Tuesday, April 30, 2013

Art attack

2 org nak conteng
Sesak dada tgk lantai rumah jadi tmpt contengan budak 2 ketul tu.Mule-mule dulu die tak sengaje so boleh dimaafkan tapi bile tgk makin rancak dorang menconteng jadinya saya tegurla





me:hariz,kenape conteng kat situ(lantai rumah)
hariz:eh..takpela,daddy kate nanti daddy bersihkan
me:"sigh"

Tula budak2....padahal daddy die kate kalo terconteng takpe tapi ni mmg purposely die conteng.Die amik yg hujung jer,sabo jela kan.Pastu daddy die gigih lap lantai dgn minyak masak sampai berkilat2 lantai tapi hasil keje dorang masih ade dekat situ

Me:abg buat ape tu
die:bersihkan mende ni la(hasil keje hariz)
Me:bersih ngan ape tu
die:minyak masak(sambil menenyeh lantai)
Me:ler..buat pe gune minyak masak,mop ajela dgn pencuci lantai tu.(sbb sblm ni fitri pernah terconteng dekat lantai jugak dan bile saya mop kesan conteng tu senang je hilang)

Bengang je daddy sbb die dah penat sental tp jawapan mummy senang jer....hahaha.Tula,lenkali sblm buat keje tanyala pada pakar rumah dulu

Monday, April 29, 2013

Air liur meleleh

3 org nak conteng
Anak dara ni tak lame lagi nak mausk 4 bulan.Kesukaan sekarang adalah main air liur,meleleh2 keluaq sampai habis basah baju.Pastu suke buat bubble dan kumpul air liur.Sedap agaknya air liur tu..hehehe



Berlumuih dgn air liur je skang ni dan tukang lap air liur adalah fitri.Concern sungguh die dgn air liur adik die.La ni ain dok selsema pulak,fitri kene gatal2,hariz pulak demam.Adoi..pengsan makpak menjage 3 orang ni malam tadi.

Harap ketiga-tiga cepatlah sembuh.AMIN

Thursday, April 25, 2013

KECEWA

3 org nak conteng
Sungguh kecewa bila tgk slip gaji bulan ni TIADA KENAIKAN GAJI yang septtnya ada utk tiap-tiap tahun.Kenape yer???adakah kerana saguhati RM500 yang telah diumumkan membuatkan semua kenaikan gaji dan bonus ditahan??Kalau betul baiklah tak payah bagi 500 tu! Tau jelah kan...musim pilihanraya makanya umat2 manusia kat mukabumi malaysia ni dapatlah merase taburan duit dari pihak2 tertentu tapi adakah taburan duit itu kita akan dapat merase lagi jika mereka menang???Rasenya setiap kali kempen piliharaye macam ni la....sblm dpt berjanji macam2 tp bile dah dapat habuk pon tarak!tapi bini2 kemain dgn henbeg ribu riban cincin juta-juta.Opsss...terlebih sudah

Kalau tgk TV pon rase mcm nak termuntah sbb fitnah yang melampau2.Adakah pihak yg membuat fitnah tu tahu bahawasanya fitnah itu adalah dasyat dari membunuh.Nak kempen pon agak2 la kan.Eh..korang jangan fikir saya nak berkempen jugak cume meluahkan rase tidak puas hati ajer..hehehe...PEACE

Tuesday, April 23, 2013

Main pasir

0 org nak conteng
Gambar ni dah lame gile simpan dalam folder tapi sekarang baru nak cerita.Kejadian berlaku sebelum kami masuk rumah baru,kira time ni tgh nak buat wiring,nak pecah bilik dan bagai2 lagi la. Budak-budak ni mmg suke sangat la kalo dpt pasir.Eh..time ni ain tak kuar lg,masih berenang2 dalam perut.









Biarkan mereka bereksperimen barulah otak berkembang tapi uols kenela monitor takut kang dok main2 langsung pasir masuk mata.Tgk tu fitri sukehati die jer tuang pasir atas kepale abg die

**Lame dah rasenya tak beraktiviti dgn anak-anak.

copy cat

0 org nak conteng
Sape copycat tu???Ha...ini lah gerangannya







Dari perbuatan sampailah percakapan semuanya die tiru.Okey..hariz ni ade pelat sikit especially huruf "R" tapi fitri can say "R" dgn jelas dan takde pelat tapi dah hari-hari jumpe dan itulah geng main die kat rumah jadinya fitri pon terikut-ikut dgn hariz.Itu belum campur copy cat aksi dan dialog dari TV.

Agaknya bila pelat hariz tu akan hilang yer?Risau jugak since now die dah 5 years 2 tahun lagi dah nak masuk primary school.

Monday, April 22, 2013

Luar kawasan

4 org nak conteng
Ain ni walaupon takleh meniarap lg ttp tak boleh tgl die atas katil tanpa halangan.Kalo tidak nanti jadi macam ni




Nyenyak sungguh die tido makanya saya biarkan jer die tido begitu.Kang kalo diangkat langsung die menangis.Ape2 jelah dik..asalkan awak tido lena

Tuesday, April 16, 2013

Gunung kain

2 org nak conteng
Ingat tak saya pernah cerite pasal gunung kain dulu
 ha..inilah gunung kain yg disebut-sebut tu tapi bile kain kat bwh ni kering...tambah lagi satu bakul,huhuhuhu
 Ini baru sikit uols sbb fitri tak pg taska+ain pon tak salin baju banyak sangat
CD ain tu comel tak?hehehe....go green katekan

Kek coklat moist

0 org nak conteng
Projek kek coklat ni senang bangat uolls,tak sampai setgh jam pon kek is ready masuk dalam oven.Okey...mari kite syer bahan-bahan dulu.

Bahan A
11/2 butter cup
1 tin susu cair
2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vila
1 sudu teh sirup coklat(saya gune jename hersyes)

Bahan B
1 cawan serbuk koko(saya guna cap van houten)
2 cawan tepung gandum
1sudu teh soda bikarbonat
1sudu teh baking powder
4 biji telur

1 kotak ni boleh dapat 1 cawan,mmg ngam2 ajer utk buat sebiji kek

Projek kek coklat ni terhasil upon daddy's request sbb aritu dah buat tp maybe die tak smpt nak makan banyak so die mntk lg kek coklat.(kes anak-anak pulun makan sambil main dekat luar rumah)

Yang sebenarnya mase sy buat kek ni hariz mntk nasiklah,fitri mintak susu lah,ain menangis melalak2 mcm kene deralah jadinya projek kek ni agak terganggu sedikit tp yang penting kek tetap menjadik.Baru pecah telur fitri mintak susu pastu tgh2 pukul telur suap pulak hariz dan fitri makan nasi.Gitulah gayenye bile dah jadi mak kan.

Bahan-bahan dah syer dan care-carenya pulak

Bahan A
cairkan butter kendian masukkan susu cair
kacau butter dan susu cair sebati,masukkan gula dan esen vanila dan sirap coklat

Masukkan adunan A kedlm telur yang dah dipukul kembang dan kacau sebati
Masukkan bahan B dan kacau sampai sebati.

Sapu mentega dalam loyang dan masukkan adunan tadi dlm loyang dan bakar la dalam oven korang
Tara...kek sudah siap tapi janganla makan lg,kang ade yg melecur lidah.Bakar agak2 dalam sejam ke 45 minit gitu dgn suhu 180.
kek saya telah diubahsuai oleh daddy,die p tabur cekelat mnm dlm bancuhan kek saya


**kek boleh juga dikukus..ikut sukela nak masak camne pon jangan ekau goreng sudah

Monday, April 15, 2013

Tips dan trick#1

0 org nak conteng
Sekarang ni anak dah bertambah lg seorg makanya tanggungjawab pon makin bertambah lah,bukan setakat makan pakai ajer tapi tanggungjawab menjage anak pon berganda-ganda lagila si ain tu masih baby dan sangtla fragile so perhatian tu lebih la sikit kat die pasal takut abg-abg die tutup mulutlah,korek biji matelah,korek hidungla dan mcm-mcm mende lagi bereksperimen kat adik die.

Mule2 dulu mmgla asyik hangin ajer ngn budak-budak ni sebab adik die nak tido tapi dorang buat bising main lari-lari jerit-jerit dalam rumah tapi dlm pantang kenot jerit2,marah2...takut cpt tua la katekan.....ngehngehngeh so ape yg saye buat adalah cubit ajer peha dorang...hahaha...kejam tak mak die??tp lepastu menyesal sendiri sbb rotan anak

Pastu pada suatu hari tibe2...ting!!dapat idea how to disiplinkan budak 2 ketul tu.

These are lucky star yg saya buat if dorang jadi good boy dan dgr ckp(means beri arahan tanpa perlu meninggikan suare).Mule2 dulu saya just lukis aje bintang2 dekat peti ais(kes tak smpt nak buat hape pon ms dlm pantang sbb ain prolong jaundice so ulang alik sepital ajolah kejenya)


Bile ain dah sihat dan takde jaundice barulah saya start buat lucky star utk dorang,mule2 gune aje bahan yg ade kat umah tu,habis ku gunting majalah motorsport mizi pastu nmpk mcm tak meriah pulok bintang utk budak2 tu then ape lagi berdesup pg cari kertas bintang yg sedia ade(barulah blingbling)utk dipenuhkan dlm balang dorang ni.


Pastu bile balang dah penuh nak buat ape??kenela rasuah utk kasik budak2 eksaited,so saya kate kalau balang ni dah penuh mummy akan bagi hadiah ,kalau dgr ckp mummy akan bagi 3 bintang tp kalo tanak dgr ckp mummy akan kuarkan balik bintang2 ni...ngehngehngeh.Makanya hariz dan fitri eksaited la(ekceli hariz aje yg paham fitri takdok die paham die hanya ngikut aje abg die)

Kendian bagi lg dorang eksaited buat bintang beso sikit kasik gantung dekat bilik dalam mase yg same nak pujuk hariz suh tido bilik sendiri.Bintang beso ni mcm leceh sikit nak buat(sbb saye ni kerastangan)Mule2 buat mcm hapeje jadinya tp bile dah mahir sikit barulah cantik.Korang kalo nak buat test dulula kat surat kabar atau majalah2 yg dah tanak bace.Bile dah terer sikit barula p cari kertas yg cantik2 sikit utk deco2 dlm bilik anak2


Hasilnya.....kadang-kadang dorang dgr kate dan sgt happy bile dpt bintang tp kadang-kadang tak makan saman jugak tp nak buat cemane dah namela budak-budak kan...yg penting sebagai ibubapa kenela bersabarrrrrrrrr

**kalau korang dah try buat care ni syerla hasilnya dgn saya

3 bulan

0 org nak conteng
Sempena masuk 3 bulan hayfa nura'in dapat hadiah ciken pox.Kesian die

3 bulan ain...masih belum meniarap tapi mulut makin riuh bercakap.
Dah minum susu makin banyak...yeay!!!Lega hati saya bile die makin banyak minum
Kepala dah makin tegap tapi suke geliat2 dan walaupon die masih belum boleh meniarap ttp bahaye tinggalkan die atas katil sbb die boleh buat tawaf 360 darjah.
Dan stok EBM as at 3 mths old





Alhamdulillah.....semoga saya dapat menyusukan ain sehingga 2 tahun.

Chicken Pox...again???

0 org nak conteng
Versi kedua ciken pox












Kesian especially fitri sbb die dapat rase gatal-gatal bile biji air tu dah pecah.Bile dah gatal kami la yg jadi mangse utk hilangkan gatal die tu dan ain pula tak banyak ragam walaupon biji kat badan die sama naik dgn badan fitri,mungkin sbb die masih bayi so Allah dah bagi keistimewaan untuk die tidak merase kegatalan yg mcm dirasai oleh fitri.Alhamdulillah

Mujur jugak budak-budak ni tidak demam,cume ade sehari ajer badan fitri panas sangat dan ain pula alhamdulillah tidak demam.

Harap anak-anak saya ni cepatlah sembuh.Bersambung-sambung kene ciken pox.Hopefully lepas sembuh ni budak-budak ni takde sakit2 dah.amin
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez