Monday, April 15, 2013

Tips dan trick#1


Sekarang ni anak dah bertambah lg seorg makanya tanggungjawab pon makin bertambah lah,bukan setakat makan pakai ajer tapi tanggungjawab menjage anak pon berganda-ganda lagila si ain tu masih baby dan sangtla fragile so perhatian tu lebih la sikit kat die pasal takut abg-abg die tutup mulutlah,korek biji matelah,korek hidungla dan mcm-mcm mende lagi bereksperimen kat adik die.

Mule2 dulu mmgla asyik hangin ajer ngn budak-budak ni sebab adik die nak tido tapi dorang buat bising main lari-lari jerit-jerit dalam rumah tapi dlm pantang kenot jerit2,marah2...takut cpt tua la katekan.....ngehngehngeh so ape yg saye buat adalah cubit ajer peha dorang...hahaha...kejam tak mak die??tp lepastu menyesal sendiri sbb rotan anak

Pastu pada suatu hari tibe2...ting!!dapat idea how to disiplinkan budak 2 ketul tu.

These are lucky star yg saya buat if dorang jadi good boy dan dgr ckp(means beri arahan tanpa perlu meninggikan suare).Mule2 dulu saya just lukis aje bintang2 dekat peti ais(kes tak smpt nak buat hape pon ms dlm pantang sbb ain prolong jaundice so ulang alik sepital ajolah kejenya)


Bile ain dah sihat dan takde jaundice barulah saya start buat lucky star utk dorang,mule2 gune aje bahan yg ade kat umah tu,habis ku gunting majalah motorsport mizi pastu nmpk mcm tak meriah pulok bintang utk budak2 tu then ape lagi berdesup pg cari kertas bintang yg sedia ade(barulah blingbling)utk dipenuhkan dlm balang dorang ni.


Pastu bile balang dah penuh nak buat ape??kenela rasuah utk kasik budak2 eksaited,so saya kate kalau balang ni dah penuh mummy akan bagi hadiah ,kalau dgr ckp mummy akan bagi 3 bintang tp kalo tanak dgr ckp mummy akan kuarkan balik bintang2 ni...ngehngehngeh.Makanya hariz dan fitri eksaited la(ekceli hariz aje yg paham fitri takdok die paham die hanya ngikut aje abg die)

Kendian bagi lg dorang eksaited buat bintang beso sikit kasik gantung dekat bilik dalam mase yg same nak pujuk hariz suh tido bilik sendiri.Bintang beso ni mcm leceh sikit nak buat(sbb saye ni kerastangan)Mule2 buat mcm hapeje jadinya tp bile dah mahir sikit barulah cantik.Korang kalo nak buat test dulula kat surat kabar atau majalah2 yg dah tanak bace.Bile dah terer sikit barula p cari kertas yg cantik2 sikit utk deco2 dlm bilik anak2


Hasilnya.....kadang-kadang dorang dgr kate dan sgt happy bile dpt bintang tp kadang-kadang tak makan saman jugak tp nak buat cemane dah namela budak-budak kan...yg penting sebagai ibubapa kenela bersabarrrrrrrrr

**kalau korang dah try buat care ni syerla hasilnya dgn saya

0 org nak conteng on "Tips dan trick#1"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez