Wednesday, October 13, 2010

Fitri sebulan sudah dan.stok EBM saya


Harini genap dah anak bujang no 2 sy sebulan.How time flies,pejam celik pejam celik dah sebulan.Abg hariz pon dah genap 2thn 2bulan 7/10 aritu.

Sempena masuk umur sebulan ni fitri punye time menyusu pon lari2,pas minum pastu minum lg smpai rs naik perit dah cik puan B sy ni.Org kate budak beralih bulan mmg begitu.Mulenye sy tak terigt pon yg harini fitri dah genap sebulan,dr pagi sampai ke tghari die takmau tido asyik jela nak mengempeng pastu br la sy terigt rupenye die nak beralih bulan.So arini tiadala sesi pengepaman diwaktu siang.Sy hanya sempat pam waktu pg pas bgn tido aje.Waktu sy update blog ni pon fitri atas pangkuan sy.

Esok septtnye kene pg KK utk cucuk sebulan tp memandangkan fitri kurang sihat so sy akan tunda lawatan muhibah sy ke KK ke mgg depan.Fitri selsema berjangkit dr sy,sian anak kecil sy tak lena tido sbb hidung tersumbat.

Kesah jandice fitri sudah berlalu.Alhamdulillah........last appointmnt dgn paed is 28/10 nt.Letih btol nak tgg jmpe dr.Q punyela pjg tp nak buat cemane dah namela gomen hsptl kan,takleh la nak mengade2 merungut.Pantang kali ini sy tidak membeli sebarang set bersalin pon sbb last time punye set bersalin pon tak abih,so utk mengelakkan pembaziran tidaklah sy buat sebarang persiapan utk set bersalin.Sy hanya minum susu Alpha Lipid sahaje.Itu sudah memadai sbb sy rs sihat aje walaupon hanya minum supplement itu.

dan ini adalah ragam hariz dan fareq sewaktu sy sedang menahan sakit dirumah.Kejadian waktu mgrb sblm sy bersalin.Budak 2 org ni sebaye cume beza bln jer.



Septtnye kuda ni sorang je boleh tunggang tp sbb due2 berebut nak naik ha amik ko naikla 2org sekali.Fareq nmpk selesa jer kat blakang tp hariz nmpk mcm nak terjatuh je kalo takde kepale kude tu.

Dan dlm tempoh sebulan ini sy berjaye mengumpul stok susu.Syukur kehadrat ilahi.Peti ais kat umah ni pon dah mcm ala2 tak muat jer utk letak sebulan lg stok susu.Sy tgh pk cmner nak bwk balik stok2 susu ni,nak kene beli coolerbox  dan ais dan garam ni tp itu nt la bl dah habis pantang nt br pg beli.

Dan ini adalah hasilnye...............TADAAAAAA


Sy tak pasti berape bekas kesemuanya dan berape jumlah oz EBM sy ini.Mungkin adela lebih kurang 200++oz kot.Bekas2 dadih boleh muat 3 ke 4 oz tp kalo buh 4oz tu mmg penuh giler,bekas tu ngam2 utk 3oz jer.Bekas dadih yg tinggi pulak boleh muat 5 ke 6oz.Sy tidak byk botol2 MLO atau botol2 susu yg lain tu pasal sy buh dlm bekas dadih.Igt nak jgk gune playtex liner tp sape nak pg beli lgpon sy tatau kt mane ade kedai2 BF eksesori kat ktn ni tp pakai bekas dadih lg untung kot sbb boleh recycle,heheheh....kalo pakai liner tu takleh recycle,sekali pakai kene buang tp pakai liner jimat sikit ruang kot.Eh..ntahla byk sgt tapi.To those yg bc blog sy ni dan pakai liner utk buat stok boleh syer tak ngn sy mn lebih jimat ruang,liner atau bekas dadih(since sy mmg mls nak beli botol byk2 btw bekas dadih murah jer)hehehehe

Ms hariz dl buat jgk stok tp idok ler sebyk ini,paling byk pon penuh sederet pintu freezer atas.Skang ni kalo dukung fitri rs mcm nak tercabut tgn,semangat betul die.Last timbang ms jmpe paed last wik is 4.7kg.Amazing betul dlm ms semgg berat die naik 1kg dr 3.7 ke 4.7.Hoh!ms sy tgk figure yg ade kat scale tu terkejut jgk la sbb byk btol berat die naik.Khasiat susu ibu sungguh mengagumkan :).Tinggi die pon naik 2cm compare to last app from 51cm to 53cm.

Nt kite tgk berat dan tgg fitri bl die pg cucuk sebulan.Sy agak mesti berat die akan cecah ke 5kg.


**Ms sy buat entry ni tarikh ialah 10/10/10 tp ms sy publish entry ni ialah 13/10/10 dan esok 14/10/10 sy nak pg KK cucuk fitri itupon kalo nurse kate ok sbb skang ni fitri masih lg selsema....sob sob sob

3 org nak conteng on "Fitri sebulan sudah dan.stok EBM saya"

Panggil Saja Lyeana,Yana on October 15, 2010 at 10:42 AM said...

wahh.....bnyk nyer stok......berbaloi2...

anna on October 19, 2010 at 9:46 PM said...

mmg berbaloi!

Syima ~Mama Kyra~ on October 20, 2010 at 12:52 PM said...

waaa..manyaknya stock..chayookkk....

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez