Thursday, December 27, 2012

Rumahku Syurgaku


Alhamdulillah impian untuk memiliki rumah sendiri telah tercapai.Walaupon tidak besar tetapi saya ttp bersyukur sekurang-kurangnya kami ada tempat untuk berehat dan berteduh.

Gambar2 bawah ni adalah pelan asal rumah.

Bilik kedua dan ketiga
Bilik kedua yg mane akan menjadi bilik hariz.Die dah request nak bilik kaler green.

Yang sebenarnya setiap kali mengandung mesti kami akan berpindah.Kali pertame berpindah ketika tu saya masih dlm pantang selepas melahirkan hariz kemudian mengandungkan fitri 7bulan++ pindah lagi dan kali ketiga ni mengandung 8bulan++ pon berpindah lagi dan mungkin lepas ni tak berpindah lagi dah sbb dah duduk rumah sendiri.

Berpindah ketika mengandung mmg memenatkan lagi2 bile kite nak kene mengemas dan melayan anak2 yang lain.Berganda2 penatnya dan as of now beg utk dibawa kehospital dan persediaan untuk  menyambut org baru masih belum dibuat.Minggu ni dah masuk 36 kendian 37 pastu dah boleh bersalin,so tinggal kire2  seminggu je lagi ni sblm baby cukup tempoh matang.Harap2 sempat la basuh semua brg2 yg nak digunakan ms dlm pantang nanti.

Eh..lari dari topik pulak,sambung balik topik tadi.

Rumah ni datang sekali dgn tabletop,so kiteorg dah jimat duit utk buat tabletop,jadinya kite tempah kabinet dapur sahaja dan buat masa sekarang,bajet utk kitchen kabinet lepas utk bahagian bawah jer,later on bile dah cukup bajet baru nak buat bahagian atas.
pandangan sipi-sipi
pandangan hadapan
ini border yg kami buat siap2,in future bile nak tambah kabinet atas senang.Border ni kami tambah sbb tiles yg developer pasang tu rendah sgt,nanti bile nak buat kabinet atas takut kepale terhantuk pulak dekat pintu kabinet

Bahagian depan dan belakang kami simenkan terus sbb kalau tak simen sedap beno budak 2 org ni main pasir dan batu.Tinggalkan sikit jer tanah kat belakang rumah untuk tanam serai,daun kari dan sebagainya.Ruang tamu pon nampak lebih luas sbb takde perabot langsung dalam rumah,hahahaha...motifnya tak bagi budak 2 orang tu melompat atas sofa.So kalau nak tgk tv korang duduk je bersila sementare nak tgg korang paham ape makne kerusi.Sekarang ni mungkinla dah paham tapi masih suke melompat2 terjun dari atas kebawah.Untuk mengelakkan sebarang kecederaan baik hold dulu plan utk beli kerusi. Ini ajer perabot yg ade kat ruang tamu,lame dah beli ni ms dok kat kl lg tp skang ni mak die je yg duduk pasal mak die perut dah beso skang ni

Cat masih same seperti asal,nantila bile cat yg ade ni dah tak elok baru fikir nak cat lain.Future plan tapi tatau tahun bile nak besarkan dapur dan tambah bilik sbb kalau tgk tanah kat belakang tu adela lebih kurang 20 ke 25 kaki lagi,so bolehla buat dapur basah ke ape ke nanti as dapur sekarang tak berape nak luas sangat tp saya suke sbb senang nak kemas,hehehe.

Dalam taman yg kami beli ni ade 4 fasa keluasan,22*80,20*80,20*70 dan 20*108.Yang menjadi pilihan kami adalah 20*108.Weehuu...rumah mmg la biase2 ajer tapi tanah die mmg maveles luas.Anak2 saya boleh main dalam pagar aje.Boleh buat mini playground utk dorang main.
Laman depan asal

Laman belakang asal.

Buat setakat ni rasenye hampir lengkap dah rumahku syurgaku ni. Tinggal nak beli lemari besar utk gantung baju2 keje saya dan mz aje,lemari lama dah tinggal kenangan.Oh..rak kasut jugak,sementare waktu kasut susun dalam kotak ajor...huhuhuhu

Kalau nak masuk rumah baru mmg akan kuar bajet yg besar sbb semua nak kene beli dan pasang baru.Sbbtu kami awal2 dah sevey kedai2 yg berkenaan mcm kedai letrik(utk beli aircond dan water heater)kedai lampu(kipas dan lampu),kedai kitchen kabinet,kedai buat grill.Semua kedai2 yg sy mention tu kami sevey sekurang2nya 5 buah pastu kami akan compare harge dan kualiti barang2nya sekali especially utk kitchen kabinet dan grill lah.

Untuk wiring sbb harge mcm tak masuk akal,mizi buat sendiri.Nasib baik la die tau jgk basic2 pasal wiring tp lame giler la nak siap wiring satu rumah.Adela 2 minggu kot baru siap tp puas hati sbb dpt buat sendiri.Kos pon takla semahal upah org.

So inilah hasil selepas rumah siap dikemas.

ruang dapur yg boleh dikatekan berlaga bontot tp saya suke sbb senang nak kemas...hehehehe
Ruang tamu
Ruang tamu lagi tapi bahagian ni kiteorg buat famili hall la kiranya.Tgk tu anak beranak bergelimpangan je atas tilam.

Semalam baru pg sign depan DO dan alhamdulillah semuanya dah setel so lepas ni tinggal nak kene byr bulan2 dgn bank la pulok.

5 org nak conteng on "Rumahku Syurgaku"

Panggil Saja Lyeana,Yana on December 27, 2012 at 11:07 AM said...

syokkkk duk umah baru....dpt baby baru...besttt2. Kitchen cabinet tu mmg chantek....

Hayati Sakaria on December 27, 2012 at 11:47 AM said...

Ana.. cantik umah & panjang... so, boleh renovate banyak... selamat duduk rumah baru :)

zi said...

ana, ni beli katne ni?harga brp? orgpun cdg nk cari umah kat ktn..klu berkenan lokasi dan harga lehla berjiran..haha. tgh nk survey gak ni..huhu

anna on December 27, 2012 at 5:00 PM said...

lyeana:TQ...puas nak cari org buat kabinet dapur yg gune solid wood,byk kedai gune chipboard tp rege mahai mcm ape

Yati:terime kasih,perancangan nak renovate kene hold dulu pasal nak dpt baby baru kan...hehehe

zie: kat permatang badak perdana,nt kalo balik ktn mehla singgah umah kite...jln2 tgk rumah,nt bulan 1 dev akan iklan mane2 rumah yg loan tak lepas,kalo zie nak kite boleh tanye dekat staff developer tu

Syima ~Mama Kyra~ on December 30, 2012 at 10:28 PM said...

mesti sng hati dah dpt duk rmh sendiri kan =)
yg pls syok bb ler.. lahir2 je dah duk rmh baru =D =)

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez