Monday, January 17, 2011

EBM update


Haritu ms sy nak simpan hasil perahan kedlm peti ais,sy terkejut tgk EBM yg disusun ditepi2 pintu peti ais sudah mencair.Whoaaa….panik2 sbb sy takut utk terima kenyataan yg kesemua EBM sy sudah mencair but alhamdulillah setelah sy periksa hanya ada 10 plastik EBM yg telah cair.Fuh….lega hati mak.Oleh kerana EBM yg bertarikh bulan 12 tu sudah mencair terpakselah sy gunakan ia utk bekalan Fitri keesokan hari dan terpakse jg sy giatkan usaha utk men’kaver’semula stok2 yg dah cair tu. Sy kire2 mungkinla ade lebih kurang 55oz EBM tu.


Mz kate mungkin die tak perasan peti ais tu tak tutup rapat. Haritu sy kuarkan 4bekas utk Fitri tp sblm pukul 4 stok tu dah habis so terpks la mz topup lg satu bekas utk die. Berkemungkinan EBM tu stat mencair sejam slps tu,maybe around 5 ptg gitu. Untuk tidak membiarkan stok yg dah cair tu lame sgt dlm peti ais,terpaksela Fitri minum EBM jg pd waktu cuti. Fitri ni kdg2 demand jgk takmau EBM yg dah cair lebih dr 2hari sbb mz dah terkena dah sblm tu….habis 10oz terbuang begitu sahaje gara2 fitri yg takmau lgsg minum,meraung2 dan bl bg yg fresh yg br kuar dr peti atas laju je die minum.

Dan utk membotol feed Fitri pd waktu cuti memerlukan byk kesabaran,Fitri minum EBM berselang2 dgn direct feed ketika 2 hari bercuti dan alhamdulillah misi utk men’kaver’semula stok yg dah cair tu sudah berjaye.

Update stok EBM ketika Fitri berumur 4bulan.




Sy kene reorganise semula stok2 ni sbb rs mcm dah tak muat dh nak letak stok2 baru.Ini pon sy sumbat2 jer stok2 yg lame.Stok dlm bekas dadih pon belum habis gune lg ni,ade tersorok kat blakang stok yg dlm plastik.Setiap kali pam sy seboleh bolehnya penuhkan plastik tu,nak jimatkan ruang punye pasal.Kang buat sikit2 byk pulak nak pakai space kan
 
 
Dan ini adalah susu yg telah mencair.Ketika sy keluar bekerja pg td ade lg 4 plastik yg belum terusik.Hopefully fitri berjaye menghabiskan kesemua 4plastik tu hari ini

1 org nak conteng on "EBM update"

Khairyna on January 19, 2011 at 8:49 AM said...

biasala ana..same je anak kite. time kecik kite letak dlm tu nangis2 tak mau...dh besar camni kite tak bg msk,nangis pulak sbb nk msk..ishh sabo jela

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez