Thursday, December 27, 2012

Rumahku Syurgaku

5 org nak conteng
Alhamdulillah impian untuk memiliki rumah sendiri telah tercapai.Walaupon tidak besar tetapi saya ttp bersyukur sekurang-kurangnya kami ada tempat untuk berehat dan berteduh.

Gambar2 bawah ni adalah pelan asal rumah.

Bilik kedua dan ketiga
Bilik kedua yg mane akan menjadi bilik hariz.Die dah request nak bilik kaler green.

Yang sebenarnya setiap kali mengandung mesti kami akan berpindah.Kali pertame berpindah ketika tu saya masih dlm pantang selepas melahirkan hariz kemudian mengandungkan fitri 7bulan++ pindah lagi dan kali ketiga ni mengandung 8bulan++ pon berpindah lagi dan mungkin lepas ni tak berpindah lagi dah sbb dah duduk rumah sendiri.

Berpindah ketika mengandung mmg memenatkan lagi2 bile kite nak kene mengemas dan melayan anak2 yang lain.Berganda2 penatnya dan as of now beg utk dibawa kehospital dan persediaan untuk  menyambut org baru masih belum dibuat.Minggu ni dah masuk 36 kendian 37 pastu dah boleh bersalin,so tinggal kire2  seminggu je lagi ni sblm baby cukup tempoh matang.Harap2 sempat la basuh semua brg2 yg nak digunakan ms dlm pantang nanti.

Eh..lari dari topik pulak,sambung balik topik tadi.

Rumah ni datang sekali dgn tabletop,so kiteorg dah jimat duit utk buat tabletop,jadinya kite tempah kabinet dapur sahaja dan buat masa sekarang,bajet utk kitchen kabinet lepas utk bahagian bawah jer,later on bile dah cukup bajet baru nak buat bahagian atas.
pandangan sipi-sipi
pandangan hadapan
ini border yg kami buat siap2,in future bile nak tambah kabinet atas senang.Border ni kami tambah sbb tiles yg developer pasang tu rendah sgt,nanti bile nak buat kabinet atas takut kepale terhantuk pulak dekat pintu kabinet

Bahagian depan dan belakang kami simenkan terus sbb kalau tak simen sedap beno budak 2 org ni main pasir dan batu.Tinggalkan sikit jer tanah kat belakang rumah untuk tanam serai,daun kari dan sebagainya.Ruang tamu pon nampak lebih luas sbb takde perabot langsung dalam rumah,hahahaha...motifnya tak bagi budak 2 orang tu melompat atas sofa.So kalau nak tgk tv korang duduk je bersila sementare nak tgg korang paham ape makne kerusi.Sekarang ni mungkinla dah paham tapi masih suke melompat2 terjun dari atas kebawah.Untuk mengelakkan sebarang kecederaan baik hold dulu plan utk beli kerusi. Ini ajer perabot yg ade kat ruang tamu,lame dah beli ni ms dok kat kl lg tp skang ni mak die je yg duduk pasal mak die perut dah beso skang ni

Cat masih same seperti asal,nantila bile cat yg ade ni dah tak elok baru fikir nak cat lain.Future plan tapi tatau tahun bile nak besarkan dapur dan tambah bilik sbb kalau tgk tanah kat belakang tu adela lebih kurang 20 ke 25 kaki lagi,so bolehla buat dapur basah ke ape ke nanti as dapur sekarang tak berape nak luas sangat tp saya suke sbb senang nak kemas,hehehe.

Dalam taman yg kami beli ni ade 4 fasa keluasan,22*80,20*80,20*70 dan 20*108.Yang menjadi pilihan kami adalah 20*108.Weehuu...rumah mmg la biase2 ajer tapi tanah die mmg maveles luas.Anak2 saya boleh main dalam pagar aje.Boleh buat mini playground utk dorang main.
Laman depan asal

Laman belakang asal.

Buat setakat ni rasenye hampir lengkap dah rumahku syurgaku ni. Tinggal nak beli lemari besar utk gantung baju2 keje saya dan mz aje,lemari lama dah tinggal kenangan.Oh..rak kasut jugak,sementare waktu kasut susun dalam kotak ajor...huhuhuhu

Kalau nak masuk rumah baru mmg akan kuar bajet yg besar sbb semua nak kene beli dan pasang baru.Sbbtu kami awal2 dah sevey kedai2 yg berkenaan mcm kedai letrik(utk beli aircond dan water heater)kedai lampu(kipas dan lampu),kedai kitchen kabinet,kedai buat grill.Semua kedai2 yg sy mention tu kami sevey sekurang2nya 5 buah pastu kami akan compare harge dan kualiti barang2nya sekali especially utk kitchen kabinet dan grill lah.

Untuk wiring sbb harge mcm tak masuk akal,mizi buat sendiri.Nasib baik la die tau jgk basic2 pasal wiring tp lame giler la nak siap wiring satu rumah.Adela 2 minggu kot baru siap tp puas hati sbb dpt buat sendiri.Kos pon takla semahal upah org.

So inilah hasil selepas rumah siap dikemas.

ruang dapur yg boleh dikatekan berlaga bontot tp saya suke sbb senang nak kemas...hehehehe
Ruang tamu
Ruang tamu lagi tapi bahagian ni kiteorg buat famili hall la kiranya.Tgk tu anak beranak bergelimpangan je atas tilam.

Semalam baru pg sign depan DO dan alhamdulillah semuanya dah setel so lepas ni tinggal nak kene byr bulan2 dgn bank la pulok.

Tuesday, December 4, 2012

on 33 weeks

4 org nak conteng
Since dah masuk 8 bulan ni cekup adalah 2 minggu sekali dan cekup kali ni berat adalah menten,tak naik tak turun,alhamdulillah kire overall semuanya ok.

Baby pulak gain erk..tatau bape banyak tp sekarang ni berat die lebih kurang 2.0kg,gulp!tp doktor kate tak berat tu biase2 ajer tak besar tak kecik.Lega sikit dgr.Baby's position pon dah cantek,tinggal mase nak masuk ajer,huhuhuhu

Lately sakit2 pinggang tu kejap ade kejap takde,sakit2 yg mcm ala2 pre contraction tu dah takde.Nasib baik.So far persediaan masih lagi 0%....cpt pindah rumah cptla boleh buat preparation utk baby.

Tentang name baby....kali ni mz masih same mcm dulu,berebut nak bg name utk anak buat end up kuasa itu 100% milik saya.hahaha....habis tunggu cadangan nm dari die asyik takde jer,so biar mak die ajer yg cari.So aritu dok gugel2 dapatla satu gabungan name ni and dah sajes dekat die....nampak gaye mcm setuju ajer tp keputusan akhir tunggu ajelah baby keluar.

Sekarang ni dok menghitung hari ajer,mcm tak sabar2 nak beranak,ngehngehngeh.In less than 3 weeks aje lagi ni,hrp2 baby popup mlm tahun baru,boleh dpt hamper mcm fitri aritu,kekeke....dasar tatau malu kan mak die ni :p,untung2 dpt kuar paper....baby tahun baru..cewah!

Now tgh sibuk berkemas utk berpindah.Later kite sharing is caring cerite pasal rumah baru la pulak..ngeeee

Monday, December 3, 2012

Masterchef 2 dah habis

2 org nak conteng

Kelas masak-masak sudah habis jadinya habis sudah siaran wajib 1 jam sang suami didepan TV.Ha...jangan tatau mz ni peminat setia MC musim ke-2 especially 2 finalis akhir tu ah hong dan along tp saya pon suke dgn finalis 2 org tu sbb dorang berdue tu nampak jujur,tak mcm yg lelain.Kalo tgk komen2 yg dorang dok siar selang seli ms siaran MC 2 tu nmpk la along dan ah hong ni tak suke kutuk2 org.

Tapi sgt frust ok ms episod terahkir MC 2 aritu,ape faedahnya panggil artis nyanyi2 mlm tu.Dah jadi mcm final episod juara lagu pulak.Dahtu pgl hok pakai skirt pendek atas lutut.Apela astro ni,org nak tgk 3 org tu memasak bukannya nak dgr artis2 yg tak berape nak glamer tu menyanyi.Mmg potong habis la,sudahnya kiteorg masuk tido ajer,esok pagi gugel ajer juara MC 2...habis cerite.

Eh..tapi rs mcm sistem pemarkahan tu bias la,pttnya tak payah la gtau kat juri2 ni masakan sape tu masakan sape.Nmpk mcm kureng la sbb maybe ade antara juri2 tu ade peserta feveret mereka kan. Tak sangke pulak juara MC tu izyan,sbb kiteorg berharap along akan jadi juara tapi semuanya dah diumumkan.

Apepon MC 2 dah pon habis tak dpt la nak tgk org masak2 lagi lepas ni,kene tgg MC ke 3 la pulak

Wednesday, November 28, 2012

Set berpantang

2 org nak conteng
Semenjak anak pertama saya admit bahawasanya saya tidak pernah beli atau makan set berpantang dari mane2 produk. Kenape???kerana kedua2 anak saya dikategorikan sebagai prolong jaundice.So utk kali ke-3 ni pon rasenye set dlm pantang mmg bukan keutamaan.Kite pantang mende lain ajelah

Eh..perasan tak blog saya ni asyik cerite pasal pregnancy je kan,hahaha...since tuan tanah sedang bergelar ibu mengandung maka ceritanya juga banyakla berkisar dgn kehamilan,maaf la jika ade yg bosan nak bace tp takde salahnya nak bace utk tambah pengetahuan.Even saya yg dah punya 4 kali pengalaman mengandung pon masih lg mengutip bahan2 bacaan dari blog2 dan forum2 di intenet. Esok luse bile saya sudah melahirkan maka ceritanya berkisar tentang bayi dan of course penyusuan susu ibu pula.

Sekarang ni mmg sgt berkobar2 dan eksaited utk memulakan perjalanan sebagai ibu menyusu lagi. Pengalaman menyusukan bayi lelaki sudah ade tapi pengalaman menyusukan bayi perempuan belum ade lg.

Kali ni gajet penyusuan telah dinaik taraf dari spectra ke FS,hehehe...spectra masih lagi berfungsi dgn baik cuma sengaje ingin memiliki FS,dah name freestyle kan..sambil sidai kain pon boleh berFS....huhuhuhu.Having 3 kids maka time mgmt sangatla penting.

Korang kalau nak syer tentang set berpantang dan ape yg korang mkn ms pantang sila2 lah since saya nanti akan berpantang sendiri dan jika berpantang sendiri maka haruslah kene masak sendiri.Saya berbesar hati jika kwn2 dpt berkongsi resepi dan pemakanan ketika berpantang dgn saya.Muah!

Tuesday, November 27, 2012

Spam call

2 org nak conteng
Lately banyak betul dapat call dr pihak2 yg menawarkan pakej2 utk pelanggan visa debit kad lah,pelanggan bank itulah inilah.Hey..irritating lah!Dulu pernah terima call dari agen yg konon2 kate im the lucky customer diantara beribu2 customer dorang,poorah!!dlm pada istimewa tu still kene byr monthly dekat depa,tang mane istimewa kalau dah mcmtu

Pastu trend call skang adalah nak tawar pakej insuran pulak walaupon saya dah gtau yg sy sudah ade life insuran dorang putar belit pulak kate insuran sy skang tidak menawarkan benefit yg mcm dorang offer...phui,kalau nak suh org accept offer tu mcm2 ler kan.Buat ape sy nak amik life insuran banyak2.

Sll yg call tu akan tanye dl samade saya tgh sibuk ke tak,kalau tgh sibuk dorang akan call semule tetapi cpt2 saya ckp tak perlu call saya semula sbb sy tidak berminat nak tau apemende offer tu.Buang mase ajer.

So kalau sesape ade intention nak promote ape2 dekat saya tru the phone mintak maap ler...boolayan.

Friday, November 23, 2012

5 Tahun

0 org nak conteng
Harini genap 5 tahun usia perkahwinan kami.Syukur alhamdulillah kami dapat menjalani kehidupan sebagai suami isteri sehingga kehari ini dah semoga ianya kekal sehingga ke akhir hayat.

5 tahun perkahwinan diserikan dgn 2 hero yg nakal dan  insyallah seorg puteri yg cantik jelita(like mommy) awal tahun depan.

Tiada ape yg saya harapkan cuma berharap rumahtangge ini kekal bahagia dan dimeriahkan dgn gelak tawa anak2,insyallah....


**tak perlu lah jiwang2 sgt kan,sekadar entry utk kenangan sendiri

Thursday, November 22, 2012

Braxton Hicks atau contraction?

0 org nak conteng
Minggu lepas adalah sgt heaven sbb seminggu dpt cuti percuma tapi walaupon cuti saya tidak kemane2,hanya duduk disini sahaje.Berkemas ape yg ptt dan disebabkan cuti semgg saya telah bekerja keras maka hasilnya hari pertame keje setelah semgg bercuti saya telah disapa oleh miss contraction..huhuhuhu

At first saya igt itu main2 ajer,bak kate org latihan utk menghadapi contraction yang sebenar tetapi bila ianya dtg merengat2 dari pinggang sampai kebas2 kaki makanya saya sedikit cuak,pulak tu die dtg time keje..berpeluh2 walaupon berada dlm ofis yg sejuk beku,fokus on work mmg hilang entah kemane.

Then setelah beberape ketika sakit tu datang dan pergi saya rase tak boleh buat tatau ajer segera saya call si suami yg sedang sibuk bertukang dan terus ajer bergegas ke klinik tapi bile sampai klinik hilang pulak sakit tu,dari urgent sgt tadi dah jd mcm tak urgent pulak.Hampeh betul!tp dah alang2 sampai klinik terus ajer la tgg dan lepas cek segala semuanya ok,baby pon dah berade dikedudukan yang betul dan sekali lagi doktor gtau insyallah kami akan dpt baby girl.Alhamdulillah but doktor sajes pg ke hospital utk buat ctg to see betul atau tak sakit yg saye rase tu adalah contraction.

Selesai semua terus ajela balik kerumah dan bile sampai rumah sakit dtg balik bawak sampai ke mlm.Adoii...mmg tak boleh tido la mlm tu,saya dah berkira2 kalau sakit ni bawak sampai ke pagi mmg kene pg hospital but menjelang pagi semuanya berada dlm keadaan normal.Fuh...saya sgt la lega. Yelah...baby belum cukup umur so tak boleh keluar lg,berat pon baru 1.6kg++.Kocik sgt lg kalo nak kuar dan saya rs janggal sedikit kalau pegang baby yg kecik2 ni pasal kedua2 anak saya keluar semuanya 3kg++....haaa kan sedap pegang tu tp sendiri mau igtla time nak push the hardest adalah hariz sbb die keluar 3.83kg..hohohoho...cemerlang gemilang terbilang!

dan sehingga ke hari ini tiada lg rase rengat2 itu cume kdg2 sengal2 pinggang menyapa.Lepas ni tak boleh nak kerja berat2 sangat kene berjage2 since saya pon rs perut saya mcm dah berat sangat dah kat bahagian bawah tu dan bahagian atas mcm dah ringan ajer.Hope baby akan bertahan sehingga cukup bulan.insyallah..amin

Sunday, November 11, 2012

Taska Tiara Kids graduation day

25 org nak conteng
Sabtu lepas kami attend graduation day taska hariz,idokla hariz tu bergrad bagai pasal die kan baru 4 tahun,yang diraikan adalah bebudak 6 years tapi hariz ade buat persembahan on that day.

Tapi ya Allah....banyak kemain lg persembahan yg cikgu dorang aturkan,sampai naik bosan la jgk menunggu turn persembahan budak 4 tahun. Kesemua sekali ade 15 persembahan termasuk hariz punye. Kesian betul budak2 4 tahun,puas bergalok dekat luar dewan,bile turn dorang saya tgk masing2 dah serabai dan mungkin dorang pon dah bosan menunggu kat luar dewan.Nasib baik la kiteorg pg isi perut dl sblm pg majlis graduasi tu,kalo idok tak kose la nak menunggu berjam2 dlm dewan tu sbb refreshment takde disediakan pon!hanya lunch provided

Pas je habis persembahan hariz,kiteorg tgg sampai habis cabutan bertuah je yg mane kami tak bertuah langsung,pastu terus blah tanpa menjamah sedikit pon makanan yg ade sbb majlis belum lg selesai time kiteorg balik tu.Bayangkan la dari pukul 9 majlis bermule pukul 12 tak selesai2 lagi.

Saya rase setakat grad day bebudak taska ni tak perlu la buat banyak sgt persembahan,cukupla 4 atau 5 show jer.Yg saya hairan show budak 4 tahun hanya 1 aje dari 15 tu,yg lelain tu sendiri mau igt la,paling banyak budak 5 dan 6.Mmg la bosan giler!

Sudah2 la citer pasal bosan kan.Mari kite tgk 2 keping gambar hariz.Nak tgk video sila ke fesbuk la yer sbb loading blogspot lembab giler



On 29 weeks

0 org nak conteng
kalau tgk ticker kat bawah tu,tgl lagi lebih kurang 2 bulan saya bergelar ibu mengandung,if tolak sebulan awal (37w-40w)tgl lebih kurang sebulan je saya berkeadaan begini...huhuhuhu,pasti saya akan merindui moment ini nanti.

Selase lepas had a monthly checkup.Everything was fine kecuali baby's position.Sekarang ni kedudukan die adalah songsang,kepale atas dan bontot dibawah but no to worry,masih ade mase utk baby berpusing ke kedudukan asal and hopefully next checkup nanti baby sudah berada dikedudukan yang betul dan beratnya lebih kurang 1++kg (+-)Wah..sudah besar rupenya sidie dalam perut ni.Ptt la everytime she make a move rase sakit ajer.

Maknya pulak gain about 3kgs,okla kot sbb dari day 1 konfom positive sehingga bulan ke 6 berat adalah statik,kecuali ms bulan pose berat turun 1kg.So kalau dikira2 balik ok kot naik 3kg dlm ms 1 bulan,cover balik yang dulu2....boleh gitu?So now berat adalah 63kg,ngehngehngeh.

and this is aksi gedik tayang perut...hehehe

have a nice wiken!

Friday, November 2, 2012

Tentang anak-anak

1 org nak conteng
Sekarang hariz dan berumur 4 tahun 2 bulan,dah besar dah maybe dah boleh harap kot.

cth : hariz,sabun badan adik sekali (if dorang berdua mandi same2)
     : hariz,mkn coklat same2..tlg suap adik sekali (okay mummy)
    
dan sekarang urusan mandi, pakai baju dan sikat rambut mmg 100% die buat sendiri. Kire sekarang ni kene mandikan dan pakaikan baju utk fitri jela.Kurang la 1 keje saya...hehehe.Kalau balik keje saya dan mz bolehla baring2 rehatkan bdn kejap sementare 2 ketul tu main dlm bilik..kire org kate honeymoon la sekarang ni....kuikuikui

malam2 pon saya atau mz dah tak perlu bangun utk bancuh susu.Hariz mmg dah lame tak bangun mlm utk minum dan sekarang fitri pon same so saya dan mz dpt tidur yang berkualiti. Budak berdua tu mmg lena betul tido,agaknye penat main lari2 dalam rumah. Bagus gak kan...salah satu care nak bg dorang tido lena waktu malam.

Potty train??tatau la bile nak stat potty si fitri tu,mulut mmg dah boleh ckp tp saya la pulak rs mcm malas nak potty die.Umur2 gini dulu,hari dah stat potty cume on off jer...betul2 stat mase umur die 2 tahun 6 bulan. By 3 years die mmg dah diapers free waktu siang.

Sepanjang tahun 2012 ni alhamdulillah diberi kesihatan yang baik dari Allah SWT.Tidak macam tahun 2011 dulu,bergilir2 masuk wad....fitri,hariz dan mz,nasib baik bukan serentak masuk wad kalau tidak pengsan la saya nak menguruskan semuanya.

Wiken ni graduation day taska hariz dan insyallah we will attend it. Hariz akan buat persembahan,hari2 prektis kat rumah,fitri pon ikut menari sekali.

Kalau tgk ticker tu less than 3mths kami akan menyambut org baru.Wah..macam tak percaye!rsnye sekarang masa yang sesuai untuk beli barang baby,just topup ape yang perlu jer,takkan semua nak recycle brg abg2 die kan,kesian baby(alasan nak membeli)hahahaha


Gambar terbaru budak 2 ketul ni masa raya aidiladha yg lepas.Sepupu die sambut hari lahir sbbtu pakai shaun the sheep tu.Pastu berlenging tak pakai baju sbb cuace pns ms raye haji aritu pulak dorang ni dah berpeluh2 main dgn sepupu2,sblm dorang menggaru2 badan baiklah saya bukak baju dorang.

Friday, October 12, 2012

On 25 weeks

0 org nak conteng
Alhamdulillah...sudah sampai ke tahap ini my 4th pregnancy,both me and baby dalam keadaan baik.In fact abg hariz dan fitri pon sihat2 sahaje.

Last time cekup doc kate kedudukan uri tidak memuaskan dan pada cekup kali ni uri masih dlm kedudukan yg tidak berape memuaskan,tidaklah menutupi terus pintu rahim,cume sipi2 ajer tapi masih berada dibawah but since tiada bleeding atau spotting nothing to be worried.Hopefully next cekup uri sudah naik ke atas,insyallah....AMIN

Ms cekup part yg paling semua org suke adalah scan time.betul tak???Eager tu know the gender and suke tgk baby gerak2 dlm monitor tu kan.Same goes to me lah...hehehehe,hariz pon pandai kate nak tgk baby dlm perut mummy :p

So insyallah we will having a cute and brilliant baby girl :):):):).Mak tak sabar nak beli brg baby girl,muahahaha...over kan!

Itu sahaje utk update kali ni.Hujung2 tahun ni banyak betul mende nak kene buat.Sibuk dgn urusan keje dan sibuk dgn urusan nak masuk rumah baru.Huhuhuhu

Selamat berhujung minggu semua!

Friday, September 28, 2012

Darah sebelum bersalin

2 org nak conteng
Ops....bukan saya sudah mau bersalin,sekadar berkongsi dgn semua tentang kemusykilan darah yg keluar sblm bersalin.

Tanda2 bersalin bagi ibu2 adalah berlainan,mcm saya....ms hariz keluar air dan of cos kite tahu kalau kuar air ibu masih boleh menunaikan solat tp sedikit musykil jika tanda darah yg keluar as ms fitri tanda bersalin saya ialah keluar darah dihari terakhir puase.Mengikut kata ayah saya,harus berbuke puase kerana sudah keluar darah.

Tapi saya masih mencari fakta dan hukum serta jenis darah yg keluar sblm bersalin dan ini yang saya dapat.Sekadar berkongsi dgn semua

Soalan




Jika seorang wanita sudah hampir bersalin, lalu terkeluar darah sebelum bersalin. Bolehkah ustaz jelaskan apakah jenis darah yang keluar itu, adakah ia darah haid atau nifas? Saya keliru kerana sudah tentu jenis darah akan berikan hukum berbeza.


Jawapan Uzar



Ulama berbeza pendapat dalam menentukan jenis darah yang keluar itu, seperti berikut :-





Mazhab Hanafi & Hanbali : Ia adalah darah istihadah. Justeru solat masih wajib.



Sebahagian ulama Hanbali : Ia adalah darah nifas jika keluar sehari atau dua hari sebelum melahirkan anak. Jika demikian bermakna, tidak lagi wajib puasa (jika pada bulan Ramadhan) dan solat.



Mazhab Syafie : Ia adalah darah haid dari sudut tidak perlu solat, puasa dan haram untuk digauli suaminya.



Mazhab Maliki : Ia adalah darah haid jika keluar pada bulan pertama dan kedua mengandung, namun jika keluar darah itu pada bulan ketiga, keempat dan kelima serta berterusan lebih dari 20 hari, jelaslah ia darah istihadah.



Bagi penduduk Malaysia yang bermazhab Syafie, bolehlah bertaqlid dengan pendapat mazhab Syafie dalam hal ini. Iaitu ia darah haid. Pendapat mazhab Syafie ini boleh dirujuk dari kata-kata Imam An-nawawi di dalam kitabnya :-



Ertinya : "Apabila seorang wanita yang sedang hamil melihat darah (keluar), yang sesuai untuk dihukum sebagai darah haid maka terdapat dua pendapat yang masyhur (dalam mazhab Syafie), berkata pengarang kitab Al-Hawi (Al-Mawardi), Al-Mutawalli dan Imam Al-Baghawi dan lain-lain :



"Pendapat Syafie yang baru adalah ia Haid, pendapat Syafie yang lama, ia bukan haid. Telah sepakat ulama Syafie pendapat yang paling sohih ia adalah DARAH HAID" ( Al-Majmu', 1/412)


Jadi kesimpulan yg dapat dibuat adalah ibu yg tanda bersalinnya keluar darah atau lendir bercampur darah tidak diwajibkan berpuasa atau bersolat kerana sahih darah yg keluar itu adalah DARAH HAID

Thursday, September 27, 2012

Half way journey

0 org nak conteng
I am approaching 24 weeks of pregnancy.....wuhuuu,maknenye dah nak masuk 6 bulan dan ade 3 more mths to go itupon jika saya tidak beranak awal but i wish baby will pop out on 1/1/2013.....heheheh.Doa banyak2 mane tau Allah makbulkan permintaan ibu mengandung ni :p,cam fitri on 37 weeks dah keluar.

As for now baby's movement sudah agak agresif berbanding ms 5 bulan dulu.Kicking here and there,teruja sbb dah 2tahun lebih tak rs baby gerak2 dalam perut in fact dah lupe sebenarnye all those moment.Haish....rase mcm dah tua sgt je kan.

Okay....aritu ade cerite pasal MGTT tu kan,so the result dah dpt and alhamdulillah semuanya ok.Before minum air gule the reading adalah 4.0++ and after minum air gule the reading naik sikit jer 5.0++.Kalau ikut last 2 pregnancy mmg takde kencing manis tapi tulah mcm yg saya mention in prev.entry,doc tgk anak2 saya lahir semua 3.0++ keatas tu yg die nak jgk buat MGTT tu.layan jela kan.

Saya masih gagah berjalan dan membuat kerja2 rumah tapi ade mase2 bile dah terlalu banyak bergerak dan berdiri saya rs perut sy mcm nak jatuh!huhuhu.....eh,kali ni pusat saya mmg sgt obvious nampak,hahaha...tak cun langsung

Tak kisah la camne pon rupe perut saya yg penting baby sihat sempurna fizikal dan akal fikiran dan saya diberi kesihatan yg baik untuk tempoh 3 bulan yg akan dtg,.Insyallah...amin

Thursday, September 13, 2012

21 weeks

3 org nak conteng
Alhamdulillah...sudah separuh perjalanan pregnancy kali ni.Semuanya berjalan dgn baik.Baby's movement pon dah start rase since 19weeks aritu,buat masa sekarang mmg rs geli2 manje jer bile si'die' bergerak,tunggula bile dah 7mths++ nanti,sekali die siku...tahan jela sakitnya.

Tidur masih lagi lena,boleh pusing kekiri dan kekanan sesuke hati ditambah pule anak2 teruna 2 org tu tido dgn ayahnya....hehehehe.Bukan dipaksa tp permintaan mereka.Hariz mmg la dr dl tido dgn daddynya but since fitri pon dah pandai jeles,die pon ikut nak tido dgn daddy.Okla tu...bolehla mummy bersenang lenang atas katil sorang2...kekekekeke

Cerite pasal monthly checkup semalam.Semuanya dalam keadaan baik kecuali kedudukan uri yg agak kebawah but no worries baru 5 mths,masih banyak peluang utk uri berada dikedudukan sepatutnya.Insyallah....amin,tapi doc request utk sy buat MGTT test.Aiseh...i hv no diabetes la but since anak2 saya lahir 3.0++ keatas dr risau kot2 saya ade kencing manis.In next 2 weeks kenela minum air gule tp air gule kat klinik selalunya sedap dan berperisa,takde hal la cumenya sy tak suke asyik  kene ambik darah.Ngerila weh!

Dan kali ni masih tidak dapat intai apakah gender bakal anakku ini,mungkinkah ianya perempuan????Kenela tunggu next checkup...harap2 bolehla nampak gender die.According to doc katenya perempuan...wallahualam.Since ianya belum betul2 konfom tak bolehla nak canang kat semua org.

Next checkup dalam bln October nanti.Rasenye kejap betul masa berlalu.Hati ni dah eksaited nak beli brg2 baby tp kene sabar sbb insyallah in November we will move to our HOME SWEET HOME.Insyallah

Monday, September 10, 2012

Selamat Hari Lahir Fitri

2 org nak conteng
Alhamdulillah hari ini genap fitri berusia 2 tahun,kalo ikut perkiraan bulan islam fitri telahpon berusia 2tahun ketika 1 syawal kelmarin. Besar dah anak bujang kedua saya.

Dikala ini fitri sudahpon berhenti menyusu badan,kadang2 bile saya sua pon die nak tanak jer.Die betul2 berhenti menyusu ketika 2 minggu sblm raye,kalau tidak sblm ni memalam mesti die akan menyusu lg tp sejak bulan puase aritu die betul2 dah stop.Senang meh!die pon ok jer minum FM,syukur sgt die tak banyak songeh time nak berhenti menyusu mahupon time nak tukar dari SI ke FM.Alhamdulillah kedua2 anak saya sgt senang utk weaning off dan tukar susu.Takde specifik petua pon saya dapat berkongsi dgn kawan2 semua.

Tentang perkembangan fitri...mulut mmg sgt  banyak dan die dah boleh buat ayat pon.

nak tido daddy
nak ikut daddy
tokwan tadak,naik moto
hariz jom

banyak ler lagi ayat2 yg die dah boleh buat.Pantang nampak pompuan semua die panggil kakak tp tanak pulak die panggil mak die kakak...kekekeke,tau pulak die panggil mummy

Ape yg hariz buat mesti die pon nak buat,biaselah dah ade mentor kan.Kalo kedua2 tido sunyi ajer rumah dan barulah saya boleh berehat dgn tenang dan aman.Kalo tidak nak baring pon ssh,takut dorang main2 terpijak pulak perut saya.

Sempena ulangtahun ke-2 fitri ni tiada sambutan ataupon majlis mkn2 kami buat cuma doa dan harapan kami semoga fitri menjadi anak yg soleh dan berjaya didunia dan akhirat.Mummy,daddy,abg hariz dan baby dlm perut syg sgt dekat fitri.Semoga dilimpahkan rezeki yang banyak dan dipanjangkan umur dari-Nya...insyallah amin

Friday, September 7, 2012

Happy Belated Birthday suami

2 org nak conteng
Eh...saya lupe sgt nak buat entry harijadi suami saya.Dah dekat 2 minggu pon harijadi die berlalu.Hadiah nanti akan dipersembahkan kepada die bulan 1 tahun depan...hehehehe

Hari lahir die jatuh pada 6 syawal,so mmg ler takde celebrate ape.Pg kenduri kawin dan OH ajela,pastu balik umah masing2 terbungkang tido..ngehngehngeh.

So ucapan selamat kepada suami saya adalah

semoga dapat menjadi suami yg baik dan ayah yg baik kepada anak2 dan dpt menjage kami semua sehingga ke akhir hayat dan akhir sekali semoga dpt cari duit banyak2 agar isteri mu ini dpt shopping hari2...hahahaha..okey itu mmg bukan ucapan yer.
Semoga hari2 mendatang akan lebih ceria dan bahagia buat kita semua.AMIN

Thursday, August 30, 2012

Raya 2012

1 org nak conteng
Baju raye utk tahun 2012 adalah recycle ajer sbbnya baju raye saya yg cun tu tak sempat nak pakai pon pada tahun 2010 sbbnya pagi raya saya menyambutnya di wad HTAA..huhuhuhuhu.So tahun ni dah plan baik punye,dah buat calculation dari thn lepas lg, kene mengandung at least 5 bulan time hari raye,barulah boleh melaram dgn baju mengandung baru....hahahahaha,giler keji kan

Sehari sebelum raye saya sudah berada dirumah mak saya(mcm ler jauh beno umah mak dgn umah sendiri,padehal 5 min away je)kekekekeke.Disebabkan tahun ni kekurangan bala tentera,makanya hanya 3 org sahaje yg bertungkus lumus berperang didapur menyiapkan juadah di pagi raye.Tahun ni bala tentera beraya dirumah mertua masing2,nasib baik ler umah mak mertua saya dekat ajer,so boleh la masing2 duduk umah mak masing2 pastu angkut anak sorang satu...barulah adil...hehehehe.

Dari pagi sampai ke mlm dok bersila kat dapur,masak rendang daging,sambal kelapa,rebus ketupat nona sudah dan akhir sekali buat ketupat palas.Part yg ni berejam2 dok kat dapur sampai rase kematu bontot eh tapi saya sempat buat kek coklat mlm tu.

Dah siap kerja2 dapur sambung menggosok baju pulak,nasib baik 4 pasang je nak kene gosok,kalau 8 pasang nak kene gosok harus la aku htr ke dobi jer.Tak kose nak gosok baju banyak2.

Anak2 dan daddynya dah hensem dgn rambut baru.Festime bawak hariz dan fitri p kedai gunting rambut,behave ajer budak berdua tu dok atas kerusi tp bile dah siap nampak senget2 sikit rambut depan dorang tp bolehla,barulah nampak mcm budak lelaki.

 Lupe nak snap gambar hariz festime gunting rambut kat kedai....dah setel gunting br terigt  nak ambik gambar die.


Tgk muke fitri bulat kemain lagi,pipi die sll jadi mangse kene cubit dgn semua org termasuk mak pak die sekali...hehehehe.

So begitulah cerite sehari seblm raya dan malam raye saya. Pagi raye kami tidak kemane2,hadap jela juadah raye sendiri dari pagi sampai ke mlm.

Thursday, August 16, 2012

17 minggu

3 org nak conteng
Harini nak cerite pasal cekup semalam.Semuanya ok kecuali berat yg turun 1kg...hohohoho......mungkin sbb bln puasa kot.

Semalam jgk mcm excited nak scan sbb mane tau tibe2 baby nak tunjuk gender die,17weeks already...dah tentu boleh nampak die punye jantina tp malangnya kedudukan baby tidak membantu utk kami melihat gender die.Bikin suprise aje,lg pon dr ni mcm tak berape expert sgt bab scan2 baby ni,gambar yg die printkan pon nmpk sipi2 jer.Apepon baby dlm keadaan sihat2 ajer dan seluruh anggotan bdnnya sudah lengkap!Terpikit nak buat scan 4d utk baby kali ni,saje mengade-ngade,ntah ker laki aku nak melayan ke idok...kekekeke

So far masih belum rase baby's movement,maybe sudah ade kot tp rs mcm konfius samade baby yg gerak atau imaginasi sendiri ajer..kuikuikui.....perut pon kecik lg,kire kalau pakai baju kurung masih loose la org kate...perasan kurus kan...hahahaha

Sickness rsnye dah takde tp bln2 pose ni pas mkn sahur mesti rase nak muntah.Penat gak gitu,harap pas bln pose dah takde muntah2,letih la wei kalo asyik mkn muntah jer.

Okla..nak buat keje pulak.Gambar scan baby yg terbaru laterla apdet.Ms scan posisi baby adalah mengiring,so tak nampak sgt ape yg dr printkan tu

Esok luse dah nak cuti raye.Selamat hari raye kepada kawan2 semua,maaf zahir batin.

Friday, August 10, 2012

Happy 4th birthday hariz!!!

3 org nak conteng
Hari lahir hariz pada tahun ni jatuh pada hari selase dan kebetulan saya bercuti.Saje ambil cuti tahunan...nak berehat2 kat umah.Ini masuk tahun kedua hariz menyambut harilahir pada bulan puasa makanya tiadalah celebration hatta sepotong kek meraikan hari lahir hariz.

Tapi hadiah utk hariz ttp ade,sponsored by adik ipar (adik mz).Ngehngehngeh.........hariz of cos sgt suke hokey dgn hadiah harijadinya.

Nanti kite celebrate besday sekali ngn fitri yer hariz.Semoga hariz menjadi anak yg soleh,dgr kate,bijak dan berjaye didunia dan akhirat.Muahahahaha







Sekarang ni zaman IT....budak kecik pon pandai mintak ipad, sbb dah banyak kali mintak so ade org hadiahkan psp ni utk hariz.Yeay!!!Terima kasih auntie su(adik ipar saya)

Selit sikit gambar budak kecik ni,kurang dari sebulan besday fitri pulak.Besar dah budak kecik ni tak lame lg dah nak jadi abang.

Harini dah masuk hari ke 21 puasa,tinggal lagi beberape hari lagi nak raye,preparation masih ZERO.Korang camner???

Thursday, August 9, 2012

Tahniah Lee Chong Wei

2 org nak conteng
Walaupon beliau tidak membawa pulang pingat emas tapi sekurang2nya semangat beliau harus dipuji dan kalau tgk dari segi permainan rasenye kali ni die lebih "steady" berbanding sukan olimpik yg lepas.Rasenye pemain china tu berase tertekan untuk mempertahankan emasnya pada olimpik kali ni.Ngehngehngeh.....kalau tidak kerana masalah court yg berangin(mungkin) mesti LCW dah bawak pulang pingat emas utk Malaysia. Apepon kalah menang adat pertandingan,kalau semua nak menang sape pulak yg akan kalah?

Apepon tahniah kerana membawa pulang pingat pertama untuk Malaysia!

LEE CHONG WEI.....YOU ARE GOLD!!



Friday, August 3, 2012

Berdua lebih baik??

2 org nak conteng
Not sure samade nak setuju atau tidak dgn tajuk diatas.Kalau berdua beginilah jadinya.Huru hara rumah






Si fitri tak reti penat,bangun tido takde nak warmup2...terus jer nak main.Pelik la,budak kecik mmg gitu eh?


**sebenarnye ade video tp loading blogspot mcm hampeh jer,lenkali la uplod

Thursday, August 2, 2012

Tentang baby

6 org nak conteng
Untuk menghilangkan bosan,marilah kite cerita perihal baby dlm perut.Gambar scan utk twins habis diambil hospital kerajaan ms saya masuk wad aritu
.Langsung tak bg sekeping pon dekat saya.Harap2 sy boleh dpt kembali gambar2 scan twins itu sbb tatau next pregnancy boleh ke dpt twins lg :p

@13weeks.Dah nampak rupe baby.See tangan die mcm nak suap makan
 @6weeks.Masa ni belum tau pon mengandung kembar cume dr kate mcm pelik kenape sac tu nampak besar.
 @10weeks
 Kad antenatal utk pregnancy kali ni.Sebenarnya puas kami mencari klinik mane yg bagus utk buat monthly cekup.At first we decide to do the cekup kat klinik kerajaan sahaje memandangkan ssh sgt nak cr dr perempuan dan service yg bagus but at last jmpe jgk dr perempuan kat klinik ni.walaupon dr tu biase2 jer tp sbb die perempuan kite layan jela.
2 kad kuning tu adalah antenatal kad utk last 2 pregnancy.Kalau saya masih bekerja di KL konfom saya akan pg ke klinik yg same sbb sy sgt suke dgn doktor dan service disitu plus kesemua dr tetap disitu adalah perempuan.


Uolss jgn salah paham,bkn kiteorg mengade2 tanak pg klinik kerajaan tp memikirkan masa yg perlu dikorbankan jika buat cekup kat gomen,so sbb tu la kami buat cekup di klinik swasta jer.Walaupon cekup bkn di klinik kerajaan saya ttp bersalin dihospital kerajaan.

Tuesday, July 31, 2012

Sukan hariz 2012

2 org nak conteng
Mule2 saya mcm malas nak pegi sbb mcm tak bersemangat je tgk ke acara2 sukan utk 4 tahun tapi kesian pulak kat hariz hari2 dah berlatih kat sekolah.So pegi lah jugak demi anak lgpon tgk hariz bkn main eksaited nak pg sukan.

 Hariz sgt eksaited nak pg sukan pagi tu

Sbb dtg lambat hariz terlepas satu acara.Rugi rugi
 game susun pazel

 Yeay!!group hariz menang
 me yg asyik kelaparan walaupon dah mkn setgh jam yg lalu

 Acara jln itik
 Hariz in action.
 Kelakar sgt game ni,ade yg menangis tgh2 padang,ade yg jln senget ade yg langsung tak gerak...hahahaa,yang penting group hariz menang lagi...yeay!!
 Waktu ni dah kol 12thgari,saya dah tak larat dok lame2 pasal perut lapooooo manjang.
 Fitri selok dpt mkn gule2,hasil dari acara kutip gula2 dari abg hariz
Daddy pon over mkn gule2 yg hariz kutip, sebenarnya 2:6...2 utk anak2 dan 6 utk daddy .Mmg la hantu gule2 anak beranak ni

Kami tak tgg habis sbb fitri dah start meragam so takdela kami nak masuk acara utk ibubapa.Sudahnya kami pg ke kolam renang tgk org berlatih SUKMA...hehehehe

Okey...itu sahaja utk hari ini.

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez