Saturday, March 26, 2011

Aksi si Cilik Berbasikal

2 org nak conteng

Contest Aksi si cilik Berbasikal
by kakyong.com berganding bahu sama dengan syamilamohd.com
Due dated : 31 March 2011
Nak Join Boleh Klik
***************************************
Nak tengok hadiah
klik SINI
*********************

Hariz Rifqi
7 ogos 2008
2tahun 7bulan
*********************
ini adalah salah satu cara hariz minta perhatian dr mummy n daddy.walaupon berkali2 melarang tp die buat muke stone jer


terima kasih kepada penaja2 dibwh


Dengan ini sy nak tag liyana utk contest ini

Friday, March 25, 2011

Saya sedih.......

2 org nak conteng
...kerana terpakse melepaskan100oz of EBM dated March 2011.

Dan kerana ini,sy jadikan ianya motivasi utk sy berusaha dgn lebih gigih lagi dan sy anggap ia adalah salah satu cabaran didlm perjalanan penyusuan susu ibu.
 Each liner ade at least 5oz of EBM.
 and paling penuh is 8oz...isi penuh2...jimat plastik...hehehe
 macam adunan kek pulak kan!

There goes my EBM....uhuk uhuk sedih




**100oz of EBM bersamaan 5hari*3kali sesi mengepam.

Saturday, March 19, 2011

Fitri 1st solid food

2 org nak conteng
Setelah berumur 6bulan beberape hari....baru harini sy sempat menyediakan dan menyuap bubur utk fitri.Sebagai pengenalan sy hanya bg bubur kosong+EBM..Kasik lidah fitri merase dahulu makanan lain selain susu ibu

Dah name pon introduction kan,tak perlu la pakse die utk menghabiskan makanan tu.Sekadar 2 3 suap sudah memadai sbb at the age of 6mths sumber utama baby masih lg susu ibu.

Ini adalah bubur pertame fitri :)....nmpk berselera jgk sy tgk fitri mkn bubur ni, abg hariz ralit menengok adiknya mkn.

Igt tak kesah fitri jatuh katil ketika die menyambut hari lahir yg ke-6 bulan, haritu terpaksela sy cuti utk monitor keadaan die dan ini adalah hasil perahan ketika fitri berumur 6bulan.Sy perah slps menyusukan fitri.Alhamdulillah bertambah lg stok EBM utk fitri

Bl memerah dlm keadaan yang tenang dan selesa,maka susu akan keluar dgn lancar tp jika sebaliknya output yg dpt dikumpul kurang berbanding biasa.Jumlah paling sedikit yg sy pernah dpt adalah 4oz but even dpt 2oz pon sy ttp bersyukur....lebih baik ade dr takda ape kan!

Selamat berhujung minggu!!

Sunday, March 13, 2011

KASE jumpa mangsa saman ekor di JPJ Wangsa Maju

0 org nak conteng


Sekadar perkongsian dgn anda semua kerana kite semua adalah penggune jalanraye.Sy tidak menyebelahi mane2 pihak tetapi banyak rumusan dpt dibuat melalui rakaman ini.(mungkin rakaman ini tidak disiarkan didlm mane2 stesen TV terutama sekali stesen TV kerajaan)

So..ape kate anda??

**rekod cemerlang suami saya adalah dpt mengumpul 22 saman termasuk saman kulapoksssssss.

6mths and the journey still continue

4 org nak conteng
Pejam celik pejam celik fitri dah pon masuk 6bulan.Alhamdulillah selame 6bulan ni fitri tak penah demam tho after mthly injection cume ms 5bulan haritu die batuk dan sedikit selsema sbb terkena jangkitan mak ngn abg hariz, compared to hariz ms baby dulu,every time cucuk mesti demam.Tulah org kate..lain anak lain ragamnya

Dan sy bersyukur masih diberi kesempatan utk menyusukan fitri sehingga kehari ni.Production susu masih menten dan stok EBM semakin lame semakin bertambah.Alhamdulillah perjalanan penyusuan kali ini dipermudahkan tp sebenarnye sy juga berhadapan dgn masalah penyusuan selepas melahirkan.Susu sy hanya terhasil selepas 2hari melahirkan sungguhpon begitu sy ttp menyusukan fitri utk merangsang pengeluaran susu dan am happy kerana dpt menyusukan fitri ketika sy masih berada di dlm labour room :).Itu adalah pengalaman yg indah utk sy kenang sampai bile2.

Kedua-dua anak saya mengalami prolong jaundis dan kerana itu,kami sudah bersedia mental dan fizikal untuk menghadapi masalah ini. Kesian mmg kesian tgk anak kene cucuk amik darah tp itu semua utk kebaikan semua pihak dan alhamdulillah selepas sebulan semuanya berlalu.Berkat penyusuan sejam sekali(sgt payah utk kejutkan baby jaundice okay!)walaupon kdg2 fitri biarkan aje susu meleleh2 dr mulut die sy ttp  menyusukan die.

6 bulan Fitri, beratnya 7.6kg!!Whoaaa.....bam bam sungguh tp DR kate bdn fitri semangat tp padat dan tulangnya sudah kuat.Sekarang ni he's trying to crawl dan disebabkan itu a big NO utk tglkan fitri sendirian diatas katil kalau tidak sendiri mau igtlah kan sbb pd harijadi die yg ke 6 bulan,die memulakan harinya dgn jatuh katil but thank god takde ape2 kecederaan.

Beberapa keping gambar fitri comel yg terkini utk tatapan sy ketika boring mengadap pc.






 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez