Wednesday, July 17, 2013

Makanan pertama Ain


So Ain dah masuk 6 bulan,maka die pon dah boleh mule makan.Bubur pertama ain adalah bubur+carrot.Letak carrot banyak2 karot kan manis dalam bubur ain kemudian masak dan blend la bubur tu. Hari pertama makan,muke ade sikit kerut2...hehehe,kelakar tgk expression muke die ms suapkan bubur dan air masak ke ain.Tak banyak yg die makan,adela dalam 3 4 suap tu pon die buat muke pelik je.

Hari kedua dirumah pengasuh.Saya bekalkan 2 kiub sahaje sbb kan die makan 3 4  suap jer tapi rupenya kate pengasuh 2 kiub tak cukup la mummy,mengamuk2 bile makanan dah habis.Lega hati bile ain boleh terime 1st solid food die.So hari ke 3 dan ke 4 saya bekalkan 4 kiub untuk die.Habis licin kesemuanya.


Untuk seminggu dua ni saya minta pengasuh suapkan die sekali sehari dulu bile dah seronok nak makan baru kita up sikit meal time die jadi 2 kali sehari.Kemudian kite up lagi puri buah pulak utk ain.

Saya takde bekas kiub2 comel untuk letak baby food tp saya ade bekas kiub ais,so saya gunekan bekas ais tu je letak ain punye frozen food lepastu wrap elok2 dgn aluminium foil.


**tibe-tibe feeling2 beri anak pertame makan solid food pulak,kehkehkeh

2 org nak conteng on "Makanan pertama Ain"

Syima ~Mama Kyra~ on July 18, 2013 at 9:48 AM said...

Wah...mami kreatif wat tmpt ltk food frozen..x perlu mbazir gitu beli bks baru :D

anna on July 18, 2013 at 3:38 PM said...

sbb rumah jarang2 sangat buat ais mmg bekas tu selalu kosong....so kite pakai je ape yg ade...hehehe

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez