Monday, June 30, 2014

Cabaran berpuasa-Hariz Rifqi

1 org nak conteng
Hariz :Mummy,kite nak tido awal nanti nak bangun sahur,kite nak tido lagi awal dari mummy
Mummy : ok..good boy.Pg tido

berlalu sambil pg kedepan main tab...aduhai anak

Kejutkan hariz bangun sahur

Mummy : Abg hariz,bangun sahur. nanti siang takleh makan dah..puase
Hariz : bukak mate sikit sambil cakap,belum siang lg la mummy gelap lg kat luar tu,takleh makan lg kene tido dulu

sabo jelaaaaa jawapan die tu

Maka kami bersahur berdue jer.Pagi tu hariz bersemangat bangun kate nak sahur.Layankan jela...bagi die makan nasi minum air.Dapatla die berpuase selame 2 jam pastu tibe2 datang dapur ambik roti

"eh hariz kan puase mane boleh makan roti"

letak balik roti dgn muke tak puas hati

Petang tu die g tgk transformer balik dari bandar pegang popcorn sambil makan

"mummy kite tak puase sbb kite lapar,kite tak boleh tahan lapa sgt perut kite"

Friday, June 27, 2014

Selamat datang bulan Ramadhan

0 org nak conteng
Alhamdulillah masih diberi kesempatan meraikan bulan ramadhan pada tahun ini. Selepas ni bermula episod bangun sahur termasuk anak sulung saya,Hariz Rifqi dan tidak lupa juga anak kecil saya Hayfa Nura'in.Hok yang kecik sekali tu bukan nak suruh die berpuase tapi pasti die akan bangun meneman kami bersahur.

Baru2 ni saya terbace 1 memo di taska 2 beradik tu,tersentap dan sebak memandangkan bulan ramadhan yg akan tibe tak lame lg.Kawan mereka pergi menemui ilahi menjadi anak syurga ketika berumur 5 tahun,taska tu pulak siap letak gambar arwah, lg la hati saya sebagai seorg ibu ni sedih. Macam2 perkare terlintas dalam kepala saya
"mesti parent die dah buat persiapan untuk raye tahun ni"
"mesti parent die dah beli baju raye untuk die"

Kita sedekahkan alfatihah untuk arwah.Semoga roh arwah tenang berada di Sana.Insyallah

Okay...berbalik kepada cerite puase pulak,tahun ni saya pesan ke suami saya agar bawak sekali hariz pg solat terawih.Mesti die seronok dapat ikut pg ke masjid. Saya mmg tidak dapatla nak ikut lgpon dah banyak tahun sejak ade anak kecik ni saya tak ke masjid berterawih.Kite berterawih kat umah jela yer.

Semoga amalan kita dibulan puasa ini diterima oleh Allah....aminnn

Wednesday, June 18, 2014

Kuantan Pulak

1 org nak conteng
Entry sebelum ni dah cerite pasal kenduri di Johor kan maka harini kite cerite kisah kenduri di Kuantan pula.Disebabkan kenduri ini adalah menyambut menantu aje jadi kami tidaklah sesibuk mana.

Fitri,Fareq dan Hariz

Peace

Pengantin Lame

10 adik beradik...nsb baik muat pelamin
Selesai sudah semuanya.Lepasni kene tgg beberape tahun lagi lah kenduri besar begini.Raye tahun ni pasti lebih meriah dgn pertambahan ahli keluarga kami.

Baiii




Thursday, June 12, 2014

Johor Premium Outlet

1 org nak conteng

Orang pg kite pon nak pg la jugak,kalau tak beli pon at least penah la sampai kan.Maka keesokan hari selepas kenduri adik,kami bergerak pegi ke JPO.Kami pergi hanya berempat,hariz kami eksport ke kakak sbb dorang sekeluarge berjimba ke legoland.

Sbb kami takde hp canggih nak waze gps bagai,maka kite ikut signboard ajela.Kami masuk exit kulaijaya,singgah di shell untuk tanya jalan.Hehehe....kalo tak tanye konfom kiteorg sesat ntah kemane sbb langsung takde tanda arah dan signboard untuk ke JPO. Mmg langsung takde hatta satu pon takde.Pihak perbandarana kulaijaya atau Majlis Bandaraya Johor kene take note hal ni.


Dah sampai JPO



Sila la tgk kedai ape yg ade dlm JPO


The foodcourt.




Keseluruhannya barang2,baju2 dan ape saje yg ade di JPO ni tidaklah semurah mane.Harganye lebih kurang je dengan harga diskaun di shoping mall di KL tp ade jugak certain2 brg harganya lebih mahal berbanding beli online(especially handbag berjenama)Oh...kalau  korang nak masuk butik2 berjenama mcm coach,korang kene beratur untuk masuk kedlm butiknya,maka pergila pagi2 untuk tidak beratur panjang.

Pendapat peribadi saya,suasana membeli di JPO sangat sesuai untuk bwk budak2 mcm ain dan fitri.Tidak terkepung mcm dalam shoping mall.

Tak banyak hasil yg saya dapat dari JPO,hanya beberapa pasang baju anak2 ajer.Untuk mummy tak sempat nak pilih sbb fitting room sangat pack.Saya malas nak beratur sbb tgkla gaye gambar anak2 saya kat atas tu.Punyala tak duduk diam kan.

Lupe pulak nak cerite,foodcourt die mmg agak mahal tp makanan die sedap!berbaloi dengan harganya.Mmg rekemended.

Okla...itu sahaja perkongsian saya tentang JPO.jumpe lagi....baiiiii

Selamat Pengantin Baru Pak Anjang!

0 org nak conteng
Secare rumusannya pak anjang sudah kawin.ALhamdulillah,dengan itu bertambah lagi ahli keluarga kami.
Majlis sebelah perempuan dibuat di Johor,maka kami berlima(daddy,mummy,hariz,fitri dan ain)berjalan lah ke johor.

Akad nikah adalah hari jumaat,johorkan cuti setiap jumaat dan kami bergerak dari kuantan pukul 8 pagi.Berkonvoi 2 biji kereta,kereta abah dan kami.Singgah makan pagi di muadzam shah.Sbb plan ke johor dah lame dibuat maka daddy pon bersantai2 ajer pandu kereta.

Sampai di Johor lebih kurang 2 petang. Maka kite terus jela ke acara kemuncak sbb mummy dah malas nak karang cerite panjang2.Kihkihkih

ready 

Go
mak nini(adik),mummy(ain),angah(kakak)
Ni jer gambo yg ade mase malam akad nikah.Daddy tak dan nak snap gambo sbb sebuk kejo anak2 yg riang gembira main lari2 luar surau.

Esoknya berlangsungla kenduri besarnya.We olls memakai baju biru color.

ain dan fahmi

helo mummy

ntah apela adik beradik ni buat
sedia beraksi diatas pelamin

with aunties and cousins

part of famili

inang-inang







Cuace boleh tahan panas,budak2 dah tak tentu arah especially bile nampak kek ni.Lepas acara cake cutting berlemoih baju masing2 kene krim kek ni.Plan asal nak ke ayer hitam lepas kenduri tp sbb cuace yg panas dan keadaan yg tak berape mengizikan kiteorg just balik rumah berehat jer....kehkehkeh


Okayla...tu jer cerite wedding pak anjang.Nanti kite stori da mori pasal JPO pulak.baiii


 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez