Friday, May 18, 2012

Pengurusan EBM

1 org nak conteng
Sudah 1 tahun 8 bulan saya menyusukan fitri,sungguh tak sangke saya mampu menyusukannya sehingga ke saat ini even mz sendiri tidak menyangke selame ini saya gigih menyusukan dan membuat bekalan harian utk Fitri.

Untuk capai ke tahap ini bukanlah mudah sebenarnye,kadang2 perasaan malas tu dtg jua terutama bile hasil tidak seberape.Stok EBM mmg tidak semeriah dulu,cukup2 makan aje,nasib baik fitri pon dah kurang minum susu.

Ade beberape rakan FB bertanye tentang cara penyusuan,pengurusan EBM dan bile masa yg sesuai utk mule membuat stok.Saya bukanlah pakar laktasi dan tidak pernah mengikut mane2 kursus laktasi.Saya sekadar berkongsi pengalaman dgn kawan2 yg ingin tahu tentang penyusuan susu ibu.
Seawal 2 minggu awal saya sudah bermule menyimpan stok.Ketika awal2 mmg hasil tidaklah semeriah mane tp lame kelamaan production makin banyak dan stabil dan alhamdulillah sehingga habis berpantang saya rase saya dpt kumpul lebih kurang 1500oz.Untuk dapat banyak mcmni kenela ade target,saya berazam kepada diri sendiri sehari at least saya mesti kumpul 20oz,so utk dptkan jumlah tu kenela ade usaha,tidak kirela berape kali sesi mengepam yg penting jumlah yg ditetapkan dan hasilnya itulah 1500oz.At first saya mmg tak percaye saya boleh kumpul EBM sebanyak itu.Peti ais umah saya hampir penuh bile semua EBM ditransfer ke KL.

EBM ketika berpantang yg sudah dipindah ke KL

Puas nak menyusun kesemua EBM ni,kire kite ikut sistem FIFO lah(first in first out).Cara penyimpanan ikut suke hati samade botol atau plastik.Jika nak jimat ruang pakailah plastik dan jika nak ruang yg lebih besar maka belilah deef freezer mcm kat bawah ni.



Dan bile masuk bekerja jgn culas2 utk mengepam 3jam sekali,kdg2 mmg terase mls nak memenuhi rutin harian begitu tapi itulah yg perlu dibuat utk memastikan production tidak merudum secara tibe2.Saya sendiri pon kdg2 rase mls tapi kene buang M tu jauh2 supaya die tidak kembali lagi.Kalau diwaktu fitri berumur 6 bulan kebawah,sblm tido pasti ade sekali lagi sesi mengepam utk mengelakkan kejadian bengkak susu atau baju bertahi lalat gara2 susu kering. Jangan biarkan diri anda terseksa dgn kejadian bengkak susu okay!

Amboi....pjg lebar pulak entry kali ni.Lupe pulak nak cerite susu yg telah dipam tu boleh campur kiri dan kanan,takde hal punye dan jika sekali sesi tu hanya dpt 1 atau 2 oz(saya pon pernah mengalami situasi mcmni ketika makcik P dtg)boleh jgk dicampur dgn sesi yg seterusnya dgn syarat hasil perahan sesi pertame 1 diletakkan didlm peti bawah dan hasil perahan sesi kedua tadi jg diletakkan di peti bwh dlm botol yg berasingan dan bile suhu kedua2 hasil perahan tadi same brlah boleh disekalikan dan diletakkan dlm freezer.okay paham tak?Nak tau suhu die same ke tak..tak perlu la amik termometer bagai,biarkan dlm sejam due samela suhu susu tu.

EBM ketika fitri berumur 4 bulan
EBM ketika fitri berumur 9 bulan
Again saya nak bgtau kesah pengurusan EBM ni saya cerite berdasarkan pengalaman saya sendiri.Semoga kawan2 yg bersemangat dan berazam nak menyusukan anak saya ucapkan tahniah dan semoga kite same2 berjaye memberikan yang terbaik utk anak2 kite.

Terbaru dari Fitri...............................PEACE!!!


 



Thursday, May 17, 2012

BBQ dan besday emak

0 org nak conteng
Fuh!lame giler tak apdet belog....sejak 2 menjak pindah balik ke kuantan ni,mmg ler takde mase nak buat mende2 "lagha"kat opis.Asyik dok ketuk keyboard dan telefon idokpon kuar pg join event.Hatta wiken pon terpakse ku korbankan demi keje punye pasal.
 Entry keje kat tmpt baru pon ade dok dlm folder draft lagi.Bile tah nak habiskan draft dan publish kat sini tapi citer tu kite ketepikan dulu la

Ok..3 keping gmbr kat bwh ni adalah hari santai bersama keluarge.Saya kan ade 9 org adik beradik ditambah lagi dgn 5 org menantu dan 6 org budak kecik maka bertambah meriahlah rumah atok dan tok dekat batu lima ni.

Ini gmbr hariz terime hadiah on behalf mami dedi.Hadiah ape???heheheheh...takyah la citer kat sini.Semua org pon dpt hadiah khas dr atok dan tok
Ini gmbr mak2 dara....tapi yg tgh pegang pinggan tu bukan mak dara tp bibik part time untuk anak2 buahnya.kuikuikui
yang terselit kat belakang tu adalah poksu mereka.Baru habis spm dan ujung bln ni akan jadi budak sekolah semula.


Ok..tu jer apdet utk kali ni.Sekian.

**Rupenya hariz dah boleh count 1-10 in english dan malay dan dah kenal few colors in english and malay too!!!
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez