Thursday, January 6, 2011

Bengkak susu dan penyelesaian cara saya


Selame 4bulan memBF anak teruna saya sudah berkali2 sy terkena bengkak susu.Mmg betul kalo terkena bengkak susu ni boleh demam dibuatnya.Pertame kali terkena mmg teruk rsnya.Walaupon dah dipam2 sampai penuh 2botol,masih lg tak terase lega dan bile bdn dah start rs sengal dan letih2 dan temperature dah naik sampai 40 br sibuk nak tuam bagai.

Mule2 sy tuam la pakai kain towel pns seperti ibuk2 lain buat tp sy rs mcm leceh pulak dan sikit pon sy tak rase lega.Pastu try cr mandi air panas lak,masih lg belum lega dan akhirnya bile sy mengadu pd mz die kate buat ape susah2 nak tuam ngn towel pns bagai,tuam ajer pakai iron.Owh...betul la.Brilliant!sy tak terpk pulak nak gune iron.Eh...tp bukan main tuam gitu ajer,kang ade lak org kate suami dera isteri.Ibuk2 balut la iron tu atau alas la bdn tu dgn kain,biar rs suam2 ajer kat tmpt nak dituam tu

So bl sang suami yg brilliant ni dah balut kain towel tu,sy plug in jer iron tu dan tuamla smpai rs lega.Biar jer iron tu terpasang mcm kite iron baju,adjust2 la tahap kepanasan iron tu,agak2 la jgn sampai melecur lak kulit...hehehehe

Bg sy care ni sungguh berkesan sbb dah berkali2 sy praktikkan ia.Bl sy rs berketul2 jer dan susu mcm malu2 jer nak kuar cpt2 sy tuam.

So ibu2 BF yg belum terkena bengkak susu dan mungkin satu hari nanti akan mengalaminya,bolehla cuba cara saya ini.

HAPPY BREASTFEEDING TO ALL MUMMIES :)

5 org nak conteng on "Bengkak susu dan penyelesaian cara saya"

Panggil Saja Lyeana,Yana on January 6, 2011 at 3:27 PM said...

yer..sakit weh kalu bengkak susu.Mau menagis x berlagu, demam x berubat dibuat eh....

zie said...

skrg kan dah ada tungku lektrik..panaskan 5-8minit(smp lampu padam)..pastu letak je kat atas BB tu..lg senang ana..klu ion tu cam bahaye skt bunyinye...nk tgk tungku tu meh kat meja sy ni...blh tunjuk..ada jual kat on9...rm35 je

Syima ~Mama Kyra~ on January 7, 2011 at 5:26 PM said...

wa..bagus petua ni.. thks shre the info :)

tp betul juga kata zie, kwn ana tu..beli je tungku letrik..skrg dah murah..iron tu cam bahaya takut terlecur ke apa ke.. ;)

fitri dah pandai niarap..syabass..nnt 6 bln dah pandai merangkak gaknye.. :)

eiza on January 10, 2011 at 9:45 AM said...

sy tag awk taw

anna on January 10, 2011 at 2:17 PM said...

lyeana:tau takpe

zie:nt anak no 3 kite beli tungku letrik ngn zie...hehehe

kaksyima:alas la dulu sblm tuam..kang ade lak repot kes suami dera isteri...hohohoh

eiza:tq..nt sy pg amik tag tu :)

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez