Saturday, March 9, 2013

Kisah kelahiran


Assalamualaikum

wah!lame sungguh tak bersiaran,sejak berpindah kerumah baru mmg tak boleh nak akses intenet sbb tiang telefon masih belum pacak lagi dekat kawasan perumahan tu.So skang ni kalo nak akses intenet kenela pg umah mak,nasib baik la umah mak dekat je kire kalo ikut perumpamaan tu sekelip mate je dah boleh sampai

So harini nak bercerita kisah kelahiran ketiga.Alhamdulillah...kelahiran yang sgt mudah sampaikan mizi pon tak sempat nak tgk kelahiran puteri sulung kami.

Macam yg saye cerite dalam previous entry,show mmg dah kuar since week 37 lagi tapi sakitnya ttp takde.Dari sehari ke sehari dok tgg bile la nak rase sakit ni,penantian satu penyiksaan betul.

Pagi 13hb Jan pas bekfes saya ajak mizi ke taman teruntum sbb nnt bile dah bersalin kesian anak2 kene dok umah jer.


Ini gambar mengandung yg terakhir sblm bersalin.

Taman teruntum tu takde la ape sangat tp bolehla sbb dah takde tmpt lain nak pg,nak pg shopping mall kang duit habis pulak :p.Tghari pg makan nasi arab pulok dekat restoren jawaher sungai isap.Sedap jugak nasi arab ni rupenye.

Bile perut dah kenyang boleh balik rumah dengan senang hati,time nak solat asar tgk ade lg show kali ni nampak mcm banyak sikit dan sentiasa ade bile saya pg toilet.Dalam hati rase mcm cuak jgk tp disebabkan tak sakit apepon niat nak pg hospital tu takdela membuak2 sangat.

Sampai ke magrib darah dok asik keluar,pas diskas ngan mizi kami decide suh mak cek jalan dulu so pas solat mgrb kami gerak ke rumah mak dan bile di check mak kate dah dilate 4cm.,OMG terperanjat beruk saya sbb dah 4cm tp masih belum rase ape2, bagus jgk tidakla lame sgt rase contraction nanti.Mak bilang bile sakit 10minit sekali baru pg hospital dan die kate maybe ptg esok baru bersalin.

Malam tu kami tido rumah parents mizi stanby kot2 tghmlm rs sakit dan keputusan utk tido umah mertua saya mmg tepat sbb pkl 2pagi saya dah mula rase mild contraction. Sebetulnya dalam pukul 12 saya dah mule rase tak selesa nak tido,pusing kiri tak kene pusing kanan pon tak kene pastu tibe2 rase sakit perut igtkan dah mule rase sakit tp sebenarnya sakit perut nak membuang,hahahaha...tula psiko sgt nak rase sakit beranak.Selesai buang hajat barula dpt lelap mate kejap tp tibe2 rase sakit pulak lagi.Mule2 igt nak biar jer tp sakit kali ni rase mcm lain mcm sikit so saya pon timing la sakit tu sejam gak la dok timing sakit tu bile dah konfom 10 minit sekali baru la saya gerak mizi ajak die g spital.Dah siap2 tu mizi pulok rs nak membuang,sabo jela kan.Dalam pada tgg die membuang tu tibe2 sakit hilang pulak.hadoi...konfius betul aku tp sbb dah siap pg jgk la hsptal.

Sampai hospital bukaan masih 4cm tp dr bilang contraction ade mcm takde pastu boleh pulak die tanye nak warded ke tanak,Ape ke bengong la dokor ni tanye aku gitu.Ko decide la sendiri tgk la keadaan aku camner,budus betul doktor tu.

Nak tgg doktor siapkan surat utk masuk wad sikit punya lame,dari pukul 3 sampai hospital pkl 5 pagi baru saya dapat masuk wad.Selesai semua baru saya rase contraction yang kuat,nak salin baju hspitl pon rase mcm sengsara,mizi pulak pas jer letak semua barang baru die balik.

Igtkan dah dpt katil boleh la landing2 tp kirim salam sbb sakit makin menjadi2,sbb dah tak tahan saya suh misi cek lg skali walaupon saya tau dr baru je cek kejap td.Misi suh saya masuk bilik utk cek jalan tp tak smpt nak masuk bilik saya rase mcm air mencurah2 keluar,habis basah baju pink saya.Misi cek die kate 4cm lagi...hadoiiiii kenape la 4cm lg sakit dah mcm hape dah ni

Misi suh saya duk je dlm bilik tu,kalo sakit panggil je misi kat bilik lg satu.Gile betul menahan sakit sorang2, i tell u support dari seseorg yg dekat dgn kite mmg sgt penting time2 begitu. 2 kali bersalin mizi setia disisi saya dari mule sampai baby selamat keluar tapi kali ni saya kene harung semuanya sorang diri

Pukul 530 saya mintak misi cek lagi jalan dan saya tanyekan die boleh ke suami saya temankan saya dlm bilik ni(walaupon saya tau mesti mizi malas gile nak dtg balik sbb pukul 5 die baru je gerak balik rumah)tapi misi kate dah nak dekat subuh biar suami solat subuh dulu.Logik gak la ape misi tu kate tp saya takut die tak smpt nak tgk saya bersalin sbb saya rs mcm nak meneran sgt dah time tu.

Jam berape saya dah tak pasti tp mase tu saya dah beberape kali try push sendiri dan akhirnya saya tak boleh nak tahan lg saya pggl misi mintak die cek jalan dan misi gtau saya dah boleh push bile saya dah ready...hoh!saya mmg dah ready dr td lg sbb sakit dah tak tertahan sgt dah dan dengan sekali push jer keluarla HAYFA NURA'IN dgn berat 3.15kg tepat 6.47 pagi.Fuh....legaaaa sgt rasenya semuanya dah selesai tp rase ralat sgt sbb mizi tak temankan saya sepanjang tempoh saya berada dlm bilik tu.

Alhamdulillah segala kepayahan dan kesakitan saya alami dalam masa sejam sahaje .Sungguh saya tak sangke kelahiran kali ini sangat mudah.
Dan petang 14hb kami berdua dah boleh discaj dan bermulala episod pantang saya

2 org nak conteng on "Kisah kelahiran"

Khairyna on March 11, 2013 at 9:21 AM said...

mcm sama pengalaman kite ana..yg bezanya saya sakit lama skt dr ana..start kul 12mlm dah sakit gile2 mgkin sbb induce. kul 4.30pg buka 4cm gak..kul 6pun still 4cm w/pun sakit dah mcm hapa dah..6.50pg dah slmt bersalin..mknenya dlm masa 30-50minit tu cpt sgguh dia buka.dr 4cm jd 10cm..hehe..

anna on March 18, 2013 at 4:37 PM said...

nt anak no 3 mesti lg senang zie nak bersalin mcm saya..hehe

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez