Thursday, June 28, 2012

PNK Resort Bagan Lalang -Bab 1

2 org nak conteng
Hanya layak dapat rating 1 bintang sahaje untuk resort ni. Kesian anak2 saya tido atas tilam...eh maybe i shud say tido atas besi je kot sbb tilam die melekuk sampai nampak besi!Nasib baik la kami bwk spare toto  so tido mlm kami lapik toto atas tilam besi tu.Lagipon saya rase cleaner yg sepatutnya tukar segala kelengkapan dlm bilik tidak menukar cadar,selimut dan sarung bantal, hanya tuala jer yg sy nmpk dorang tukar.Eiii..gelilah!Bayangkan kalo org yg stay sblm kita tu cine atau india.Uwek uwek!mmg la tak selera nak landing2 atas tilam tu. Arah kiblat dlm bilik ade tapi malangnya sejadah tak disediakan.Hatta sejadah kecik pon takde pihak resort sediakan.Kalau ade notis pemberitahuan kate nak sejadah sila pg ke kaunter ke ape ke okla...tp ni langsung takde.Terpakse lah gune tuala sebagai sejadah.

Kami berkampung selame 2hari disane berseronok2 dgn ahli keluarga dan saudara mara.Ala2 famili day gitu. Anak2 paling hepi sbb dpt main pasir dan air laut. We reached there hari sabtu dlm pkl 9pagi, breakfast ala2 piknik, AJK dah sediakan mkn pagi so sesampainya disane terus mkn jelah lepas mkn baru boleh main.Cuace pon baik2 ajer tak pns tak hujan.

Aktiviti pertame selepas makan adalah acara tepi pantai.










Nantikan acara padang dan BBQ pulak dlm next entry!!!





Tuesday, June 19, 2012

Hukum sambut Hari Ibu dan Bapa

0 org nak conteng
Dari mana asal Hari Ibu dan Hari Bapa??
Hari ibu merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Hari Bapa juga berasal dari negara Barat dan cerita dan sejarahnya lebih kurang sama dgn Hari Ibu. So kite sebagai umat islam tidak sepatutnya meraikan hari ibu atau bapa tapi itu bukan bermakna kita tidak boleh meraikan mereka. Kite mmg diwajibkan menghormati dan menghargai ibubapa kerana merekalah yg membesarkan dan memberikan segalanya sehingga kita dewasa.

Lepas ni ucaplah selamat hari ibu dan bapa setiap hari kepada mereka,jgn nak tunggu Hari Ibu atau Hari Bapa baru terhegeh2 nak wish atau hantar kad atau hantar bunge kepada mereka. Hargailah mereka pada setiap masa dgn mendoakan kesejahteraan mereka setiap kali anda solat!

Pesanan untuk semua dan diri sendiri.Kalau kita sambut hari ibu dan bapa ni seolah2 kita mengagungkan dewa dewa org2 kafir ni.Nauzubillah...


Friday, June 15, 2012

Bersara 60 tahun?

1 org nak conteng
Pagi ni mmg la kecoh opis dgn tajuk utama suratkhabar harini.Sapa la punye idea suh kerja sampai umur 60 ni,sedangkan umur 55 pon dah ade yg sakit lutut lah,sakit jantung lah,sakit buahpinggang lah lagi nak suh kerja sampai umur 60.Mmg la tak masuk akal.Ptt umur 60 tu penuhkan mase dgn beribadat atau bace alquran atau ape2 kerja yg boleh mendekatkan diri dgn Allah.Bukanlah kate umur 30 tak boleh dekatkan diri dgn Allah tp kalau ikut logiknya umur 60 tu mmg dah takde komitment berbanding dgn umur 30 yg mungkin banyak bebanan hutang yg perlu dilangsaikan.

Pastu makin ramai la penganggur kat Malaysia ni.Tak gune belajar tinggi2 kalau setakat jadi penganggur.Yg sedang dlm perkhidmatan pon ssh nak naik pangkat.Kesian org Malaysia.

KWSP pon lg satu hal,itukan duit kita sendiri kenape nak tmbhkan lagi had umur pengeluaran?Mmg tak patut!Konon alasan wang caruman akan bertambah banyak,celah mane nak banyaknye kalau duit caruman kite tu org ketiga dah "pinjam"dulu duit kita.

Lagi cepat pilihanraya lagi bagus.Korang semua camner?setuju ke had persaraan dan pengeluaran KWSP dinaikkan ke umur 60?Fikir fikirkanlah

Monday, June 11, 2012

Ofis baru,kawan baru dan suasana baru

0 org nak conteng
**Yg sebenarnye entry ni dah lameeeee dok dlm folder draft.

Salam

Alhamdulillah....hampir 2 bulan melapor diri ditempat baru dan baru hari ini berpeluang membuat laporan.Sgt heaven okeh keje kat sini!Hati gembira lalalalala sbb tak payah rushing pepagi nak kejar ktm,kalo dgr radio tu kire tak sempat lagu habis dah sampai opislah,punyela sekangkang kera je opis dgn umah tapi hari pertame rase mcm jakun sikit sbb dah terbiase 530 petang mesti dah ade depan lif...hahahaha tapi kat sini 530 mcm takde ape2 berlaku

Ditempat lame mane ade punch card bagai tapi bile keje kat tmpt baru terpakse la menyesuaikan diri dgn keadaan sekeliling,nasib baiklah jarak dari umah ngn opis tu dekat jer,so takde hal sangat lah nak punch card sblm 830.Kalo tmpt lame buat punch card,mampos ler hari2  kaler warne merah.

kawan2 ditempat baru semuanya menghitung tahun untuk berpencen,mereka semua baik.Kebykan mereka membahasakan diri sebagai makcik tapi saya rase kurang sesuai pulak nak memanggil makcik didlm ofis sbb ditempat lame even dah pencen pon masih memanggil "kak",barulah rase mcm kawan-kawan
Sini semuanya ok kecuali pumping place,tidaklah daif tp di KL lebih selesa apepon saya bersyukur at least ade jugak tmpt utk saya mengepam.Kene bertahan sbb tgl beberape bulan je lagi ni, go ana go!

Itu sahaja laporan utk hari ini.Sekian
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez