Sunday, August 7, 2011

Hariz is THREE!!!

2 org nak conteng




Hari ini genap umur hariz 3 tahun.Selamat hari lahir yg ke-3 hariz!!!!!!!.Tahun ni sambut besday hariz kat umah jer same2 dgn daddy dan adik fitri. Pg tesco dan suh hariz pilih mainan ape yg die nak.

Hariz yg nakal,kadang2 syg kat adik tp kadang2 buat jgk adik.5 hari fitri dalam wad, nampak jer muke fitri terus lari dan peluk adik die.Rindu rupenya hariz kat fitri.Sy igt die dah lupe kat fitri.

Untuk hariz....

Mummy,daddy dan adik doakan semoga hariz sihat2 selalu,jadi anak dan abg yg baik dan jgn nakal2 mummy,daddy dan adik sygggggggg kat abg hariz.Muahmuahmuahmuah

Friday, August 5, 2011

Fitri masuk wad

1 org nak conteng
Assalamualaikum

Alhamdulillah, hari ini sudah masuk hari ke-5 kite berpuasa dan mlm ni sudah masuk mlm ke-6 kita berterawih. Dah lame sy tak berterawih,sejak ade anak ni terawih sy tenggelam timbul ajer.Kadang sempat buat la kat umah kdg pas isyak dah tergolek atas tilam.

Sahur sy yg pertame tahun ini adalah di hospital kuantan.Kenape??kerana adik bambam fitri tu kurang sihat dan kami telah berkampung di HTAA selama 5 hari.Whoaaa....giler kan!tak pernah sy duduk hospital lame2 mcm tu,even time anak2 jaundice pon paling lame 2 hari jer.Bayangkan 5hari terperuk dlm hospital, sy rs mcm katak dibawah tempurung,tatau ape dah jadi kat dunia luar....kekekeke...eh tp sy tau cerite tentang kematian aleesya farhana tu dan sy juga tau malaysia kalah main bola dgn singapura.

Asalnya fitri hanya demam biase aje tp suhu die agak tinggi 38-39 dari hari khamis sehingga hari isnin demamnya naik dan turun.Bile naik sy lap2 bdn die kasik sejuk dan harusla sy bogelkan die kasik suhu bdn die keluar.

Tibe-tibe hari isnin pagi keluar merah2 mcm rashes kat bdn die,sy igtkan campak,ptg tu pgla klinik tp doktor pulak igt denggi.Haish...kenela fitri amik darah then bile dpt result fitri bebas dr denggi so dr bgla ubat utk campak. Hari rabu fitri masih lg dlm mode demam,merah2 kat bdn die dah slowly hilang,pelik la jgk pasal kalo rashes tu hilang pttnye demam pon mesti dah kebah ni sy cek suhu die masih tgg lagi. So berdesup la mlm tu jgk kami ke klinik dan sbb fitri dah lame sgt demam dr suh refer ke hospital

So kami decide nak refer ke hospital kuantan takut2la fitri kene warded kan senang sikit ade org nak tlg jage hariz. Gedebuk gedebak kami smpai ktn dr kat emergency tu buat muke konfius, sy ni lagi la konfius dan risau.Apehal pulak dr ni kan buat muke mcm ni.Tibe2 die kate nanti die kol paed suh tgk anak aku.Haish...ape masalah pulak ni.

Paed tanye aku itu ini pastu die kate...i think ur son ni kene kawasaki decease.What?????ape tu..mcm name motor je kan.....so dr situ bermule la episod kat HTAA.Mari sy syer sedikit simptom2 atau tanda demam kawasaki

- demam lebih dari 5 hari
-rashes seluruh bdn termasuk muke(rashes yg berbentuk2)
-merah disekeliling BCG
-mulut kering,menggelupas dan berdarah (sgt kesian tgk bibir fitri jd mcmni)
-kelenjar disekitar leher
-Kulit dihujung2 jari menggelupas
-bengkak ditgn dan kaki

Out of 7 fitri cume ade 4 sahaje simptom2 tu.Paed ckp dgn sy...die dah berbincang dgn beberape paed yg lain dan mereka dah singkirkan kesemua penyakit2 yg ade kat malaysia ni dan dorang membuat simpulan bahawa fitri mmg kene demam kawasaki so dr kasik la ubat utk hilangkan demam tu dan bile ubat tu habis masuk dlm bdn die,fitri dah tak demam lagi dan die dah boleh senyum dan bermain.Lega hati sy tgk fitri dah kembali ceria,mane taknya...selame die demam tu nak bgn duduk pon die takmau.Hati ibu mane yg tak susah tgk anak sakit kan.

Alhamdulillah sekarang ni fitri dah sihat sepenuhnya tp die kene mkn ubat aspirin selame 2 minggu.Sile klik disini artikel mengenai demam kawasaki dan kenape perlu mkn aspirin selame 2mgg. So jika anak2 anda demam dan ade tanda2 seperti diatas cpt2la pg hospital. Paed bilang...mak jgn risau yer,harini br hari ke-8 die demam and not too late utk bg rawatan utk die.If more than 10 days possibility saluran jantung die bengkak mungkin ada.

Fitri has done echo and the result adalah ok but masih ade follow up check up echo lagi slps ini.Just to make sure everything is ok.
  
Bibir fitri yg merah dan berdarah.Pasal kulit die cerah hampir kesemua org bertanye ape dah jadi dgn bibir die
Hari kedua kene masuk PICU sbb nak masuk ubat yg mengambil masa 8jam
Hari pertame dlm wad
Fitri dah bersedia untuk pulang

**More pics pls visit my FB

Doakan kesihatan fitri yer kwn2 semua :).Muah!!!
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez