Thursday, April 28, 2011

Anak-anakku

2 org nak conteng









Aksi anak2 ketika daddy tiada dirumah.Tergolek sane tertonggeng sini jerit sana jerit sini.Yg jerit tu bukan sekadar anak jer, mak yg lebih2....hahahaha.Belum tgk drama fitri yg dah pandai buat muke kesian dr dlm walker mntk simpati suh dukung.

**Time kecik ni semua comel nt dah besar masih comel lg ke kalo mereka buat aksi begini?

Friday, April 15, 2011

Fitri dan walker

3 org nak conteng
Dulu sy pernah cerite perihal hariz yg kemaruk dgn walker but now walker ni sudah diambil alih sepenuhnye oleh adik Fitri. Pernah sy terbace dan terjoin forum yg membincangkan kebaikan dan keburukan walker.Ok...mmg kebanyakkan mommies kurang bersetuju penggunaan walker keatas anak2 mereke but as for me walker adalah tmpt yg paling selamat utk adik Fitri.

kenape??

kerana fitri tgh memprektis skill terbarunya, die sekarang sudah mule merangkak tp belum pro lg but sudah ade movement yer.Oleh itu sy mmg tak boleh tinggalkan die diatas tilam apelagi atas katil.Kang ade pulak drama dan babak2 cemas dirumah sy nanti.Fitri ni bukan saje nak try  tajamkan skil merangkak die tp juge mahu try utk duduk sendiri.Haish adik fitri ni...mane satu la die nak buat ni........dan masalah yg akan berlaku jike die tak dpt duduk ialah die akan menjatuhkan bdn die ketilam...haaaa kan bahaye tu kalo sy biarkan die kat bwh...kang tak pasal jer benjol kepale die.So better sy masukkan die kedlm walker...senang sikit nak buat keje walaupon tak berape nak senang jgk sbb die asyik je folow dr blakang dan bile tgh basuh pinggan ke tgh berdiri ke, mesti die sibuk tarik2 suar sy smpai rs nak terlondeh lak suar

Ok.....berbalik kepade penggunaan walker td, sy tak nmpk di mane keburukan walker sbb hariz dl pon seawal 6 bln sy dah masukkan die kedlm walker.Alhamdulillah tiada ape2 yg berlaku malah seawal 9 bulan hariz dah pon mule berjln.Sy tak kate kerane walker tu buat die cpt berjln tp mgkn ade sedikit sebyk walker tu membantu menguatkan otot2 kaki die.Wallahualam........so terpulang kepada ibu2 semua utk menilai kebaikan dan keburukan walker. *PEACE

Adik Fitri yg berumur 7 bulan....geram nak cubit2 pipi die dan geram nak gigit2 sbb asyik nak dukung jer

 **pantang tgk org bukak pintu mesti fitri org pertame yg menuju ke pintu smbil hulur tgn suh ambik die**

Wednesday, April 13, 2011

Making breastmilk

1 org nak conteng
Sy bukanlah kaunselor laktasi malah sy tak pernah sekalipon menyertai aktiviti2 berkaitan penyusuan susu ibu.Sy cedok ilmu2 bf ni melalui pembacaan dr intenet.Sekarang kan dah canggih....taip jer ape yg kite nak dan berderet2lah kuar keyword yg kite cari tu.

Saje sy nak syer dgn kwn2 semua,sharing is caring kan!

Saya percaye dgn konsep demand and supply.Lebih banyak rangsangan maka lebih banyak susu yg akan terhasil.Ms berpantang adalah ms yg paling penting kerana ketika berpantang kite akan berade disamping bayi kite 24/7. Susukan bayi sekerap mungkin dan pump selepas menyusukan biarpon dpt 1oz sbb bl breast sll kosong maka susu baru akan terhasil.So tidak akan ade istilah susu takde kerana bl ade rangsangan susu akan terhasil. Pump ketika bayi tido, biarpon mesin pump dah berbunyi mcm katak*istilah suami sy kpd spectra 3 yg dah lame tak diservis

Sy bersyukur kerana pd ketika usia fitri 7bulan penghasilan susu sy masih lg stabil, 8jam berada diopis dgn jadual mengepam 3 kali sehari, hasil yg akan dibawa pulang setiap hari tidak kurang dr 20oz dan kdg2 lebih bergantung kepada mood hari itu. Bukan nak menunjuk2 cume nak bg perangsang kepada kwn2 yg mungkin berkobar2 nak menyusukan anak mereka.

Ramai ibu2 mengambil suplement utk membanyakkan air susu but as for me i dont take any suplement buat ms ini.Cume sy tidak pernah skip my BF,lunch and dinner tidak lupe jg minum air masak dgn secukupnye.Tak perlu bergelen2 air,minum ikut keperluan utk tidak bg dehidrated, kalo tidak kang asyik nak ketandas jer jawabnye.

Ade jugak org kate minum kafein can effect pengeluaran susu tp sy rs ianya bergantung kepada hormon masing2. Tiap2 pg without fail sy akan minum tea atau nescafe but alhamdulillah production susu masih seperti biase. Malah ketika berpantang dulu pon sy minum nescafe.Boringla jgk kalo hari2 nak kene minum milo kan....kang lame pulak sy bertafakur dlm toilet but it depends pd diri masing2.

Bayi kembung perut??Melalui pengalaman, tiada masalah kembung perut ketika berpantang dl.Sekali sekala tu adela...tp bukan setiap kali sy minum kafein atau mkn makanan yg berangin tp mcm sy kate td, semuanya bergantung kepada bdn masing2 yer.

So to all mummies and  mummy to be....mari kite same2 BF our babies.HAPPY BREASTFEEDING :)


**Sekarang ni Hariz minum susu ibu tanpa die sedari, sy campurkan FM die dgn EBM sy....heheheheheheh.Kalo tak kang syg jer nak kene discard ebm yg banyak2 tu.

Thursday, April 7, 2011

Disney On Ice:World of Fantasy

0 org nak conteng
Hariz was so excited watching the show.At first i tot die akan takut ke ape sbb hariz tak boleh dgr muzik yg kuat atau xtra kuat like concert atau majlis kahwin yg pasang lagu mcm nak suh seluruh kampung dgr tu.When we get into the stadium,the show has started,det time CARS show dah nak abis dah tp smpt gak tgk kereta2 dlm kartun CARS tu...comel!!
Lets pic do the talking.Hariz happy sy double happy.





Maybe next time boleh bwk lg hariz pg tgk disney on ice

Syhhh...hariz tgh fokus tu
 with luvly aunties
break before 2nd half show

ape-ke-name-tah princess ni,sebok sgt dok snap gambo



 **kualiti gambar kurang elok due to kamera hp tak berape nak canggih
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez