Saturday, September 10, 2011

Fitri sudah SETAHUN

3 org nak conteng
Assalamualaikum


Bg laluan utk entry khas ulangtahun Fitri yg pertame.Kendian kite sambung cerite raye@langkawi okay!

Setahun fitri ::

*gigi dah ade 6 batang.Cepat betul la gigi fitri ni keluar.Hok 4 batang yg atas bwh tu mmg dah habis kuar tgl lg 2 btg bahagian atas tersipu2 nak kuar.
*minum susu dah kurang sbb die kuat mkn!Sbb dah ade banyak gigi senang boleh bg die mkn nasik
*Suke buli abg hariz.Pantang tgk abg hariz relak tgk tv smbil minum susu konfom die terkedek2 merangkak nak ambik botol susu abg die
*mulut riuh mcm bertih jagung
*suke main kejar2 dgn abg hariz.Habis die pusing keliling meja konon2 nak lari lah dr hariz sampaikan kdg2 lupe diri nak pegang meja.Ewah ewah....nasib baik tak tersembam ke lantai muke tu
*boleh jln few step.fitri ni lmbt sikit jln compared to hariz umur sethn dah boleh berlari


Ape lagi yer.....mak hilang ingatan buat seketika la. Yg pasti lengkap setahun misi penyusuan susu ibu utk Fitri.Alhamdulillah....semoga sy dpt meneruskan utk 6 bulan lagi dan 6 bulan seterusnye. Mari kite terjah DF yg comel itu
 Stok bln 6.Nasib baik ade beberape ketul ajer,tak perasan ade satu plastik tu sebenarnye stok dr 27/6-30/6
 EBM Julai,pon tak berape nak banyak sbb fitri pulun stok bln 7 bln pose aritu.
 Dan ini adalah stok bln 8 aritu.Ms bln pose aritu average hasil yg sy dpt dlm 15oz sehari tp kdg2 ade dpt lebih dan kdg2 dpt kurang.
Ini pon stok bln 8 aritu.

 Stok utk bln 9 masih belum dipindah dr peti 2 pintu ke DF,bl agak2 dah tak muat ruang br stok2 tu akan berpindah rumah.Ape yg sy rs sgt best ms bln puase aritu ialah.........................................................





















































































































berat sy sgt banyak turun menjadikan berat sekarang adalah 50kg.Weeeehuuuu....i like!!!Terima kasih kepada BF dan fitri atas kerjasama ini.Harap berat ini kekal lah hendaknye kerana OH adalah berderet2 mengambil barisan masing2.Hehehehehe.



Hafiey Fitri,
Didoakan supaye fitri membesar menjadi seorg anak yg soleh dan yg berjaye didunia dan akhirat. Mummy,daddy dan abg hariz sygggggggggg kat adik!muahahahahaha

Thursday, September 8, 2011

Syawal di Langkawi - Day 1

0 org nak conteng
Assalamualaikum


Jika pagi 1 syawal saya berada di kampung halaman tercinta di Kuantan pd pagi raye ke 2 pula sy sudah berada di bumi kelahiran Mahsuri.Giler penat!

Ekceli sy bertolak balik dr ktn sesudah magrib,dr ktn kami ke KL dl,unpack kain baju dr ktn dan pack baju2 utk ke langkawi pulak.Eh...kami ke Langkawi bukan utk cuti cuti Malaysia,ape giler nak cuti2 malaysia time adik beradik masih lg beraye di kg,anak2 pon tak sempat kutip duit raye dr tok dan atok sekalian.....hehehehe.

Langkawi adalah kg sebelah suami sy,neneknye duduk di klebang (betulkah ejaannya begini).Bertolak dr KL tghmlm dan singgah smetar di RnR yg sy tidak ketahui pasal sy tido sepjg2 perjalanan,hahahaha....kate waktu mlm adalah waktu utk tido kan. Sampai di perlis lebih kurang jam 5 pagi then berhenti dimasjid utk bersihkan diri dan solat subuh.

Kendian pg ke jeti kuala perlis beli tiket feri yg paling awal pukul 7 pagi. Nasib baik dpt feri best,tidakla sy pening seperti feri yg sy naik ketika balik ke langkawi pd thn 2009 dl. Tapi tapi tapi kejadian tiket bertindih masih berlaku lagi. Sy rs pihak yg jage kaunter tiket feri ni kene lebih alert mengenai hal ini.Yelah...tak pasal2 sy mengeluarkan kate2 kesat pd pelancong arab yg very the rude! in bahasa la sy membebel kalo sy ckp omputih mampos kene tibai lak sy......hahahahaha



Habis cerite pasal tiket dan kami menikmati perjalanan dr jeti kuala perlis ke langkawi dgn aman damai sambil menonton cerite KARAK yg sememangnya bukan berlakon dekat KARAK hiway.Ntah mane2 jln la cerite tu kan pastu nak buh tajuk KARAK pulak.Hei...of cos la i know sbb itukan jalan balik ke kg halaman sy.

So after about an hr dlm feri sampai la kami dgn selamat kat Langkawi. Time sampai masih lg dlm happy mood tp bile dah hampir 2 jam setengah menunggu kereta sewa yg tak sampai2, hati dah hot ni,dah la pns ramai pulak tu makhluk2 yg bermacam2 warna,anak2 pon dah start meragam. 


Lebih kurang pukul 11 pg br la van yg disewa muncul tp masyallah tersengguk2 mcm siput ajer.Bygkan kami dok bertapa mengire org kat jeti point tu dr pukul 830am smpai dekat kol 11. Sampai hotel setelkan ape2 yg ptt dan akhirnya kami semua terbongkang tido sampai pukul 5ptg.

So hari itu tiadalah ape2 rancangan dan agenda melainkan pg beraye ke klebang ajer tp suasana kat sane dah lain pangkin yg dlnya ade skang dah takde yg pasti hariz seronok bermain dgn anak ayam.Kalo boleh die nak penyet2 anak ayam tu.




The next day br la pengembaraan bermule

Monday, September 5, 2011

Selepas seminggu

3 org nak conteng
Assalamualaikum

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk meraikan hari raye bersama2 keluarge thn ini.Tidak seperti tahun lepas,hanya smpt beraye sehari sblm raye.Eh..cmne tu?

Semua sedia maklum thn lepas sy dan baby baru beraye dihospital.Mlm ry sy dan suami menyambut di dlm labour room je dan thn ni kalau ikut kalender islam baby baru itu sudahpon berusia SETAHUN!tp kalo ikut kalender biase mgg depan 10/9 genap umur fitri setahun.

Kami balik ke kg 3 hari lebih awal.Big boss pulak sgt bermurah hati kasik anak2 buah balik awal.I lap u la boss!kol 12 kami sudah dibenarkan pulang.Kami gerak dr kl dlm pkl 4ptg so smptla berbuke puase di kg.Juadah berbuke di kg mmg champion la!hehehehe.

Tp berpuase di kg mmg sgt mencabar,cuace boleh tahan pns dan sy nyaris2 nak berbuke puase.Fitri pulak asyik nak bergayut ajer kejenye,cmner la mak die tak lembik kan.Nasib baik tak dehidrasi.Maap la mak tak dpt nak menolong memasak juadah berbuke,bdn sudah lembil giler rs mcm mau berendam dlm bilik air lame2

Sehari sblm ry semua semua sudah pulang ke pangkal jln.Tahun ni kesemua adik beradik balik beraye di ktn.Mmg sgt meriah ok!Ditambah dgn konsert tak berbyr dr artis2 cilik yg ade.


Walaupon harini dah masuk 7 hari kite dlm bln syawal,cerite raye mgkn dah agak basi tp sy ttp nak cerite jugak.Mok eksaited weh pasal thn ni sy dpt berpuase penuh!!!!!Seriyes sy tak penah dpt puase penuh sejak dr remaja lg.Ewah...dr remaje gitu,ayat sopan penuh beradab tu,dan sehingga sekarang masih belom ade tande2 bendera merah akan naik lagi.

Sy juge bersyukur selame berpuase production susu same seperti biase cume ketika bln puase sy hanya ade 2 kali sesi mengepam dptla bw pulang dlm 3botol sehari.

Dikesempatan ini sy nak ucapkan SELAMAT HARI RAYE kepada semua kwn2,samade kwn2 blog yg  pernah berjumpe atau kwn2 blog yg belum pernah berjumpe.Moga suatu hari nanti kite dpt berjumpe bertukar2 cerite dan pendapat
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez