Thursday, December 27, 2012

Rumahku Syurgaku

5 org nak conteng
Alhamdulillah impian untuk memiliki rumah sendiri telah tercapai.Walaupon tidak besar tetapi saya ttp bersyukur sekurang-kurangnya kami ada tempat untuk berehat dan berteduh.

Gambar2 bawah ni adalah pelan asal rumah.

Bilik kedua dan ketiga
Bilik kedua yg mane akan menjadi bilik hariz.Die dah request nak bilik kaler green.

Yang sebenarnya setiap kali mengandung mesti kami akan berpindah.Kali pertame berpindah ketika tu saya masih dlm pantang selepas melahirkan hariz kemudian mengandungkan fitri 7bulan++ pindah lagi dan kali ketiga ni mengandung 8bulan++ pon berpindah lagi dan mungkin lepas ni tak berpindah lagi dah sbb dah duduk rumah sendiri.

Berpindah ketika mengandung mmg memenatkan lagi2 bile kite nak kene mengemas dan melayan anak2 yang lain.Berganda2 penatnya dan as of now beg utk dibawa kehospital dan persediaan untuk  menyambut org baru masih belum dibuat.Minggu ni dah masuk 36 kendian 37 pastu dah boleh bersalin,so tinggal kire2  seminggu je lagi ni sblm baby cukup tempoh matang.Harap2 sempat la basuh semua brg2 yg nak digunakan ms dlm pantang nanti.

Eh..lari dari topik pulak,sambung balik topik tadi.

Rumah ni datang sekali dgn tabletop,so kiteorg dah jimat duit utk buat tabletop,jadinya kite tempah kabinet dapur sahaja dan buat masa sekarang,bajet utk kitchen kabinet lepas utk bahagian bawah jer,later on bile dah cukup bajet baru nak buat bahagian atas.
pandangan sipi-sipi
pandangan hadapan
ini border yg kami buat siap2,in future bile nak tambah kabinet atas senang.Border ni kami tambah sbb tiles yg developer pasang tu rendah sgt,nanti bile nak buat kabinet atas takut kepale terhantuk pulak dekat pintu kabinet

Bahagian depan dan belakang kami simenkan terus sbb kalau tak simen sedap beno budak 2 org ni main pasir dan batu.Tinggalkan sikit jer tanah kat belakang rumah untuk tanam serai,daun kari dan sebagainya.Ruang tamu pon nampak lebih luas sbb takde perabot langsung dalam rumah,hahahaha...motifnya tak bagi budak 2 orang tu melompat atas sofa.So kalau nak tgk tv korang duduk je bersila sementare nak tgg korang paham ape makne kerusi.Sekarang ni mungkinla dah paham tapi masih suke melompat2 terjun dari atas kebawah.Untuk mengelakkan sebarang kecederaan baik hold dulu plan utk beli kerusi. Ini ajer perabot yg ade kat ruang tamu,lame dah beli ni ms dok kat kl lg tp skang ni mak die je yg duduk pasal mak die perut dah beso skang ni

Cat masih same seperti asal,nantila bile cat yg ade ni dah tak elok baru fikir nak cat lain.Future plan tapi tatau tahun bile nak besarkan dapur dan tambah bilik sbb kalau tgk tanah kat belakang tu adela lebih kurang 20 ke 25 kaki lagi,so bolehla buat dapur basah ke ape ke nanti as dapur sekarang tak berape nak luas sangat tp saya suke sbb senang nak kemas,hehehe.

Dalam taman yg kami beli ni ade 4 fasa keluasan,22*80,20*80,20*70 dan 20*108.Yang menjadi pilihan kami adalah 20*108.Weehuu...rumah mmg la biase2 ajer tapi tanah die mmg maveles luas.Anak2 saya boleh main dalam pagar aje.Boleh buat mini playground utk dorang main.
Laman depan asal

Laman belakang asal.

Buat setakat ni rasenye hampir lengkap dah rumahku syurgaku ni. Tinggal nak beli lemari besar utk gantung baju2 keje saya dan mz aje,lemari lama dah tinggal kenangan.Oh..rak kasut jugak,sementare waktu kasut susun dalam kotak ajor...huhuhuhu

Kalau nak masuk rumah baru mmg akan kuar bajet yg besar sbb semua nak kene beli dan pasang baru.Sbbtu kami awal2 dah sevey kedai2 yg berkenaan mcm kedai letrik(utk beli aircond dan water heater)kedai lampu(kipas dan lampu),kedai kitchen kabinet,kedai buat grill.Semua kedai2 yg sy mention tu kami sevey sekurang2nya 5 buah pastu kami akan compare harge dan kualiti barang2nya sekali especially utk kitchen kabinet dan grill lah.

Untuk wiring sbb harge mcm tak masuk akal,mizi buat sendiri.Nasib baik la die tau jgk basic2 pasal wiring tp lame giler la nak siap wiring satu rumah.Adela 2 minggu kot baru siap tp puas hati sbb dpt buat sendiri.Kos pon takla semahal upah org.

So inilah hasil selepas rumah siap dikemas.

ruang dapur yg boleh dikatekan berlaga bontot tp saya suke sbb senang nak kemas...hehehehe
Ruang tamu
Ruang tamu lagi tapi bahagian ni kiteorg buat famili hall la kiranya.Tgk tu anak beranak bergelimpangan je atas tilam.

Semalam baru pg sign depan DO dan alhamdulillah semuanya dah setel so lepas ni tinggal nak kene byr bulan2 dgn bank la pulok.

Tuesday, December 4, 2012

on 33 weeks

4 org nak conteng
Since dah masuk 8 bulan ni cekup adalah 2 minggu sekali dan cekup kali ni berat adalah menten,tak naik tak turun,alhamdulillah kire overall semuanya ok.

Baby pulak gain erk..tatau bape banyak tp sekarang ni berat die lebih kurang 2.0kg,gulp!tp doktor kate tak berat tu biase2 ajer tak besar tak kecik.Lega sikit dgr.Baby's position pon dah cantek,tinggal mase nak masuk ajer,huhuhuhu

Lately sakit2 pinggang tu kejap ade kejap takde,sakit2 yg mcm ala2 pre contraction tu dah takde.Nasib baik.So far persediaan masih lagi 0%....cpt pindah rumah cptla boleh buat preparation utk baby.

Tentang name baby....kali ni mz masih same mcm dulu,berebut nak bg name utk anak buat end up kuasa itu 100% milik saya.hahaha....habis tunggu cadangan nm dari die asyik takde jer,so biar mak die ajer yg cari.So aritu dok gugel2 dapatla satu gabungan name ni and dah sajes dekat die....nampak gaye mcm setuju ajer tp keputusan akhir tunggu ajelah baby keluar.

Sekarang ni dok menghitung hari ajer,mcm tak sabar2 nak beranak,ngehngehngeh.In less than 3 weeks aje lagi ni,hrp2 baby popup mlm tahun baru,boleh dpt hamper mcm fitri aritu,kekeke....dasar tatau malu kan mak die ni :p,untung2 dpt kuar paper....baby tahun baru..cewah!

Now tgh sibuk berkemas utk berpindah.Later kite sharing is caring cerite pasal rumah baru la pulak..ngeeee

Monday, December 3, 2012

Masterchef 2 dah habis

2 org nak conteng

Kelas masak-masak sudah habis jadinya habis sudah siaran wajib 1 jam sang suami didepan TV.Ha...jangan tatau mz ni peminat setia MC musim ke-2 especially 2 finalis akhir tu ah hong dan along tp saya pon suke dgn finalis 2 org tu sbb dorang berdue tu nampak jujur,tak mcm yg lelain.Kalo tgk komen2 yg dorang dok siar selang seli ms siaran MC 2 tu nmpk la along dan ah hong ni tak suke kutuk2 org.

Tapi sgt frust ok ms episod terahkir MC 2 aritu,ape faedahnya panggil artis nyanyi2 mlm tu.Dah jadi mcm final episod juara lagu pulak.Dahtu pgl hok pakai skirt pendek atas lutut.Apela astro ni,org nak tgk 3 org tu memasak bukannya nak dgr artis2 yg tak berape nak glamer tu menyanyi.Mmg potong habis la,sudahnya kiteorg masuk tido ajer,esok pagi gugel ajer juara MC 2...habis cerite.

Eh..tapi rs mcm sistem pemarkahan tu bias la,pttnya tak payah la gtau kat juri2 ni masakan sape tu masakan sape.Nmpk mcm kureng la sbb maybe ade antara juri2 tu ade peserta feveret mereka kan. Tak sangke pulak juara MC tu izyan,sbb kiteorg berharap along akan jadi juara tapi semuanya dah diumumkan.

Apepon MC 2 dah pon habis tak dpt la nak tgk org masak2 lagi lepas ni,kene tgg MC ke 3 la pulak
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez