Monday, April 20, 2015

Assakaf Equine Centre

2 org nak conteng
Sejak berpindah ke sini the most feveret place yg kami sll pergi adalah pantai. Melayan anak2 kutip ketam kecik,main pasir,main ombak dan enjoy their day kat tepi pantai. Walaupon balik hitam berkilat mak tetap redo.

So recently baru la saya tau sebenarnye ade tempat main/belajar kuda di sekitar perumahan saya.Sangat WOW! Kan,so selepas dapat tau ade tmpt mcmni terus jer kiteorg pg melawat,dah kate dekat dengan rumah kan.Hariz biasela mmg die teruja tapi ain lebih teruja,at first saya ingat umur macam ain tak boleh nak naik kuda tp bile the PIC tu offer ain naik I was like”eh…boleh ke kecik mcm die ni naik?”


Bile tanye ain die eksaited betul,saya igtkan die takut tapi rupenye tak. Eh….have I told u that kuda yg dorang naik ni bukan kuda padi tp the real kuda I mean kuda yg org bwk main polo tu,besar ok!sbbtu org dewasa pon boleh naik kuda ni sbb kuda ni mmg saiz utk org dewase. 








Fitri tu bile tgk ain berani naik die pon sibuk nak naik jugak,padehal sblm tu tanye die kate taknak. Yg best pasal tempat ni adalah konfom org melayu punye.If ade parent yg nak bawak anak2 naik kuda bolehla ke tempat ini.Free ride hanya RM5 utk 4 kali pusingan and if you are interested to regis your kids or urself bolehla regis at RM 300 for 10 sessions eh tapi tak sure pulak yg dewase berape sbb haritu cuma tanye untuk kanak2 sbb insyallah nak regis hariz belajar tunggang kuda. 

So lepasni adela xtvt lain utk anak2 selain kutip ketam kat tepi pantai...hehehe.btw dekat sangat dengan rumah...yippie. 

Utk ain kami igt nak masukkan die ke kelas renang but unfortunetly swimming class dihentikan seketika sbb katenye bumbung kompleks renang runtuh.So kene tgg lepas raye baru boleh enrol swimming class.

**Cube cari gokart class kat kuantan/pekan tp belum jumpe.If ade yg tau sharing2 la yer.TQ

Thursday, February 26, 2015

KONVO TADIKA NALURI KIPSAS

2 org nak conteng
The stage


Its the day!!!
Akhirnya hari yg ditunggu oleh hariz akhirnya tiba.Penat uols nak jawab soklan hariz sbbnya die dah puas berlatih kat skolah dan die tak sabar nak buat persembahan atas stage ni

So we woke up very early than usual sbb fitri kene berkumpul di taskanya pukul 730. Tema tahun ni GAZA and SAVE PALESTIN. Saya sangat tersentuh dgr lagu la tahzan-Heliza Helmi,sedap rupenye lagu ni sbb kami dok dgr hariz dan fitri ulang2 menyanyi kat umah tapi takde melodi langsung...mmg kelaut...hahaha but seriyesly lagu ni mmg sedap sangat.
Line up please 

Mmg tak terkawal the boys

Budak yang dah keboringan dan kelaparan serta mengantuk


Fitri pon ambik skrol jugak
They were not wearing JUBAH KONVO as the jubah adalah tak cukup.Katenya anak2 6 years tahun ni terlebih.



Me and Ain
And last but not least
Fitri muke masam macam kene pakse bergambo



Bersalin paksa atau Normal?

0 org nak conteng
Well saya bukanlah banyak sangat pengalaman nak berkongsi dengan anda semua cuma saya mahu berkongsi 3 pengalaman ketika melahirkan anak-anak saya dahulu

Saya banyak terbace ramai mommies sangat takut jika dipakse bersalin atau dlm bahase yang mudah induce labour. Ingat yer ini adalah perkongsian melalui 3 pengalaman saya.

1st son dilahirkan secara induce.Doktor telah memasukkan ubat di situ untuk membuka jalan.Seigt saya 2 kali ubat dimasukkan barulah terase contraction nye tapi pada saya sakitnye masih boleh bertahan dan alhamdulillah sehingga selesai saya berjaya untuk tidak mengambil ubat tahan sakit atau gas atau seangkatan dengannya.

2nd son
Mmg ade tanda dan saya mengalami sakit bersalin secara semulajadi and when i was in LR doktor pecahkan my waterbag dan air ketuban mcm tak berape cantik so she decided nak masukkan air utk cepatkan bukaan.Saya rase itu pon dikire induce jugak kot sbb pakse utk jalan tu bukak banyak dan cepat padehal mase tu saya dah 6cm dilated pon. So bile air tu dah stat masuk die punye sakit mcm giler,rase mcm tak sempat nak bernafas pon, baru nak reda sakit tibe2 sakit dtg lagi...mmg sangat gile but eventually saya berjaya juga bersalin tanpa mengambil ape2 ubat tahan sakit.

Edisi ke-3
Yang no 3 ni saya pon tatau ms bile die sakit sbb ms doktor check die kate no contraction dan bukaan baru 2cm.Betul la main2 kan but since ini adalah yang ketiga,saya cakap dgn doktor saya nak masuk spital,kalo takde ape2 harini bolehla doktor nak discharge saya.Sebenarnye waktu sy pg hospital tu adalah pukul 3 pagi,sbbtu saya nak jgk masuk wad sbb mls dah nak ulang2 alik ke spital dan malas nak g keje sbb aritu ade audit....hahaha boleh gitu?.Nasib baik masuk spital sbb sbb tak lame lepas tu selamat dah budak ain ni keluar.

So moral of the story,tak perlu nak ambik 100% ape yg org cerite sbb sakit bersalin setiap orang adalah tidak same dan sakit bersalin setiap anak jugak tidak sama.Sekadar perkongsian dengan bakal2 ibu yang dah overdue takut nak bersalin induce atau anak2 dara yang bakal berkahwin dan mempunyai anak.

Peace Yo...sharing is caring kan???

Monday, February 23, 2015

Family Gathering

0 org nak conteng
Tahun ni cuti raye cina sangat cantik sbb berkepit2 dengan sabtu ahad,mak suke anak pon suke...hehehe. So we plan to do BBQ at sungai Lembing.

So bila tiba ari kejadian berbondong2 kami ke sungai Lembing.Alhamdulillah kali ni dapat berkumpul semua adik beradik kecuali 1 famili je yg takde sbb mereka menerima ahli keluarga baru the day before.Yeay!!!A cute baby girl in the house.

We had picnic to be exact at Pasir Kubur Sungai Lembing. They were few families there ade yang siap berkhemah kot kat situ,maybe nak "chop" tempat yang paling best utk kaum keluarge...hahaha

Ain is the most excited person bile tibe kat sane,at first kiteorg tak jadi nak piknik kat situ sbb katenye nak pg ke Sungai Mas tapi bile sampai kat sg.Mas tu tmpt mmg cantik tapi mcm tak sesuai utk berBBQ di situ.Ain dah meronta2 nak main air,asyik dok ulang air air air...jenuh mak nak pujuk.

We reached there 15min before 12,panas terik jangan cakap la kan,konon2 pelan asal nak ade kat situ kol 10 pagi tp dah melilau mencari sungai mas tu dah rugi almost an hour.Perut masing2 mmg lapo giler jangan cakap la.Sampai je terus bukak tempat membakar,the kids turun kereta terus melompat dalam air,btw air kat sini tak dalam sangat cume arus die deras especially 
menghala ke petang.


Amik kau....berpayung sambil mengipas
  lagi payung kipas payung kipas
 ayam perap by me....hehehe
okay yang ni mmg hover sbb mak2 same naik dgn anak2



Okay,anak dara ni habis berbelang2 badannya sbb syok sangat main air dalam cuace panas terik
Ingat nak berkubang sampai ke petang tapi tibe2 awan mendung datang tak bagi warning dah kemain lebat sekali turun daa.....nasib baik ler ade khemah,anak2 berlindung bawak kemah sementara org dewasa pg menyelamatkan makanan dan minuman.

Bile hujan reda sikit barula dapat berkemas betul,anak2 pon dah keletihan.Ain masuk kereta terus tido sepanjang jalan.Letih sangat mengipas ayam dan ikan.

Next is bulan 5 pulak cuti berkepit2,ape plan???nanti kite same2 pk yer...muahahaa

sekian.



Tuesday, February 17, 2015

Gathering kelab dan Nuffnang

0 org nak conteng
Lame betul rasenye tak dapat iklan nuffnang tapi harini saya perasaan nuffnang baik hati nak bg iklan kat saya walaupon tau blog ni sendu ajer...kejap timbul kejap tenggelam.Selepas cashout tahun lepas earning pon tak berape nak banyak lg...agaknye kene tgg 2 3 tahun lg kot baru boleh cash out....hahahaha

Harini nak cerite tentang gathering kelab kereta.Dulu suami saya mmg gile sangat dengan kereta sampaikan dalam keadaan mengandung pon saya kene ikut die pg ke litar lumba sepang(sepang drag battle). Mase tu tgh mengandungkan hariz.Kemudian selepas hariz lahir die kurang perkara2 begitu.Sampaila die berjumpe dgn geng2 kereta ni.Sebenarnye mase tu die nak cr barang kemudian join grup FB kemudian grup FB tu rupenye ala2 perkauman pulak dan majoritinya adalah Cina dan dorang ni conquer the market dan jual brg2 ke org melayu mahal kot.

Dipendekkan cerite dorang bukak grup wasap hanya untuk melayu sahaja.Jadi bersahabat la mereka sehingga ke hari ni.Alhamdulillah semuanya sangat sporting dan supportive,partners masing2 pon ok ms gath aritu.



Say cheese

Alhamdulillah....everything went well. Masuk kereta on ekon anak2 terus tertido kepenatan.

Ok bai

Monday, February 16, 2015

Self service laundry

0 org nak conteng
So hayat mesin basuh saya berakhir di tahun yang ke-8,even selepas di operate oleh mizi pon masih tidak boleh digunakan maka tercapaila hajat saya nak mesin basuh front loading mcm ni...hehehe

Ketika mesin basuh dirumah rosak pakaian jangan ckp la bertimbun mcm bukit,itu belum campur dgn cadar dan selimut yang terkena air kencing anak2,baju2 sekolah anak2 yg berbau "hari".Mmg selerak betul rumah mase tu.Mule2 ingat nak tunggu beli mesin baru je tp sbb tatau  bile nak beli ke dobila kite jawabnya

Jadi kiteorg pgla self service laundry,wah...mmg bagus betul ade dobi selfservice gini...maklumla mak jakun tak pernah guna service2 gini. Disebabkan pakaian anak2 yang dah beberapa hari tak basuh saya guna air panas untuk basuhan baju.Selesai basuhan terus la pg keringkan baju...senang cerite balik rumah nanti lipat ajer.Kendian selesai semua habis la 24hengget duit kiteorg untuk selfservice laundry ni.

Saya rase ok je kot harge die sbb saya puas hati baju saya bersih dan wangi.Kalo hantar dobi kadang2 tak wangi pon dan bau baju pon mcm basuh tak cukup sabun.

Cucian mengambil masa lebih kurang 30 minit dan mesin pengering juga mengambil masa lebih kurang 30 minit jadi jumlah masa lebih kurang sejam didobi baju siap basuh dan kering.Berbaloikan?

Jadi selepas sevey2 ape2 yang ptt akhirnya ini yang menjadi pilihan hati.
Alhamdulillah

So lepas ni kene beli dryer pulak untuk kegunaan dimusim hujan.Mak tak larat nak tunggu kain kering berhari2 bawah kipas dik non.

Sekian.

Thursday, January 22, 2015

Pra Sekolah

0 org nak conteng

New school new friend and new environment.Kasik die fresh untuk tahun 2015.Siapa die?
Jengjengjeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
Inilah die,jejaka montel dan comel yg dah berumur 5 tahun this year.Kenape tukar?tak ok ke taska Anjung Naluri tu?

Okay...i dont want to condem or said tak ok to Taska Anjung Naluri sbb cikgu2 disana berjaya mendidik anak2 saya dengan ilmu agama.Now the can recite surah lazim dengan lancar,ayat kursi juga(fitri berjaya menghafal ayat kursi at the age of 4) dan doa2 harian.Alhamdulillah,mmg tak salah la saya pilih taska ini untuk mereka.

Sebab 1 bertukar:

1- sehala in fact 1 sekolah dgn hariz.
2- CIkgu ditauliah oleh KPM and the silibus pon from KPM
3- Berada dalam kawasan sekolah so senang die nak membiasakan diri bila masuk darjah 1 nanti
4- Murah RM10 jer sebulan...hehehehe

Hopefully by end of this year fitri dah boleh membaca dengan lancar :).

I nampak kurus uols dari tepi...keh3

Sekian.


























Monday, January 19, 2015

2015

2 org nak conteng
Alhamdulillah kite sudah berada di tahun yang baru 2015.Syukur kepada Allah kerana saya masih berpeluang bernafas dan menghirup udara segar kurnia dariNya.

So kalo entry sebelum ni cerite pasal orientasi Tahun 1,harini saya nak bercerita hari pertama persekolahan hariz.Everthing went well except kiteorg terlajak bangun,kol 7 baru tersedar dan  kelam kabut kejutkan anak2 dan siapkan mereka semua.Kesian ain terpakse kuar pagi jugak.

Untuk hari pertama dan kedua saya mmg amik cuti sbb nak jd stalker hariz especially time rehat.Ofkos nak kene tgk camner die beli dan makan di kantin sendiri.Time balik pon nak kene intai,takutla van sekolah lambat dtg but alhamdulillah selama semgg jd pegawai penyiasat hariz lulus dengan cemerlang.

Petang die akan ke kelas KAFA pula di tadika lamanya.Penat rasenya kan,mcm dera anak pulak.Mule2 mcm kesian gak kat die tp bile pk balik mase bile kiteorg nak betul2 ajar die bab2 agama.Solat dirumah tu bolehla ajar tp bab2 bace quran mmg susah.Saya rase kebykan parent agree,anak2 mmg sukar utk fokus jika belajar dengan ibubapa sendiri.
Kedudukan dalam kelas

Perhimpunan pagi setiap Isnin

rehat bersama rakan sebaya

Muke ade hepi sbb dah boleh adapt dengan alam persekolahan baru.

Semoga hariz dapat belajar dengan baik di sekolah yg baru ini dan semoga cikgu2 disini dapat mendidik anak saya menjadi insan yang cemerlang dan terbilang serta bejaya didunia dan akhirat.InsyAllah

Tuesday, January 6, 2015

Orientasi Tahun 1

2 org nak conteng
Walaupon sekolah ditunda lagi seminggu, orientasi day tetap dijalankan. Kami sebenarnye stuck di KL, disebabkan orientasi ni kami terpakse balik merentas jalan lama KL-Kuantan.Gile woi...jauhkematubontot.
Perjalanan yang sepatutnya memakan mase 2jam setengah bertukar menjadi selama 6 jam.Mcm nak balik ke kelantan gayenye. Laluan die mmg horror giler jangan ckp laa,berbelit2 dan tepi curam.Jalan jerantut tu pulak banyak tanah runtuh dan sunyi.

Kami gerak dari KL lebih kurang pukul 6,masuk ke laluan jerantut tu hari dah pon gelap.Sangat seram sbb tak pernah lalu,kereta pon tak banyak lalu sbb ms tu JKR hanya umum laluan muadzam jer alternatif route to KL, the day after tu baru JKR announce ade 2 option route untuk ke KL.

Bagus juga sebenarnye bile lalu ikut jalan lama sbb baru sy tau kat mane tmpt2 yg sy biase dgr tp taktau mcmmane nak ke tempat tu.Name je org pahang tp koi tak tatau pon kat mane Kuala Tahan tu weh!kehkehkeh

Ms saya lalu  kat Kuala Tahan tu sy nampak  banyak kereta parking diluar dan bunyi air turun dr hulu tu sangat deras.Kalo siang tu nak jugak singgah tgk air dr kuala tahan tu turun kemane.

Berhenti sat di Bandar Pusat Jengka sbb kami tatau mcmane cara nak ke exit Chenor.Gugel kate 2 jam dari BPJ ke exit tu,kiteorg rs mcm tak logik pulak.Jadinya kiteorg berhenti la kat situ mkn dan tanye org.Nsb baik tak ikut cik gugel tu sbb dr situ ke exit tu 45 minit jerr tapi jalan mmg takdok lampu dan kereta.Sunyiiiiiiiiii jer.

Dan selepas merentas beberape Felda Jengka sampai la jugak ke exit tu.Fuh...mmg sangat legaaaaaaaaaaa korang

End up sampai rumah pukul 1 pagi.

**Lepasni kalo org tanye jln lama ke KL selambe je kiteorg boleh jawab.hihihihh
Laluan:
Bentong-benta-raub-jerantut-simpangjengka8-BPJ-exit Chenor




Sekian


Musim Tengkujuh - Part 2

0 org nak conteng
Saya ingatkan panas sampai ke petang tetapi rupenya hujan ditengah hari.Begitu jua cuaca di negeri pahang terutamanya Kuantan. Saya dan suami mcm konfiden sangat kuantan tak akan banjir walaupon saya tgk longkang dan parit sekitar kawasan rumah tu mmg penuh dan naik air.Trend hujan dikuantan ketika tu - siang lebat kaw2 malam langsung takde hujan,walaupon air laut pasang tinggi tetapi disebabkan hujan tiada pada waktu malam jadinya kebarangkalian untuk banjir tu rendah la.

Tup2 bile dah nak masuk minggu2 terakhir bulan 12,hujan siang malam tak berhenti. Siang lebat malam renyai2 dan keadaan tu berterusan sehingga 3 hari.Jadinya bila masuk je hari ketiga kebetulan pulak air laut pasang tinggi,konfomla banjir kan but alhamdulillah tahun ni punye banjir tak seteruk tahun lepas.
Day 1- sampai setakat ni jer saya boleh bawak ain main banjir sbb bahagian depan sikit air laju dan tinggi
Day 1- Suasane pagi 

Day 1- Tempat ni rendah sedikit, air melepasi paras pinggang

Day 1- Melaut

Day 3- air maish ade tetapi surut sedikit

Day 3- Anak2 yg tak paham ape pon ape itu banjir
Hari kedua punya gambar lupe nak snap. Air betul2 surut pada hari ke 5. Punyela lama air tu termenung kat kawasan ni. Selepas kejadian 2 tahun berturut terkepung tak boleh pegi mana,kiteorg diskas yg mana mmg jatuh tahap wajib lah untuk kiteorg beli 4x4. Giler lah dok terkepung 3 4 hari tatau ape jadi kat dunia luar.Nasib baik stok makanan kiteorg dah standby awal2 sbb tanak jadi mcm tahun lepas.

Pada mangse2 banjir di kawasan2 lain,harap mereka dapat bersabar dan redo dengan musibah ini.Inysallah rezeki anda akan bertambah selepas musibah ini.


***Janganla ade gelombang ketiga keempat lagi selepas ni.Amin

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez