Tuesday, January 18, 2011

Baby Hariz....baby ke?

1 org nak conteng
Hariz rindu dgn walker die.Sy tak perasan ms bile die masuk dlm walker ni,sedar2 die kuar dr bilik dgn walker ni.




Siap nak angkat walker buh atas tilam.Sabo jelaaaaa.Sy risau seat walker tu tak mampu tampung berat baby besar ni.Dah lame dah sy tak timbang berat die,last timbang haritu berat die 12kg .Dgr mcm ringan tp bile dukung rs mcm nak tercabut pinggang.

Mainla puas2 sementare adik belum boleh gune lg walker ni,sok adik dah kuat dah boleh duduk turn adik pulak lah gune walker ni

 Kalau hariz baring rapat2 gini sy kene extra careful sbb kang tibe2 jer kepale adik die kene lepuk.Kesian adik fitri tp takpe sok adik dah besar kamu bergustila berdua

Untuk pengakhiran,sy selit gambar adik fitri yg comel ni*wink*

HAPPY WORKING!

Monday, January 17, 2011

EBM update

1 org nak conteng
Haritu ms sy nak simpan hasil perahan kedlm peti ais,sy terkejut tgk EBM yg disusun ditepi2 pintu peti ais sudah mencair.Whoaaa….panik2 sbb sy takut utk terima kenyataan yg kesemua EBM sy sudah mencair but alhamdulillah setelah sy periksa hanya ada 10 plastik EBM yg telah cair.Fuh….lega hati mak.Oleh kerana EBM yg bertarikh bulan 12 tu sudah mencair terpakselah sy gunakan ia utk bekalan Fitri keesokan hari dan terpakse jg sy giatkan usaha utk men’kaver’semula stok2 yg dah cair tu. Sy kire2 mungkinla ade lebih kurang 55oz EBM tu.


Mz kate mungkin die tak perasan peti ais tu tak tutup rapat. Haritu sy kuarkan 4bekas utk Fitri tp sblm pukul 4 stok tu dah habis so terpks la mz topup lg satu bekas utk die. Berkemungkinan EBM tu stat mencair sejam slps tu,maybe around 5 ptg gitu. Untuk tidak membiarkan stok yg dah cair tu lame sgt dlm peti ais,terpaksela Fitri minum EBM jg pd waktu cuti. Fitri ni kdg2 demand jgk takmau EBM yg dah cair lebih dr 2hari sbb mz dah terkena dah sblm tu….habis 10oz terbuang begitu sahaje gara2 fitri yg takmau lgsg minum,meraung2 dan bl bg yg fresh yg br kuar dr peti atas laju je die minum.

Dan utk membotol feed Fitri pd waktu cuti memerlukan byk kesabaran,Fitri minum EBM berselang2 dgn direct feed ketika 2 hari bercuti dan alhamdulillah misi utk men’kaver’semula stok yg dah cair tu sudah berjaye.

Update stok EBM ketika Fitri berumur 4bulan.




Sy kene reorganise semula stok2 ni sbb rs mcm dah tak muat dh nak letak stok2 baru.Ini pon sy sumbat2 jer stok2 yg lame.Stok dlm bekas dadih pon belum habis gune lg ni,ade tersorok kat blakang stok yg dlm plastik.Setiap kali pam sy seboleh bolehnya penuhkan plastik tu,nak jimatkan ruang punye pasal.Kang buat sikit2 byk pulak nak pakai space kan
 
 
Dan ini adalah susu yg telah mencair.Ketika sy keluar bekerja pg td ade lg 4 plastik yg belum terusik.Hopefully fitri berjaye menghabiskan kesemua 4plastik tu hari ini

Friday, January 14, 2011

Contest:Happy baby Contest

1 org nak conteng

Di tag oleh eiza dan contest dianjurkan oleh kak ina
Terbuka kepada semua yang mempunyai blog dan mempunyai alamat di Malaysia.

2. Mesti jadi follower OurdreamsOfLife dan MyLittleWonder

3. Buat entry pasal GA ini dengan tajuk 'HAPPY BABY CONTEST'.

4. Letakkan sekeping gambar anak anda yang berumur di antara

Category A : Berumur kurang dari 2 tahun pada 31 Januari 2011
Category B : Berumur di antara 2 tahun - 4 tahun pada 31 Januari 2011,



NAMA ANAK, NAMA IBU dan TARIKH LAHIR ANAK
dengan temanya 'HAPPY'..takmo gambar nangis²yek.

5. Copy dan letak gambar banner di atas di dalam entry anda bersama backlinknya (kalau nak letak kat sidebar pun boleh..tak diwajibkan).

6. Tag seberapa ramai kawan yang anda kehendaki (minimum 1 orang).

7. 
Boleh tinggalkan komen beserta link kat blogOurDreamsOfLife atau Contest .





Nama Ibu : Ilyana Safwatun binti Idris


Nama Baby : Hafiey Fitri bin Ahmad Tarmizi

D.O.B : 10 Sept 2010



Closing date : 17 Januari 2010 05.00pm.

saya tag:
kak syima
adlin


Hadiah² kepada 3 orang pemenang :


Hadiah pertama : 1 keping cloth diaper Coolababy.

Hadiah kedua : 1 milk storage bottle jenama Bumble Bee + 20 keping YouHaveaBaby milk liners

Hadiah ketiga : 1 milk storage bottle jenama bumble Bee + 10 keping YouHaveaBaby milk liners




Idea kreatif daddy

3 org nak conteng
Sejak fitri dah pandai main air liur ni,setiap ceruk rumah pasti ade tinggalan berharge dr sy.Yer..rambut sy dlm proses tumbuh semule dan dlm erti kate lain rambut sy sedang dlm fasa keguguran.Bangun tido pasti ade jer rambut terlekat kat sarung bantal tu

Mmg rimaskan kalo tgk rambut bersepah2 kat lantai tp mz ade care penyelesaian tersendiri.Die gunekan seletep utk kutip rambut yg bersepah2 tu...hahahaha....bijak ler laki aku ni.Mule2 tu mmgla die buat sendiri tp si hariz pantang tgk mende2 baru so die pon nak jgk buat mcm daddy die buat.Ha..skang ni keje2 mengutip rambut mummy dah jd tugasan harian hariz.Eh..sy bukanla mendera anak,cume mengajar die mengemas umah.
Itu tgn comel hariz
 
 Hariz leka mengutip rambut sy......hehehehe
Ambik ko..sampai ke bwh meja die kutip.Punya rajin anak bujang sy ni     
 gembira die dpt berbakti kepada ibu dan bapa.....:p

dan inilah hasil dr keje keras hariz.

Rumah sy sekarang ni tidaklah bersepah sgt dgn rambut2 dan habuk2 lagi.Kwn2 lain boleh la cube satu lagi idea kretif daddy hariz ni :).

Thursday, January 6, 2011

Bengkak susu dan penyelesaian cara saya

5 org nak conteng
Selame 4bulan memBF anak teruna saya sudah berkali2 sy terkena bengkak susu.Mmg betul kalo terkena bengkak susu ni boleh demam dibuatnya.Pertame kali terkena mmg teruk rsnya.Walaupon dah dipam2 sampai penuh 2botol,masih lg tak terase lega dan bile bdn dah start rs sengal dan letih2 dan temperature dah naik sampai 40 br sibuk nak tuam bagai.

Mule2 sy tuam la pakai kain towel pns seperti ibuk2 lain buat tp sy rs mcm leceh pulak dan sikit pon sy tak rase lega.Pastu try cr mandi air panas lak,masih lg belum lega dan akhirnya bile sy mengadu pd mz die kate buat ape susah2 nak tuam ngn towel pns bagai,tuam ajer pakai iron.Owh...betul la.Brilliant!sy tak terpk pulak nak gune iron.Eh...tp bukan main tuam gitu ajer,kang ade lak org kate suami dera isteri.Ibuk2 balut la iron tu atau alas la bdn tu dgn kain,biar rs suam2 ajer kat tmpt nak dituam tu

So bl sang suami yg brilliant ni dah balut kain towel tu,sy plug in jer iron tu dan tuamla smpai rs lega.Biar jer iron tu terpasang mcm kite iron baju,adjust2 la tahap kepanasan iron tu,agak2 la jgn sampai melecur lak kulit...hehehehe

Bg sy care ni sungguh berkesan sbb dah berkali2 sy praktikkan ia.Bl sy rs berketul2 jer dan susu mcm malu2 jer nak kuar cpt2 sy tuam.

So ibu2 BF yg belum terkena bengkak susu dan mungkin satu hari nanti akan mengalaminya,bolehla cuba cara saya ini.

HAPPY BREASTFEEDING TO ALL MUMMIES :)

Saturday, January 1, 2011

Fitri's achievement

0 org nak conteng
Wah...bunyinya mcm pencapaian dpt masuk U aje kan.hehehehe.....Abg hariz dulu 4bulan lebih br dpt pencapaian ini tp adik fitri ringan sikit agaknye tp bile sy belek2 smule buku rekod hariz dan fitri terbukti fitri lg berat dr hariz diusia 3bulan ni.Pencapaian yg sy maksudkan ialah fitri dah boleh meniarap dikala usia die 3bulan.Hip hip horay!!!

Ms tu sy dlm tren otw nak pg keje,mz kol sy.....igtkan kenape rupe2nye nak bgtau sy yg fitri dah boleh meniarap tp bl sy balik umah die tak tunjuk pon skill meniarap kat sy.Asyik mengiring2 mcm nak meniarap tp tak niarap2 jgk tp skang ni jenuh pulak nak larang die dr meniarap sampaikan dlm buai pon masih lg nak tajamkan skill baru die tu.haish!!!

Video??nanti2la sy uplod sbb citer meniarap fitri ni pon dah lame peram.Baru harini dpt update dlm belog.Fitri pon dah nak masuk 4bulan dah tak lame lg.Eh eh...cpt pulak rs ms berlalu.Alhamdulillah fitri masih dpt menikmati khasiat susu ibu sepenuhnye dan sekarang ni fitri sedang minum EBM bulan 10.Ops.....sy harus cpt2 habiskan stok bulan 10 kalo tidak stok yg tak habis tu buat mandi susu utk hariz dan fitri ajela.


gambar adalah tiada kaitan dgn entry tp sy masih nak letak jgk sbb kurang lengkap pulak entry tanpa bergambar kan :p
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez