Thursday, May 30, 2013

Tidak logik lagi doktor lelaki sambut bayi

2 org nak conteng
Dipetik dari akhbar harakahdaily



Wednesday, May 29, 2013

Jalan-jalan Johor

0 org nak conteng
Last wiken kami sekeluarga berjalan ke Johor.That was ain's 1st trip ke negeri orang.Fuh...letih jangan cakap ler dan paling penat nak layan soklan hariz

"mummy bile nak sampai ni,saya dah boring,saya lapar"

 Eh..tergedik pulak gambar ni.muahahaha
 Fitri jerit""daddy..amik la gambar iki"

 Kain wrap ni penuh dgn air liur ain


 Dari dulu sampai sekarang fitri belum pandai buat sign PEACE
 Bapak bapak
 Mak perantin nak amik gambar hasil kerja tangan tp idok reti gune ipad mini tu
 Bapak perantin dan kat belakang menyelit tu la bakal perantin
Ain dah mule mengantuk time ni tatau mase bile die dah tertido dalam wrap ni sampai la habis kenduri.
 
Kami gerak dari kuantan lebih kurang pukul 8 pagi.Konvoi 2 biji kereta(ayah saya).Berhenti makan pagi dekat muadzam shah tapi tobat tak pg dah makan kat situ sbb tak sedap dan mahal!Kami order 6 mee goreng dan air pelbagai rase(semuanya dalam cawan sahaje).Total adalah RM40.Mahal kan!Mmg cekik darah betul makcik tu.Agaknya die tgk keta sedap2 so letak harge makanan pon sedap2 rase jer
 
Dalam perjalanan fitri muntah pulak dalam kereta,adoyai anak....pening kepale mak bau muntah along the journey.
 
Arrived kluang lebih kurang pukul 2 petang.Rase berakar bontot dok lame2 dalam kereta.Nsb baik anak-anak semua tido(kecuali hariz)
 
Stayed 1 malam dekat homestay kluang pertama.Rumah mmg sangat besar hokey,muat la untuk kami semua adik beradik yg dah beranak pinak dok situ.Nsb baik sepupu2 hariz dan fitri sampai ke situ waktu malam,budak2 tu dah selamat tido...kalo tidak huruhara la rumah malam tu.
 
Pagi siap2 semua terus gerak ke rumah perantin,makan nasik ayam dan meehon sup sampai kembung perut kendian gerak balik ke ktn dalam pukul 2 petang.
 
Sampai kuantan lebih kurang 7 malam,bawak laju2 sbb nak kejo tgk bola Pahang lawan Johor.ngehngehngeh
 
Next time nak pg Johor kene plan baek punye,nak bawak anak-anak pg jalan2 LEGOLAND.Ade ke tiket murah dekat mydeal atau groupon ???
 
 

EBM@4months

0 org nak conteng
Sebagai kenangan utk diri sendiri dan sekadar perkongsian dgn rakan-rakan yang baru dalam bidang penyusuan.

Sekarang dah bulan 5 tapi Ain sedang menghabiskan stok bulan 2,stok yang dibuat ketika dalam pantang. Jika anda betul2 mahu menikmati keindahan breastfeeding,tanamkan azam seawal ketika anda disahkan mengandung yang anda mahu menyusukan anak anda dan jangan lupe untuk berdoa semoga impian anda untuk menyusukan dipermudahkan oleh-Nya.

Tentang milk booster,saya tidak pernah mengambil sebarang milk booster cuma saya tidak skip my meals(tapi kadang2 terskip jugak especially dinner sbb kadang2 badan terlalu penat bekerja pd waktu siang)dan most important thing DO NOT SKIP YOUR PUMPING SESSION.




Happy Breastfeeding Mommies!

**Tak sempat nak organize EBM dalam ni.Main sumbat jer

Oggy and the Cockroaches

0 org nak conteng

Inilah cerite kegemaran hariz dan fitri(for the time being).Hari-hari 24jam mengadap cerite ni pon takpe.Tgk sambil silang kaki depan tv macam ni.
 Even nak pee pon sanggup jalan selo2 siap stop dekat pintu,punyala tanak lepas jalan cerite kartun ni walhal citer yg same dok ulang2 yg tu jer


Okla..mummy ngn daddy pon layan jela kartun anak2 ni

Wednesday, May 22, 2013

Stokin Mekah

2 org nak conteng
 
Stokin ni dah lame peram dalam laci sejak dari zaman hariz kecik lg.Dulu nak pakaikan dekat hariz tak muat pastu dapat fitri pon tak muat jugak.Alahai...kaki boboys ni beso gamoknya dan bile pakaikan dekat ain ngam2 ajer tapi sokmonya tercabut sbb die suke sangat gesel2 kaki dekat tilam tapi takpe...sbb nak pakaikan jugak gigihkan ku sarung balik ke kaki die...hehehe
 





 Stokin ni parents saya beli mase dorang p mekah dulu.Buat umrah ke haji tah la saye pon dah lupe...ngengenge

Comel jer bile ain pakai kan?


Demam Korea

0 org nak conteng
Dulu masa bujang2 gemo sangat layan citer korea salah satunya cerite tajuk MY GIRL.Layan kat opis dgn geng2 time lunch hour.Mase tu cerite ni belum ade dalam TV lagi,dah lupe camner kiteorg boleh terjebak layan cerite ni. Kendian drama korea kegilaan ramai FULL HOUSE. Mase tu sorang satu buat copy cerite ni.(sampai sekarang CD tu masih ade lagi)

Tak habis demam korea melarat pulok ke demam Taiwan,ala yang kumpulan F4 tu....ape eh name drama tu saya dah lupe.Heroin dalam citer tu nama san chai(gugel jap)......ha dah jumpe drama METEOR GARDEN.Hok ni lagi parah.....donlod dari intenet pastu burn masuk CD kendian layan sampai subuh cerite ni.

Bile dah kawin,makin lame makin tak folo drama2 korea,tgk2 gitu jer tapi tup2 bile pantangkan ain,terjebak tgk cerite kat TV Alhijrah JEWEL IN THE PALACE.Sebenarnye cerite ni dah pernah tgk dulu tapi tak sempat tgk starting dan ending dan kebetulan bile pantangkan ain cerite ni main semule so ptg2 ade gak la mende nak tgk dekat TV.Mule2 layan sorang2 jer pastu tah cmner mizi pon terjebak layan cerite ni.Habis cerite ni hilang kejap demam korea kami.

Pastu tibe2 tertgk chanel ONETVHD dekat astro.Fuh....bersusun drama korea kat chanel tu.Mmg syiok la(tak sia2 tambah HD dekat bil astro)Dalam banyak2 drama korea yg ade,yang ni mmg layan habis(sbb pelakon boleh tahan cun dan hensem)

Starting drama ni pon dah best tapi macam tak paham sgt jugak kadang2 tu bile die macam pusing2 balik citer ni.Konfius!dah la part die mcm flashback tu tulih dalam bahase korea.Pening mak nak pahamkan jalan citer tu.

So skang ni sharp kol 9 malam me and mizi terpacak depan TV...kehkehkeh.Tetibe rummate saya pon terjebak dengan drama korea,padahal sblm ni asal saya tgk citer korea die mesti suh tukar chanel tp saya tak bg dan kesudahannya dgn die2 skali tak boleh miss tgk drama ni dgn saya :p

Anak-anak saya pon dah paham,asal drama ni nak start,cpt2 die jerit "mummy,citer korea mummy dah start"...hahaha.

Nsb baik ade chanel ni,idokla boring sangat nak menengok TV,HBO pon ntahapeape dah citer,tak best langsung,rase mcm nak buang jer.

Wednesday, May 15, 2013

Art attack...lagi???

3 org nak conteng
Ingat tak entry saya yang bertajuk Art attack?

Kali ni meruntun kalbu dan jiwa bile seluas-luas dinding rumah ditarah dengan marker pen oleh hariz.Masa tu saya dan mizi kat luar tgh sidai baju.Sambil2 sidai baju sambil2 intai ape dorang buat kat dalam,mule2 elok la tgk dorang main lawan2 pastu tibe2 senyap jer.Ha...korang yg ade anak2 baya2 dorang ni mesti dah arif,kalau anak2 tibe2 senyap je maknenye adela projek besar yg dorang tgh buat.

Bile masuk rumah tgk dinding mmg tak terkejut sbb dah agak dah.Inila projek besar dorang.

 
Bile tanye, hariz kate fitri tapi esok pagi die pakai baju sambil citer2 kantoi die yang buat.Die citer xtvt kat sekolah dan die kate same mcm saya buat orang kat situ.Sebenarnye mmg dah tau tu keje die sbb fitri tak reti nak lukis2 orang gitu.


Meriah tgk dinding rumah skang ni.Mls nak marah,biarkan jelah dorang nak conteng.Salah satu alasan kenape saya taknak cat dinding..inilah.Menangis ler kalo dah cat cantik2 tgk2 kene conteng dgn budak 2 ketul ni

Okla...masa untuk mengepam sudah sampai.

Tuesday, May 14, 2013

Ain is 4 month!

0 org nak conteng
Hari ni ain dah berusia 4 bulan tapi malam tadi baru pg cucuk 3 bulan.Kenape delay??sbb haritu die kene ciken pox pastu baik ciken pox batuk2 selsema pulak,tu yang dok asyik tertangguh ajer.Eh...lupe jugak nak bgtau yang anak dara saya juga sudah sunat...hehehehe

4 bulan ain....meniarap belum lagi,asyik sangkut dekat tangan aje,bile tak lepas ape lagi....menangis meraung2 la.
Minum ade sedikit kemajuan.Dulu sekali feeding hanya 2oz tu pon kadang tak habis but alhamdulillah skang ni sekali feed 2oz atau 3oz.

Dah pandai senyum dan ketawa mengekek2 especially bila hariz dan fitri main tepuk amai2 dgn die.Senyum kemain lebor sampai nampak lesung pipit comel die tu.(sila jangan muntah)

Latest picture of Ain

Friday, May 10, 2013

Pakaian hari jumaat

2 org nak conteng

Hariz dan fitri ade banyak jubah pemberian atok dan tokwan dari mekah.Malangnya jubah2 tu taktau bile nak dipakai.Jadi untuk tidak mensiakan pemberian orang,saya pakaikan jubah kat dorang setiap hari jumaat.


Mule2 dulu pakai selang seli jubah dan baju melayu pada hari jumaat but since baju melayu dah sempit, jubah aje pilihan yang ada.

Isi dalam telinga

4 org nak conteng
Semalam hariz mengadu sakit telinga ketika saya tgh makan.Kemudian saya tanya die

Me: hariz main ape kat sekolah?ade kawan jerit ke?
Hariz :haa...payeq jerit kat telinga saya
Me: pedooh sangat awak ni,fareq mane ade main ngn awak,die dah balik KL

Saya suh mizi cek telinga hariz tu,rupenyaaaaaaa ade bendasing yang dah bertahun betapa dalam telinge die.Nak tgk??
Hahaha...korang jangan pikir saya tak pernah korek telinge anak tau!(tapi mmg tak pernah korek pon)cuma lap2 bahagian luar tu adelah.Eh...bahaye korek2 telinge anak ni,doktor pon tak sajes,katenya taik telinge budak akan kuar sendiri.Ngehngehngeh

Kendian setel hariz,fitri pun nak jugak dan die punya hasil mak ai...lagi besar dari hariz :p

Bile selesai korek telinge hariz kate telinge die dah tak sakit dah


Peace Yo!

Thursday, May 9, 2013

Puting susu

2 org nak conteng
Ingat tak kesah  cabaran bottlefeed ain dulu. Sbb die anak dara maka kaedahnya berbeza sedikit dari abang2nya.Puting terpakse try n error. Rasenya semua jenis puting saya cube cume saya tak cube puting yang wide neck cth:tommie tippe sbb saya malas nak beli botol baru yg gedabak utk ain.

Mule-mula pakai puting biase macamni,tak jalan

Beli pulak puting bentuk yg same tapi lembut sikit dari yg kaler putih tu.Kali pertame ok pastu next feeding die dah stat main2 tolak2 dgn lidah
 Kemudian,beli pulak puting leper gini.Dengan harapan dia akan ok
 tetap tak jalan,beli pulak puting leper mcmni jugak tapi kaler putih masih jugak tolak


 Last try,kire pasni kalau die tolak jugak terpakse beli puting yang wide neck but alhamdulillah pas cube puting doctor baby ni die ok sampai la sekarang
Harga??murah jer less than RM10 dapat 3(dalam satu kotak).Puting ni ade beza sikit dari puting biase(bentuk die)dan rasenye lembut sikit dari puting2 biase cume lubang susu tu macam besar sikit but no worries ain dah biase dgn "air susu laju"hehehehe.(my breastmilk mmg kuar dgn sgt laju memancut2 kemuke ain)alhamdulillah...rezeki dari Allah

Maybe ibu2 yang mengalami cabaran bottlefeed macam saya boleh try gune puting doctor baby ni.

Hariz's handwriting

0 org nak conteng
Semalam balik dari taska(dalam kereta)

Hariz: mummy,saya pandai tulis name saya sendiri,macamni macamni(sambil buat isyarat tangan)
Me: yeke??pandainya abg hariz,macamtula...pg sekolah belajar rajin2
Hariz: haa..yer,nanti boleh bawak keta besar macam daddy
Me: iyerkan jer,(jangan perkecilkan impian dan angan2 anak2)






Walaupon handwriting tak berape cantik tapi takpe practise make perfect.

Monday, May 6, 2013

Malaysia memilih 2013

0 org nak conteng
Habis sudah PRU 13 dan keputusan rasmi sudahpon dibuat.Tahniah kepada parti2 yang menang dan yang kalah kite fight lagi 5 tahun akan datang.

Parlimen saya???Alhamdulillah,pilihan saya membolehkan penyandang kerusi sblm ini mempertahankan kerusi itu sekali lagi but unfortunetly dun yang saya pangkah kalah tipis.Parti ape???Undi adalah rahsia rite??

PRU pada tahun ni adalah yg kali ke-3 untuk saya. Festime mengundi mase tu baru je start keje kat cyberjaya,kali kedua pulak tgh mengandungkan hariz dan ini kali ke-3 and i already have 3 kids.Itulah kehidupan saya selame 10 tahun.Eh..10 tahun??mcm tak percaye jer

Kali ni saya pergi mengundi sambil mengendong ain dalam mobywrap.So ain jer yg tau saya undi ape...hehehe.

Lepas ni tiada lagi bendera berkibaran,pasti suasana itu akan dirindui.No flags no flashmobs.Akhir sekali pesan saya jangan bercakap pasal politik didalam rumah jika anda dan suami berlainan pendapat.PEACE

**Kagum dengan semangat anak-anak remaja yang berhimpun mengadakan flashmob di serata negeri.Thumbs up!





Thursday, May 2, 2013

Cinta hati

2 org nak conteng

Harta yang tidak ternilai harganya.Semoga kami dapat mendidik mereka menjadi anak yang soleh dan solehah.




Balik kampung...hohoho

0 org nak conteng
Mase kecik-kecik dulu saya suke sangat balik kampung abah sbb dapat mandi air sungai...weehuu.Duduk seminggu pon takpe sbb dapat mandi air sungai pagi petang.Best sangat!tapi itu 20 tahun dulu,sekarang rumah kat kampung tu pon dah sangat usang dan takde orang pon dah duduk situ lagi dan bile balik ke kampung mmg dah tak singgah stitu lagi sbb arwah tok sudah berpindah kerumah felcra ni.
Nama arwah tok
 Sejak arwah tok meninggal rumah ni mmg takde org jage.Cume abah sekali sekala balik kampung akan berehat kat sini bile dah penat berkebun.


 Babywearing mmg sangat menyenangkan.
Ain siap boleh tido lena dalam wrap ni
 Ain festime balik kampung sejak die lahir.
 Kebun belakang rumah.
 Ade beberape pokok durian dan rambutan.
  
 Kalau musim buah mmg meriah kat belakang rumah ni.Kami berpiknik kat belakang sambil main tepuk tampar dgn nyamuk.huhuhu
Rumah bawah ni abah tambah untuk kami semua berehat jika balik beraye dikampung.Rumah atas tu nanti nak disewakan kat orang.

Kebun abah dekat kampung lame lagi besar dan mcm2 buah ade.Manggis,duku,langsat,dokong,ciku semua ada.Rambutan jangan cakap lagila berpokok2,makan sampai muntah

**Tibe2 rindu zaman kanak-kanak dulu.sobsobsob


 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez