Friday, December 9, 2011

Besday siapa?

4 org nak conteng
.....takdak sambut besday sesape pon

Cume saje kami letak lilin kat kek yg cepoih- read as kecik tu
kasik can hariz tiup lilin.Maklumla tahun ni besday die disambut dlm bln ramadhan. Siap ade dominos lagi tu kan...hehehe.Yang sebenarnye konon2 nak celebrate anniversary yg dah terlepas beberape hari. Plan nak dinner kat luar tp sbb mgg tu mlm2 asyik hujan jer,so cancel dan sambut ajela kat umah ditemani 2 org jejaka kecik ni. Kami cuit2 jer kek tu sbb tgk hariz gemo sgt mkn kek tu.

Well thn depan tatau la celebrate bape org pulak....kehkehkeh

Monday, December 5, 2011

Tentang Anak-anak

0 org nak conteng
Rasenya sudah lame tidak meng-update milestone anak-anak.Maklum ajela hujung2 tahun ni ,banyak beno kenduri kawin dan acara2 lain yg perlu dihadiri. Bertambah seronok menunggu kelahiran bakal sepupu dan anak sedare.

3 tahun 3 bulan, hariz sudah boleh memakai pakaian sendiri except baju berbutang dan suar berkancing, masih dlm proses pembelajaran. Entah bile sebenarnya die pandai pakai baju sendiri sy pon dah lupe.tulah mls sgt nak apdet milestone anak2. Mandi sendiri pon dah lulus dgn cemerlang tapi part gosok gigi masih perlu diberi lebih perhatian. Hariz terkantoi berus toilet bowl dgn berus gigi die!Mendidih gak ler darah tgk die buat gitu,terus sy capai dan buang dlm tong sampah dan meraung la die bagai nak rak.

Siang hari mmg tak berpampers even tido siang pon tidak berpampers.Alhamdulillah, cume waktu mlm belum bersedia utk menghadapi cabaran mengangkut toto ke kedai dobi. Selow2 lah ajar die diaperless waktu mlm.Sekarang ni hariz kdg2 masih bangun utk minum susu, yg berbeza adalah cara permintaan ajer.Dulu asal nak susu sohsehsohseh menangis bikin mummy hot tgh2 mlm but now he will kejut dgn cara yg paling sopan like tepuk bahu atau panggil ajer mummy or daddy.Kan bagus begitu nak...takdela terjerit2 tgh2 mlm buta.

Dulu sgt suke dgn karakter kartun kat disney channel or now disney junior but now die lebih suke kepada cerite robot-ultraman tiga,ultraman dyna and so on dan yg paling parah boboiboy.Asal pg tesco ajer mesti nak kaut cd boboiboy.Hadoila abg hariz.

Dulu kalau nak mkn kat luar mmg ler kami pk 100x tp skang ni no hal la ewah eksen. Hariz mkn suap sendiri while fitri akan diam jika mulut die ade makanan. Eh..bukan setakat pandai suap ke mulut sendiri, adik die pon die dah pandai suap.Bahaye jgk tu sbb pernah die bg twisties kat adik die.Hehehehe...adik die ngange aje.Nasib baik sy nmpk. Kalo tidak tatau ler boleh ke idok si fitri tu kunyah twisties.

1 tahun 2 bulan, fitri dah boleh dan paham dgn arahan. Salam tgn,kiss pipi,babai,sit down,stand up and favorite word NAK tak lekang dr mulut die especially kalo nmpk org pegang makanan atau tgk org tgh mkn.

Sgt kuat mkn dan minum.Dulu ms below 1 year die adalah baby yg kurang minum sampai sy naik risau tgk banyak sgt stok susu dlm freezer tu.Berbeza sekarang sy naik risau input tidak seimbang dgn output.Stok dlm freezer pon mcm ngam2 ajer utk seminggu due.kalau sy tidak mengepam.
n
Sanggup tunggu depan pintu bilik air sambil buat drama air mata jika die tak dpt cr sy didlm rumah.mcm tau2 jer kan mummy die dlm bilik air tu. Dan yg paling tak boleh blah adalah fitri sgt suke berpaut dekat kaki,sampaikan rs nak terlondeh seluar dek pautan tgn fitri yg gebu itu. Eh...korang punye anak ade ke peel gini?



Dah lame rasenya tidak beriadah di Taman kepong dgn anak-anak.Kalau korang dok dekat2 gombak,moh la kite sesame beriadah kat sane

Thursday, December 1, 2011

HAC Taska Naluri

2 org nak conteng

HAC = Hari Anugerah Cemerlang

It was saturday and we had to woke up early sebab hari tu adalah Hari Anugerah Cemerlang dan konvo utk anak2 yg berumur 6 tahun. Since hariz baru 3 tahun so takdela die berkonvo bagai cumenya hariz  akan membuat persembahan on that day.Mak eksaited weh! Nasib baik this time dorang buat dekat Tititwangse jer,so takdela mizi bwk keta mcm roket. Jalan pon clear ajer since it was saturday kan,org lain sedap berselimut lagi

Make it short, sile layan aje gambar2 kat bwh ni.



Tgh nyanyi lagu Children of The World
Ni hariz tgh berlakon jadi angin while yg lelain tu tgh nyanyi lagu Tanya Sama Pokok.Pas habis buat persemabahn, hariz jerit mintak susu dr atas stage


Hariz is the youngest dlm ramai2 tu,ticer die kate kwn2 baya hariz semua nangis tanak naik pentas.Good boy la hariz ni
Tibe2 terselit pulak gmbr budak kecik ni kan.Fitri sy tak perlu risau sbb ticer2 hariz suke sgt melayan die

Video persembahan hariz pon ade tp sy masukkan dlm FB.Loading dlm blogspot lame sgt mls nak tgg.Kalau rs2 nak tgk jln2 la ke FB saya ya!

Wednesday, November 23, 2011

Happy 4th Anniversary

4 org nak conteng
Today is our 4th anniversary.Alhamdulillah ikatan itu masih kuat dan teguh walaupon sekali sekala garuda dtg menyerang.

4 tahun yg indah dgn ditemani 2 anak kecil yg kian membesar. Gelak tawa hiruk pikuk jeritan manje jeritan menangis itulah yg menceriakan hari-hari kami.

Hanya doa semoga ikatan ini dan kasih syg kami berkekalan sehingga ke akhir hayat sahaja saya minta. Semoga tahun-tahun yg mendatang keluarge kami akan lebih bahagia dan ceria.

Tahniah Harimau Muda

0 org nak conteng
Delay sehari nak update pasal bola,tak sempat nak stori the mori dlm blog cume sempat melahirkan rs ketidakpuasan hati dgn pemain no 13 kite.Aiseh....mau rs nak pg tolong die kick the ball lah!Sesak nafas kami suami isteri tgk care die bermain.Lembik dan takde semangat langsung,peluang depan mate pon tak digrabnye.Kalau die turun padang dgn penuh semangat seperti kapten HM dan juga Asra, tak perlu main sampai 120minit dan tak perlu penalti utk tentukan siapa juara.

Sgt neves tgk game btw Indo dan Msia dan penyerang indon the trio black tu sgt licik okay!Nasib baik penjage gol HM yg hensem dan ala2 penyanyi K-pop tu bagus.Hehehe

Tapi apesal PM tanak kasi cuti hah?Kan best kalau dpt cuti free sehari...dasar malas nak pg kerja sbb mate ngantuk tido pukul 1am gara-gara bola.

Kalau nak cerite pasal bola sukan SEA ni, sebulan pon takkan habis.Apepon tahniah kepada pasukan Harimau Muda sbb dpt kekalkan pingat emas ini.Good Job!

Thursday, November 17, 2011

Aktiviti bersama anak-anak #2

3 org nak conteng
Ini adalah flash card yg saya buat sendiri utk fitri.Igt nak ajak hariz menggunting dan gam bersama tp nmpknye hariz kene asah lg skill utk menggunting.Next time kite berekplorasi dgn gunting pulak okay  hariz!Saya tinggalkan part coloring aje utk hariz dan fitri
hariz can use kedua belah tgn die utk mewarna,melukis atau menulis
Fitri pon nak join sekali mewarna tp abg hariz dah warna 3 kad die masih lg dgn kad DOG ni
Penat tgn kiri hariz tukar tgn kanan pulak
Punyela nak mewarna kan,sampai meja pon die nak panjat
 Saya suke tgk gambar ni.Tekun fitri tgk abg die mewarna
Habis 3 kad utk hariz dan setgh kad fitri, masing2 dah mule hilang fokus.Main pistol lah,main baling2 warna lah terjerit sane terjerit sini. So sy angkat fitri masuk bilik dan susukan die dan langsung tertido, hariz pon same lepas habis sebotol terbongkang depan tv.

Dan ini salah satu kad hasil kerja tangan hariz.

Not bad kan!Fitri pon dah pandai mewarna sekarang ni walaupon hasil die ntahapeape tp sy rs sesuai lah dgn umur die yg baru masuk 14 bulan tu.

Nanti kite belajar menggunting pulak yer anak-anak



Wednesday, November 9, 2011

Jom servis SPECTRA 3 sendiri di rumah

5 org nak conteng
Dulu kan sy pernah cerite yg suami sy kate mesin pam sy berbunyi mcm katak.Apakah??. Sekarang spectra 3 sy tu sudah tidak berbunyi grong greng grong greng lg.


Sy htr servis ni percuma jer tau tak kerana org yg tlg servis ialah
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**

Org yg komplen mesin sy ni bunyi mcm katak la yg servis.Hihihihi.....sape suh ckp banyak kan.







Tgk jela gambar sbb sy tak reti nak explain setiap brg dan ape yg tgh dibuat oleh tukang servis ni.Ape yg sy tau bunyi katak tu dah gone slps diservis oleh daddy.I LAP u la daddy.MUAHHHH

tapi tapi tapi......esoknya bile sy nak mengepam,tiub tu asyik tercabut jer,stress sy asyik nak kene pegang jer sampai rs mcm nak tercabut leher ni dok tertunduk2.Bile sy mengadu tau tak ape yg handyman sy tu buat,die potong jer terus bahagian atas dan bwh tiub tu.Ceh...apesal la sy tak terpk nak buat mcmtu kat opis kan!

Sekarang spectra 3 sy tu sudah beroperasi seperti sediakala tp sy rs perah menggunakan tgn lebih efisen lah dr gune mesin pam ni. I easily can get 5oz bile gune teknik marmet compared to pump using spectra 3.

Fitri now dah masuk 14 bulan and i have 10 more mths to go.Keep on pumping bebeh!!!!


Aktiviti bersama anak-anak #1

2 org nak conteng

Assalamualaikum

Setiap hujung minggu dan jika tiada apa halangan, taman kepong pasti menjadi pilihan kami untuk menggembirakan hati anak-anak.

 Bila fitri dah boleh berjalan sendiri, kurang sikit rasa penat dan lenguh2 tangan sbb tak perlu kami suami isteri  mengambil giliran utk mendokong sekecik ni
 Swing kat taman kepong ni tak mesra baby,sepatutnya kene ade buaian yg lebih selamat dari ini. Ms sy tertoleh kebelakang fitri gedebuk jatuh kebwh,nasib baik playground disini mesra kanak2,kalo tidak mau benjol jgkla kepala fitri.
 Penat bermain ditaman,hariz meng"pomen" basikal die pulak di rumah
 Pengaruh TV mmg sgt kuat okey!Konon2 tgh berlakon jadi Handy Manny lah ni
Selesai memasang dicabutnya semule,bile dah boring adik pulak take turn.Lantak korang la kan,janji tak kacau mummy nak memasak


**Bile mereka penat,senang utk pastikan mereka tidur pd waktu siang dan jika dpt tido siang,pasti mereka tidak meragam dan byk kerenah



Monday, November 7, 2011

Happy Birthday Damia dan Fareq

0 org nak conteng
It was double celebration eh bkn double but triple actually since damia and her mama are sharing their birth date dan sy pula senang hati dpt mkn free selame 2 hari and yg penting i dont have to cook for lunch utk 2 hari yeay!

daddy was so "teringin" nak mkn nasi beriyani and nasi kerabu.Entah ape kene die tibe2 nak teringin2 pulak.Eh eh eh.....i am not pregnant ok!tp kalo pregnant pon ape salahnye kan but unfortunely mmg sy tidak pregnant.

This is a birthday girl yg akan menjadi kakak soon.

Menu utama on damia s birthday adalah nasi beriyani!Daddy adalah org yg sgt eksaited utk memenuhi jemputan pada harijadi damia.Lega hatiku kerana tidak perlu meng'gugel' resepi nasi beriyani atau tidak perlu ke kedai2 mamak utk menikmati nasi beriani.

Kek angry bird ni sgt sedap walaupon rupe die agak sedikit menakutkan dgn bulu2 krim itu.Eh..krim bulu2 tu pon sedap.Rs nak mkn banyak tp kang org lain nak mkn tinggal kotak jer :p


Dan ini birthday boy fareq.Umur die same dgn hariz bezanya cume bulan aje.


Disebabkan nasi kerabu on fareq birthday sedap sehingga menjilat jari maka kami terpaksa menapau sedikit nasi dan lauk2nya utk dibawa pulang ke rumah.Hohohohoho

So ape yg dihajati oleh daddy telah difulfill di majlis harijadi damia dan fareq tp i still hv to cook spageti sbb tibe2 die kate rs nak mkn spageti pulok.Sabo jela kan,nasib baik masak spageti senang banget. Lepas ni sy pulak lah rs nak teringin2 tp nak teringin2 handbeg LV ke COACH ke...boleh gitu?Hihihihihi

And these some of the happy faces hariz and fitri




**tgg pak anjang depa ni uplod gambo kemain lg lmbt,ni pon gmbr dr kamera sendiri

Friday, October 14, 2011

Breasfeeding Quiz and alergik ubat??What will you do

0 org nak conteng
Found this while terkinja2 melompat from blog to blog.Interesting!Ibu2 yg tak BF pon can try this kuiz.Boleh tmbh ilmu pasal breastfeeding. What Do You Know About BF

Alhamdulillah sy masih diberi peluang utk exclusively BF fitri walaupon kdg2 bdn sy rs sgt penat bile ketika sy demam dan kurang sihat. Baru2 ni demam dan suhu mencecah sehingga 40 then suami yg baikhati itu telah sediakan ubat dan you know what after sy telan 2 bijik ubat demam tu, habis mate sy gatal2 dan bengkak!!

Later br sy terigt pasal fitri dan breastfeeding. Selamatkah jika sy susukan fitri dlm keadaan bdn sy alergik ubat ni,kang naye jer jd papehal so i called my aunty since die tau history sy pasal alergik2 ubat ni, i asked her whether boleh ke sy bf fitri dlm keadaan mcmtu and she replied....takpe just bf mcm biase,no harm to baby.Lega sy dgr.

Aft 2 days br mate sy dlm keadaan ok.Sbb tu sy tak suke mkn ubat,kalau salah mkn habis mate sy gatal2 dan membengkak unless kalau sy rs teruk sgt br sy cr ubat.Itupon ubat2 biase mcm panadol atau ubat batuk.

Now sy dah sihat kembali bertenaga.Hopefully tiada lg virus2 batuk,selsema atau demam menyerang keluarge kecil kami.Esok nak pg berseronok kat taman kepong dgn anak2

HAPPY BREASTFEEDING MUMMIES!!!!!

Tuesday, October 11, 2011

Fitri dah dpt lesen P!!!

3 org nak conteng
Ms usia fitri 12 bulan haritu die hanya lulus lesen L ajer tp menginjak usianya 13 bulan die dah lulus lesen P....yeay!!!!!

Dek kerana dah lulus lesen P maka die sgtla teruja utk berjalan tp bile dipakaikan kasut die buat muke pelik pulak.Sibuk nak cabut kasut tu....sabo jela dik,eh!bkn adik ajer yg teruja bl dpt kaki, abg hariz pon teruja same,di ajak adiknya bermain lumba lari dlm rumah.Habis keseluruhan ceruk rumah jd playground dorang.

Port paling digemari ialah buaian dan bwh meja.

Port bwh meja PC hanyalah kegemaran Fitri. Pandai tu berdiri separuh bdn jer sbb takut terhantuk kat meja pc.
video
Port ke 2 fitri, kdg2 tersangkut gak kaki kat celah2 buai tp ttp menjadi fav.spot especially utk main cak2 mcm dlm video ni.

Masuk harini dah 4 hari sy tinggal berdua dgn Fitri sbb hariz masuk wad so mz temankan sepjg hariz kat hospital lgpon sy sendiri pon kurang sihat demam asyik on off ajer.Mujur sikecik comel tu sihat. Hopefully cptla hariz boleh discaj, kesian fitri takde geng nak main.

Okla nak pg merehatkan diri sementare fitri tgh tido.Kepale dah tingtong pas mkn ubat selsema ni.Doakan kami semua cpt sembuh yer.AMIN

Thursday, October 6, 2011

Hari Sukan dan Jamuan Raye Taska Hariz

1 org nak conteng


Cerite sgtla dah basi tp sbb tgk gmbr tu terperuk duk dlm folder tak berusik2...kite kasik can la gmbr ni masuk dlm blog lgpon blog dah lame betul tak apdet since last entry fitri setahun aritu,fitri pon dah nak masuk setahun sebulan pon
 The event was held at Presint 15 Putrajaya.Sgtla jauh dr gombak hokey!terpaksela kami bgn awal mcm nak pg keje hari sabtu tu
 Ok..ni budak2 tgh buat aksi ciken dance.Comel sgt la dorang ni menarik ciken dance.
 Ni sukan utk budak umur 4thn.Hariz tak masuk pasal die baru umur 3thn
 Disebabkan padang tu sgtla close dgn fountain dan playground maka budak2 tidaklah fokus utk bersukan termasukla hariz.Dorang lebih fokus kepada playground dan fountain tu.
 Breastfeeding adalah sgt indah.Isn't it?
 Peace daddy
 Ticer hariz tp yg hujung sekali tu bukan ticer yer ibu2
Seronok depa ni main air,nasib baik takde yg nak bukak baju mandi dlm air ni

Selain game utk budak2 ade jgk game utk parents tp disebabkan kami ade handbeg sorang satu terpaksela lupakan niat utk join game utk parents.Lupe pulak nak gtau yg hari sukan dan jamuan raye taska ni dibuat sekali dgn cawangan taska Naluri yg lain sekitar KL dan juara keseluruhan adalah cawangan taska hariz.Yeay!!!!!

Rs mcm syok sendiri pulak apdet blog kali ni.....kekeke,ke tiap2 kali apdet blog mmg syok sendiri.Ape2 jela kan.Buat ms skang ni takde idea la nak draft pjg2 setiap entry.Yg mane smpt jela,nak buh gmbr je rs mcm tak bes la pulak,so citerla sikit2,yg penting blog updated kan!
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez