Monday, December 23, 2013

BANJIR-Hari ketiga

0 org nak conteng
Bile la nak habis cerite pasal banjir ni kan.Okay okay....tinggal lagi satu part jer lepas part ni,hehehe. Masuk hari ketiga air dah semakin surut tp jalan masuk utama masih ditenggelami air.Disebabkan kebosanan yang terlampau,maka inilah aktiviti kami anak beranak

 Daddy dan hariz berbasikal mengharung air

 While hariz berbasikal,fitri jalan kaki jer
 Kalau hari sebelumnya padang mcm laut,hari ke-3 padang dah nampak rumput
 Pagar runtuh disebabkan arus deras banjir




Sampai disini sahaje.Sekian

Thursday, December 19, 2013

Akibat blackout

3 org nak conteng
Perkara yang buat saya risau dan susah hati ketika banjir adalah INI
6 hari terkurung dalam ni
 Daddy dah warn,jangan buke DF ni,nanti udara sejuk keluar
Ku tahan perasan untuk bertanya kabar dgn EBM dalam peti tu
 Dan bile eletrik kembali berfungsi,inilah hasil yang terpakse ku korbankan
Dan ini saja hasil yg dapat diselamatkan

Ape pon yang terjadi saya redha.Biarpon banyak tu jer dpt diselamatkan at least ade dr tak ada langsung.Mase hari pertame lagi saya dah memikir macammane la saya nak bangun semule untuk mengumpul EBM ain hingga sampai ke satu tahap saya dah tak rase risau dan saya pasrah jela.Kalau ade rezeki untuk ain ade la.

Kalau korang nak tau,selepas 6 hari terputus bekalan letrik,DF ni masih sejuk semase saya mengasing EBM2 ni.Yg mane dpt diselamatkan tu masih beku!Itu adalah stok yg duduk paling bawah sekali dlm DF.Terime kasih la kepada kwn2 EBM bahagian atas sbb menyelamatkan nyawa kwn2 dibahagian bawah,hehehe.....

Sekarang ni saya mengepam menggunakan teknik marmet sbb spectra kesayanganku dah rosakkkk.....huahuahua.Motor die dah uzur agaknya,suction tak rase langsung!Padanla dengan usia die..hampir 6 tahun dah,manusia pon semakin tua semakin uzur apetah lagi mesin kan

Semoga saya tabah untuk bangkit dan mengumpul semula EBM untuk ain.GO ana GO!!



Happy 6th Anniversary

0 org nak conteng
Alhamdulillah tahun ni sudah masuk tahun ke-6 usia perkahwinan kami.Sepanjang 6 tahun kami sudah mempunyai 3 cahayamate penyeri rumah.Anak lelaki dah ade anak perempuan pon dah ade,kate org dah cukup lengkap famili kami tapi kalau Allah nak bagi lagi kami terime dengan hati terbuka....hehehehe tapi bukan masa terdekat ni la.

Sepanjang 6 tahun macam2 perkare berlaku,gaduh,baik,gaduh baik lumrah hidup suami isteri.Kalau tak gaduh tak thrill la kan dan kalau tak gaduh tak kenal la rupe sebenar pasangan kita,yang penting mesti ade kerjasama....ape yang penting kerjasama!

Semoga ikatan suci murni ini berkekalan hingga ke akhir hayat.AMIN

**Anniversary sebenarnye 23Nov2013 tapi baru harini sempat nak publish

Wednesday, December 18, 2013

BANJIR- Hari Kedua

1 org nak conteng
Rabu 4hb disember 2013

Pagi tu mmg tak sangke sangat padang bola depan rumah dah jadi laut
Padang yg dah jadi laut
 Gambar seawal 7 pagi
Kalau semalam air masih belum sampai ke jalan tp pagi ni air dah masuk kedalam rumah.
 Padang lagi
 Dan pada pukul 10 pagi,perumahan Taman Desa Mesra, Permatang Badak dah menjadi lautan
Air di padang sudah mencapai paras dada

 Anak2 adalah orang yg paling gembira dalam dunia bile dapat main air macam ni
 Peace!
 Orang ni tatau la dari kampung mane die berdayung
 Paras air betul2 depan rumah kami
 Nsb baik ade tulang bot ni ha...bolehla jadi tmpt lepak2
 Jiran2 lorong depan dah sibuk berkemas untuk berpindah
Hanya kawasan ini ajer yg tak ditenggelami air

Hari rabu adalah hari yang paling kritikal,makin lame air makin naik.Mase ni kiteorg pon dah standby kemas ape yg ptt,risau sangat kalau2 air naik sampai ke tahap yg mmg kene pindah.Macammane saya nak redah air dgn 3 orang anak kecil??air didepan rumah pon dah sampai hampir paras lutut,apetah lagi air kat kawasan yg rumah dimasuki air?Bot penyelamat hanya akan tgg didepan jalan masuk utama sahaje,so dr rumah ke jalan masuk utama kami kene redah!announcement dibuat seawal 7 pagi jika perlu bantuan bot kene tgg kat depan jalan masuk utama

Alhamdulillah, syukur sangat hari rabu tu walaupon paras air makin naik tapi hujan turun tidak selebat hari2 sebelumnya.Dan sampai ke ptg air dah mulai surut sikit demi sikit.Lega sangat hati.

Bile takda letrik ape pon tak boleh nak buat waktu malam,anak2 kepenatan main air waktu siang so malam dorang akan tido awal dan waktu dorang tido kiteorg bercandle lite diner la korang.Ini baru betul candle lite,makan bertemankan sebatang lilin ajer.

6 hari terputus bekalan letrik,kami tatau pon cerite dari luar.Bateri hp pon nyawa2 ikan jer.Mase ni baru la kite betul2 kenal dengan jiran2 sekeliling.Bagus juge berlaku bencana begini,boleh mengeratkan lagi hubungan kejiranan.








Tuesday, December 17, 2013

BANJIR- Hari pertama

3 org nak conteng
Ini dah masuk 3 kali dah saya dok taip pastu erase taip pastu erase lg,nak cerite tp tatau nak start macammane,blank betul kepale otak ni

Okay...kite buh gambar aktivit anak2 bile hujan turun







Selase 3hb Disember 2013.

Pagi tu siap2 lah nak pg kerja,anak2 pon dah mandi tinggal mak jer belum mandi sbb sibuk buat itu ini tup2 pengasuh ain call tanye arini keje ke tak,ofkos la keje kan sbb hari selase
Katenya air kat depan dah naik,kereta dah tak boleh lalu*gulp* bio betul kak ida ni nama pengasuh ain

Amik napas dalam2 pastu intai jiran sebelah sbb dgr die dah start enjin,kalo jiran sebelah ni balik maknenye betul la tu air dah naik tinggi.Maka jiran pon dah keluar tapi 10 minit lepas tu dgr die balik semule,dah dgr die balik saya suruh la dedi pg intebiu jiran sebelah.Dgr2 air mmg dah naik tgg,mmg takleh nak redah ngn kereta lg dah. Mase ni belum la gelabah sangat sbb tgk air dekat padang depan rumah tu jauh lg cume plan nak beli stok makanan terbantut la pasal dah terkepung dalam kawasan tu

Pagi tu okla takde ape2 yg berlaku cume hujan lebat turun tak henti2,bekalan letrik pon masih hidup lg tapi start tghari lebih kurang 1230 tibe2 blackout,cpt2 la kol TNB sbb ssh hati susu dalam deepfreezer tu jer. Katenya nanti dorang akan baiki,so legala hati ni tp sampai ler ke petang masih lg blackout saya call semule tp jawapan TNB amatla buat saya tersgt susah hati,katenye bekalan letrik terpakse diputuskan sehingga banjir surut.Allahuakbar.....terbayang2 dah EBM dlm peti tu tp terpaksela redha.

Maka malam tu tido dgn cahaye lilin ajela,mujurla ade lilin ikea kiteorg beli ms bulan 9 dulu.Konon2 beli lilin tu untuk budak2 main bunge api stok bunge api mase raye banyak giler mmg boleh carry fwd ke thn depan tp.

Cer korang zoom sikit kebelakang,tgk paras air dekat padang tu,esok tu korang dah tak nampak dah rumput2 tu,dah jadi mcm laut dah depan rumah kiteorg.





Cerite hari malam pulak

Mase azan isyak kiteorg dgr trak tentera masuk kat lorong umah,dalam kepale ni dah set mesti tentera pakse pindah sbb banjir lg besar akan berlaku tp rupenye korang tau dak.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Jiran sebelah rumah nak bersalin!!!!Gile kelam kabut waktu tu,dah ler blackout.Mujur sangat suami die sempat sambut anak die sbb mase isteri die meneran tu suami die dok luar nak bukak pintu pagar,konon2 nak jerit panggil kiteorg la tp bile dah dgr isteri die jerit "nak keluar dah nak keluar dah" suami die main baling jer kunci umah tu,kehkehkeh.Apepon both ibu dan anak selamat.Alhamdulillah

Dalam lebih kurang pukul 1 pagi pulak saya terdgr kecoh2 kat luar,ni satu lg saye dok imejin air bah dah naik tgg dan masuk dalam rumah mmg psiko betul time2 banjir ni tapi rupenye ade kebakaran kecil berlaku kat jiran belakang rumah.Anak die tersepak lilin mase tgh tido dan lilin tu jatuh atas tilam yg dieorg tgh tido,nsb baik ler tak rentung satu famili tu.Tilam yg tgh marak api tu die campak kat luar rumah,nsb baik jugak keta die park kat luar pagar.

Adoi...1 malam tu macam2 cerite macam2 hal berlaku.Alhamdulillah mujur kami sekeluarge okay2 ajer.Nak tgg pagi tu punyela jenuh,tido dalam keadaan tertekan mmg ler tak lena,kejap kang saya bangun intai air,kejap kang bangun lg tgk nyamuk kat anak2,kejap kang bangun lg tgk lilin.Gitula sampai ke pagi


 

Monday, December 16, 2013

Gambang WaterPark

0 org nak conteng
Seminggu sebelum banjir besar berlaku di Kuantan, kami bawak anak2 pg main air dekat Gambang Waterpark.Kami pg hari rabu, konon2 kalo pg hari kerja orang tak ramailah tp kalo dah cuti sekolah tu takyah ler berangan2 nak konker waterpark tu sorang2,pgla hari ape pon ttp ramai org.
 
Layan gambar dulu yer
 Peace yo!












dulu hariz penakut main2 slide gitu tp fitri steady jer tapi itu citer dulu la ni terbalik kot,hariz berani fitri pulak penakut.Tgk jela gambar2 tu,fitri main kat gigi2 air jer hariz steady jer main slide sorang2.

Cukup 2 jam perut dah kebuluran,nak beli food kat situ kene pakai token la pulok sudahnya ajak anak2 balik ajer makan mekdi.

Kenape ain takde dalam gambar???

sebab ain kene tinggal dengan pengasuh...ala die kecik lg bukan paham pon main2 air ni,biar die main air dlm besen mandi die jer,hehehe

Tahun depan kita pegi LEGOLAND pulak yer anak2...muahaha



 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez