Thursday, September 8, 2016

Batu Karang


Harini saya meneman suami saya bertemujanji di klinik urologi HTAA. Kenape??kerana 3 minggu yang lepas bacaan darah suami saya sangat tidak cantik especially tang asid urik dan liver function dan hasil dari xray dan ultrasound pon menunjukkan gambaran yang tidak bagus untuk die.

Jadi pada hari ni tercongokla kami di klinik urologi HTAA.Mujur tak lame sangat menunggu,sampai lebih kurang pukul 9 pagi dan urusan selesai lebih kurang pkl 10 pagi.Sejam je uols,takla kematu bontot makyong ni. Hasil dari perjumpaan doktor dan pesakit (saya tidak ikut serta masuk bilik sbb ain dan hariz ikut sekali) ade batu karang sebesar 1.5cm di pundi kencing/saluran punci kencing( saya tak igt pulak padehal die dah bgtau td) yang harus dibuang.

Disebabkan HTAA tiada option pon untuk buang batu karang tersebut,hanya operation cara penyelesaiannya ( sbb HTAA takde mesin laser) we decided utk buat laser di KPJ/KMC tapi tapi tapi bukan dalam mase terdekat ni la sbb saya sendiri pon tgh menghitung hari untuk bersalin. So daddy need to peram dulu la batu karang tu ek. Just kene jage makan dan minum jela buat sementare waktu ni.

4 ke 5 tahun yang lepas mase sebelum kami berpindah ke ktn, mizi mmg dah ade appmt utk buang mende alah tu,2x pg hospital selayang tp tibe jer turn die tibe2 mesin rosak,bengong betul kan...punya la menunggu giliran mcm hape pastu tibe turn boleh kate mesin rosak.hadoiii....2x pulak tu,mmg sentap jgk la. Last2 sampai ke sudah mls nak ambik appmt baru utk buang batu tu dan alhamdulillah mizi pon dah takde rase sakit mcm sebelum tu. Die siap naik ambulan ms terkena serangan batu karang tu,hahaha. tapi korang igt senang2 je ke hspital selayang nak nganto ambulan ke rumah,mcm2 die tanye sampai saya hilang sabo termarah kat org yg jwb tepon tu,padan muke die. Bukan ler iols tak boleh nak drive tp ms tu takde org nak angkat die sbb die betul2 lembik kalah org tgh menahan sakit beranak,dah la umah bertingkat2 dengan 2 org anak kecik lg( ms tu hariz 3y dan fitri 7 ke 8 bulan kot) parents jauh nun di Kuantan,mmg takde sape pon boleh bantu ms tu.

Ok...itu cerite yang lepas,sekarang ni di dah insaf tak minum sangat air gas2 dan dah banyakkan air masak berbanding air manis.Dari ms mule2 kawin lg saya dah bgtau kalo haus minum air masak bukan air gas tp yelah degil sangat sampai dah kene sakit gitu baru nak insaf.

So korang yg suke sangat minum air gas dan manis2 kurang2kan la utk kesihatan diri sendiri okay!

Boleh refer untuk lebih detail 

http://drzubaidi.com/blog/batu-karang-dan-darah-dalam-air-kencing/ 

0 org nak conteng on "Batu Karang"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez