Tuesday, July 31, 2012

Sukan hariz 2012

2 org nak conteng
Mule2 saya mcm malas nak pegi sbb mcm tak bersemangat je tgk ke acara2 sukan utk 4 tahun tapi kesian pulak kat hariz hari2 dah berlatih kat sekolah.So pegi lah jugak demi anak lgpon tgk hariz bkn main eksaited nak pg sukan.

 Hariz sgt eksaited nak pg sukan pagi tu

Sbb dtg lambat hariz terlepas satu acara.Rugi rugi
 game susun pazel

 Yeay!!group hariz menang
 me yg asyik kelaparan walaupon dah mkn setgh jam yg lalu

 Acara jln itik
 Hariz in action.
 Kelakar sgt game ni,ade yg menangis tgh2 padang,ade yg jln senget ade yg langsung tak gerak...hahahaa,yang penting group hariz menang lagi...yeay!!
 Waktu ni dah kol 12thgari,saya dah tak larat dok lame2 pasal perut lapooooo manjang.
 Fitri selok dpt mkn gule2,hasil dari acara kutip gula2 dari abg hariz
Daddy pon over mkn gule2 yg hariz kutip, sebenarnya 2:6...2 utk anak2 dan 6 utk daddy .Mmg la hantu gule2 anak beranak ni

Kami tak tgg habis sbb fitri dah start meragam so takdela kami nak masuk acara utk ibubapa.Sudahnya kami pg ke kolam renang tgk org berlatih SUKMA...hehehehe

Okey...itu sahaja utk hari ini.

Wednesday, July 25, 2012

13 minggu

6 org nak conteng
Sekarang ni dah masuk 13 minggu dan alahan pon rasenya dah makin berkurangan cuma selera makan masih belum kembali seperti biase dan 17/7/12 aritu adalah kali pertame buat monthly checkup utk pregnancy kali ini. Last time ms mule2 bukak kad, hb adalah low dan dr bg ubat sebesar ibu jari kaki fitri utk mkn. Festime mkn buat kepale saya pening sampai rs mcm nak pitam dan lepas tu sy serik nak mkn ubat tu lg.Sudahnya saya mkn asid folik aje.

Tentang checkup semalam, berat masih statik seperti last checkup.Baby pon sgt aktif kicking and jumping dalam perut. Kaki dan tangan pon sudah jelas nampak. Sangat comel okay!Even dah masuk anak no 3 we're still excited bile nak pg checkup.Over tak?hehehehe

Dan utk kali ni kene amik darah lg utk cek hb dan mujur hb sudah kembali normal.Tak perlula sy nak mkn ubat sebesar  ibu jari kaki lg.Uwekk!Hopefully hb ni menten ler sehingga sy melahirkan kelak.Last time ms mengandungkan fitri hb adalah drop dari 12 ke 8.9,itu result hb saya 3hari sblm melahirkan fitri dan saya tak smpt pon mkn ubat yg dr beri utk naikkan hb pasal fitri tak sabar2 nak keluar.Nsb baik takde ape2 berlaku.

tapi kan saya terlupe nak tanye dr pasal kantung yg dah empty tu samade dah kecut ke belum as dr ade bgtau kantung yg dah empty tu akan kecut sendiri.Tgg next checkup lah br dpt tanye dr.Menjawab pertanyaan kwn2 dlm entry spotting,bleeding and twins aritu, sy dah tak mengandung kembar lg mungkin bukan rezeki saya utk dpt twins baby. Kita cube next pregnancy lah!huhuhuhuhu

Ok..perut masih belum nmpk sgt sungguhpon begitu hanya ade beberape pasang baju kurung sahaje yg fit dgn keadaan sekarang.Redo jelah pakai baju ulang2.Nak bergaye time2 mabuk2 laut ni pon takde mood sampaikan suami saya tegur saya sgt comot bile pg keje...hahahahaha.Baiklah,lepas fasa mabuk2 ni hilang saya akan kembali menghias diri untuk suami saya.

Harini dah masuk hari ke 5 puase,alhamdulillah masih bertahan dan harap boleh bertahan sehingga ke hujung ramadhan.

Tu je update utk arini..babai

Monday, July 23, 2012

PNK Resort Bagan Lalang - bab 3

0 org nak conteng
Beriye2 buat entry sampai bab 3.Okay pasni dah takde part dah kite buat entry baru pulak pasal baby comel dlm perut saya....hehehehe

Hari terakhir ms famili day aritu ofkos la main pantai.Mule2 sy tanak la bg anak2 sy main pantai...cuit2 kaki kat gigi2 pantai jer ckp la kan tp tah macammane pulak pas brekfast beramai2 dekat kedai mkn sebelah resort tu balik chalet p tukar baju budak2 tu.Suke sgt dorang dpt main pantai

At first hariz takut giler nak  masuk kaki dlm air yg si fitri pulak tanak bukak selipar,geli agaknye dgn pasir tu tp sy pakse jugak die bukak selipar takut kang hanyut pulak selipar angry bird die tu.Lupe lak nak cerite salasilah keluarge sampai boleh buat famili day gini kan.

Mak saya ade 9 org adik beradik,so maknenye saya ade 8 org pakcik dan makcik dan dlm 8 org tu saya ade 30 org sepupu dan dlm ramai2 sepupu tu sudah 5 org yg dah berkahwin.So kalau kite darab 2 utk pasangan2 yg dah kawin ni kan jadinya semua skali ahli keluarga HAJI ISHAK ade 63 org.Fuh!ramainya....ni pertame kali sy buat salasilah keluarge,kekeke....tak sangke pulak seramai ini ahli keluarge belah mak saya. Dgn sedare mare dan sepupu sepapat belah mak ni mcm kamcing sikit berbanding keluarge belah ayah saya.

 bapak yg bersemangat buat istana pasir

 Fitri sangat berani main dlm air....tak takut langsung dgn ombak,lagi die nak kejar ombak tu ade

 hariz lak penakut dgn ombak...bile ombak dtg cpt2 die lari....kekeke




 sampai situ je boleh main air....pg lagi dalam nanti tenggelam pulak si fitri tu




 kali ni mak pulak nak buat istana pasir tapi hariz sibuk nak curah air,mmg konfom la runtuh istana pasir aku
 Bapak2 tanak celup air kat pantai...diserahkan tugas pada omak belaka

 ini pulak acara makcik2 dan pakcik
 Ini dinamakan sukan galah panjang
 sesuai la dgn name die..tgk la gaye pemain2 handalan tu

 gadis2 ni masih sunti tapi sudah bergelar makcik....apakah?
mak merenung masa depan

Selesai sudah cerite pasal famili day@bagan lalang.Jenuh berjela2 nak buat entry kan. Dr bln jun sampai la masuk ke bulan puase baru sudah cerite famili day :p

okla...selamat berpuasa kepada kwn2 semua.Semoga ramadhan  kali ni memberi seribu kebaikan dan manfaat kepad kita semua.Insyallah




Tuesday, July 17, 2012

Tentang anak-anak

2 org nak conteng
Lame rasenya tak bercerita tentang anak-anak. Sekarang ni bile keluar bekerja rindu dgn mereka sbb masing2 mulut dah macam bertih jagung.

Hafiey fitri dan Hariz rifqi, masing2 dah berumur 1 tahun 9 bulan dan 3 tahun 10 bulan, pantang jumpe ade je idea nak buat nakal especially fitri.Die lagi champion dari abg die,nasib baik abg selalu mengalah. Abg tgh minum susu tibe2 die dtg hempap atas bdn abg, bile kene lepuk ngn abg tau pulak mengadu sakit.

Budak 2 ketul ni mmg tak boleh dekat2,mau pengsan nak jage sbb bile berdue nakal nye berganda.Lompat sanesini terjun sanesini tu belum kire aksi tumbuk menumbuk,gitulah care permainan budak lelaki. Kalau compare dgn sepupu perempuan yg sebaye fitri tu mmg la lain beno perangainya.


Hariz pon dah banyak ckp sekarang ni dan dah pandai buat ayat. Dulu sy risau jgk bile umur 2 tahun hariz masih belum boleh bercakap, kami siap pg speech terapi tapi sempat 2 sesi je tupon sesi pengenalan dlm ms yg same kami masukkan die ketadika barulah nmpk die mule bercakap, tu pon amik mase dekat setahun jugak la.Alhamdulillah skang ni bukan setakat bercakap,menyanyi pon dah boleh walaupon ade pelat2 sikit tp takpela lame2 okla tu.

Fitri mule bercakap umur 10 bulan dan sampai sekarang banyak perkataan die dah boleh sebut dan yg penting die masih menyusu badan!Lagi 2 bulan cukup tempoh penyusuan selame 2 tahun.Alhamdulillah...syukur saya berjaya menyusukannya sehingga kehari ini walaupon saya tak pasti samade susu masih keluar ataupon tidak sekarang ni.

Awal tahun depan fitri dah nak jadi abang ngah.Terase baru je melahirkan die tup2 dah nak masuk 3tahun dah tahun depan.




Semoga anak-anak kecil saya ini membesar dan menjadi anak yang baik,dgr kate dan soleh.Insyallah...amin

Friday, July 6, 2012

Spotting, bleeding and twins!

3 org nak conteng
Assalamualaikum

Pregnancy kali ni dimulakan dengan spoting yg sgt awal.7 days before hari sepatutnya period sudah ade spoting.Mule-mule saya igt 'projek 2012' tak menjadi,maklumla dah 2 kali bersalin hujung thn nak gak merase bersalin awal tahun....kekekeke, hampala jugak tp agak lama spoting tu sehingga tarikh sepatutnya dtg period masih juge belum ade tanda2 mcm nak period (as sll kalo nak period mesti sy akan dpt rase tande2) Saya dah start konfius,pregnant ke tak ni??haish

Kali pertama saya pg ketika 4 hari sblm period.Dokor scan tp masih belum nampak ape2 cume katenye rahim mmg tgh menebal menunggu runtuh atau menyediakan ruang utk mengandung.Ms tu belum buat UPT lg sbb rasenye too early nak buat UPT.Cume doktor sajes buat pap smear since slps melahirkan fitri mmg sy belum pernah buat pap smear lg tp kene tgg bile semua dah clear dulu
Then selang 3 hari slps tu(sehari sblm tarikh ptt dtg period)saya dtg smule ke klinik sbb cirit birit.Bdn rase sgt lemah sehingga terpitam dlm bilik air.Sedar2 dah terbaring atas lantai bilik air.Again sy cerite pasal spotting tu, so doktor pn scan la lg skali dan komen die same mcm dr yg sblm ni tp kali ni ade buat UPT dan hasilnya adalah positif! tapi line kedua masih samar2 dan dr pon bgla mc selame 3hari utk berehat.Doktor suh buat UPT sendiri  selang 2 3 hari slps itu.

Maka keesokan harinya saya buatla UPT lg skali dan hasilnya alhamdulillah tapi sy masih risau kerana masih ade spotting dan kdg2 spotting tu dah jd kaler merah cair mcm bleeding pulak.Mulanya sy igtkan semuanya akan hilang slps darah cair2 tu keluar tp rupenye jadi makin teruk.Ms tu rasenye dah 8 weeks,waktu magrib tu saya ade rs mcm cramp dan sakit perut tup2 tgh mlm nak ke toilet darah berketul2 kuar dan setiap kali ke toilet pasti ade darah ketul2 sebesar penumbuk keluar. Mlm tu mmg sy tak boleh tido sbb darah asyik mengalir jer.


Esoknya sy ke klinik,saya dah ready mental and fizikal jika tiada rezeki kali ni saya redha tapi alhamdulillah semuanya ok,baby masih sihat dan selamat dlm perut cume sy harus ulang ke klinik utk lihat perkembangan janin in next 2 weeks.


Dan selepas kejadian bleeding haritu takde lagi spotting or even bleeding yg serius tapi tapi tapi ms mgg ke 11 tgh dlm miting tibe2 sy rs mcm lain mcm je kuar dr bawah dan sy ke toilet.....panik jap sbb ade darah lagi!tapi cube kontrol sbb cume darah cair sahaje,masuk bilik dan sambung miting dan bile habis miting sy bangun dari kerusi.....gush!!panas jer rase kat bwh tu,kali ni mmg sgt cuak pasal takut darah tu meleleh kene baju dan karpet bilik miting.Cpt2 lari pg toilet tp ade pulak yg kate sy tak tahan  sgt nak terkencing.Sabojela


Dlm toilet dah call mz suh amik bwk p klinik.Sampai klinik cerite itu ini dan dr scan dan ms tu die inform kat kami......eh!you got twins la,nmpk 2 kantung tu tapi kantung yg lg satu tu mcm dah empty.Kiteorg mcm...eh betul ke????then dr buat surat refer p sepital dan kemudian saya rs sgt menyesal pg hospital sbb mcm2 dr buat kat saye.Mmg sy sgt tidak puas hati!dan sbb dah pg hospital konfomla dorang tahan sampai 3 hari kene dok wad.Boring giler!

Bile dah boleh discaj dr hospital bg saya mc selame 1 minggu...hooray!!!saya suka saya suka. Sekarang dah masuk 12 minggu dan tiada lagi spotting atau bleeding dan semoga baby dlm perut ni sihat dan selamat sehingga saat saya melahirkannya.Insyallah amin


My new resident

3 org nak conteng
Alhamdulillah...syukur.















Semoga kandungan ini membesar dgn selamat, sempurna fizikal dan akal fikiran serta dikurniakan rupa paras yg elok serta budi pekerti yg baik dan menjadi anak yang taat kepada kedua ibubapa dan perintah Allah.AMIN

Monday, July 2, 2012

PNK Resort Bagan Lalang - bab 2

0 org nak conteng
Kesinambungan dari entry lepas.Tgk jela gambar yer...saya takde mood nak bercerite.Nanti entry ke-3 baru saya akan summarisekan semuanya.















The banner
 isi perut dulu

 kesian fitri tergolek jatuh gara2 nak menang....hahahaha

Atok dgn kacamata hitam
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez