Thursday, April 17, 2014

Speech Delay

4 org nak conteng
Berkurun lame rasenye tak berupdate blog ni.

Harini rase mcm nak syer kesah perkembangan pertuturan hariz sbb hariz ni die lebih kurang termasuk dalam kategori lambat bercakap atau speech delay

Jika ade mommies kat luar sane ade anak yg dah berumur 3 tahun tapi masih belum boleh bertutur saya sarankan elokla bawak anak pg ke speech terapi.Kenape 3 tidak 2??Sebetulnya elok dimulakan dari awal sbb jika betul anak kita ada masalah pertuturan bolehla kite rawat die dgn cepat tapi macam kes hariz ni saya tgk die punye perkembangan lain elok jer mcm kanak2 lain cth: paham dan boleh mengikut arahan.

So dipendekkan cerite sblm saya jumpe dgn pakar pertuturan saya daftarkan die untuk masuk tadika dgn harapan bile die mule bergaul dgn rakan2 sebaya die akan mule bercakap.Saya bg die mase lebih kurang 3 bulan dan bile sudah melepasi 3 bulan die masih belum mahu bercakap terusla saya pg ke pakar pertuturan.

Okey...1st appointment,pakar akan tgk tahap IQ anak kita dan mengikut kate pakar tahap IQ hariz bersamaan IQ kanak2 berumur 5 tahun.Wow!sungguh saya tak sangke dan saya rase sangat lega yg hariz tidak mempunyai masalah lain melainkan mmg die berat mulut kate pakar

Walaupon hariz lepas ujian pertama die masih perlu untuk terapi pertuturan maka kami bercadang untuk refer ke HUKM 1st appt kami buat di HTAA kuantan. dan sedia maklumla Q untuk berjumpe pakar die HUKM panjangnya melebihi panjang gerabak keretapi,from 1st appt ke 2nd appt makan mase lebih kurang 6 bulan dan kami tidak sempat pon mengulangi appt ke-2 sbb hariz sudahpon mule membuka mulut read as bercakap

Dan hariz betul2 boleh bercakap start umur die 4 tahun lebih.Alhamdulillah walaupon mase tu die baru nak bertatih2 bercakap at least die sudah mule bercakap dan harini mulut die dah mcm bertih jagung bercerite itu ini,bertanye kenape,mengape,bagaimana dan pertuturan die dari hari ke hari semakin baik.In fact ticer die kate hariz adalah seorang pelajar yg rajin menjawab soalan ketika dalam kelas dan as a parents mmgla saya rase bangge dpt anak begitu :)

So jika ada mommies yg berhadapan dgn masalah yg same mcm saya,jangan cpt gelabah dan yang penting jangan bezakan anak-anak anda dgn anak2 org lain kerana sesungguhnya setiap anak ada kelebihan dan kekurangan masing2
 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez