Monday, November 29, 2010

Sehari bersame anak2 dirumah tanpa superdaddy

2 org nak conteng
Punyela panjang tajuk kan....Semalam mz balik ke kg menziarah org meninggal.Mulenye nak bwk hariz skali tp pk2 mcm risau la pulak bwk budak kecik ziarah org meninggal dan akhirnya sy ditinggalkan bersama anak2 dirumah.Disebabkan 5 hari seminggu mz yg menjage anak2 so die pon gtaula jadual anak2 kepada sy,pkl brp fitri bgn,pukul brp hariz akan tido itu ini itu ini dan sy anggukan ajer

Ms mz kuar umah fitri sudah ketidoran dan hariz pula tgh aktif melompat,berlari kesane kemari,maklumla br bgn tido.Puas sy ajak die tido smule...hehehe,kejamkah mummy anak baru bgn tido ajak tido smule :p. Pukul 10 fitri dah berbunyi2 maka sy pon susukan die sehingga die ketidoran smule.Senang jg adik fitri,asal die kenyang dan perut tak kembung die akan tido sahaje tanpa banyak songeh.

Pukul 10,11,12 hariz masih belum tido lg tp bl dah masuk ke 1230 die dah melepek kat atas tilam.Buatkan susu dan tidurlah die dengan sendirinya.

Sementara anak2 tido sy bgn memasak,mengemas dapur dan mebuat kerja2 rumah yg lain.Mate tu mmg la mengantuk tp kang kalo sy tidur hariz nak mkn ape lak bl die bgn tido nt.Ngam2 ajer selesai memasak fitri pon bgn tp tido smule slps tangki perut die diisi dan tak lame lepas tu si hariz lak bgn.

Hari itu sy masak bubur ayam utk hariz dan roti telur utk sy sbb roti dah nak expired..Byk jugak hariz mkn,smbil mkn tu sy ckp kat hariz"eii...kuku hariz kotor la" eh eh...dan2 die bgn pg kat laci sy igtkan die nak buat ape rupenye die pg amik ketip kuku nak suh sy ketipkan kuku die.Sabo jela...tak smpt2 nak mkn.

Dekat pukul 5 jgk la br mz smpai dirumah.Sy ckp kat die"tgk syg jage anak2 smpt memasak,lipat kain kemas  umah lg,hebat tak??" hahahaha...saje nak angkat bakul masuk sendiri
dan die kate"hebat2,nt bolehla abg tinggalkan syg dgn anak2 lagi"...ces ni pon rs mcm nak patah pinggang.

Sepupu mz yg meninggal baru berumur lebih kurang 4 thn kalo tak silap sy.Tibe2 ajer die demam dan selang 2 3 hari terus meninggal.Punca kematian sy tak berape pasti tp yg sy tau virus menyerang die dan menyebabkan tonsil membengkak dan menutup saluran pernafasannya.

Thursday, November 25, 2010

Ktn-Kelantan-kedah-KL

0 org nak conteng
Fuh!mmg penat travel jauh2 begitu dgn 2 org anak kecil didlm kereta.Si abg kalo tidak tido akan sebok kedpn kebelakang nasib baik si adik baik sepjg perjalanan,minum tido minum tido.

Dr kuantan ke Kelantan melalui jln Jerangau-Jabor,hujan turun mencurah2 sungguhpon begitu mz ttp drive mcm nak masuk F1.Perjalanan yg septtnye memakan ms 5 ke 6jam menjadi 4 ke 5jam sahaje.Fitri tido sepjg2 perjalanan hariz pulak tido half way journey.Penat gaknye berdiri tibe2 tgk kepale die terlentok2,rupenye2 die tertido sambil berdiri.Bertolak dr ktn pukul 11pg dan sampai KB lebih kurang pukul 5ptg.Pusing2 cr hotel dlm keadaan trafik yg sgt jem.Letih!Mz pulak dah berjanji nak jumpe member die pukul 6ptg di pasaraya Bilal end up kami terus ajer pg ke Bilal sbb dr berpusing2 mcm org bangang baik la pg buat keje yg ade pekdah.Sampai disitu mz buat keje2 die then kol 9mlm baru kami dpt berehat.Anak2 dah keletihan.Kasik anak2 wangi dan kenyang br mak pak boleh berehat.Nasib baik hariz dan fitri tido dgn lenanya sepjg mlm.Hariz penat jd navigator kot,berdiri sepjg perjln kecuali ms tido.


Fitri ketiduran dari ktn sampai ke besut.Omak boleh berehat sepuas-puasnya.
Tak smpt nak berjln2 di Kelantan esoknye dah kene gerak ke Kedah.Dr kelantan ke kedah melalui Lebuhraya Timur Barat.Ms hariz 6bulan dulu kami tersempak dgn kawanan gajah ketika lalu dihiway ini.Cuace sgt sejuk dan kabus sgt tebal,feeling2 kat oversea lak rsnye sbb bl ckp kuar asap dr mulut....hehehehe.Benti jap dekat puncak titiwangse utk amik gambar tp ms tu hujan so takdpt la nak amik gmbr beriye2 sgt.Sekeping due aje buat kenangan.Ms ni mmg sgt berkabus dan sejokkkkkkkkkk.Air paip rs mcm air batu.

 Kat Lebuhraye ni boleh jumpe mcm2 signboard haiwan.Gajah,ruse,lembu sumer ade.Nasib baik takde signboard harimau dan singe aje
 Dr kelantan pukul 11 pagi sampai di Kedah pukul 10 mlm.Wuarghhh!!!mmg sgt2 penat.Rs mcm nak patah pinggang dok lam keta.Cek in di Tandop hotel,...not bad.Recommended lah hotel ni.Masuk ajer bilik siapkan anak2 dan diri sendiri terus tertido sampai ke pagi.

Di Alor Star sempat menjengah Alor Star Mall,sempat juga sambar sehelai baju dan sepasang kasut.Hehehehe..Mummy yg penat shoping tp fitri yg lapar.See....lengan sy ade muscle la,sy dah gumoks
Nasib baik hariz tak buat perangai sgt kat alor star Mall.Setakat lari2 tu biasela budak2.
 Fitri dah puas tido ajak main2 pulak hariz mate dah layu dah.Ini perjalanan dr Kelantan ke Kedah yg mengambil ms lebih kurang 12jam.Whoaaa...kebas montot dibuatnye

 Gambar sepjg perjalanan di Lebuhraya Timur Barat dan antaranya ialah Tasik Banding.Satu hari nanti kite mesti pg bercuti kat sini la daddy.View die sgt cantik

Dlm perjalanan ade kereta terbabas.Tulah bwk laju sgt,dahla kabus tebal ujan pulak tu.Nasib baik tak masuk gaung
Ingat nak mkn kat Pekan Rabu tp bl memikirkan sikecik tu terus tak jd.Mkn kat situ boleh tahan tp cuaca dan suasana mcm tak selesa sikit kalo ade baby

Dan ini adalah perjalanan balik dari kedah ke KL.Jln sungguh jem seblm sampai ke terowong.Adela lebih kurang 2jam dok jln mcm siput.Hariz dah kebosanan mulela die buat perangai.Fitri pon same takmau tido takmau minum,nak dukung sambil jln2 tp tang mane nak jln2 kalo dok lam keta nak oi!!
Dan ini adalah hasil perahan yg terpakse dibuang sbb dah expired.Sy pump untuk melegakan sbb rs mcm dah nak meletup.Ms fresh2 tu sua kat hariz konon2 igt die mau la tp die still reject.Eksen ek hariz padehal susu ni la yg die dok minum selame sethn.

Akhirnya kami sampai di KL pukul 11malam.Home sweet Home.Gambar??tak smpt lah nak amik sbb brg masing2 dah kepenatan.

**Gmbr2 lain ade dlm fesbuk

Wednesday, November 24, 2010

EBM ketika berpantang

6 org nak conteng
Hari ini sudah masuk hari ke-5 sy mule bekerja tp sy tak pernah update pasal hasil perahan pd waktu keja sy kan.Gambar di bwh ialah hasil perahan pd hari kelmarin dan semalam(hari ke-3 dan ke-4 bekerja).Alhamdulillah rezeki fitri.


Haritu sy janji nak jaja gmbr stok EBM pd waktu sy berpantangkan dan ini adalah hasilnye tp ini bukan keseluruhan stok yg ade masih berbaki didlm peti ais dikampung.Tak muat ler nak sumbat semua2 masuk dlm peti ais  ni.Deep freezer??tak muat pulak nak buh kat umah yg comel tu.Kite tumpang ajela peti ais di kg.Hehehehehe


Sesi mengepam di opis bermule dr pukul 9 pagi.Hanya smpt 3sesi ajer diopis dirumah rsnye mmg tak smptlah buat ms ni,akan dtg taktau lg mcmmane.Wiken of cos kene mengepam jgk tp sll waktu pg ajer sy pump slps fitri minum sbb waktu mlm sy sll mandi susu...kekekekeke

Dan ini ialah susu yg akan fitri minum pd hari ini dan jika tak cukup daddy amik saje kat peti ais atas.Kan senang gitu :)
tengok...gmbr2 comel kat botol tu pon dah hilang.Ntah bape byk jumlah susu2 tu sy pon taktau.Sehari mungkin lebih kurang 15-18oz fitri minum dan hasil perahan di opis pula melebihi jumlah itu.Alhamdulillah.Bolehla buat stok utk ms kritikal nanti.

Opps..sudah terlebih ms pulak.Mari kite kembali bekerja

Tuesday, November 23, 2010

T I G A

3 org nak conteng
Hari ini pade tahun 2007 kami selamat diijabkabulkan.
Hari ini pade tahun 2008 hariz lahir dan sudahpon berusia 3bulan
Hari ini pade tahun 2009 saya mengandung tp keguguran pada ketika kandungan berusia 6minggu

DAN

Hari ini pade tahun ini kami sudah dikurniakan 2org hero yg akan menjage kami dihari tua nanti.Insyallah...


Yg sebenarnye sy terlupe harini ialah ulangtahun perkahwinan kami.Ptt la mlm td alarm HP berbunyi rupenye sy dah set alarm tp malangnye bl alarm berbunyi smbil tutup mate jer sy offkan alarm tu.Hahahahaha......kami masing2 dah ketiduran seawal pukul 10.Superdaddy harusla letih sbb disiang hari die telah berperang dgn 2org anak.

Celebration???Hurm...mungkin sepotong kek agaknye ptg nanti.Kite syer2 jela 3org yer daddy tp for sure si abg hariz punye portion lg banyak dr mummy dan daddy.Adik fitri pon mkn jgk tp melalui susu mummy saje la yer.

HAPPY 3RD ANNIVERSARY DADDY!!!!

Friday, November 19, 2010

Kembali bekerja

1 org nak conteng
Setelah bercuti panjanggggggggg akhirnye ms utk kembali bekerja sudah tibe.Hari pertame bekerja rs mcm bengap kepale otak,tatau nak buat ape,tatau nak stat keje cemane.,kekekeke....ni br cuti 2bulan belum 3bulan lg,mau lupe jln ke opis kalo cuti 3bulan....hahahaha

Anak2?harus la superdaddy yg jage kan,tak perlu risau utk cr babysitter,pengasuh atau org gaji tp kami terpk utk menghantar si abg pg ke skolah since thn depan die dah masuk 3thn tp sekarang ni si abg berade di kampung buat sementare waktu,bg daddy menyesuaikan diri menjage fitri dulu,tgk time tido time main time minum siadik.

Hari pertame bekerja sy telah kuarkan 6bekas dadih utk keperluan Fitri ketika sy bekerja tp hanya 5bekas ajer yg habis diminum bekas ke 6 buang gitu ajer sbb mz dah cairkan tp fitri takmo minum.Haish anak...syg betul susu ibu itu.Hari kedua bekerja sy kuarkan 4bekas ajer since hari ini ialah hari jumaat opis hr pon sampai pukul 5 ajer.Nak pnskan susu takde masalah sbb warmer time hariz dulu msh lg elok cume car warmer ajer perlu dibeli since yg hariz dulu dah rosak.Mahal tp takde kualiti,2 3 kali pg tukar ms br2 beli dulu tp end up boleh pakai kejap ajer.

Hari ni sy akan balik ke ktn utk mengambil hariz since superdaddy sudah tau schedule fitri.Sunyi rs rumah bl hariz takde,rs pelik ajer bl rumah sunyi gitu.


**tgh servey tadika utk hariz.Rs mcm tak percaye hariz dah nak masuk 3thn dah thn depan.

Friday, November 12, 2010

Dah nak masuk keje dah

4 org nak conteng
My longgggg leave sudah pon berakhir...uhuk uhuk.Sgt tak bes bl pk kene masuk keje smule sbb ade permasalahan yg belum selesai dan sy sendiri pon tatau bl akan selesai dan permasalahan itu adalah SAPA MAU JAGE 2 ORG HERO BL SY SUDAH MASUK KEJE?????

Dulu ms sorang anak bolehla mz menjagenye tp ni dah masuk 2 pulak tu hok sulung itu kenkdg suke cubit pipi adik kenkdg ditolaknye kepale adik dan kenkdg asyik ajer nak cium adik.Haish...runsing dibuatnye.Mz kate die boleh jg hariz dan fitri tp satu keje pon die tak boleh buat(keje2 editorial dielah)pd siang hari tp sy jwb....betul ke abg boleh jg due2 skali,kang 1st day masuk keje kol 1 abg dah kol suh amik EL.Ngehngehngeh,dah ler cuti kampeni kedek nak mampos bg 14hari je pastu la ni nak buat cuti 1TM ala1 1Malaysia gitu.Ape jadahnye nak pakse2 org cuti.Bengong!

Sebenarnye menjage hariz tidakla sepenat mn sbb die dah besar tp bl menjage seorg budak yg berusia 2thn bersame2 bayi yg berusia 2bulan cmner la agaknye kan.Sy pon tak boleh nak imejin smpt ke mz nak mkn pg dan tghari.......hehehehehe.Kuar bekerja seawal 630pg dan pulang seawal 630ptg.12jam mz akan bersame anak2 dirumah.Mungkin tak sampai sebulan bdn die otomatik kurus tanpa perlu bersenam........hahahahaha

Ok....mari bercerita pasal fitri.Tadi pg cucuk utk 2 bulan berat sudah jd 6kg.Hoh!berketul2 mcm ayam daginglah fitri ni.From 3kg ms lahir menjadi 6kg ms 2bulan.Syabas ana!!!!*clapclap*.Kali ni sy tidakla risau sgt pasal stok susu utk fitri sbb alhamdulillah EBM mungkin lebih dr mencukupi.Ni nak kene hangkut 3kali round EBM2 tu.Coolerboxnye rs mcm dah beso tp masih tak muat nak sumbat sumer susu dlm bekas tu.Nt sy jaja gmbr EBM utk Fitri

Eh rs mcm lapar la,nak pg mkn dan mengepam sbb fitri tido dan kilang susu rs mcm dah penuh.

**Lg 11hari anniversary ke 3.Ape mau bikin yah?

Monday, November 1, 2010

Tetamu Allah

2 org nak conteng
Alhamdulillah hajat kedua ibubapa sy sudah tercapai akhirnya dan kini tgl la sy dan adik2 sy dirumah.Bl sy dah habis pantang nt,kakak sy pulak akan menggantikan tmpt sy.Sesungguhnya Allah itu Maha Kaya.Semuanya dipermudahkan,ngam2 ajer sy masuk 44hari berpantang dgn date berlepas ayah dan mak ke Mekah.So takdela masalah sape yg nk hntr adik2 sy kesitu kesini.Sblm ckp 44 hari mak ngn ayah sy tak bg bwk keta.Layan ajela pantang org2 tue ni.Mungkin ade sbb tertentu kenape org dulu2 tak bg kuar umah/drive keta sblm habis pantang.kan kan kan

Bile hntr org pg haji msti ade babak2 sedih terutama bile dgr azan dan doa sblm mereka berangkat.Kenape yer??ke sy je yg over sensitif?Hehehehe.Lihat muke keriangan ayah dan mak sy.Kami semua tumpang gembira kerana hajat mereka dah tercapai.Semoga mereka mendpt Haji Mabrur.AMIN








 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez