Tuesday, April 16, 2013

Kek coklat moist


Projek kek coklat ni senang bangat uolls,tak sampai setgh jam pon kek is ready masuk dalam oven.Okey...mari kite syer bahan-bahan dulu.

Bahan A
11/2 butter cup
1 tin susu cair
2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vila
1 sudu teh sirup coklat(saya gune jename hersyes)

Bahan B
1 cawan serbuk koko(saya guna cap van houten)
2 cawan tepung gandum
1sudu teh soda bikarbonat
1sudu teh baking powder
4 biji telur

1 kotak ni boleh dapat 1 cawan,mmg ngam2 ajer utk buat sebiji kek

Projek kek coklat ni terhasil upon daddy's request sbb aritu dah buat tp maybe die tak smpt nak makan banyak so die mntk lg kek coklat.(kes anak-anak pulun makan sambil main dekat luar rumah)

Yang sebenarnya mase sy buat kek ni hariz mntk nasiklah,fitri mintak susu lah,ain menangis melalak2 mcm kene deralah jadinya projek kek ni agak terganggu sedikit tp yang penting kek tetap menjadik.Baru pecah telur fitri mintak susu pastu tgh2 pukul telur suap pulak hariz dan fitri makan nasi.Gitulah gayenye bile dah jadi mak kan.

Bahan-bahan dah syer dan care-carenya pulak

Bahan A
cairkan butter kendian masukkan susu cair
kacau butter dan susu cair sebati,masukkan gula dan esen vanila dan sirap coklat

Masukkan adunan A kedlm telur yang dah dipukul kembang dan kacau sebati
Masukkan bahan B dan kacau sampai sebati.

Sapu mentega dalam loyang dan masukkan adunan tadi dlm loyang dan bakar la dalam oven korang
Tara...kek sudah siap tapi janganla makan lg,kang ade yg melecur lidah.Bakar agak2 dalam sejam ke 45 minit gitu dgn suhu 180.
kek saya telah diubahsuai oleh daddy,die p tabur cekelat mnm dlm bancuhan kek saya


**kek boleh juga dikukus..ikut sukela nak masak camne pon jangan ekau goreng sudah

0 org nak conteng on "Kek coklat moist"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez