Wednesday, November 28, 2012

Set berpantang

2 org nak conteng
Semenjak anak pertama saya admit bahawasanya saya tidak pernah beli atau makan set berpantang dari mane2 produk. Kenape???kerana kedua2 anak saya dikategorikan sebagai prolong jaundice.So utk kali ke-3 ni pon rasenye set dlm pantang mmg bukan keutamaan.Kite pantang mende lain ajelah

Eh..perasan tak blog saya ni asyik cerite pasal pregnancy je kan,hahaha...since tuan tanah sedang bergelar ibu mengandung maka ceritanya juga banyakla berkisar dgn kehamilan,maaf la jika ade yg bosan nak bace tp takde salahnya nak bace utk tambah pengetahuan.Even saya yg dah punya 4 kali pengalaman mengandung pon masih lg mengutip bahan2 bacaan dari blog2 dan forum2 di intenet. Esok luse bile saya sudah melahirkan maka ceritanya berkisar tentang bayi dan of course penyusuan susu ibu pula.

Sekarang ni mmg sgt berkobar2 dan eksaited utk memulakan perjalanan sebagai ibu menyusu lagi. Pengalaman menyusukan bayi lelaki sudah ade tapi pengalaman menyusukan bayi perempuan belum ade lg.

Kali ni gajet penyusuan telah dinaik taraf dari spectra ke FS,hehehe...spectra masih lagi berfungsi dgn baik cuma sengaje ingin memiliki FS,dah name freestyle kan..sambil sidai kain pon boleh berFS....huhuhuhu.Having 3 kids maka time mgmt sangatla penting.

Korang kalau nak syer tentang set berpantang dan ape yg korang mkn ms pantang sila2 lah since saya nanti akan berpantang sendiri dan jika berpantang sendiri maka haruslah kene masak sendiri.Saya berbesar hati jika kwn2 dpt berkongsi resepi dan pemakanan ketika berpantang dgn saya.Muah!

Tuesday, November 27, 2012

Spam call

2 org nak conteng
Lately banyak betul dapat call dr pihak2 yg menawarkan pakej2 utk pelanggan visa debit kad lah,pelanggan bank itulah inilah.Hey..irritating lah!Dulu pernah terima call dari agen yg konon2 kate im the lucky customer diantara beribu2 customer dorang,poorah!!dlm pada istimewa tu still kene byr monthly dekat depa,tang mane istimewa kalau dah mcmtu

Pastu trend call skang adalah nak tawar pakej insuran pulak walaupon saya dah gtau yg sy sudah ade life insuran dorang putar belit pulak kate insuran sy skang tidak menawarkan benefit yg mcm dorang offer...phui,kalau nak suh org accept offer tu mcm2 ler kan.Buat ape sy nak amik life insuran banyak2.

Sll yg call tu akan tanye dl samade saya tgh sibuk ke tak,kalau tgh sibuk dorang akan call semule tetapi cpt2 saya ckp tak perlu call saya semula sbb sy tidak berminat nak tau apemende offer tu.Buang mase ajer.

So kalau sesape ade intention nak promote ape2 dekat saya tru the phone mintak maap ler...boolayan.

Friday, November 23, 2012

5 Tahun

0 org nak conteng
Harini genap 5 tahun usia perkahwinan kami.Syukur alhamdulillah kami dapat menjalani kehidupan sebagai suami isteri sehingga kehari ini dah semoga ianya kekal sehingga ke akhir hayat.

5 tahun perkahwinan diserikan dgn 2 hero yg nakal dan  insyallah seorg puteri yg cantik jelita(like mommy) awal tahun depan.

Tiada ape yg saya harapkan cuma berharap rumahtangge ini kekal bahagia dan dimeriahkan dgn gelak tawa anak2,insyallah....


**tak perlu lah jiwang2 sgt kan,sekadar entry utk kenangan sendiri

Thursday, November 22, 2012

Braxton Hicks atau contraction?

0 org nak conteng
Minggu lepas adalah sgt heaven sbb seminggu dpt cuti percuma tapi walaupon cuti saya tidak kemane2,hanya duduk disini sahaje.Berkemas ape yg ptt dan disebabkan cuti semgg saya telah bekerja keras maka hasilnya hari pertame keje setelah semgg bercuti saya telah disapa oleh miss contraction..huhuhuhu

At first saya igt itu main2 ajer,bak kate org latihan utk menghadapi contraction yang sebenar tetapi bila ianya dtg merengat2 dari pinggang sampai kebas2 kaki makanya saya sedikit cuak,pulak tu die dtg time keje..berpeluh2 walaupon berada dlm ofis yg sejuk beku,fokus on work mmg hilang entah kemane.

Then setelah beberape ketika sakit tu datang dan pergi saya rase tak boleh buat tatau ajer segera saya call si suami yg sedang sibuk bertukang dan terus ajer bergegas ke klinik tapi bile sampai klinik hilang pulak sakit tu,dari urgent sgt tadi dah jd mcm tak urgent pulak.Hampeh betul!tp dah alang2 sampai klinik terus ajer la tgg dan lepas cek segala semuanya ok,baby pon dah berade dikedudukan yang betul dan sekali lagi doktor gtau insyallah kami akan dpt baby girl.Alhamdulillah but doktor sajes pg ke hospital utk buat ctg to see betul atau tak sakit yg saye rase tu adalah contraction.

Selesai semua terus ajela balik kerumah dan bile sampai rumah sakit dtg balik bawak sampai ke mlm.Adoii...mmg tak boleh tido la mlm tu,saya dah berkira2 kalau sakit ni bawak sampai ke pagi mmg kene pg hospital but menjelang pagi semuanya berada dlm keadaan normal.Fuh...saya sgt la lega. Yelah...baby belum cukup umur so tak boleh keluar lg,berat pon baru 1.6kg++.Kocik sgt lg kalo nak kuar dan saya rs janggal sedikit kalau pegang baby yg kecik2 ni pasal kedua2 anak saya keluar semuanya 3kg++....haaa kan sedap pegang tu tp sendiri mau igtla time nak push the hardest adalah hariz sbb die keluar 3.83kg..hohohoho...cemerlang gemilang terbilang!

dan sehingga ke hari ini tiada lg rase rengat2 itu cume kdg2 sengal2 pinggang menyapa.Lepas ni tak boleh nak kerja berat2 sangat kene berjage2 since saya pon rs perut saya mcm dah berat sangat dah kat bahagian bawah tu dan bahagian atas mcm dah ringan ajer.Hope baby akan bertahan sehingga cukup bulan.insyallah..amin

Sunday, November 11, 2012

Taska Tiara Kids graduation day

25 org nak conteng
Sabtu lepas kami attend graduation day taska hariz,idokla hariz tu bergrad bagai pasal die kan baru 4 tahun,yang diraikan adalah bebudak 6 years tapi hariz ade buat persembahan on that day.

Tapi ya Allah....banyak kemain lg persembahan yg cikgu dorang aturkan,sampai naik bosan la jgk menunggu turn persembahan budak 4 tahun. Kesemua sekali ade 15 persembahan termasuk hariz punye. Kesian betul budak2 4 tahun,puas bergalok dekat luar dewan,bile turn dorang saya tgk masing2 dah serabai dan mungkin dorang pon dah bosan menunggu kat luar dewan.Nasib baik la kiteorg pg isi perut dl sblm pg majlis graduasi tu,kalo idok tak kose la nak menunggu berjam2 dlm dewan tu sbb refreshment takde disediakan pon!hanya lunch provided

Pas je habis persembahan hariz,kiteorg tgg sampai habis cabutan bertuah je yg mane kami tak bertuah langsung,pastu terus blah tanpa menjamah sedikit pon makanan yg ade sbb majlis belum lg selesai time kiteorg balik tu.Bayangkan la dari pukul 9 majlis bermule pukul 12 tak selesai2 lagi.

Saya rase setakat grad day bebudak taska ni tak perlu la buat banyak sgt persembahan,cukupla 4 atau 5 show jer.Yg saya hairan show budak 4 tahun hanya 1 aje dari 15 tu,yg lelain tu sendiri mau igt la,paling banyak budak 5 dan 6.Mmg la bosan giler!

Sudah2 la citer pasal bosan kan.Mari kite tgk 2 keping gambar hariz.Nak tgk video sila ke fesbuk la yer sbb loading blogspot lembab giler



On 29 weeks

0 org nak conteng
kalau tgk ticker kat bawah tu,tgl lagi lebih kurang 2 bulan saya bergelar ibu mengandung,if tolak sebulan awal (37w-40w)tgl lebih kurang sebulan je saya berkeadaan begini...huhuhuhu,pasti saya akan merindui moment ini nanti.

Selase lepas had a monthly checkup.Everything was fine kecuali baby's position.Sekarang ni kedudukan die adalah songsang,kepale atas dan bontot dibawah but no to worry,masih ade mase utk baby berpusing ke kedudukan asal and hopefully next checkup nanti baby sudah berada dikedudukan yang betul dan beratnya lebih kurang 1++kg (+-)Wah..sudah besar rupenya sidie dalam perut ni.Ptt la everytime she make a move rase sakit ajer.

Maknya pulak gain about 3kgs,okla kot sbb dari day 1 konfom positive sehingga bulan ke 6 berat adalah statik,kecuali ms bulan pose berat turun 1kg.So kalau dikira2 balik ok kot naik 3kg dlm ms 1 bulan,cover balik yang dulu2....boleh gitu?So now berat adalah 63kg,ngehngehngeh.

and this is aksi gedik tayang perut...hehehe

have a nice wiken!

Friday, November 2, 2012

Tentang anak-anak

1 org nak conteng
Sekarang hariz dan berumur 4 tahun 2 bulan,dah besar dah maybe dah boleh harap kot.

cth : hariz,sabun badan adik sekali (if dorang berdua mandi same2)
     : hariz,mkn coklat same2..tlg suap adik sekali (okay mummy)
    
dan sekarang urusan mandi, pakai baju dan sikat rambut mmg 100% die buat sendiri. Kire sekarang ni kene mandikan dan pakaikan baju utk fitri jela.Kurang la 1 keje saya...hehehe.Kalau balik keje saya dan mz bolehla baring2 rehatkan bdn kejap sementare 2 ketul tu main dlm bilik..kire org kate honeymoon la sekarang ni....kuikuikui

malam2 pon saya atau mz dah tak perlu bangun utk bancuh susu.Hariz mmg dah lame tak bangun mlm utk minum dan sekarang fitri pon same so saya dan mz dpt tidur yang berkualiti. Budak berdua tu mmg lena betul tido,agaknye penat main lari2 dalam rumah. Bagus gak kan...salah satu care nak bg dorang tido lena waktu malam.

Potty train??tatau la bile nak stat potty si fitri tu,mulut mmg dah boleh ckp tp saya la pulak rs mcm malas nak potty die.Umur2 gini dulu,hari dah stat potty cume on off jer...betul2 stat mase umur die 2 tahun 6 bulan. By 3 years die mmg dah diapers free waktu siang.

Sepanjang tahun 2012 ni alhamdulillah diberi kesihatan yang baik dari Allah SWT.Tidak macam tahun 2011 dulu,bergilir2 masuk wad....fitri,hariz dan mz,nasib baik bukan serentak masuk wad kalau tidak pengsan la saya nak menguruskan semuanya.

Wiken ni graduation day taska hariz dan insyallah we will attend it. Hariz akan buat persembahan,hari2 prektis kat rumah,fitri pon ikut menari sekali.

Kalau tgk ticker tu less than 3mths kami akan menyambut org baru.Wah..macam tak percaye!rsnye sekarang masa yang sesuai untuk beli barang baby,just topup ape yang perlu jer,takkan semua nak recycle brg abg2 die kan,kesian baby(alasan nak membeli)hahahaha


Gambar terbaru budak 2 ketul ni masa raya aidiladha yg lepas.Sepupu die sambut hari lahir sbbtu pakai shaun the sheep tu.Pastu berlenging tak pakai baju sbb cuace pns ms raye haji aritu pulak dorang ni dah berpeluh2 main dgn sepupu2,sblm dorang menggaru2 badan baiklah saya bukak baju dorang.
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez