Tuesday, December 17, 2013

BANJIR- Hari pertama


Ini dah masuk 3 kali dah saya dok taip pastu erase taip pastu erase lg,nak cerite tp tatau nak start macammane,blank betul kepale otak ni

Okay...kite buh gambar aktivit anak2 bile hujan turun







Selase 3hb Disember 2013.

Pagi tu siap2 lah nak pg kerja,anak2 pon dah mandi tinggal mak jer belum mandi sbb sibuk buat itu ini tup2 pengasuh ain call tanye arini keje ke tak,ofkos la keje kan sbb hari selase
Katenya air kat depan dah naik,kereta dah tak boleh lalu*gulp* bio betul kak ida ni nama pengasuh ain

Amik napas dalam2 pastu intai jiran sebelah sbb dgr die dah start enjin,kalo jiran sebelah ni balik maknenye betul la tu air dah naik tinggi.Maka jiran pon dah keluar tapi 10 minit lepas tu dgr die balik semule,dah dgr die balik saya suruh la dedi pg intebiu jiran sebelah.Dgr2 air mmg dah naik tgg,mmg takleh nak redah ngn kereta lg dah. Mase ni belum la gelabah sangat sbb tgk air dekat padang depan rumah tu jauh lg cume plan nak beli stok makanan terbantut la pasal dah terkepung dalam kawasan tu

Pagi tu okla takde ape2 yg berlaku cume hujan lebat turun tak henti2,bekalan letrik pon masih hidup lg tapi start tghari lebih kurang 1230 tibe2 blackout,cpt2 la kol TNB sbb ssh hati susu dalam deepfreezer tu jer. Katenya nanti dorang akan baiki,so legala hati ni tp sampai ler ke petang masih lg blackout saya call semule tp jawapan TNB amatla buat saya tersgt susah hati,katenye bekalan letrik terpakse diputuskan sehingga banjir surut.Allahuakbar.....terbayang2 dah EBM dlm peti tu tp terpaksela redha.

Maka malam tu tido dgn cahaye lilin ajela,mujurla ade lilin ikea kiteorg beli ms bulan 9 dulu.Konon2 beli lilin tu untuk budak2 main bunge api stok bunge api mase raye banyak giler mmg boleh carry fwd ke thn depan tp.

Cer korang zoom sikit kebelakang,tgk paras air dekat padang tu,esok tu korang dah tak nampak dah rumput2 tu,dah jadi mcm laut dah depan rumah kiteorg.





Cerite hari malam pulak

Mase azan isyak kiteorg dgr trak tentera masuk kat lorong umah,dalam kepale ni dah set mesti tentera pakse pindah sbb banjir lg besar akan berlaku tp rupenye korang tau dak.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Jiran sebelah rumah nak bersalin!!!!Gile kelam kabut waktu tu,dah ler blackout.Mujur sangat suami die sempat sambut anak die sbb mase isteri die meneran tu suami die dok luar nak bukak pintu pagar,konon2 nak jerit panggil kiteorg la tp bile dah dgr isteri die jerit "nak keluar dah nak keluar dah" suami die main baling jer kunci umah tu,kehkehkeh.Apepon both ibu dan anak selamat.Alhamdulillah

Dalam lebih kurang pukul 1 pagi pulak saya terdgr kecoh2 kat luar,ni satu lg saye dok imejin air bah dah naik tgg dan masuk dalam rumah mmg psiko betul time2 banjir ni tapi rupenye ade kebakaran kecil berlaku kat jiran belakang rumah.Anak die tersepak lilin mase tgh tido dan lilin tu jatuh atas tilam yg dieorg tgh tido,nsb baik ler tak rentung satu famili tu.Tilam yg tgh marak api tu die campak kat luar rumah,nsb baik jugak keta die park kat luar pagar.

Adoi...1 malam tu macam2 cerite macam2 hal berlaku.Alhamdulillah mujur kami sekeluarge okay2 ajer.Nak tgg pagi tu punyela jenuh,tido dalam keadaan tertekan mmg ler tak lena,kejap kang saya bangun intai air,kejap kang bangun lg tgk nyamuk kat anak2,kejap kang bangun lg tgk lilin.Gitula sampai ke pagi


 

3 org nak conteng on "BANJIR- Hari pertama"

rDnA on December 17, 2013 at 2:02 PM said...

Kuantan karam terus kan?anna camne?banyak ke kerosakan?

Adlin Mohamad on December 17, 2013 at 2:57 PM said...

teruk banjir kali ni ..
dgn anak2 kecil lagi alhamdulillah anna sekeluarga xde apa2

anna on December 17, 2013 at 3:28 PM said...

dna:alhamdulillah...kami sefamili ok tp bile banjir ni mmg banyak $$ habis.kiteorg terperangkap selame 3 hari..tatau dunia luar

Lin:tula lin,mmg teruk sbb semua pusat pemindahan penuh,alhamdulillah anak2 pon sihat jer walaupon main air banjir dan hujan setiap mase

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez