Monday, March 25, 2013

Kos rawatan bersalin

2 org nak conteng
Melalui pengalaman saya,kos rawatan kesemua anak(hariz,fitri dan ain)ketika bersalin adalah less than RM30.Murah gile kan!sbb saya hanya bersalin dihospital kerajaan+saya tidak pernah ambil sebarang painkiller or even gas utk menahan sakit.Semuanya berlaku secara natural.

Ok..ramai pulak yang kate bersalin kat gomen tak boleh pilih doktor.

Agreed.... tapi jika anda tiada sebarang komplikasi sewaktu mengandung misi aje yg akan menyambut baby anda.Macam saya ketiga-tiga anak disambut oleh bidan hospital dan kesemuanya perempuan dan paling bertuah ketika VE or even check2 perut dibuat oleh doktor perempuan dan beragama islam.How lucky i am!tapi saya mmg dah ready jika terpakse berdepan dgn doktor lelaki,nak buat cemane dah name la gomen kan terima ajelah.

Kos rawatan melahirkan hariz RM30- duduk dlm 4 ke 5 hari kot sbb hariz kene pantau sbb die hampir lemas ms bersalin(kes tak reti how to push)anak pertama kannn

Kos rawatan melahirkan fitri RM24- duduk semalaman (1 hari 1 malam)

Kos rawatan melahirkan ain RM22- paling murah sbb pagi bersalin ptg dah boleh discaj


So kalau ade mommies yg duk terfikir2 kat mane nak bersalin,pilihan ditangan anda.Bincanglah dgn suami dan buatlah keputusan yg bijak.

Cukai 2012

0 org nak conteng
Uolls dah isi ke utk tahun 2012??korang jangan tak isi...rugiiiiiiiii


Thursday, March 21, 2013

Bottlefeed challenge

0 org nak conteng
Dulu mase hariz dan fitri tidaklah mencabar sangat latih dorang minum gune botol.Semgg ajer train itupon alternate day dorang dah boleh terima minum menggunakan botol tapi si anak dara ni agak mencabar sikit.Proses melatih die mkn mase 2 minggu,mule2 die asyik aje tolak dgn lidah...pastu melalak2 mcm kene dera then kene tenangkan die dulu pastu cube lagi pastu melalak lg pastu tenang lagi melalak lagi.Gitulah kekdahnya proses melatih ain minum menggunakan botol.Sungguh mencabar dan menguji kesabaran.

Alhamdulillah sekarang ni die dah boleh terime botol tapi saya tgk die kurang sikit minum botol berbanding directfeed.Kalau minum botol (botol kecik 2oz tu)pas 2 atau 3 jam baru die bangun pastu minum  lg sikit dalam 1oz(botol lain) pastu sambung tido balik.Kalo ikut jumlah oz yg die minum selame 8jam adela dalam 6oz ajer....huhuhu,risau la jgk but hopefully lelame total yg die minum tu akan meningkat.Kang sape nak minum EBM tu semua,harus dah saya campur sikit dlm susu abg2 die

 EBM after a mth

Dan ini EBM after 2 mths

Dan hingga ke hari ni rase mcm dah tak muat DF ni sbb saya hanya kuarkan satu bekas utk ain minum pada waktu siang tapi saya bawak balik 4 bekas,so tak balance input dan output.Sekarang ni ain minum stok utk bulan 1,bln 2 dan 3 masih belum  usik lagi.Kebiasaanya mmg la ms baby ni minum ciput ajer tp bile die dah masuk 6 7 bulan die dah stat minum banyak so masa susu tgh banyak ni la kene buat stok banyak2 sbb kita tak tau ape akan jd pade mase akan datang

HAPPY BREASTFEEDING TO ALL MOMMIES!!

Wednesday, March 20, 2013

Anak-anak

2 org nak conteng
Hariz yg tembam.Lahir 7/8/2008 dgn berat 3.83kg@0215am.Berpeluh2 nak melahirkan die,tgk beratla kan.Sekarang dah nak masuk 5 tahun dah boleh berdikari,mandi sendiri,pakai baju sendiri,basuh poopoo sendiri dan semualah sendiri.
New born hariz

Hariz@4y6m old

Fitri yg nak menyambut raye bersame2 dgn daddy dan abg hariz.Lahir 10/9/2010@0215am (1 syawal uolls)dgn berat 3.19kg.Unexpected delivery sbb lahir on 37 weeks,tak sempat saya nak pakai baju raye yg baru dibeli sehari sblm bersalin..sadis sungguh.Walaupon berat 3.19kg ajer ttp semput nak practise breathing teknik time nak push.Mulut potpetpotpet mcm bertih jagung dah sekarang ni,kadang letih nak layan die berckp.
 Few hrs after delivery

Fitri@2y5m old

Ain yg comel :p,lahir 14/1/2013@0647am.Kelahiran yang ditunggu2 pasal 37 weeks dah kuar tande tapi lahirnya on 38 weeks.Seminggu main cak2 dgn mummy.Berat ms lahir 3.19kg same mcm fitri tp alhamdulillah this is the easiest delivery experience.Sekali push ajer dan lahirlah si ain ni.Mmg berbeza lahirkan anak lelaki dan perempuan.Tgk rambut pon beza....abg2 die lahir rambut lebat tp ain ni ciput jer rambut die

Day 1

These are my sunshine.Walaupon ade ketika geram dan rase marah kalau buat perangai tp mereka ttp menjadi penghibur kami.Semoga mereka menjadi anak yg soleh dan solehah serta berjaya didunia dan akhirat.AMIN

Monday, March 18, 2013

Back to Work

1 org nak conteng
So harini adalah hari pertame bekerja.Baru aje bersemangat nak buat keje tibe2 kene panggil masuk miting pulak dah dan bile masuk miting kene bambu dan kene tanye mcm2 soalan dgn GM dan jawapan saya adalah TAHUN NI SAYA BELUM BUAT KEJE LAGI BOS,BARU HARINI SAYA MASUK KEJE

Semoga harini ain dan daddy hidup bahagia dirumah.(argh...tak sabarnya nak balik rumah)

sekian

Saturday, March 9, 2013

Berpantang

0 org nak conteng
Kali ni saya berpantang sendiri tp tau2 jela kan kalo dah pantang sendiri tu rase mcm dah tak pantang sbb semua keje kene buat sendiri plus ain prolong jaundice pulak.

Saya igtkan anak perempuan tidak la kene prolong jaundice mcm abg2nya tp sama je okey!Sebulan kami berulang alik ke hspital dan pas sebulan baru jaundice ain hilang bezanya kuning ain tak setgg abg2 die.Hati saya tidakla risau sgt sbb dah ade 2 pengalaman sebelum ni kan.

Set bersalin?disebabkan anak saya jaundice makanya saya tidak mkn sebarang jamu atau ubatan selepas bersalin.Saya cume jg pemakanan sahaje.Oleh itu cerita pasal bagaimana saya berpantang tidakla menarik sangat.Cume saya nak bgtau kepada puan2 dan tuan2 sekalian bahawasanya menjadi surirumah lebih penat berbanding bekerja dipejabat.Bangun pagi buat keje itu ini tgk2 dah pukul 1 petang.Masa mmg cpt sgt berlalu.Walaupon tak mkn jamu tp sy ttp memakai bengkung,kate nak kurus kan,ngehngeh.Tgk perut mcm org mengandung 4 bulan rase ngeri lak.hodoh giler okay!Saya hanya sapu krim mustajab extra power ajer sblm pakai bengkung.

Cerita pasal berat pulak sblm bersalin berat adalah 68kg dan harini berat sudah turun 10kg...huhuhu..masih belum dpt berat ideal ni.Kene gigih dan berusah utk kuruskan badan tp tak boleh nak skip makan pasal ain kan breastfeed.

Sblm bersalinkan ain rase risau sgt takut tak boleh nak handle 3 org anak but alhamdulillah segalanya ok.Mule2 ajer rs mcm kelam kabut sikit but slowly adjust itu ini dan sekarang i know how to handle 3 org anak.Maybe dlm entry lain saya syer how to train kids yg tgh melasak mcm hariz dan fitri tu.



Kisah kelahiran

2 org nak conteng
Assalamualaikum

wah!lame sungguh tak bersiaran,sejak berpindah kerumah baru mmg tak boleh nak akses intenet sbb tiang telefon masih belum pacak lagi dekat kawasan perumahan tu.So skang ni kalo nak akses intenet kenela pg umah mak,nasib baik la umah mak dekat je kire kalo ikut perumpamaan tu sekelip mate je dah boleh sampai

So harini nak bercerita kisah kelahiran ketiga.Alhamdulillah...kelahiran yang sgt mudah sampaikan mizi pon tak sempat nak tgk kelahiran puteri sulung kami.

Macam yg saye cerite dalam previous entry,show mmg dah kuar since week 37 lagi tapi sakitnya ttp takde.Dari sehari ke sehari dok tgg bile la nak rase sakit ni,penantian satu penyiksaan betul.

Pagi 13hb Jan pas bekfes saya ajak mizi ke taman teruntum sbb nnt bile dah bersalin kesian anak2 kene dok umah jer.


Ini gambar mengandung yg terakhir sblm bersalin.

Taman teruntum tu takde la ape sangat tp bolehla sbb dah takde tmpt lain nak pg,nak pg shopping mall kang duit habis pulak :p.Tghari pg makan nasi arab pulok dekat restoren jawaher sungai isap.Sedap jugak nasi arab ni rupenye.

Bile perut dah kenyang boleh balik rumah dengan senang hati,time nak solat asar tgk ade lg show kali ni nampak mcm banyak sikit dan sentiasa ade bile saya pg toilet.Dalam hati rase mcm cuak jgk tp disebabkan tak sakit apepon niat nak pg hospital tu takdela membuak2 sangat.

Sampai ke magrib darah dok asik keluar,pas diskas ngan mizi kami decide suh mak cek jalan dulu so pas solat mgrb kami gerak ke rumah mak dan bile di check mak kate dah dilate 4cm.,OMG terperanjat beruk saya sbb dah 4cm tp masih belum rase ape2, bagus jgk tidakla lame sgt rase contraction nanti.Mak bilang bile sakit 10minit sekali baru pg hospital dan die kate maybe ptg esok baru bersalin.

Malam tu kami tido rumah parents mizi stanby kot2 tghmlm rs sakit dan keputusan utk tido umah mertua saya mmg tepat sbb pkl 2pagi saya dah mula rase mild contraction. Sebetulnya dalam pukul 12 saya dah mule rase tak selesa nak tido,pusing kiri tak kene pusing kanan pon tak kene pastu tibe2 rase sakit perut igtkan dah mule rase sakit tp sebenarnya sakit perut nak membuang,hahahaha...tula psiko sgt nak rase sakit beranak.Selesai buang hajat barula dpt lelap mate kejap tp tibe2 rase sakit pulak lagi.Mule2 igt nak biar jer tp sakit kali ni rase mcm lain mcm sikit so saya pon timing la sakit tu sejam gak la dok timing sakit tu bile dah konfom 10 minit sekali baru la saya gerak mizi ajak die g spital.Dah siap2 tu mizi pulok rs nak membuang,sabo jela kan.Dalam pada tgg die membuang tu tibe2 sakit hilang pulak.hadoi...konfius betul aku tp sbb dah siap pg jgk la hsptal.

Sampai hospital bukaan masih 4cm tp dr bilang contraction ade mcm takde pastu boleh pulak die tanye nak warded ke tanak,Ape ke bengong la dokor ni tanye aku gitu.Ko decide la sendiri tgk la keadaan aku camner,budus betul doktor tu.

Nak tgg doktor siapkan surat utk masuk wad sikit punya lame,dari pukul 3 sampai hospital pkl 5 pagi baru saya dapat masuk wad.Selesai semua baru saya rase contraction yang kuat,nak salin baju hspitl pon rase mcm sengsara,mizi pulak pas jer letak semua barang baru die balik.

Igtkan dah dpt katil boleh la landing2 tp kirim salam sbb sakit makin menjadi2,sbb dah tak tahan saya suh misi cek lg skali walaupon saya tau dr baru je cek kejap td.Misi suh saya masuk bilik utk cek jalan tp tak smpt nak masuk bilik saya rase mcm air mencurah2 keluar,habis basah baju pink saya.Misi cek die kate 4cm lagi...hadoiiiii kenape la 4cm lg sakit dah mcm hape dah ni

Misi suh saya duk je dlm bilik tu,kalo sakit panggil je misi kat bilik lg satu.Gile betul menahan sakit sorang2, i tell u support dari seseorg yg dekat dgn kite mmg sgt penting time2 begitu. 2 kali bersalin mizi setia disisi saya dari mule sampai baby selamat keluar tapi kali ni saya kene harung semuanya sorang diri

Pukul 530 saya mintak misi cek lagi jalan dan saya tanyekan die boleh ke suami saya temankan saya dlm bilik ni(walaupon saya tau mesti mizi malas gile nak dtg balik sbb pukul 5 die baru je gerak balik rumah)tapi misi kate dah nak dekat subuh biar suami solat subuh dulu.Logik gak la ape misi tu kate tp saya takut die tak smpt nak tgk saya bersalin sbb saya rs mcm nak meneran sgt dah time tu.

Jam berape saya dah tak pasti tp mase tu saya dah beberape kali try push sendiri dan akhirnya saya tak boleh nak tahan lg saya pggl misi mintak die cek jalan dan misi gtau saya dah boleh push bile saya dah ready...hoh!saya mmg dah ready dr td lg sbb sakit dah tak tertahan sgt dah dan dengan sekali push jer keluarla HAYFA NURA'IN dgn berat 3.15kg tepat 6.47 pagi.Fuh....legaaaa sgt rasenya semuanya dah selesai tp rase ralat sgt sbb mizi tak temankan saya sepanjang tempoh saya berada dlm bilik tu.

Alhamdulillah segala kepayahan dan kesakitan saya alami dalam masa sejam sahaje .Sungguh saya tak sangke kelahiran kali ini sangat mudah.
Dan petang 14hb kami berdua dah boleh discaj dan bermulala episod pantang saya
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez