Thursday, March 21, 2013

Bottlefeed challenge


Dulu mase hariz dan fitri tidaklah mencabar sangat latih dorang minum gune botol.Semgg ajer train itupon alternate day dorang dah boleh terima minum menggunakan botol tapi si anak dara ni agak mencabar sikit.Proses melatih die mkn mase 2 minggu,mule2 die asyik aje tolak dgn lidah...pastu melalak2 mcm kene dera then kene tenangkan die dulu pastu cube lagi pastu melalak lg pastu tenang lagi melalak lagi.Gitulah kekdahnya proses melatih ain minum menggunakan botol.Sungguh mencabar dan menguji kesabaran.

Alhamdulillah sekarang ni die dah boleh terime botol tapi saya tgk die kurang sikit minum botol berbanding directfeed.Kalau minum botol (botol kecik 2oz tu)pas 2 atau 3 jam baru die bangun pastu minum  lg sikit dalam 1oz(botol lain) pastu sambung tido balik.Kalo ikut jumlah oz yg die minum selame 8jam adela dalam 6oz ajer....huhuhu,risau la jgk but hopefully lelame total yg die minum tu akan meningkat.Kang sape nak minum EBM tu semua,harus dah saya campur sikit dlm susu abg2 die

 EBM after a mth

Dan ini EBM after 2 mths

Dan hingga ke hari ni rase mcm dah tak muat DF ni sbb saya hanya kuarkan satu bekas utk ain minum pada waktu siang tapi saya bawak balik 4 bekas,so tak balance input dan output.Sekarang ni ain minum stok utk bulan 1,bln 2 dan 3 masih belum  usik lagi.Kebiasaanya mmg la ms baby ni minum ciput ajer tp bile die dah masuk 6 7 bulan die dah stat minum banyak so masa susu tgh banyak ni la kene buat stok banyak2 sbb kita tak tau ape akan jd pade mase akan datang

HAPPY BREASTFEEDING TO ALL MOMMIES!!

0 org nak conteng on "Bottlefeed challenge"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez