Tuesday, June 28, 2011

GA- Kenangan Sewaktu Bersalin


Bace syarat dululah

Syaratnya ialah:


1. Ibu - ibu mestilah menajadi follower super dooper mamaqaireen & my wonder mom.

2. Buat entry letak banner dan side bar yang bertajuk "Kenangan Sewaktu Bersalin". Pastikan link kan ke entry ini.

3. Cerita lah sikit Kenangan Sewaktu Bersalin ibu ye.

4. Jangan lupa tinggalkan link entry anda dan ID follower di comment.

5. Tag 2 orang..kalau nak lebih pun tak pe.

5. Tarikh tutup 29hb Jun 2011 (birthday baba)

Dan ini adalah ceritenya

Sebenarnye sy tidak menjangka akan melahirkan fitri seawal ini.Pada ketika usia kandungan mencecah 37 mgg sy sudah selamat melahirkan.Yg paling bestnya ialah sy bersalin pd mlm raye.Syahdu sungguh!Kate mz,ketika proses utk mengeluarkan sikecil itu,takbir sedang berkumandang diradio.Yelah...bidan2 dihospital pon nak beraye jugakkan dan fitri adalah bayi pertame yg selamat dilahirkan pada mlm 1 syawal@0215am dan kerana itu pihak HTAA bermurah hati menghadiahkan hamper yg paling besar utk fitri.Eh..ade lg,waktu kelahiran fitri dan hariz adalah same.

Hari tu adalah hari terakhir bln ramadhan,dlm hati dah gembira ni sbb dpt puase 30 hari (tak pernah dlm sejarah dpt puase 30hari slps "dewasa")asyik ajer miss tiap2 thn.Paling banyak miss adalah ketika kelahiran hariz..tu die 30 hari tak puase.

Pagi tu bdn dah rs tak sedap dan sakit sudah mule terase tp tidakla begitu kerap,masih boleh bertahan mengemas mn yg sy rs boleh buat tp bl kekerapan sakit itu dtg secare konsisten selame 2jam sy surrender masuk bilik utk tido tp dlm sakit2 gitu mane boleh tido,pusing kiri salah kanan salah dan akhirnya sy bangun jenguk2 intai2 dapur sbb bau rendang tak boleh tahan...hehehehe
Kemudian terase nak ketandas pule dan kali ni sy tgk darah sudah bercampur dgn lendir.Sy mcm panik sbb time hariz dl yg keluar adalah air.Sy gtau mak dan die kate nt pas asar die cek.Emak adalah bekas bidan hospital tp die sudah lameee meninggalkan alam pekerjaan die.Semase die nak cek bukaan tu boleh pulak die kate mak lupe la camner nak kire bape cm buke.Hadoi mak..boleh pulak buat lawak kan.Tp yg sy konfius adalah sakit sudah mulai kurang.Ni nak beranak ke tanak ni sebenarnye.Oh...mak sudahpon melakukan tugasnya dan bukaan adalah 3cm ketika itu.

Menjelang mgrb sy masih tidak kehospital sbb sakit mcm dah tak konsisten pulak.Mcm main2 jer.So sy pon gosok baju melayu hariz dan mz utk pakai esok hari.Time menggosok tu contraction dtg dan pergi seperti biase dan ms tu mz dah desak2 utk kehospital.Mule2 sy takmau konon2 nak tgg esok la pg tp mz dah bising2 akhirnya sy bersetuju juge.Dan tepat pkl 1030 mlm kami sampai dihospital.

Register kemudian nurse pgl masuk bilik utk psg ctg dan cek bukaan.Ms tu sudah 4cm tp contraction adalah tidak kerap.Disebabkan sy tidak mau duduk dihospital sorang2,sy tanye nurse boleh tak kalo sy terus jer msk LR.Hahahaha...motif nak masuk LR terus sbb nak mz ade dgn sy.Sy tidak mau syahdu dgr takbir raye dlm wad sorang2.Mujur nurse kate sy mmg ptt masuk ke LR dah
Dan sesampai di LR,lagu raye riuh rendah sy dgr.Mcm bukan LR pon ade jgk.Ketupat gayut2 kat syiling.meriah meriah. Sekali lg kene cek dan ms ni dah 6cm.OMG..cepatnye bukak rsnye br jer cek kat bwh td.

Bl dah bukak besar cmtu dr pon pecahkan air ketuban,kemudian tgn kene pasang drip.Oh..ms sy masuk LR jam sudah pukul 1245 pagi dan contraction pula semakin merengat2.Sy tidak pasti jam berape ketika itu tp yg pasti terase ade sesuatu menolak2 dr dlm dan segera mntk mz pglkan nurse dan tepat 0215am lahirlah HAFIEY FITRI seberat 3.195 kg dgn 3 kali push.Wah...sgtttttt lega.

Kali ni tiada epi mahupon koyak.Alhamdulillah selesai semuanya dan saat yg paling indah adalah sy dpt menyusukan fitri ketika sy didlm LR lagi.

Dengan ini sy nak TAG syima aka mama kyra  dan liyana utk join contest ini

0 org nak conteng on "GA- Kenangan Sewaktu Bersalin"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez