Monday, October 25, 2010

Blackout dan stok susu fitri

1 org nak conteng
Dlm ms semgg  dah 2 kali kawasan rumah sy ni blackout.Haish...geram betul dgn TNB kuantan ni.Buat maintenance ke hape ke takmo inform penggune2.

Mule2 sy igt blackoutnye kejap ajer,mungkin dlm sejam 2 gitu tp bl dah lepas 2jam sy mule risau dgn stok susu sy,kang ado lak cair susu dlm peti tu,jenuh pulak sy nak kene kompol smule stok  utk Fitri.Ni la untungnye kawin dekat2 kan,hehehehe....dgn sepantas kilat sy tepon mz gtau nak buh susu kat peti ais umah mak die..kuikuikui...seb peti ais umah mak die kosong tak mcm org meniaga walaupon bukan peniaga.

kali kedua blackout adalah ms sy tgh mengepam.Nasib baik ms mengepam tu dah hampir tamat tp time letrik terpdm time tu la letdown reflek dtg,nak pam pon dah tak boleh so sy perah ajela gune tgn.Habis memerah sy kol makcik sy yg dok kat indera mahkota.Roger2 die kate nak tumpang buh susu...hehehehe,nasib baik IM tak blackout,nak tumpang umah in law lg segan pulak sbb mz kate peti ais atas dah penuh tak muat dah nak buh yg lain.

La ni sesi pengepaman dah ikut suke hati ajer tp waktu pg mesti nak kene pam sbb waktu mlm fitri dok minum kiri kanan pon cik puan B masih terase berat dan mlm2 mandi susu sudah pasti sbb sy tidak la rajin sgt nak bgn mengepam tgh mlm.Sll dlm pkl 11/12 fiti akan minum dan die akan bgn smule selang 2/3 jam lps tu.So utk kasik lega sket ms B tu sy akan mengepam slps fitri minum pkl 11/12 tu.

Mule2 dl kalo pam wkt pg blh dpt 6oz lame2 naik 7oz kendian 8oz dan la ni buleh dpt 9oz sekali pam waktu pg.Wah!!sungguh hebat tp saiz B pon byk lari daaa....hrp2 dpt ler kembali kebentuk asal bl dah tak menyusu lg.

Bl stok susu fitri makin byk mz dah ssh hati sbb die takut tak muat nak simpan dlm peti ais.Boleh pulak die tanye sy nak buat ape susu byk2 tu,boleh habis ke semua susu2 tu?Sy maafkan die sbb tanye soklan mcmtu sbb zaman hariz dl mane ade stok byk mcmtu.Mcm yg sy citer paling byk sederet penuh atas dan bwh pintu peti tu ajer.Pernah jgk sy bg susu yg dah perah tu kat hariz tp bl masuk je dlm mulut die dah buat muke lain dah pastu die bg smule botol susu tu kat sy.Hahahaha...nmpknye hariz dah tak boleh menerimanya lg tp sy akan cube lg utk bg hariz minum.Slow2 la beb....kekekeke

Fitri dah nak stat buat konsert,harusla sy berhenti menaip skrg

Wednesday, October 13, 2010

Fitri sebulan sudah dan.stok EBM saya

3 org nak conteng
Harini genap dah anak bujang no 2 sy sebulan.How time flies,pejam celik pejam celik dah sebulan.Abg hariz pon dah genap 2thn 2bulan 7/10 aritu.

Sempena masuk umur sebulan ni fitri punye time menyusu pon lari2,pas minum pastu minum lg smpai rs naik perit dah cik puan B sy ni.Org kate budak beralih bulan mmg begitu.Mulenye sy tak terigt pon yg harini fitri dah genap sebulan,dr pagi sampai ke tghari die takmau tido asyik jela nak mengempeng pastu br la sy terigt rupenye die nak beralih bulan.So arini tiadala sesi pengepaman diwaktu siang.Sy hanya sempat pam waktu pg pas bgn tido aje.Waktu sy update blog ni pon fitri atas pangkuan sy.

Esok septtnye kene pg KK utk cucuk sebulan tp memandangkan fitri kurang sihat so sy akan tunda lawatan muhibah sy ke KK ke mgg depan.Fitri selsema berjangkit dr sy,sian anak kecil sy tak lena tido sbb hidung tersumbat.

Kesah jandice fitri sudah berlalu.Alhamdulillah........last appointmnt dgn paed is 28/10 nt.Letih btol nak tgg jmpe dr.Q punyela pjg tp nak buat cemane dah namela gomen hsptl kan,takleh la nak mengade2 merungut.Pantang kali ini sy tidak membeli sebarang set bersalin pon sbb last time punye set bersalin pon tak abih,so utk mengelakkan pembaziran tidaklah sy buat sebarang persiapan utk set bersalin.Sy hanya minum susu Alpha Lipid sahaje.Itu sudah memadai sbb sy rs sihat aje walaupon hanya minum supplement itu.

dan ini adalah ragam hariz dan fareq sewaktu sy sedang menahan sakit dirumah.Kejadian waktu mgrb sblm sy bersalin.Budak 2 org ni sebaye cume beza bln jer.



Septtnye kuda ni sorang je boleh tunggang tp sbb due2 berebut nak naik ha amik ko naikla 2org sekali.Fareq nmpk selesa jer kat blakang tp hariz nmpk mcm nak terjatuh je kalo takde kepale kude tu.

Dan dlm tempoh sebulan ini sy berjaye mengumpul stok susu.Syukur kehadrat ilahi.Peti ais kat umah ni pon dah mcm ala2 tak muat jer utk letak sebulan lg stok susu.Sy tgh pk cmner nak bwk balik stok2 susu ni,nak kene beli coolerbox  dan ais dan garam ni tp itu nt la bl dah habis pantang nt br pg beli.

Dan ini adalah hasilnye...............TADAAAAAA


Sy tak pasti berape bekas kesemuanya dan berape jumlah oz EBM sy ini.Mungkin adela lebih kurang 200++oz kot.Bekas2 dadih boleh muat 3 ke 4 oz tp kalo buh 4oz tu mmg penuh giler,bekas tu ngam2 utk 3oz jer.Bekas dadih yg tinggi pulak boleh muat 5 ke 6oz.Sy tidak byk botol2 MLO atau botol2 susu yg lain tu pasal sy buh dlm bekas dadih.Igt nak jgk gune playtex liner tp sape nak pg beli lgpon sy tatau kt mane ade kedai2 BF eksesori kat ktn ni tp pakai bekas dadih lg untung kot sbb boleh recycle,heheheh....kalo pakai liner tu takleh recycle,sekali pakai kene buang tp pakai liner jimat sikit ruang kot.Eh..ntahla byk sgt tapi.To those yg bc blog sy ni dan pakai liner utk buat stok boleh syer tak ngn sy mn lebih jimat ruang,liner atau bekas dadih(since sy mmg mls nak beli botol byk2 btw bekas dadih murah jer)hehehehe

Ms hariz dl buat jgk stok tp idok ler sebyk ini,paling byk pon penuh sederet pintu freezer atas.Skang ni kalo dukung fitri rs mcm nak tercabut tgn,semangat betul die.Last timbang ms jmpe paed last wik is 4.7kg.Amazing betul dlm ms semgg berat die naik 1kg dr 3.7 ke 4.7.Hoh!ms sy tgk figure yg ade kat scale tu terkejut jgk la sbb byk btol berat die naik.Khasiat susu ibu sungguh mengagumkan :).Tinggi die pon naik 2cm compare to last app from 51cm to 53cm.

Nt kite tgk berat dan tgg fitri bl die pg cucuk sebulan.Sy agak mesti berat die akan cecah ke 5kg.


**Ms sy buat entry ni tarikh ialah 10/10/10 tp ms sy publish entry ni ialah 13/10/10 dan esok 14/10/10 sy nak pg KK cucuk fitri itupon kalo nurse kate ok sbb skang ni fitri masih lg selsema....sob sob sob

Tuesday, October 12, 2010

brekfast@mcD

0 org nak conteng
Eh...jgn salah paham,sy cume mengikut ajer daddy dan hariz yg mengidam nak mkn mcD.Sy belum ckp 44hari lg so kenela tahan nafsu sikit walaupon tak dpt nak tahan sgt sbb dah minum secawan kopi dimcD td,hehehehe

Sy belum pernah lg bergambar ber3 bersame anak2 sy.Wah anak2 gitu,mcm tak percaye jer status dah tukar kepade ibu beranak 2.Walaupon masih berpantang sy belasah aje pakai jeans lgpon Fitri dah sebulan pon.Sy musykil kenape org dlm pantang tak boleh pakai suar?sesape yg ade jwpn tlgla jwb sbb bl sy pg hospital memakai jeans(folow up cekup dgn pakar sbb prolonged jaundice)ramai yg membuat statemnt "eh dlm pantang dah pakai jeans"Konfius betul sy

Bak kate suami sy,takkanla sbb dlm pantang kene pakai kain batik smpai 44hari,takleh nak bersiap(bedak,lipstik sket)bl kuar dr rumah dan terperap dlm rumah selame 60 hari.Mau meroyan dibuatnye.Nasib berpantang cr mak sy tidak perlu memakai param dan pilis bagai.Heh!rimas ler sy.Untuk membuang lemak2 terkumpul sy hanya memakai losyen mustajab dan ianya mmg berkesan tp ibu2 harusla rajin memakai losyen itu setiap kali pas mandi sblm memakai bengkung.

Mcm dah merepek pulak entry ni.Sebenarnye nak tunjuk gmbr sy bertige kat mcD pg td tp dah citer mende2 lain pulak.



**Berat sblm melahirkan(last cekup b4 balik beraye is 66.5kg.Berat sekarang masih belum tau dan ade rs cuak sikit nak timbang sbb care pemakanan sy masyaallah mcm org bela hantu ry.

Friday, October 8, 2010

Fitri newborn picture

2 org nak conteng

 Fitri beberape jam selepas keluar dr zon selesa.Gambr tak bape nak clear sbb gune kamera HP cap ayam jer.Tak igt lgsg nak bwk kamera sbb dah kelam kabut sgt nak pg spital

 Dan ini adalah wajah2 hariz sehari selepas dilahirkan.Ade rupe fitri tak?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Wednesday, October 6, 2010

Hariz dan Fitri

3 org nak conteng
Hariz sudah boleh menerima kenyataan bahawa die adalah seorg abg cume kdg2 aje die buat perangai like time sy tgh susukan Fitri die pon nak duk atas riba sy dan ditolak2nye Fitri dgn belakang bdn die.Kesian adik Fitri terpenyet dibuat abg hariz.

Tp bl time syg adik mcmnila rupenye..Kdg2 bl fitri menangis dan kebetulan hariz tgh minum die akan sua botol susu ke mulut fitri.Bl kelambu playpen fitri terbukak hariz juge akan bgn utk betulkan kelambu itu walaupon selalunye tidak berjaye

Semoga Hariz menjadi seorg abg yg baik kepade adik2nya dan menjadi anak yg soleh dan berguna didunia dan diakhirat.AMIN................

Dan ini adalah gmbr terbaru Fitri

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez