Tuesday, December 2, 2014

Musim Tengkujuh

3 org nak conteng

Jika tahun lepas pada waktu begini hujan turun dengan selebatnya sehingga kami tersekat tidak boleh kemane2 sbb banjir tapi pada tahun ni alhamdulillah sehingga ke saat ini tiada tanda2 kuantan akan ditenggelami air lg cuma awal2 bulan 11 haritu hujan turun nonstop selama hampir 3 hari dan menyebabkan ini berlaku
Sebesar2 parit2 ni air tetap penuh.Jika hujan berterusan sehingga hari ke 4,kuantan konfom tenggelam lagi

Parit di sekitar rumah dah penuh dan hampir melimpah
 


Suhu sepjg musim tengkujuh.Best tidoo



Nyaris2 nak banjir korang!!!!!!!!!! iolss dah standby siap2 beli brg2 makanan takut jadi mcm tahun lepas. Penuhkan stok yg ade cuma tak beli brg basah sgt sbb takut blackout mcm thn lepas,naya jer busuk peti kan

Alhamdulillah masuk hari ke3 petang tu hujan dah mule reda dan esok dan hari2 berikutnya matahari elok je muncul.Kering kain baju mak uols.3 hari kain dok kering bawah kipas jer.

Insyallah tahun ni kuantan tak bajir kot sbb banjir pg melawat negeri2 lain pulak.Terengganu teruk yer banjir tahun ni.Innalillah...semoga penduduk yang terkesan dgn banjir disana tabah dan bersabar menghadapi ujian Allah.

Tuesday, November 25, 2014

Long Silent

0 org nak conteng
Pheww...lame betul rasenye tak menghapdet belog.Sibuk sangat2 hokey!!! Ni pon ala2 curi mase sekejap sbb gua sudah tensen tgk itu kerja.

Next yr anak sulung saya sudah memasuki tahun 1.Whoa...dah besar dah anak saya kan.Setakat ni belum ade terime surat untuk orentasi ke atau peksa utk kedudukan kelas.Saya sebenarnye mcm risau la jugak sbb hariz ni membace tak berape lancar lg hopefully bile tibe waktunye die akan cpt belajar dan cepat memahami ape yg cikgu die ajar

Fitri pulak next yr dah masuk 5 tahun.Insyallah masih ditadika yang lama.Kalau tgk dari buku rekod akhir tahunnya,nampak ade peningkatan.Alhamdulillah...semoga fitri lebih cepat matang dan cepat boleh membaca.

Ha...yang paling kecik buat seketika ni,si ain tu baru2 ni kene jatuh dihempap tangge.Mmg sesuai sgt pepatah tu dgn ain,nak buat cemane...ade 2 org mentor die kat umah tu tapi yang hebatnye die tak menangis langsung.Bile abg die tegur barula di menangis.

Kelmarin adalah hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke-7.Alhamdulillah syukur ikatan antara kami masih kuat dan semoga ikatan ini akan kuat untuk selama-lamanya.Pasang surut ribut petir angin kencang kadang2 ade jugak berlaku,lumrahla kan hidup berumahtangge.Barula adventure dan barulah kite betul2 dapat mengenali hatibudi pasangan kita.yeke dok???

Maka saya tinggalkan entry ini dengan beberapa keping gambar.


Sekian

***Next kite cerite pasal konvo hariz dan fitri.Tunggu

Wednesday, October 15, 2014

Selamat hari lahir yang ke 1 tahun 9 bulan

0 org nak conteng
 Rupenya anak dara saya dah tak lame lagi nak masuk 2 tahun. Pandai sangat melawa dan mmg hebat bab2 copycat mummy :)

wearing mummys highheels..peace yo!

Okay...saya mmg bersiap jika nak pg keje.Self motivation korang,kalo pg keje muke mcm baru bangun tido tak semangat pulak nak pg keje,si die pon nanti komplen apesal muke comot.Huh!





Konon2 tgh pakai lipstick lah tu,pandai pulak dok depan cermin nak pakai tu.Anak dara la katekan.




Dah nama perempuan kan, i told him boleh tak buat mcmni kat rumah sbb nampak mcm seronok betul tgk ain main masak2 kat sini since we just have mainan dapur kecik jer kat rumah




So inilah mainan masak2 yang ade kat umah sekarang ni.Habis abang2 pon ikut main sama.

Most important thing, saya masih menyusukan ain :).Tahniah untuk diri sendiri!!

Sekian

Monday, October 13, 2014

Tambah anak

0 org nak conteng

Sekarang ni i hv 3 kids which is 2 org lelaki dan seorang perempuan.Dalam hati ni teringin nak menambah lagi tapi selepas berkire2 plan utk pregnant dalam mase terdekat ni kene hold dulu. 

Ade beberape point penting yang harus kami pertimbangkan untuk menambah ahli keluarga
1) Jika pregnant dalam bulan2 terdekat ni maka tarikh jangkaan bersalin sekitar bulan 6,7 dan 8.Rasenye cukupla sekali bersalin dalam bulan puase. Tahun ni punye pon belum habis ganti lagi

2) Tahun depan hariz akan memulakan alam persekolahan,kalau boleh saya mahu meluangkan sedikit masa dengan die bersama2 buat homework

3) Nak berehat dari menyusu sekejap....hahahaha. boleh gitu? 

4) Ade lagi few point penting tapi takyah la saya reveal kat sini

Tapi itu semua perancangan sahaja dan bile2 mase boleh berubah ape yang penting kerjasaLabelsma! Projek akan ditangguhkan ke tahun hadapan lah yer nampaknya....muahahaha
Pengarang jantung hati saya :)

Selamat Hari Raye AidilAdha

0 org nak conteng
Ambik feel dulu


Orang dah nak masuk Deepavali tapi baru terhegeh2 nak cerite pasal raye korban.Well....hari raye mmg tak pg kemane2 since tiada ahli keluarga yang masuk korban tahun ni. Jadi tiada ape yang istimewa kecuali dapat makan sedap dari rumah orang...hehehe

Kemudian selang beberape hari,opis pon buat korban. Selama 3 tahun berpindah sini tak pernah lagi rasenye opis tak buat korban begini






 Kumbang sorang tu adalah Bos besar negeri Pahang, sebab die dah nak tamat kontrak maka ambik la sekeping 2 gambo kenangan dgn die.
 yang tudung biru tu adalah isteri die...eh bukan tudung biru yg tgh gosip tu,yang tu dato mizi yang punya....muahahahaha
 Nampak sibuk beno gayanya kan bawak file pg kenduri kendara, korang janganla muntah kate iolss berlagak pulak,yang sebetulnya nak kene kejar signature boses sbb the next day mak ade miting uols



Okay...yang ni muke hepi sbb segala kekusutan iols dah hilang : paper yang dihantar untuk miting next day dah selamat diterima oleh pihak HQ dan yang penting iols dan dapat semua signature tu,jadi bolehla berposing ala2 retis...hahahaha


Dan untuk pengakhiran, iols bawak balik 4 beg plastik berisi daging korban tapi ms iols karang cerite ni kesemua daging dah habis masuk dalam perut....hehehehe.

Sekian

Thursday, September 25, 2014

Petting Zoo Broga Semenyih

1 org nak conteng
okay...bulan ni ajer dah 2 kali pg melawat haiwan di Zoo dan semuanya secara tidak dirancang.

Kali ni pengembaraan ke petting zoo ni disebabkan laluan pegi balik kiteorg dari kampung Lengging N9 ke Bukit Jalil.Sebenonya banyak kali doh lalu sini dari zaman duduk kat KL lagi tp tah rase mcm malas nak singgah,maybe faktor umur anak2 kot. Mase dok KL dulu hariz sempat sampai umur 4 tahun fitri pulok 2 tahun,kire umur gitu tak seronok sangat nak bawak g jenjalan zoo but now hariz dah pon 6 tahun dan die berani bagi binatang dalam tu makan!Mak die ni pon penakut nak bg makan haiwan kat situ..kehkehkeh


Rupe binatang kat belakang tu mmg beso giler.Menakutkan!tu yg ambik gambo jauh2 jer kot2 mane tau terlepas pulak dari kandang :p



Acer korang tgk kuda kat belakang tu..mcm tau2 je nak ambik gambo kan,menyelit kat tepi tu....hahahaha. Si ain tu kemain kuat peluk sbb takut kuda tu terkam die.




Kat sini boleh main kuda jugak dengan harga RM8.Eh..lupe nak bgtau harge masuk die muroh je RM5 tapi harge food nak bg haiwan ni makan bapokla mahal RM25 3 bungkus dan disebabkan kiteorg ni mmg tatau ape2 main redah je bayo jugokla RM25 tu tapi lenkali dah igt kalo nak pg tmpt2 gini sedia la karot sendiri potong panjang2 sorok dalam beg...hahaha.Jimat duit takyah beli kat dorang. Itu namenye marketing plan...tiket muroh tp harge food cekik daroh

Ok...overal tempat ni recommended la jika anda mmg tatau dah nak pg mane kat Kl tu. Lagipon binatang kat situ tak terdapat kat zoo biase (agak saya la) contohnya mane ade lembu sebeso gitu kat zoo negara atau mini zoo kemaman hatta zoo kuantan sekalipon,keldai pon rase saye takde dekat zoo negara

So berbaloi la bayaran RM5 tu utk masuk tgk lembu beso tu....hahahaha


Sekian.

Thursday, September 18, 2014

Selamat Hari Merdeka

0 org nak conteng
Not to late to wish Selamat Hari Merdeka kepada semua.

Hari kejadian mmg semangat anak-anak bangun pagi semata2 nak tgk kereta kebal. Maka seawal pagi kami keluar rumah dengan harapan berkobar2 untuk gembirakan hati anak2. Sampai lebih kurang pukul 830 kire ngam2 la sepatutnya untuk melihat orang berbaris.

Tercongokla kami kat situ dari pukul 830 sampai ke pukul 10,hari dah semakin panas anak2 pon dah mule buat perangai tapi perarakan masih belum bermula!!hoi...pukul berapa la nak stat mende alah ni,hati dah mule panas sepanas matahari menegak atas kepala. Rase mcm nak cair kepala otak ni. Dok tunggu la lagi sampai pukul 1030 tapi masih belum ade tanda perbarisan nak bermula jadinya kami malas nak tunggu lagi,pergi makan lagi bagus

So utk tahun akan datang mintak maaf la nak pg lagi,tunggu anak2 koi besar dulu baru kite pg tercongok dekat situ lagi. Sila la kerajaan negeri pahang janganla buat persembahan melampau2 sangat sbb takde sape nak tgk pon.Sekian

MINI ZOO KEMAMAN

0 org nak conteng
Okay okay....memang lame gile tak menjenguk ke blog dan sebenarnye dah hampir2 terlupe kewujudan blog ni,kihkihkih....sekarang ni musim tgh banyak keje dan musim mengganti puase (magrib kan awal)

So pada hari cuti yang lepas,selepas kejadian di Felda Neram itu (biarlah rahsia) kami (3 famili) terus menuju ke kemaman.Gile jauh mak ai dari situ ke kemamam,sempatla si piti dan ain tido 2 lelap while hariz sepanjang perjalanan asyik tanye bile nak sampai *sigh





Kesimpulannya biase2 aje,jika anda nak tgk berbagai jenis burung merak maka anda harus datang ke sini sbb berpuluh2 ekor merak ade sampaikan hariz kate "mummy,kenapa same jer semua ni,tadi mcm dah lalu pastu lalu lagi,bile nak habis"

Yang menarik perhatian saya adalah burung tiong yang bercakap.Mak jakun tak penah tgk burung bercakap...hehehe

Buaya adela 2 ekor,harimau sekor,singe sekor,gajah 2 ekor dan tak lupe orang utan.Org utan ni nampal cerdik uolss.Pg la sendiri kalo nak tgk kecerdikan org utan ni.

Balik dari kemamang singgah makang kepok lekor dan sata di aziz satar restoren.Rating :biase2 je sbb tmpt tak selesa langsung dan makanan pon so so ajer.

Sekian.

Tuesday, August 26, 2014

Hariharihariraya

0 org nak conteng


Bulan raye mmg sengkak perut nak penuhi undangan rumah terbuka sampaikan 1 hari ade dua tiga nak kene pergi.

Selfie dengan anak beranak jer dedi tak enterframe sbb tak muat dah...kihkihkih.
Ain suke sangat sbb die dapat tekan kamera sampaikan beratus2 gambo selfie yg nak kene delete.

Open house Taman Desa Mesra

So  harini genap sebulan Syawal maka secara otomatiknya habis la undangan rumah terbuka dan menyusul pula undangan perkahwinan.Ok ok...berat badan kite takyah la ambik tau sbb takut jarum penimbang tak boleh bace berat mak noks...hahaha

Syawal dah habis tapi puase ganti tak habis2 lagi ni...huwaaaa
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez