Wednesday, April 13, 2011

Making breastmilk


Sy bukanlah kaunselor laktasi malah sy tak pernah sekalipon menyertai aktiviti2 berkaitan penyusuan susu ibu.Sy cedok ilmu2 bf ni melalui pembacaan dr intenet.Sekarang kan dah canggih....taip jer ape yg kite nak dan berderet2lah kuar keyword yg kite cari tu.

Saje sy nak syer dgn kwn2 semua,sharing is caring kan!

Saya percaye dgn konsep demand and supply.Lebih banyak rangsangan maka lebih banyak susu yg akan terhasil.Ms berpantang adalah ms yg paling penting kerana ketika berpantang kite akan berade disamping bayi kite 24/7. Susukan bayi sekerap mungkin dan pump selepas menyusukan biarpon dpt 1oz sbb bl breast sll kosong maka susu baru akan terhasil.So tidak akan ade istilah susu takde kerana bl ade rangsangan susu akan terhasil. Pump ketika bayi tido, biarpon mesin pump dah berbunyi mcm katak*istilah suami sy kpd spectra 3 yg dah lame tak diservis

Sy bersyukur kerana pd ketika usia fitri 7bulan penghasilan susu sy masih lg stabil, 8jam berada diopis dgn jadual mengepam 3 kali sehari, hasil yg akan dibawa pulang setiap hari tidak kurang dr 20oz dan kdg2 lebih bergantung kepada mood hari itu. Bukan nak menunjuk2 cume nak bg perangsang kepada kwn2 yg mungkin berkobar2 nak menyusukan anak mereka.

Ramai ibu2 mengambil suplement utk membanyakkan air susu but as for me i dont take any suplement buat ms ini.Cume sy tidak pernah skip my BF,lunch and dinner tidak lupe jg minum air masak dgn secukupnye.Tak perlu bergelen2 air,minum ikut keperluan utk tidak bg dehidrated, kalo tidak kang asyik nak ketandas jer jawabnye.

Ade jugak org kate minum kafein can effect pengeluaran susu tp sy rs ianya bergantung kepada hormon masing2. Tiap2 pg without fail sy akan minum tea atau nescafe but alhamdulillah production susu masih seperti biase. Malah ketika berpantang dulu pon sy minum nescafe.Boringla jgk kalo hari2 nak kene minum milo kan....kang lame pulak sy bertafakur dlm toilet but it depends pd diri masing2.

Bayi kembung perut??Melalui pengalaman, tiada masalah kembung perut ketika berpantang dl.Sekali sekala tu adela...tp bukan setiap kali sy minum kafein atau mkn makanan yg berangin tp mcm sy kate td, semuanya bergantung kepada bdn masing2 yer.

So to all mummies and  mummy to be....mari kite same2 BF our babies.HAPPY BREASTFEEDING :)


**Sekarang ni Hariz minum susu ibu tanpa die sedari, sy campurkan FM die dgn EBM sy....heheheheheheh.Kalo tak kang syg jer nak kene discard ebm yg banyak2 tu.

1 org nak conteng on "Making breastmilk"

mimi said...

takpe ana, esok2 lusa kot2 lah emergency stok ebm takde ebm kat umah mak yg dlm freezer tu mimi ambik je lah buat raihan minum.setakat n takde keperluan lagi tapi manatau kot2 akan dtg.heheh

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez