Tuesday, June 28, 2011

GA- Kenangan Sewaktu Bersalin

0 org nak conteng
Bace syarat dululah

Syaratnya ialah:


1. Ibu - ibu mestilah menajadi follower super dooper mamaqaireen & my wonder mom.

2. Buat entry letak banner dan side bar yang bertajuk "Kenangan Sewaktu Bersalin". Pastikan link kan ke entry ini.

3. Cerita lah sikit Kenangan Sewaktu Bersalin ibu ye.

4. Jangan lupa tinggalkan link entry anda dan ID follower di comment.

5. Tag 2 orang..kalau nak lebih pun tak pe.

5. Tarikh tutup 29hb Jun 2011 (birthday baba)

Dan ini adalah ceritenya

Sebenarnye sy tidak menjangka akan melahirkan fitri seawal ini.Pada ketika usia kandungan mencecah 37 mgg sy sudah selamat melahirkan.Yg paling bestnya ialah sy bersalin pd mlm raye.Syahdu sungguh!Kate mz,ketika proses utk mengeluarkan sikecil itu,takbir sedang berkumandang diradio.Yelah...bidan2 dihospital pon nak beraye jugakkan dan fitri adalah bayi pertame yg selamat dilahirkan pada mlm 1 syawal@0215am dan kerana itu pihak HTAA bermurah hati menghadiahkan hamper yg paling besar utk fitri.Eh..ade lg,waktu kelahiran fitri dan hariz adalah same.

Hari tu adalah hari terakhir bln ramadhan,dlm hati dah gembira ni sbb dpt puase 30 hari (tak pernah dlm sejarah dpt puase 30hari slps "dewasa")asyik ajer miss tiap2 thn.Paling banyak miss adalah ketika kelahiran hariz..tu die 30 hari tak puase.

Pagi tu bdn dah rs tak sedap dan sakit sudah mule terase tp tidakla begitu kerap,masih boleh bertahan mengemas mn yg sy rs boleh buat tp bl kekerapan sakit itu dtg secare konsisten selame 2jam sy surrender masuk bilik utk tido tp dlm sakit2 gitu mane boleh tido,pusing kiri salah kanan salah dan akhirnya sy bangun jenguk2 intai2 dapur sbb bau rendang tak boleh tahan...hehehehe
Kemudian terase nak ketandas pule dan kali ni sy tgk darah sudah bercampur dgn lendir.Sy mcm panik sbb time hariz dl yg keluar adalah air.Sy gtau mak dan die kate nt pas asar die cek.Emak adalah bekas bidan hospital tp die sudah lameee meninggalkan alam pekerjaan die.Semase die nak cek bukaan tu boleh pulak die kate mak lupe la camner nak kire bape cm buke.Hadoi mak..boleh pulak buat lawak kan.Tp yg sy konfius adalah sakit sudah mulai kurang.Ni nak beranak ke tanak ni sebenarnye.Oh...mak sudahpon melakukan tugasnya dan bukaan adalah 3cm ketika itu.

Menjelang mgrb sy masih tidak kehospital sbb sakit mcm dah tak konsisten pulak.Mcm main2 jer.So sy pon gosok baju melayu hariz dan mz utk pakai esok hari.Time menggosok tu contraction dtg dan pergi seperti biase dan ms tu mz dah desak2 utk kehospital.Mule2 sy takmau konon2 nak tgg esok la pg tp mz dah bising2 akhirnya sy bersetuju juge.Dan tepat pkl 1030 mlm kami sampai dihospital.

Register kemudian nurse pgl masuk bilik utk psg ctg dan cek bukaan.Ms tu sudah 4cm tp contraction adalah tidak kerap.Disebabkan sy tidak mau duduk dihospital sorang2,sy tanye nurse boleh tak kalo sy terus jer msk LR.Hahahaha...motif nak masuk LR terus sbb nak mz ade dgn sy.Sy tidak mau syahdu dgr takbir raye dlm wad sorang2.Mujur nurse kate sy mmg ptt masuk ke LR dah
Dan sesampai di LR,lagu raye riuh rendah sy dgr.Mcm bukan LR pon ade jgk.Ketupat gayut2 kat syiling.meriah meriah. Sekali lg kene cek dan ms ni dah 6cm.OMG..cepatnye bukak rsnye br jer cek kat bwh td.

Bl dah bukak besar cmtu dr pon pecahkan air ketuban,kemudian tgn kene pasang drip.Oh..ms sy masuk LR jam sudah pukul 1245 pagi dan contraction pula semakin merengat2.Sy tidak pasti jam berape ketika itu tp yg pasti terase ade sesuatu menolak2 dr dlm dan segera mntk mz pglkan nurse dan tepat 0215am lahirlah HAFIEY FITRI seberat 3.195 kg dgn 3 kali push.Wah...sgtttttt lega.

Kali ni tiada epi mahupon koyak.Alhamdulillah selesai semuanya dan saat yg paling indah adalah sy dpt menyusukan fitri ketika sy didlm LR lagi.

Dengan ini sy nak TAG syima aka mama kyra  dan liyana utk join contest ini

Wednesday, June 1, 2011

Fitri dan EBM

10 org nak conteng
 Beberape hari lg fitri akan berusia 9 bulan umur  dan alhamdulillah syukur kehadrat ilahi kerana sy masih diberi peluang untuk menyusukan Fitri sehingga kehari ini dan bukan setakat itu ajer fitri juga sudah mempunyai adik beradik susuan.

Kelmarin kami membuat operasi besar2an,kali ini jumlah EBM yg sudah luput tarikh lebih banyak berbanding dulu. Bak kate suami "org lain punye te**k takde susu,kite ni buang2 ajer. nak buat cemane,stok terlebih2 pulak kali ni,mmg rezeki susu utk fitri mencurah2

9 bulan fitri.....duduk dgn sendiri mmg dah pro since 8 bulan aritu.Gigi masih kekal begitu 2 batang dibawah tp fitri ni suke gigit org la,kdg2 ms dukung pon selambe die gigit bahu kite cume sy bernasib baik die tak mengigit waktu menyusu.Agaknye die serik nak gigit kot sbb ms gusi die tgh gatal nak kuar 2 batang gigi dulu die sll gigit dan sy sll tekap muke kasik die lemas...hehehehehe.

 Ini adalah sesi perahan pertame ketika fitri berusia 8bulan
 Eh...terseksi pulak abg hariz.Pegang hujung2 jer sbb nak pegang bwh sejuk sgt
 Sebahagian EBM yg terpakse dilepaskan.Rupenye ade EBM bulan 10 yg tersorok2 dlm peti tu.Banyak pulak tu
 One of my wishlist sudah terlaksana.Ade banyakkkkkkkkkkk lg wishlist yg belum terlaksana
 Bahagian dlm DF ni tak jauh sgt,DF ni lebar dan rendah.So senang nak ambik stok kat bahagian dlm
 Ade kwn sy request ambik gmbr puting ape yg sy gune utk fitri dan inilah puting botol yg sy gune utk fitri sblm ni sy gune brand anakku jer tp rupe die mcm ni jgk cume kaler je lain
 Dan ini adalah sebahagian EBM yg ade
 Sebahagian lagi ade di peti ais umah mak dan mak mertue.Tak senonohkan merate2 EBM fitri,ini pon mcm dah nak penuh jer DF ni
Hariz pon sibuk nak tlg sy mengemas peti,fitri pon sebenarnye nak menolong jgk tp kalo sy bg die tlg habis bertaburan EBM tu kene langgar dgn kenderaan 8 roda die tu

Sekarang ni posisi menyusu adalah ikut-suke-hati ajer.Menonggenglah,meniaraplah,duduklah pendek kate asal puting dlm mulut jer posisi cemane pon tak kisah.Janji dpt hisap.Makin besar makin banyakla style menyusu lepas ni dan alhamdulillah production susu masih seperti biase dan ehem ehem....."kwn baik" masih belum dtg melawat.Hopefully biarlah sehingga umur fitri sethn.

AMIN
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez