Thursday, December 22, 2016

Episod Jaundice

0 org nak conteng
So kesemua anak-anak saya mmg akan jaundice ms baby.Prolong jaundice tau bukan kejap2 punye jaundice. Jadi ms mengandung mmg saya dan set dan ready lahir je baby bersedia la dengan episod cekin hospital,ulang alik KK dan tidak tido malam.

Dalam pada bersedia fizikal dan mental rupenye keluar jugak airmata melihat anak kene cucuk sana sini,puasa selama beberapa hari.Luluh hati saya,sangat2 luluh sbb tak sangke baby kene tinggal dihospital sendiri,kene puasa dan ofkos cucuk setiap 4 ke 6 jam.

Lepas lahir okla,baby sihat alhamdulillah tp masa day 1 diHTAA saya dah perasan kulit anak saya dah mule kuning tp mcm relaks jer dulu,susu masih belum keluar lagi jadi saya taktau samada baby dpt  minum atau tidak walaubagaimanapon saya stil breastfeed die. Time discaj doktor pon kate nampak kuning but since doktor yg incaj time tu bukan paed jadi die benarkan kami pulang walaupon dalam hati saya mcm dah risau.

Mcm biase keluar wad kene lapor diri ke KK dan alang2 dah singgah KK saya bgtau suami nak cek kuning sbb baby nampak mcm dah kuning sangat  dan mmg dah jangka ms tu bacaan kuning di KK adalah 38++,sangat tinggi untuk umur baby 1 hari.KK advise terus ke KK tp saya pulang kerumah dulu jumpe anak2,mandi dan kemas beg utk cekin lg sekali di hospital

Sampai hospital dlm pkl 10,terus ke SCN dan nurse kate katil penuh suruh baby dan mak balik dulu.Apakah????gile ke nurse ni tp saya still tak balik dan bgtau doktor sbb kebetulan ade doktor lalu,hati saya risau tgk kulit baby dah stat gelap means reading jaundice makin tinggi.

Tuptaptuptap pkl 12 baby masuk wad dan kene puasa sebab reading adalah 417.Terbeliak mata saya dengar sbb previous babies takde setinggi ni. Doktor pon mulela psiko kate kalo reading masih menten atau tak turun atau makin naik kene buat tranfusion la itula inila dan die dah standby suruh sign surat siap2. Malam tu baby kene tinggal dihospital dan saya kene balik since she's on drip, Doktor bagi mase 4jam selepas drip dan darah akan dicek semule,if reading turun die akan terus continue drip sampai esok pagi.

Malam tu mmg mate tak boleh nak lelap dan henpon sentiasa kat sebelah,risau sangat sangat sangat but alhamdulillah sampai ke pagi kami takde terima call dari hospital,means after 4hrs bacaan kuning baby turun.

Hari ke-3 baru baby dipindahkan ke wad SCN,sebelum tu die kene masuk wad ICU baby sbb kene monitor 24hrs. Sedih betul saya dan suami mcm tak sanggup nak pg tgk die kat wad ICU tu,kering je kulit die sbb dok bawah lampu biru tu,kdg2 nampak di gigil2 sbb sejuk,mulut nampak kering je.Argghhh..tak boleh nak ingat keadaan ms tu sbb sy rase mcm im a bad mother,tak boleh nak protect anak sendiri. Mujur mak tak meroyan...huhuhu.

Pindah wad SCN igtkan dah boleh roomin dgn baby rupenye tak sbb katenya takde katil kosong but i insist nak jugak katil,saya sanggup menunggu kat luar wad semata2 nak roomin dengan baby dan alhamdulillah pkl 9 mlm baru ade katil kosong.Kesian jugak anak2 kat rumah tp mujur ade tok dengan atok boleh jage.

Gembira sangat hati ni dpt duduk same2 dengan baby dan ms tu baby dah boleh direct feed.Syukur sgt sgt mase tu tapi esoknye bacaan darah naik pulak,adoii....dah kene pisah pulak dahtu baby on drip semula terpakse la saya pump sbb dah start bengkak mase tu.1 hari setgh jugakla baby kene puase utk kali ke 2 lepas tu alhamdulillah dah boleh minum mcm biase.Kesian anak mommy kene cucuk banyak2 kali,lebam2 habis tangan die yang comel tu.

Kali ni mmg sejarah sbb 7 hari saya duduk hospital,mujur la suami keje sendiri bolehla die jage anak2 kat rumah dan saya pon bgtau die takpayah la dtg melawat sangat sbb baby pon dah ok boleh duduk sekali dengan saya.

Hari discaj reading jaundice baby hasya adalah 323,walaupon dah discaj still kene refer KK untuk cek setiap hari. Gitula keadaannya sampaila hari ke 15 dah takpayah g cek dah sbb dah dikategori sebagai prolong jaundice jadi 1 tabung darah dan air kencing kene cek after a week keputusan balik dan alhamdulillah semuanya normal.Baby kali ni pon dikategorikan sebagai breastmilk jaundice.

Jaundice baby hasya betul2 hilang pada hari ke-20.Lama kan???tp gitulah anak2 saya semuanya mcmtu. Dalam pantang serupa mcm tak pantang sbb dok ulang alik ke hospital dan KK. Mujur saya bersalin normal dan tiada jahitan cume saya merase rengat hampir semgg,mula sy igtkan ade darah ke uri atau ape2 yg tertinggal kat dalam perut sbb die punye rengat tu lain mcm je sakit,siap pg scan kat klinik. Bile dah dpt pengesahan doktor kate takde ape barula lega hati saya. Kalo dulu rengat tu terase ms menyusu je kali ni ikut suke die je nak kene time bile,kalo time menyusu tu lagila rs mcm taknak bg die menyusu sbb sakit punye pasal tp kesian ke anak nak minum ape kalo tak bg die minum.

Usaha saya untuk turunkan jaundice baby adalah kerap bg minum je,baby kuning kan suke tido jadi utk mudah keje dan memastikan die betul2 minum,saya pam dan bg hasya amani minum guna botol,jadi sy tau berapa banyak jumlah setiap kali die minum dan sy pastikan die minum sekurangnya sejam atau sejam setgh sekali.

Minggu2 awal korang jangan jangke akan dapat 5oz sekali perah dpt 3oz tu kire okla sbb perut baby kan kecik lg time tu.kerap pam maka susu akan makin lama makin banyak terhasil.

Ok bai





Wednesday, December 21, 2016

Pengalaman bersalin #4

0 org nak conteng
Alhamdulillah saya telah selamat melahirkan pada hari rabu 21.9.2016 pada pukul 4.36ptg
Well...i must say this is the hardest delivery experience i ever had!

Kesahnya I had a monthly checkup on tuesday 20.9.2016.sebenarnye the day before ade rs mcm mild contraction,very mild dan sbb sakit tu tak kerap saya just ignore dan beritahu mizi tgg esok jela cekup( sbb die mcm risau takut terberanak kat umah)

So the next day sy bgtau doc yg sy rs mcm dah stat sakit dan sy dgn relahati mintak doc buat VE,and it was 1.5cm dilated dan kate doc serviks dah lembut tp msh tebal(jika nk beranak sgt serviks akan lembut dan nipis).
Haritu sy mntk mc sbb sy dah mls nk g keje tp malangnye terpakse masuk jugak opis sekejap sbb bos kecik sy mntk buat sesuatu.Siang hari berlalu tanpa berlaku apa2.

Mase 37w aritu ade sedikit show tp sekali tu jer sampai la hari yg doc buat VE tu sy rs mcm sentiasa tak selesa sampaila ke tgh mlm darah dah mule keluar setiap kali sy ke toilet dan sakit pon dah rs mcm 10 minit sekali,main agak2 jer sbb mls nk timing.The night before bersalin tu asyikla nak terkencing,jenuh hoi nak mengulang ke toilet,darah pon mcm taknak berhenti je keluar sampai terkena cadar..

So pagi tu slps setelkan semua anak2,terus shoot ke hospital tp boleh pulak die sakit perut jadi singgahla opis sekejap sbb die nak memerut.boleh gitu kan.Sempatla borak2  dgn bos kjp dan bgtau die sy nak ke hsptl. Ms ni rs mcm xbrape nk sakit pulak.Sabar jela kan.

Dipendekkan cerite pagi tu dah 3cm dan saya pon dengan rela hati bersetuju nak warded sbb takut jd mcm kes Ain dulu,kang kalo balik tak pasal je terberanak dalam kereta,takdan pon nak tukar baju spital rs mcm sakit makin kuat pulak still tak timing sbb malas,nurse mntk doc cek semula dan it was 4cm dilated.

Sebab time tu dah masuk waktu mkn,nurse suh sy mkn dulu tp ms tu perut dah kenyang sbb br lepas mkn ns lemak,korg tau jelah dr wad saringan sehingga dpt msk wad ambk ms berapa lame,kat saringan jedah dekat 2jam,sampai wad lebih kurg pkl 11 gitu,kol 12 lunchtime,exactly pkl 1 sy dah berada di LR,sy bgtau mizi supaya selesaikan hal anak2 kat rumah dulu baru dtg ke hospital.

Ms di LR contraction masih 10 minit sekali  jadi nurse pon mskkan ubat walaupon sy ckp taknak ubat,mujur tiub air kencing takde,sbb sekerasnya saya ckp taknak.

sakit makin lama makin kuat dlm pkl 3 lebih mizi sampai,punyala sakit sampaikan nak terkoyak leher baju mizi saya tarik...hahaha tp itu semua diluar kawalan okay!mak dah takboleh tahan sakit nsb baik ms tu dah rs mcm nk push so cecepat suh die pggl doktor dan alhamdulillah dpt green lite utk push,so ntah brape kali push keluarla si baby dgn berat 3.5kg,,,uuuuiiiisss semgt mcm abg hariz.

nakbgtau bile umur makin byk ni rs mcm dah tak boleh nak tarik nafas pjg ms push dan bile dah 2 3 kali beranak die punye imaginasi dan neves tu rs mcm lain mcm..psiko sgt nk bersalin takut terlebih2 nk hadap contraction,mungkin itu faktor sy jd tak kuat dlm labor room.

oh,...wpon baby 3.5 sy takde koyak,gunting atau jahitan....yeay!!mak teror push uolsss....hahahaha

ok tu jer sekian.



Sunday, October 30, 2016

stok EBM

0 org nak conteng
Aktiviti wajib ms dlm pantang adalah buat stok ebm utk msk keje nanti.Sebab cuti adalah 3 bulan maka kalini mommy enjoy dulu sebulan,lepas sebulan br stat mengepam.

Alhamdulillah wpon rasenye production kalini tidak semeriah ain dan fitri i still manage to collect at least 120oz dalam mase 8 hari.

Dulu sy gune spectra 3 yg besar gedabak tu but now saya bertukar ke lacte duet elite.Untuk penjimatan mase harusla beli yg double pumping,mak kan dah beranak 4,pantang sendiri pulak jadi semua kerja kn buat sendiri

Tu jer nak update,ok bai

**nanti iols buat entry psl birth story danjaundice baby

Thursday, September 8, 2016

37 Weeks

0 org nak conteng
Semalam cekup #37w

Berat mak mmg naik  banyak kali ni ( sblm mengandung pon berat mmg dah naik) hahaha. Berape naik takyah la cerite sbb nt lepas bersalin iols akan berusaha utk dapatkan berat badan ideal.

Baby mmg dah padat dan sendat dalam perut sampai doktor nak ambik ukuran pon susah. Doktor tgk perut  pon katenye mcm tak lame dah nak bersalin. So berat baby +- dalam 2.8kg-3kg.Okay kot tp doktor kat klinik tu riso takut baby beso jadinya die buat surat refer ke spital. Maka lepas cekup di klinik terusla ke HTAA,igt nak ambik appmt jer sekali kene jumpe doktor terus.Jenuhla mak dan pak jd tunggul kat situ.Kematu bontot aku. Sekali doktor tak cek pape pon scan perut pastu gtau kalo ade tande gitu gini g spital.Buang mase betul!

2 3 hari ni baby mmg sangat aktif ,dok tekan2 kat bawah tu rase mcm nak keluar sgt dah tp ms tu belum cukup umur lg so sekarang ni baby dah cukup umur boleh la kuar bile2 mase jer. Semalam ade rase ketidakselesaan sikit jadinya after pee saya cek ade la kuar tanda coklat2 gitu. Bgtau ke mizi die kate okaylah kite bg nama xxxxx adha. Ces...nak suh bersalin malam raye la tu mcm fitri dulu. 

Mase ain dulu pon mcmtu gak,semgg kot nak tgg die keluar lepas kuar coklat2 tu tp kali ni tatau la sbb setiap anak tu kisah bersalin nye berlainan tp tak kisah la kan yang penting semuanya selamat untuk ibu dan anak dan jangan dok lame2 sgt dlm perut ni yer nak,riso pulok kalo baby beso2 sgt,jenuh nak meneran.

Jadi harini saya masih bekerja mcm biase walaupon perut ni mmg mcm kerap2 jgk la mengeras tp selagi blm ade sakit2 yg rs mcm tak boleh nak handle,sy akan terus bekerja seperti biase walaupon dah keluar tande coklat tu. G spital pon rase mcm buang mase je kot sbb nt cek 2cm pastu kene balik.Buat penat menunggu je kan.

Batu Karang

0 org nak conteng
Harini saya meneman suami saya bertemujanji di klinik urologi HTAA. Kenape??kerana 3 minggu yang lepas bacaan darah suami saya sangat tidak cantik especially tang asid urik dan liver function dan hasil dari xray dan ultrasound pon menunjukkan gambaran yang tidak bagus untuk die.

Jadi pada hari ni tercongokla kami di klinik urologi HTAA.Mujur tak lame sangat menunggu,sampai lebih kurang pukul 9 pagi dan urusan selesai lebih kurang pkl 10 pagi.Sejam je uols,takla kematu bontot makyong ni. Hasil dari perjumpaan doktor dan pesakit (saya tidak ikut serta masuk bilik sbb ain dan hariz ikut sekali) ade batu karang sebesar 1.5cm di pundi kencing/saluran punci kencing( saya tak igt pulak padehal die dah bgtau td) yang harus dibuang.

Disebabkan HTAA tiada option pon untuk buang batu karang tersebut,hanya operation cara penyelesaiannya ( sbb HTAA takde mesin laser) we decided utk buat laser di KPJ/KMC tapi tapi tapi bukan dalam mase terdekat ni la sbb saya sendiri pon tgh menghitung hari untuk bersalin. So daddy need to peram dulu la batu karang tu ek. Just kene jage makan dan minum jela buat sementare waktu ni.

4 ke 5 tahun yang lepas mase sebelum kami berpindah ke ktn, mizi mmg dah ade appmt utk buang mende alah tu,2x pg hospital selayang tp tibe jer turn die tibe2 mesin rosak,bengong betul kan...punya la menunggu giliran mcm hape pastu tibe turn boleh kate mesin rosak.hadoiii....2x pulak tu,mmg sentap jgk la. Last2 sampai ke sudah mls nak ambik appmt baru utk buang batu tu dan alhamdulillah mizi pon dah takde rase sakit mcm sebelum tu. Die siap naik ambulan ms terkena serangan batu karang tu,hahaha. tapi korang igt senang2 je ke hspital selayang nak nganto ambulan ke rumah,mcm2 die tanye sampai saya hilang sabo termarah kat org yg jwb tepon tu,padan muke die. Bukan ler iols tak boleh nak drive tp ms tu takde org nak angkat die sbb die betul2 lembik kalah org tgh menahan sakit beranak,dah la umah bertingkat2 dengan 2 org anak kecik lg( ms tu hariz 3y dan fitri 7 ke 8 bulan kot) parents jauh nun di Kuantan,mmg takde sape pon boleh bantu ms tu.

Ok...itu cerite yang lepas,sekarang ni di dah insaf tak minum sangat air gas2 dan dah banyakkan air masak berbanding air manis.Dari ms mule2 kawin lg saya dah bgtau kalo haus minum air masak bukan air gas tp yelah degil sangat sampai dah kene sakit gitu baru nak insaf.

So korang yg suke sangat minum air gas dan manis2 kurang2kan la utk kesihatan diri sendiri okay!

Boleh refer untuk lebih detail 

http://drzubaidi.com/blog/batu-karang-dan-darah-dalam-air-kencing/ 

Friday, September 2, 2016

Sept 2016

2 org nak conteng
Banyaknye mende nak cerite sepanjang tahun 2016 ni maklumla dah dekat setahun tak bukak belog....hahahaha

Last entry tahun 2015 aritu saya ade mention pasal cyst dan pasal menses yang tingtong. Alhamdulillah the cyst hilang begitu sahaja dan my menses pon kembali normal selepas beberapa bulan ianya tak betul. Sebenarnye tak sempat ambil ape2 ubat or treatment pon,1st checkup doc just say kite tgg next appt tgk cyst makin besar or kecut. Selepas dr appt tu saya pon takde ambik ape2 supplement atau ubat2 herba ke ape i just consume cuka epal+habbatusauda+madu sahaja. Tujuan ambik makanan sunnah tu hanya untuk bg tenaga sbb badan dah mule rase sakit situ sengal sini. Mungkin juga dengan kuasa tuhan selepas consume mknan sunnah tu cyst saya hilang. Alhamdulillah.

Ms tau ade cyst tu we(me n husband) terpk,mgkn sbb cyst tu i am hardly to get pregnant. Yelah,the previous 4(1 misscarriage) sangat senang-alhamdulillah rezeki kami. Itu yg mcm ssh hati sket sbb umur makin meningkat,at least 4 kids before end of 2016.,hahahaha.....baik punya plan kan. Ditambah pulak sebelum tu mz warded sbb tulang ibu jari kaki pecah dan hancur, ms tu mmg mommy jd superwoman la,htr anak2 ke sekolah,pg spital blk semula utk htr anak2 ke kafa,basuhbaju dan kemas rumah(takkan nak biar baju semgg tak berbasuh kan). Walaupon jarak antara rumah ibubapa dan ibubapa mentua dekat tp kami tak suke susahkan org tua,selagi kite mampu kite buat.Bila rase terdesak sangat baru sy minta tlg.

So projek 2016 terbantut sementare pasal kesihatan si dia yang tak mengizinkan.:p
Sampai hujung tahun tu rs mcm eh!apesal aku ni kuat sgt mkn,asyik makan makan makan mcm tak cukup2 makan padehal dah melantak nasi 4x sehari.Okay...ms tu terpk OMG maybe im pregnant,so ms lunch hr kat opis try buat upt dan keputusannya...ngengenge.TQ Allah


dan selepas tu simptom ibu2 mengandung berterusan sehingga bulan ke 5.dan sebab asyik makan jer berat pon sedap jer naik mujur ms mgtt tak sangkut.masalahnye lmbt sikit makan mulela perut masuk angin pastu lepas mkn jer muntah dahtu bile mkn banyak pon tak boleh jugak ,muntah lagi rase mcm fobia pulak nak makan tp kalo tak makan lg la teruk muntahnye. lain2 alhamdulillah takde,saya boleh memasak seperti biase,bau2an ape pon tidak meloyakan tekak saya,bada pon masih fit dan sihat bertenaga provided mkn kene jagela kalau tidak mandi minyak cap kapak ler saya ni.

So now i am 36w pregnant,huhuhuh...dah tak lame lg kan nak menyambut org baru.rase berdebar takut bersalin tu ttp ade even dah kali yg ke 4.neves uols.



Eh...sebenarnye nak cerite mende lain tp tercerite pasal mengandung pulak.takpela...next entry kite cerite pasal anak2 pulak.

Doakan saya selamat melahirkan,dikurniakan anak yang sihat sempurna fizikal serta akal fikiran dan in shaa allah menjadi anak yg soleh/solehah bile besar nanti.Aaminn

Ok...bai



Thursday, September 1, 2016

Aidifitri 2015

0 org nak conteng
Harini cume nak update gambo raye 2015 untuk kenangan sendiri


Fitri tu moody sangat,padehal nak bergambar seminit je kot tp nak buat semua org ready punyala susah,makan berminit2.

 The kazen versi lelaki

The siblings
The kazen versi perempuan

Sebenarnye ade lg kazen yang lain tp semuanya masih kecik,baby pon lg,jadi lain tahun jela kite ambik gambo dorang.

SELAMAT HARI RAYE SEMUA

2015

0 org nak conteng
**Baru menjenguk blog tgk2 ade draft utk tahun 2015...uishhh giler dekat setahun tak bukak belog,jadi alang2 dah ade draft kite publish jela yer

Pejam celik pejam celik dah sampai hujung tahun.Betul sangat orang kate masa sekarang berlalu dengan begitu cepat sekali,mungkin bumi kita sudah tua dan putarannya begitu laju sehingga kita tidak sedar hari demi hari berlalu.Mungkin impian dan cita-cita ade yang masih belum tercapai,macam saya....sobsobsob

Hariz
Tahun ni anak sulung saya berumur 7 tahun dan die telah memasuki fasa persekolahan yang baru.Alhamdulillah everything went well walaupon masa mule2 masuk sekolah die belum boleh membaca.Mase tu saya mmg betul2 risau takut sangat die ketinggalan pelajaran ke ape kan.

Mid sem exam,die berjaya mendapat tempat ke 14 out of 30. Darjah 1 hanya ada 2 kelas sahaja tetapi ape yang mengejutkan exam akhir tahun die ditempat pertama.Mase reportcard day tu bile cikgu die tunjuk slip peksa mcm terkejut la jugak tapi apepon saya bersyukur sangat sbb die telah menunjukkan peningkatan yang sangat baik dan ada 1 subjek die berjaya mendapat 100.So dont underestime your child okay!


Fitri
Pada pendapat saya prasekolah adalah 10x lebih bagus dari previous tadika yang die pergi.At the age of 5 he is able to write and read simple word mcam BUKU,MUKA,AYAM,KAKI.Memangla ade certain budak, 5 tahun pon dah pandai membace but please janganla bezakan anak2 saya dengan anak2 orang lain sbb setiap anak ade kelebihan dan kekurangan masing2. Sekarang ni saya lihat die lebih cenderung kepada lukisan,and he is lefthanded.Hanya die sorang je macamtu.Tatau la ikut sape tu.

Ain
Okay...yang kecik ni mulut sekarang potpetpotpet,asyik membebel jer kejenya.So perkembangan pertuturan die rasenye takde masalah sbb mase tido jer kot baru tak dgr suare die.Minum susu guna cawan dah dan she is diaper free.Saya tak igt mcmane sy potty train sbb rasenye mcm die sendiri yang tanak pakai pampers(kan ada abang2 as her mentor)Jadi bile abg pee kat toilet so die pon nak buat mcmtu jugak dan akhirnya sekarang ni rasenye die dah boleh berdikari pee kat toilet sendiri(sbb dah pandai basuh sendiri)tapi sy ajar die basuh pee dulu then basuh kaki dan tangan baru masuk dalam rumah.So sekarang mommy boleh relak sikit la.Hahahaha


Anak sedara
So tahun ni adalah tahun menuai hasil.Saya telah menerima 4 orang anak sedara pada tahun ini!Sangat meriah kan 2 boy 2 girl.Tapi bile part saya sendiri nak menuai hasil ni?????

2 3 bulan lepas saya punye menses tak berapa nak betul ater die keluar mcm spotting2 jer,perasan mengandung tapi dalam hati rase mcm tak tp saya buat jugak pregnancy test dan hasilnye konfom negative(kate merancang kan)jadi untuk menguraikan kekusutan sy pgla cek dan rupenye ade cyst sebesar 5cm jadi panel refer ke OnG.

Appt pertama sah mmg ade cyst tapi doktor tak beri sebarang ubat atau cadangan sbb katenye saya tak rase sakit jadi die cume akan folo up jer lg dan appt kali kedua amazingly cyst tu dah gone.Alhamdulillah...syukur sgt sbb sy sangat risau since cyst tu mungkin menganggu hormon dan menyebabkan period saya tingtong sbb kan i plan to get pregnant jadi kalo hormon saya kacau bilau mcammanne baby nak lekat.kankankan

Hujung2 tahun gini selalunya musim tengkujuh melanda pahang tetapi tahun ni masih belum ade tanda2 musim tengkujuh yg betul2 musim melanda bumi kuantan ni.Rasenye cuace sekarang umpama cuaca pada bulan 5 sbb no rain uolss.Siap kiteorg boleh berjimba ditepi pantai bersama anak2.Hopefully tahun ni bumi kuantan tidak ditimpa bencana banjir.Aamiin
   

Tahun ni rase mcm byk kali pulak kiteorg g stadium walaupon pahang tak dpt main final piala malaysia,kene tolak 6 mata,kalah AFC,main sampai separuh akhir piala FA tapi Pahang tetap dihati.Cuba lagi tahun depan.Go pahang go


Bersemangat betul tahun ni siap AFC punye game ppon kiteorg pg.

Jadi itu je kot rangkuman sekitar tahun 2015.Semoga tahun 2016 menjadi lebih baik dari tahun 2015.In shaa Allah





 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez