr yg pertame dl.No cramp no bengkak kaki tp lately sakit pinggang makin menjadi2.Few weeks more to go.Sabarrrrrrr

Tuesday, August 17, 2010

Satu entry 4 cerite

3 org nak conteng
Ok..harini sy sgt bersemangat nak update blog sbb byk cerite berlegar2 dlm kepale otak ni.

Cerite pertame-Mummy dan besday
Of cos la nak cerite pasal harijadi sy kan...hehehehe.Yer sy dah tue lg sethn so genapla umur sy....ops malu la nak bgtau,tgk sendiri la kat profile sy yer :p.Disebabkan harijadi sy jatuh pd bln ramadan makanya tiadalah ape2 yg istimewa melainkan sy dpt berbuke puase dirumah mak bapak sy diKuantan.TQ for all the wishes tru FB dan juga SMS dr kwn2 dan adik beradik.Oh..sy sgt terharu.Thn ni adalah thn yg ke-3 harijadi sy jatuh pd bulan ramadan,nasib baik suami sy igt harijadi sy pd thn ni unlike 2thn lepas,harijadi sy jatuh pd bln ramadan dan ms tu sy tgh berpantang.Lgsg suami sy lupe dan sy sendiri pon lupe hari itu adalah harijadi sy.Manelah nak igt tgh berpantangkan dahtu pulak sy dan hariz kuar masuk spital due to prolong jaundis.

Cerite kedua-Daddy,Hariz dan Hospital Selayang
Mule2 daddy hariz sakit kendian hariz lak sakit nasib baik sy tak sakit walaupon sebenarnye sy pon kurang sihat tp sy buat2 tak sakit sbb nt kalo sumer sakit sape nak jg sape kan.Daddy kate die sakit dada then pg tu pgla kami ke klinik.Cek2 itu ini then doc bg referral letter.Sy kol insuran daddy tp die kate tak kaver.Ces..buang ms betul,ms tu jugak sy kate nak terminate jer insuran tu.Buat ape byr kalo itu tak kaver ini tak kaver.Bengong betul.End up kami hanya pg ke hospital selayang bahagian kecemasan.Daftar itu ini,kendian die kate ini priority kes tp die punye tahap menunggu utk priority kes tu sy tak rs mcm priority pon.Berjam2 sy menunggu.Dahla mz tak sihat kan so sy jelah yg kene menjage hariz.Mule2 okla hariz behave jer tp budak2 kan bl dah lame sgt menunggu pulak tu dah tibe time tido die mulala die buat hal.Disebabkan lame sgt menunggu kami balik jer umah.Sy tau la itu hospital gomen tp takkan la kes priority pon kene tgg lame mcmtu.Itulah hakikatnye hospital kerajaan,bkn nak mengata atau ape tp mmg itu hakikatnye.Beri keutamaan pd yg betul2 memerlukan keutamaan.Bukannye kene menunggu lame mcmtu,dekat 3jam menungu tp takdak hasil.

Then selang 2 3 hari gitu hariz lak demam.TIbe2 aje die deman but alhamdulillah die dah ok dah sekarang ni tp batuknye belum hilang dan kdg2 bl tgh minum susu die batuk2 dan terus muntah.Hopefully hariz cpt sembuh.

Cerite Ketiga-Mummy dan public transport
Konon2 sy igt bolehla dtg awal smalam tp Putra buat hal pulak.Sejam sy tgg tren tp tak sampai2 last2 dorang buat announcement kate ade kerosakan teknikal dlm ms 2jam br Putra akan beroperasi mcm biase dan suh penumpang2 naik kat setiawangse sbb dr setiawangse ke gombak tren takkan beroperasi.Ces....ces.....tak ke hampeh namenye tu.Mati akal dah aku ni,nak kol mz suh amik rs mcm buang ms jer.Org ramai ni dah berpusu2 dah turun bwh pg claim tiket sumer nak amik bas/keta sumer pg ke setiawangse.Bl dah ramai sgt berpusu2 gitu mls ler sy nak menambah sesak sekali.So sy duduk jer smbil bgtau opismate tren buat hal.Bl dah reda sikit br sy turun konon2 nak pg claim tiket dan amik bas pg ke setiawangse pastu tibe2 dgr tren dtg.....tak sedo diri mengandung 8bln ni,berlari2 la aku pg ke lif.....kekekeke.Nasib baik smpt dgn tren tu dan nasib baik ade org bermurah hati nak bg tempat duduk kat sy tp sy kesian kat sorang pakcik tu,die OKU tp sorang pon tanak offer tmpt duduk kat die.Semua buat2 tak nampak.Padehal duduk kat reserved seat tu.Isk..isk...tak malu betul dorang ni.Kalau la sy tidak mengandung mmg sy akan offer seat sy kat pakcik tu tp apekan daya sy sendiri pon dah tak larat nak berdiri lame2.

Sebenarnye situasi mcmtu mmg biase,in fact sy sendiri pon penah kene.Boleh buat2 tido dan sorang lg tak pandang kiri kanan dah sbb takut kang terpandang sy kene lak bg seat tu kat sy.Boleh die amik earphone cucuk kat hpone die pastu angguk2 dgr lagu.Mmg tak malu.Paham2 sendiri la kan org mengandung mesti nak duduk.Itula realiti org Malaysia.

Cerite ke-empat-Baby inside my tummy
Cerite pasal baby dlm perut.Yippie...sy suke bl cerite bab ni.Baby alhamdulillah sihat2 sahaje.Baby's weight is 2.6kg dan yg lain2 semuanya ok.Berat sy masih begitu tidak berubah since dr last cekup.Arini sy sgt blur,pg toilet amik urin tp boleh sy lupe nak amik.Dahla bln pose kan,urin semestinyala kurang.Haish...blur  betul aku arini nasib dr kate tak payah amik la sbb semuanya ok.

Itu sahaje utk harini.Menu ape utk berbuke harini yer???

Monday, August 9, 2010

Happy besday Hariz Rifqi

5 org nak conteng
So we had a small celebration bday party utk hariz since last yr mmg takde celebrate ape2 even sepotong kek pon takde.Besday hariz berlalu begitu sahaje pd thn lepas.

First of all,kami sgt berterima kasih kepade kwn2 dan ahli keluarge sy dan mz yg sudi dtg memeriahkan majlis pd hari itu dan of cos pd kwn2 dan my siblings yg memakai baju mengikut tema TQVM.Tak terpk pulak sy nak bg free gift utk guest yg memakai baju mengikut tema.Next time la ek :).To those who are not invited jgn la berkecil hati,kalau ade rezeki lebih thn depan sy akan jmpt sumer kwn2 termasuk blogger frens.Peace!!



Hello...this is my birthday party.Daddy pls snap gmbr hariz byk2 yer
Adlin's famili
 
iema's family.Sori ima this is the only pic yg ade gmbr ima satu famili
my x-hmate with her 1 yr old doter yg born on Ogos  too.
Fida's family.Mak pak kemain lg siap posing gitu
dell n partner.bagus la dell mengikut tema.
Lyeana's famili n kak fizah togather2 ngan hero2nye.
and my BIG familia yg dtg nun dr Kuantan sane

Hariz is a big fan of mickey mouse.Tu pasal la kek die muke mickey mouse and kasut,baju dan suar sumer stok mickey mouse 
Muke hariz stone giler.Sy dan mz pulak yg hover.hahahahaha
hariz malu la kene kepit ngn aweks cun 2 org
 
kalo mak2 yg nak bergmbr mmg mcmni la jadinye
tp kalo ayah2 nak bergambar anak2 pandai pulak dok diam2
bl time anak2 bergambar byk la pulak karenahnye.Puas dok pgl suh amik gmbr end up ini ajer yg ade

Dan kami sekeluarge bersame adik@33 weeks.Baby sgtla aktif on that day,tu pasal la sy asyik ajer pegang perut
tok hariz pon sporting la join game straw ni.Hehehehe
hariz dok tgh2 tu mcm die jer yg nak conduct game ni
 
beginilah care game straw ni


Gmbr lain ade dlm FB so check it out!

Anna's Birthday Giveaway

1 org nak conteng
Same pulak name pengelola GA ni dgn sy.Harap2 boleh la menang.Hehehehehe


First thing "hepi besday to Cik Anna"
Being Tag by kak syima
Nak tag mahaliana.Hrp2 die smpt buat sbb last date is esok
Itu saje.

Wednesday, August 4, 2010

Entry ::ikut suke hati nak citer::

4 org nak conteng
Harini last day sy mengganti pose.Fuh!fuh...berpeluh2 rs nak  mengganti,padehal 5 hari jer yg nak kene ganti.Punyela lame ambik ms nak mengganti

Bl masuk bln Ramadhan yg mulia nt,usia kandungan dah pon masuk 8bulan++.Hopefully sy berjaye menghabiskan 30hari itu tanpa sebarang masalah.Wah...kali ni double preparation buat sy dan mz.Dah byk kali dah rsnye dok ulang2 mende yg same but still no action.Apapon takde.Smalam br terhegeh2 nak cr beg,konon2 nak masuk la sikit brg2 yg dah ade tu tp masalahnye beg nye tak berjmpe.Itula masalahnye bl berpindah randah ni.Aritu mcm nmpk tp bl nak pakai dah tak jmpe pulak.So tertangguh la niat utk mempacking brg2.Relax la dl bab2 packing tu sbb skang ni sy dok pk besday celebaration utk anak bujang sy.

Last yr mmg kami tak celebrate since die pon kecik lg sethn jagung gitu,kalo celebrate pon bukan die paham kan.Buat ssh2 jer sy nak pk majlis harijadi die.hahaha..kejam betul mak hariz ni kan.So thn ni sy decide nak buat la small celebration utk hariz.Kang thn depan kene syer ngn adik la pulak.
So preparation semua dah dibuat tgl lg nak nyanyi2 lagu besday jer utk hariz.Hopefully semuanya berjln dgn lancar.AMIN


**Hormon mengandung kali ni buat sy asyik tergaru2 jer.Dah tak cun dah betis dan peha sy.Haish....misi selepas bersalin ialah menguruskan bdn dan menghilangkan parut2 yg ade die betis dan peha ni.Chaiyok chaiyok
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez