Tuesday, June 19, 2012

Hukum sambut Hari Ibu dan Bapa


Dari mana asal Hari Ibu dan Hari Bapa??
Hari ibu merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Hari Bapa juga berasal dari negara Barat dan cerita dan sejarahnya lebih kurang sama dgn Hari Ibu. So kite sebagai umat islam tidak sepatutnya meraikan hari ibu atau bapa tapi itu bukan bermakna kita tidak boleh meraikan mereka. Kite mmg diwajibkan menghormati dan menghargai ibubapa kerana merekalah yg membesarkan dan memberikan segalanya sehingga kita dewasa.

Lepas ni ucaplah selamat hari ibu dan bapa setiap hari kepada mereka,jgn nak tunggu Hari Ibu atau Hari Bapa baru terhegeh2 nak wish atau hantar kad atau hantar bunge kepada mereka. Hargailah mereka pada setiap masa dgn mendoakan kesejahteraan mereka setiap kali anda solat!

Pesanan untuk semua dan diri sendiri.Kalau kita sambut hari ibu dan bapa ni seolah2 kita mengagungkan dewa dewa org2 kafir ni.Nauzubillah...


0 org nak conteng on "Hukum sambut Hari Ibu dan Bapa"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez