Thursday, January 22, 2015

Pra Sekolah

0 org nak conteng

New school new friend and new environment.Kasik die fresh untuk tahun 2015.Siapa die?
Jengjengjeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
Inilah die,jejaka montel dan comel yg dah berumur 5 tahun this year.Kenape tukar?tak ok ke taska Anjung Naluri tu?

Okay...i dont want to condem or said tak ok to Taska Anjung Naluri sbb cikgu2 disana berjaya mendidik anak2 saya dengan ilmu agama.Now the can recite surah lazim dengan lancar,ayat kursi juga(fitri berjaya menghafal ayat kursi at the age of 4) dan doa2 harian.Alhamdulillah,mmg tak salah la saya pilih taska ini untuk mereka.

Sebab 1 bertukar:

1- sehala in fact 1 sekolah dgn hariz.
2- CIkgu ditauliah oleh KPM and the silibus pon from KPM
3- Berada dalam kawasan sekolah so senang die nak membiasakan diri bila masuk darjah 1 nanti
4- Murah RM10 jer sebulan...hehehehe

Hopefully by end of this year fitri dah boleh membaca dengan lancar :).

I nampak kurus uols dari tepi...keh3

Sekian.


























Monday, January 19, 2015

2015

2 org nak conteng
Alhamdulillah kite sudah berada di tahun yang baru 2015.Syukur kepada Allah kerana saya masih berpeluang bernafas dan menghirup udara segar kurnia dariNya.

So kalo entry sebelum ni cerite pasal orientasi Tahun 1,harini saya nak bercerita hari pertama persekolahan hariz.Everthing went well except kiteorg terlajak bangun,kol 7 baru tersedar dan  kelam kabut kejutkan anak2 dan siapkan mereka semua.Kesian ain terpakse kuar pagi jugak.

Untuk hari pertama dan kedua saya mmg amik cuti sbb nak jd stalker hariz especially time rehat.Ofkos nak kene tgk camner die beli dan makan di kantin sendiri.Time balik pon nak kene intai,takutla van sekolah lambat dtg but alhamdulillah selama semgg jd pegawai penyiasat hariz lulus dengan cemerlang.

Petang die akan ke kelas KAFA pula di tadika lamanya.Penat rasenya kan,mcm dera anak pulak.Mule2 mcm kesian gak kat die tp bile pk balik mase bile kiteorg nak betul2 ajar die bab2 agama.Solat dirumah tu bolehla ajar tp bab2 bace quran mmg susah.Saya rase kebykan parent agree,anak2 mmg sukar utk fokus jika belajar dengan ibubapa sendiri.
Kedudukan dalam kelas

Perhimpunan pagi setiap Isnin

rehat bersama rakan sebaya

Muke ade hepi sbb dah boleh adapt dengan alam persekolahan baru.

Semoga hariz dapat belajar dengan baik di sekolah yg baru ini dan semoga cikgu2 disini dapat mendidik anak saya menjadi insan yang cemerlang dan terbilang serta bejaya didunia dan akhirat.InsyAllah

Tuesday, January 6, 2015

Orientasi Tahun 1

2 org nak conteng
Walaupon sekolah ditunda lagi seminggu, orientasi day tetap dijalankan. Kami sebenarnye stuck di KL, disebabkan orientasi ni kami terpakse balik merentas jalan lama KL-Kuantan.Gile woi...jauhkematubontot.
Perjalanan yang sepatutnya memakan mase 2jam setengah bertukar menjadi selama 6 jam.Mcm nak balik ke kelantan gayenye. Laluan die mmg horror giler jangan ckp laa,berbelit2 dan tepi curam.Jalan jerantut tu pulak banyak tanah runtuh dan sunyi.

Kami gerak dari KL lebih kurang pukul 6,masuk ke laluan jerantut tu hari dah pon gelap.Sangat seram sbb tak pernah lalu,kereta pon tak banyak lalu sbb ms tu JKR hanya umum laluan muadzam jer alternatif route to KL, the day after tu baru JKR announce ade 2 option route untuk ke KL.

Bagus juga sebenarnye bile lalu ikut jalan lama sbb baru sy tau kat mane tmpt2 yg sy biase dgr tp taktau mcmmane nak ke tempat tu.Name je org pahang tp koi tak tatau pon kat mane Kuala Tahan tu weh!kehkehkeh

Ms saya lalu  kat Kuala Tahan tu sy nampak  banyak kereta parking diluar dan bunyi air turun dr hulu tu sangat deras.Kalo siang tu nak jugak singgah tgk air dr kuala tahan tu turun kemane.

Berhenti sat di Bandar Pusat Jengka sbb kami tatau mcmane cara nak ke exit Chenor.Gugel kate 2 jam dari BPJ ke exit tu,kiteorg rs mcm tak logik pulak.Jadinya kiteorg berhenti la kat situ mkn dan tanye org.Nsb baik tak ikut cik gugel tu sbb dr situ ke exit tu 45 minit jerr tapi jalan mmg takdok lampu dan kereta.Sunyiiiiiiiiii jer.

Dan selepas merentas beberape Felda Jengka sampai la jugak ke exit tu.Fuh...mmg sangat legaaaaaaaaaaa korang

End up sampai rumah pukul 1 pagi.

**Lepasni kalo org tanye jln lama ke KL selambe je kiteorg boleh jawab.hihihihh
Laluan:
Bentong-benta-raub-jerantut-simpangjengka8-BPJ-exit Chenor




Sekian


Musim Tengkujuh - Part 2

0 org nak conteng
Saya ingatkan panas sampai ke petang tetapi rupenya hujan ditengah hari.Begitu jua cuaca di negeri pahang terutamanya Kuantan. Saya dan suami mcm konfiden sangat kuantan tak akan banjir walaupon saya tgk longkang dan parit sekitar kawasan rumah tu mmg penuh dan naik air.Trend hujan dikuantan ketika tu - siang lebat kaw2 malam langsung takde hujan,walaupon air laut pasang tinggi tetapi disebabkan hujan tiada pada waktu malam jadinya kebarangkalian untuk banjir tu rendah la.

Tup2 bile dah nak masuk minggu2 terakhir bulan 12,hujan siang malam tak berhenti. Siang lebat malam renyai2 dan keadaan tu berterusan sehingga 3 hari.Jadinya bila masuk je hari ketiga kebetulan pulak air laut pasang tinggi,konfomla banjir kan but alhamdulillah tahun ni punye banjir tak seteruk tahun lepas.
Day 1- sampai setakat ni jer saya boleh bawak ain main banjir sbb bahagian depan sikit air laju dan tinggi
Day 1- Suasane pagi 

Day 1- Tempat ni rendah sedikit, air melepasi paras pinggang

Day 1- Melaut

Day 3- air maish ade tetapi surut sedikit

Day 3- Anak2 yg tak paham ape pon ape itu banjir
Hari kedua punya gambar lupe nak snap. Air betul2 surut pada hari ke 5. Punyela lama air tu termenung kat kawasan ni. Selepas kejadian 2 tahun berturut terkepung tak boleh pegi mana,kiteorg diskas yg mana mmg jatuh tahap wajib lah untuk kiteorg beli 4x4. Giler lah dok terkepung 3 4 hari tatau ape jadi kat dunia luar.Nasib baik stok makanan kiteorg dah standby awal2 sbb tanak jadi mcm tahun lepas.

Pada mangse2 banjir di kawasan2 lain,harap mereka dapat bersabar dan redo dengan musibah ini.Inysallah rezeki anda akan bertambah selepas musibah ini.


***Janganla ade gelombang ketiga keempat lagi selepas ni.Amin

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez