Thursday, April 4, 2013

Chicken Pox atau demam campak?


Dulu saya ingat ciken pox dan demam campak tu adalah penyakit yg same tapi selepas digugel sebenarnye ia adalah 2 penyakit yang berbeza

Ini adalah demam campak
dan ini adalah chicken pox

Ha...ini pulak cacar air versi hariz.Same kan dengan gambar kat atas ni

 ini selepas seminggu kene ciken pox.Dah kering pon bintik2 kat badan die
 ini biji air baru kuar kat ibu jari.Fresh lagi ni
 Kaki pon dah mule kering
 lengan
 Depan badan
 Muke,yang kelakar masa baru2 nak jadi tu atas bibir die tu bersusun jer biji2 air tu nampak mcm hariz ade misai...hehehe
Ini belakang badan,kire nampak ok dah...ms baru2 nak jadi tu ngeri gak la merah2 berair penuh satu badan
Mase hari pertame tu saya cume perasan ade biji2 air jer kat tangan die,saya belek2 tangan die pastu dalam hati dah agak mesti hariz ni kene chicken pox then bile saya selak baju die...amik kau dah banyak bintik2 merah kat badan die.Patutla die mcm tak cergas sangat malam sebelum tu padahal ptg tu kemain lagi gembira main dengan fitri dan sepupu die,siap main kolam lg.Alih2 malam tu demam

Sekarang ni bintik2 merah kat badan dah semakin kering tp masih ade yg baru keluar kat tapak tangan die.Lagi banyak kuar lagi bagus sbb bile kuar banyak maka antibodi die akan kuat so nanti kalo dekat tadika die ade budak yg baru nak kene insyallah hariz tak akan kene lagi

Hopefully si kecik dan si pipi tembam kat umah tu tidak terima virus chicken pox ni,kalau nak kene pon biarlah dorang besar sikit mcm hariz tu.Nak suh fitri main jauh2 dari abg die mmg ssh,makin die berkepit lagi adela,baring sebantal lagi sambil tgk abang die main game.Kalau kite larang die jawab"eh..biarlah mummy ni"...habis camnooooo.

Cepatla hariz sembuh so cpt die boleh pg sekolah,mesti dah banyak pelajaran die tertinggal.Kat rumah nak suh bukak buku adela 5 minit jer pastu buku kemane die tah kemane.

4 org nak conteng on "Chicken Pox atau demam campak?"

Khairyna on April 5, 2013 at 11:30 AM said...

ana, org dua2 dah lepas kena bln 1 aritu..danial masa baru buka sekolah aritu,3hari je sekolah,pastu mc seminggu.hehe. minum air kelapa tak ana? anak saya takpun..klu minum rasenya 2 mgu tak tentu lg blh gi sekolah.

anna on April 5, 2013 at 11:41 AM said...

anak dara tu pon kene ke?alalala...kesian die,kesian kat ibu die jugak..hehehe
air kelape minum tp minum mase biji2 tu dah kering

Nieyxzha Hassan on April 9, 2013 at 4:55 PM said...

Anna..ada vaccine chicken pox..boleh cucuk..insyaallah takkan naik sampai bila2

mytakafulmymedical on March 12, 2015 at 12:19 PM said...

Vaksin chicken pox iaitu varicella org byk khuatir mengandungi barang yg tidak halal.. Sama mcm rotavirus punya vaccine.. Jgn main sumbt je anak dengan cucuk bukan2.. However..vaksin utk demam campak iaitu MMR is ok..

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez